nrk.no

Varmet opp for Sigrid: – Det var noen som ikke helt skjønte hva jeg gjorde der

Hva er vitsen med en oppvarmingsartist? Hva i all verden gjør de der?

Denne artikkelen ble først publisert 3. mars, men er hentet opp igjen i forbindelse med at Fig Tape er blitt kåret til «Månedens Urørt» for april.

I fjor høst gjorde hele Norges Sigrid noe unikt i samarbeid med «Urørt».

Hun spilte på 16 ulike scener på sin norgesturné, og på hvert sted tok hun med seg ulike lokale artister som oppvarmere. Alle artistene var nøye plukket ut av «Urørt»-redaksjonen for å gjennomføre det ærefulle oppdraget.

Oppgaven deres er å få publikum til å rette fokus mot det som skjer på scenen og få dem i riktig sinnsstemning, et slags vorspiel før konserten som skal finne sted.

Men hva får egentlig artisten ut av det, og hvordan er det å opptre for et publikum som ikke er der for å se dem?

En sjanse utenom det vanlige

Ved siden av en frisørsalong og en kafé på Fredensborg åpner Elias Melkersen alias artisten Fig Tape døren for oss iført verdens bredeste smil.

Han geleider oss ned en smal trapp som fører til musikkstudioet hans i kjelleren.

Artisten Fig Tape står nederst i en smal trapp og smiler bredt. Han har på seg en svart genser og bukse.
VISER VEI: Elias viser oss hvor han spiller inn musikken sin. Matilde Solsvik, NRK P3

Idet vi spør om hvordan det var å varme opp for Sigrid i fjor, lyser øynene til artisten opp.

– Sykt gøy! Det er jo klart det største publikumet jeg har spilt for. Jeg er så enormt takknemlig for at jeg fikk sjansen.

Hans første konsert noen gang var i april 2023, så det å få lov til å varme opp for Sigrid noen måneder senere, er noe han ikke kunne forestilt seg.

Bli med Fig Tape på den store oppvarmingsdagen her:

Vanskelig publikum?

Men oppgaven som oppvarmingsartist er ikke bare takknemlig. Man kjenner ikke til publikumet, og de kjenner ikke nødvendigvis til deg.

Fig Tape forteller at moren hans var til stede den kvelden, og hun var litt fortvilet siden hun mente det var et vanskelig publikum.

Selv synes han ikke det var så merkelig, siden snittalderen var så høy på de som var der. Det er vanligvis ikke denne målgruppen han lager musikk for.

– Jeg vet det var noen som ikke helt skjønte hva jeg gjorde der: «Er det en DJ som skal varme opp, liksom?» For Sigrid og jeg spiller jo vidt forskjellig musikk.

Artisten Fig Tape står på en scene med ryggen mot kamera. Han har armene i været og ser ut over et fullstappet publikum på Sentrum scene.
UTFORDRENDE: Fig Tape legger ikke skjul på at det kan være vanskelig å spille for et publikum som ikke er der for å se deg. Foto: Leo Kramer, promo

Han har tidligere varmet opp for produsenten Lindstrøm. De er begge i samme sjanger, noe som gjorde opplevelsen litt annerledes.

– Jeg merket at det var et litt annet publikum der, vi går liksom litt i samme bane. Så publikum var mer innstilt på det som skulle komme, på en måte. 

Artisten Fig Tape sitter i en smal trapp iført helt svarte klær. Han lener siden av hodet sitt på knyttneven sin.
LITT ERFARING: Fig Tape har også varmet opp for andre artister. Foto: Matilde Solsvik, NRK P3

Viktig erfaring som gir inspirasjon

Noen ganger byr oppvarmingsmulighetene seg for anerkjente artister også. Marie Ulven Ringheim (24), bedre kjent som Girl in red, som selv er godt etablert i det store utland, støttet verdens største popartist på hennes USA-turné i fjor:

Taylor Swifts «The Eras Tour» er tidenes største og mest innbringende turné som har funnet sted i popkulturen.

Da Marie gjestet «Studio P3» tidligere i år, fortalte hun om hvor stort det var å få være med på dette.

– Det er ikonisk. Jeg er en del av noe av det største som har skjedd i verden noensinne, sier hun mens hun ler over hvor absurd det faktisk er.

Å være så tett på en av verdens største artister var lærerikt for Marie. Spesielt arbeidsmoralen til Swift beskriver hun som inspirerende. Da var det selvfølgelig ekstra stas når det i tillegg vanket skryt fra hennes store idol.

– Jeg fikk faktisk en e-post etter at vi hadde kommet tilbake fra Eras Touren, hun skrev at hun var utrolig imponert over hele greia.

Et bilde av artisten Girl in red som kaster på håret på scenen og ser ut som hun er stappfull av energi
ETABLERT: Til og med artister som Girl in red takker ja til oppvarmingsoppdrag. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Gruppa Autonomie, som kunne pryde seg med tittelen «Månedens Urørt» i januar, har også fått smake på det å varme opp for sine store forbilder.

I fjor fikk de nemlig æren av å være med Kvelertak som support på deres turné.

– Vi lærte oss å være profesjonelle på veldig mye. Det er sjukt hvordan en blir bedre på samspill når man spiller så mange konserter på kort tid, fortalte de i et intervju med P3.no.

Gruppebilde av Autonomie alle står rett opp og ned og ser inn i kamera.
LÆRINGSKURVE: Autonomie lærte masse fra deres supportgigger for Kvelertak. Foto: Erlend Tuastad, NRK

Hvorfor ha en oppvarmer?

Martin Nielsen er hovedpromotør for Live Nation og jobber med booking av artister til konserter.

De har ofte en finger med i spillet når oppvarmingsartister skal velges ut. Sjangeren til hovedartisten er avgjørende, men det er ulike hensyn som tas med ulike sjangere:

– Om hovedartisten er en EDM-artist, så er det ikke så viktig med en DJ som varmer opp, det kan like så godt være en pop- eller hiphop-artist.

– Dersom det er en rock- eller hiphop-konsert derimot, så prøver vi alltid å ha en oppvarmingsartist i samme sjanger. Det fungerer best med publikummet som er på de konsertene.

Portrettbilde av hovedpromotør for Live Nation, Martin Nielsen. Han smiler mens han ser litt til siden for kamera. Han er iført en grå/hvit jakke.
GOD ERFARING: Martin Nielsen fra Live Nation har ofte en finger med i spillet rundt valget av en oppvarmingsartist. Foto: Erlend Dalhaug Daae, NRK

Internasjonale artister som er på europaturné har ofte med seg en support-artist på hele reisen.

Men et aspekt her er at det er dyrt med en slik turné, så det hender at de vil ha lokale oppvarmingsartister for å spare penger.

Men også når Nielsen og resten av teamet får oppgaven, vil hovedartisten gjerne ha en finger med i spillet. Da sender de vanligvis tre til fire forslag som hovedartisten velger fra.

Han trekker frem tre grunner til at artistene som oftest ønsker seg en oppvarmer.

  1. Artistene vil at publikumet skal varmes opp før de selv går på. 
  1. De var en liten artist selv en gang i tiden, så de vil gi sjansen til noen andre som er «up and coming».   
  1. De vil selge flere billetter til konserten, og da kan det hjelpe med en support.

En døråpner

Etter konserten fikk Melkersen mange gode tilbakemeldinger. Innboksen fylte seg opp av hyggelige meldinger om at folk hadde kjøpt billetter kun for å se han opptre. De skrøt også mye av lysshowet han hadde satt opp på eget initiativ.

– Det er veldig fint å ha en sånn opplevelse og opptreden. Da har man noe å ha på CV-en, på en måte. Fansen synes det er mer interessant når man kan vise til noe sånt.

Han trekker også frem at han har fått mye bra innhold til sosiale medier, som han skal bruke for det det er verdt.

Artisten Fig Tape sitter i en svart sofa, iført helt svarte klær. Han lener hodet sitt på hånden sin. Bak han er en vegg med spiler.
FINT Å HA PÅ CV-en: Elias finner god verdi av å ha fått en sjanse som dette. Foto: Matilde Solsvik, NRK P3

På spørsmål om han har lagt merke til noen oppvarmingsartister selv, må han tygge litt på spørsmålet. Han ler litt før han forteller at han gjorde det da han var yngre, men nå må han ærlig innrømme at han drar på konsert rett før hovedartisten kommer på.

Det kan han skjønne er ironisk, siden han selv håper på å få mer oppmerksomhet på akkurat samme arena.

Fig Tape er «Månedens Urørt» for april 2024 med låta «Holy Ponies».

DISSE HAR VUNNET «MÅNEDENS URØRT» I 2024:


Siste fra P3.no: