nrk.no

– Vi vet at ghosting egentlig ikke er greit

«Nora» visste at det føltes feil. Derfor dro hun og møtte ham aldri igjen.

– Jeg vil ikke såre noen, så jeg unngår konflikten, sier «Nora» (22).

Hun sitter ved siden av søsteren sin «Emma». Begge to har opplevelser de vil dele. Historiene deres er ganske ulike, men de handler om det samme: ghosting.

– Men jeg ender bare opp med å såre dem likevel, fortsetter Nora.

Nora og Emma er ikke deres ekte navn. Ghosting er ikke noe man er særlig stolt over. Kildene i denne saken er derfor anonyme.

– Vi vet at ghosting egentlig ikke er greit, men det har bare blitt en vanlig ting å gjøre, forteller Emma. Nora sier seg enig i det.

Du har kanskje opplevd det selv? Plutselig blir ikke meldingene dine besvart lenger, og du sitter igjen med spørsmålet du aldri får svar på: Hvorfor tekster de ikke tilbake?

Eller kanskje du er en av dem. De som ignorerer meldinger, som er livredd konfrontasjon og fordufter bort som et spøkelse. Kanskje er du konfliktsky, og mener at det er den beste måten å gjøre det på?

En sjanse til

Noras historie startet da hun dro fra storbyen for å besøke hjemkommunen. Hun hadde møtt fyren på Tinder og visste hvem han var gjennom felles bekjente.

En måned hadde gått siden de startet å chatte. De hadde pratet om det meste. Spurt hverandre om alt og ingenting, og nå skulle hun møte ham. La oss kalle ham «Erik».

– Vi hang en kveld hjemme hos ham, og vi lå sammen, forteller Nora.

De snakket mye sammen den kvelden. Hun synes han var søt. Praten fløt lett, og hun fortalte ham ting hun ikke trodde hun ville dele på første date. Likevel var det noe som ikke stemte. Hun så mer på ham som en venn enn en flørt.

Nora mistet litt interessen etter det første møtet, men følte hun måtte gi ham en sjanse til, selv om hun egentlig forsto at det ikke kom til å bli de to. Hun følte at hun manglet en god nok grunn til å la være å treffe ham igjen. For han var jo egentlig ganske søt!

– Det er det som er så fælt. At man lar det gå litt lenger, selv om man egentlig vet at det ikke kommer til føre til noe.

De møtte hverandre igjen uken etter. Det var Erik som tok initiativ. Han inviterte henne hjem til seg for å se på «Euphoria».

– Man måtte jo uansett få sett serien. Jeg ville ikke se den alene, så da tenkte jeg «hvorfor ikke», forteller hun.

«Nå må jeg hjem»

Nora fikk ikke med seg så mye av serien. De endte nemlig raskt opp til sengs.

– Sexen var ikke så bra den første gangen, så jeg visste at dette hadde jeg ikke så lyst til. Men jeg var fremdeles litt småbetatt av ham, så jeg fortsatte, forklarer hun.

De begynte å hooke. Det ene førte til det andre, og plutselig hadde de sex. Men for Nora var det noe som ikke stemte. Det føltes ikke helt riktig.

«Nå må jeg hjem», tenkte hun, midt i sexen.

En illustrasjon av et par i en seng. Vi ser bare kvinnen. Vi ser ryggen hennes og hodet hennes bakfra. Hun tenker: "NÅ MÅ JEG HJEM"

– Jeg tror jeg egentlig må hjem, sa hun brått.

Uten å vente på Erik sin respons begynte hun å kle på seg. Like etter sa Erik at han forsto, men Nora lurte på hva han egentlig tenkte.

En klein stemning spredde seg i rommet. Men det opptok ikke oppmerksomheten til Nora. Hun hadde bare ett mål: å komme seg ut så raskt som mulig.

– Da var jeg så stressa og hadde så høy puls. Jeg hadde aldri gjort det før, bare stukket midt i et ligg!

Veien fra Erik og hjem til Nora var lang. Med musikk på øret gikk hun gjennom byen alene. Hun kunne endelig puste ut og senke skuldrene. Hun følte seg fri.

– Det var fantastisk, sier Nora til P3.no

En lykkefølelse spredde seg i kroppen, og hun ble stolt. Stolt over at hun sto opp for seg selv og ikke gjennomførte noe hun selv ikke ville.

I løpet av de neste dagene dro hun fra barndomshjemmet og tilbake til storbyen. Det hadde vært stille fra Erik siden de skilte lag. Men en dag tikket det inn en snap fra ham.

Hun svarte på den første snappen, men ikke de andre.

Siden har de ikke snakket sammen.

– Jeg tror han tok hintet.

«Virke snill»

Men hvorfor ghoster vi?

– Den mest åpenbare grunnen er at vi ikke ønsker mer kontakt og vil avslutte forholdet, sier psykolog Fredrik Lian.

Samtidig forteller han at det er en passiv og unnvikende måte å avslutte forhold på. Det er mer emosjonelt krevende å avslutte forhold ansikt til ansikt, da man må forholde seg til den andres følelser, noe som kan vekke empati og skyldfølelse hos den som ønsker å avslutte.

– Disse følelsene kan for mange være for vanskelige å føle på, slik at man heller velger å unnvike det hele og «ghoster» den andre, mener Lian.

Et bilde av en mann. Han ser ut som han er et sted mellom 30 og 40 år gammel. Han har skjedd og kort hår. Og en høyhalset genser.
UBEHAGELIGE FØLELSER: Psykolog Fredrik Lian mener at ghosting er en måte å unngå å kjenne på ubehagelige følelser. Foto: Fredrik Lian

Søstrene forteller at å ghoste likner litt på å glemme å svare på en melding.

– Til slutt har det gått for lang tid til å svare på den, forteller Nora.

– Man vil gjerne «virke snill», sier Emma.

– … og man vil komme like godt ut av situasjonen som man kom inn i den, tilfører Nora.

Men samvittigheten kan tære på. De forklarer at det er den følelsen som er byrden ved å ghoste noen.

Men Nora angrer likevel ikke på at hun ghostet Erik, og i dette tilfellet forsvant den dårlige samvittigheten ganske fort.

– Hvis det hadde skjedd igjen, ville jeg ikke gjort noe annerledes. For man skal ikke pushe seg selv når det handler om sex og selvfølelse.

At hun dro så brått ble også en god grunn til å ikke snakke sammen igjen.

– Det var ganske kleint da jeg dro.

«Like dritt» hver gang

Emma har hatt en annen opplevelse med ghosting enn søsteren. Hennes historie gjentar seg ofte i dagens datingkultur, og hun synes det føles «like dritt» hver gang.

Det starter som vanlig med en hyggelig Tinder-samtale. Hun hadde matchet med «Peter» for tre dager siden, og de svarte hverandre hyppig. Videre bestemte de seg for å legge hverandre til på Instagram.

– Å flytte samtalen fra Tinder til en annen plattform er nesten som å ta det neste steget i forholdet, forklarer Emma.

Han spurte om de skulle treffes en dag. Emma ville gjerne møte ham, og de lagde en avtale til uken etter.

Hun gikk igjennom Instagram-profilen hans. Han hadde brunt hår, smilehull og glimt i øyet. Akkurat hennes type.

De skulle møtes på en bar. Emma hadde pyntet seg, og det kriblet litt ekstra i magen, slik det gjerne gjør rett før en date.

Men så tikker det inn en snap.

«Hei! Jeg må avlyse. Har blitt syk», skrev han.

– Jeg ble skuffet og tenkte at han kunne gitt beskjed tidligere, sier Emma.

Men hun ga ikke opp håpet om en date. Uken etter klarte hun ikke å slutte å tenke på ham. Så hun tok sjansen og sendte Peter en melding.

«Skal vi ta en øl til uken?» spurte hun.

Men så skjedde det som gjerne føles både forvirrende og skuffende.

Hun ble ghostet.

Hva hadde hun gjort galt?

Emma begynte å tvile: Hva hadde hun gjort galt? Hun gikk igjennom meldingene mellom dem. Kanskje hun hadde skrevet noe dumt, som gjorde at han mistet interessen.

Hun forestilte seg ulike scenarioer som kunne gi en forklaring på hva som hadde gått galt. Var det løgn da han skrev at han var syk? Denne gangen kom det ingen unnskyldning for ikke å treffes!

En illustrasjon av en kvinne med ryggen til. Hun holder en mobil. Det står "Skal vi ta en øl til uken?" i en melding hun sender. Men hun får ikke noe svar. "Gjorde jeg noe galt?" under hun.

– Jeg kan overtenke slik i et par uker og analyserer alt, forteller Emma.

– Hun bruker altfor mye tid på det, sier søsteren og ler av Emmas nytteløse overtenkning.

– Det er ofte Nora som hjelper meg med å få styr på tankene, vi lærer mye av hverandre, sier Emma.

Ifølge psykolog Fredrik Lian er det vanlig at den som blir ghostet blir etterlatt i et vakuum, med spørsmål om hvorfor man blir avvist og brutt kontakt med.

– Det er ikke uvanlig at den som står igjen blir selvkritisk eller fanget av negativ grubling, hvor man forstår avvisningen i lys av de tingene man misliker ved seg selv.

Han forklarer at i situasjoner hvor begge egentlig har et ønske om å avslutte videre utforskning av forholdet, kan det i enkelte tilfeller være befriende dersom den ene plutselig ikke tar kontakt. Samtidig kan man også her sitte igjen med en del spørsmål og negativ grubling, selv om man ikke ønsker noe mer med forholdet selv.

Føles ikke bra

Meldingen Emma sendte Peter, ble aldri besvart. Hun lurer fortsatt på hva grunnen var. De følger hverandre fortsatt på Instagram. Hun har ikke sluttet å følge ham, så hun vet at han er aktiv på sosiale medier.

– Det er rart at vi følger med på hverandres liv gjennom sosiale medier, selv om han ghostet meg, forteller Emma.

Emma og Nora har begge opplevd å være både den som ghoster og den som blir ghostet av noen andre.

– Man føler seg ikke noe bra uansett hvilke side man står på, sier Emma.

Merknad: Enkelte detaljer er endret for å unngå at de det gjelder kan kjenne seg igjen i det som blir fortalt.

Journalist: Sanne Marie Nilsen Sagevik
Illustratør: Malin Skagen Rotnes

LES MER OM DATING:

MER FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: