Politisk drama, kongelige intriger, og inderlig, men forbudt kjærlighet, er ord som beskriver den danske filmen En kongelig affære.

Dette er et historisk kostymedrama om det danske kongehuset, full av vakre bilder, fabelaktige kostymer og flott skuespill.

Den gale kongen

Vi befinner oss i Danmark på 1770-tallet, når ideologiene til opplysningstidens store tenkere er i ferd med å spre seg utover Europa.

Unge prinsesse Caroline Mathilde av England har giftet seg med sin fetter kong Christian VII av Danmark, og skal møte sin mann for første gang. Hun har hørt at kongen er en opplyst mann, med sans for drama og poesi, og hun ser frem til et interessant liv ved det danske hoffet.

Når hun ankommer Danmark finner hun fort ut at virkeligheten er en ganske annen. Kong Christian er en nervøs og ekstremt usikker ung mann, som rett og slett er splitter pine gal.

Caroline prøver så godt hun kan å passe inn ved det konservative danske hoffet. Samtidig lever den alkoholiserte kongen et utsvevende liv og frekventerer stadig Københavns mange horehus.

Carolines redning ut av ensomheten blir kongens nye livlege, tyskeren Johann Friedrich Struensee. Han er i all hemmelighet en mann av opplysningstiden med sans for Rousseau og Voltaire.

Som idealister med trang til å kjempe om frihet for folket trekkes dronningen og legen snart mot hverandre og et inderlig kjærlighetsforhold utvikler seg.

Samtidig blir Struensee kongens nærmeste rådgiver. Ved å bruke kongen som frontfigur for sine egne ideer starter dronningen og Johan arbeidet med å snu Danmark om til et land der folkets rettigheter står sterkere.

Mer fra Filmfestivalen i Berlin:
Anmeldelse av Nåde – Sterkt og vondt fra den norske polarnatten.

Mads Mikkelsen og Alicia Vikander i En kongelig affære. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Overbevisende kjærlighet

Det er en spennende historie som fortelles i En kongelig affære, ikke bare fordi den er basert på historiske hendelser, men fordi jeg bryr meg om figurene.

Filmen skildrer den intense kjærligheten mellom Struensee og dronningen på gripende vis. Det er ingen tvil om at Mads Mikkelsen og Alicia Vikander er filmens største stjerner i rollene som Johann Friedrich Struensee og dronning Caroline Mathilde.

Jeg tror på deres kjærlighet for hverandre og kjenner på deres fortvilelse over at de ikke kan være sammen.

Mikkel Følsgaard er ikke like sterk i sin rolle som Kong Christian. Kongen er en morsom figur, som får meg til å le, men han kan også bli litt for fjollete til tider. Dette river meg litt ut av filmopplevelsen og får meg til å lure på hvor nært Følsgaards skildring av kongen ligger mot sannheten.

Heldigvis har han også et større register å spille på og klarer å gjøre kongen til mer enn en artig figur vi kan le av. Ved flere anledninger får vi et innblikk i at Christian er en svært plaget sjel, og Følsgaard spiller med en sårhet som overbeviser.

Vakkert og sterkt

En kongelig affære er en gjennomført film og appellerer til dem som har en sans for detaljer. Alt fra kjoler, dresser, hår og smykker er tidsmessig riktig, og ikke minst vakre å se på.

Sammen med en fin fargepallett og flott lyssetting gjør dette En kongelig affære til en fryd for øyet. Spesielt i scenen der Johan Struensee og dronningen danser sammen for første gang kommer filmens flotte scenografi til sin rett.

Den storslagne ballsalen full av adelsmenn og kvinner som danser rundt i pompøse drakter og maskerademasker er fabelaktig å se på.

Strålende skuespill fra Mikkelsen og Vikander gjør samtidig dette til filmens beste scene. Filmen skildrer her deres inderlighet for hverandre på mesterlig vis, når omgivelsene og menneskene rundt dem nærmest viskes ut fordi de to kun har øyne for hverandre.

Scenen minner meg om ballscenen fra Joe Wrights Pride & Predjudice, der Elizabeth og Mr. Darcy danser sammen. I En kongelig affære er det imidlertid enda mer intenst og gripende.

Spiller på de rette strengene

Etter å ha sett En Kongelig affære fikk jeg lyst til å ta et dypdykk i historien til det danske kongehuset. For dette er en spennende historie, selv om den kanskje ikke overrasker meg veldig.

Jeg vet ikke hvor mange friheter filmskaperne har tatt seg når det gjelder historisk korrekthet, men det er heller ikke viktig. Det er den store, men såre kjærlighetshistorien som står i sentrum for denne filmen.

Blandingen av godt skuespill og fantastisk scenografi gjør En kongelig affære til en vakker film, som absolutt spiller på de rette strengene.

Filmen ble anmeldt da den hadde verdenspremiere under Filmfestivalen i Berlin (også kjent som Berlinalen).

Om FILMEN

En kongelig affære
 • En kongelig affære
 • Slippdato: 14.09.2012
 • Regi: Nikolaj Arcel
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Sjanger: Drama, Historisk, Romantikk

 • Må innrømme at jeg har en svakhet for filmer som denne.

 • Kristine Jenssen

  Den kommer til Norge 12. september!? Det blir lenge å vente… Hvorfor ikke før?

 • Anonym

  Det er ikke snakk om å vente helt til september!! Filmen kommer ut allerede i mars i Danmark, så det må da være mulig å få kloa i den lenge før september. Jeg tyr til alle midler.. 🙂

 • christox

  Sikkert en bra film. Men mye av lignende serier og filmer fra samme tidsperiode og tematikk som NRK1 sender i tide og utide er noe dritt. Hvem er målgruppen? Hva kommer denne fascinasjonen av Engelsk overklasse på 1700-tallet? Spesielt rart er det med tanke på at nordmenn liker å se på seg selv som folkelige og solidariske. Janteloven står stødig i folkesjela, men intriger og fjas i overklassen og kongelige er folk interessert i.

  • Jeg elsker kostymedramaer! Jeg som så mange andre i den målgruppen du etterspør. Og så synes jeg det ligger mye spenning i det fordekt umoraske da det var strengere moralske grenser på overflaten. Ettikette og stil og lett fordekte samtaler der man oftere fant dobbeltbunner i hva som ble uttrykt. 

   • christox

    Mye av kvinne-underholdningen i dag er veldig lik. Kostymedramaer som du kaller dem, har bare en annen innpakkning virker det som.
    Jeg fant denne jeg synes var ganske morsom:
    http://www.stuffistumbledupon.com/2012/04/06/kim-kardashian-is-jane-austen/

    Promoterer Jane Austen gullgraveri? Bittelitt?

    Jeg synes også denne var bra:
    «What’s not to like? The characters wear big wigs and the clothes are all frilly and lacy, with bonnets, girdles and bustiers. And the women’s clothes are even fancier.
    All the characters are mannered and genteel. People are always bowing and curtsying to one another. Almost everyone lives in a mansion on a 100-acre estate. Or they want to marry someone who does. The fireplaces are roaring night and day. There’s an open decanter of 80-proof sherry in every room and a tray of finger cakes on every table.

    Nobody works in these stories. They are all professional inheritors. Or waiters, as I like to call them. They’re waiting for their parents to die so they can have all the money. Everyone has a ball 24/7, literally. They’re chatting each other up and enjoying themselves dancing to harpsichord music. It’s all fun and games except for the servants, who work so hard around the clock keeping those fireplaces burning and making finger cakes, they’re lucky to live to age 13.

    The main order of business with these people is hooking up. And the discourse on this activity is somewhere on the level of sixth-grade schoolyard banter. She likes you. Do you like her? What if she likes him? Would he like her? Except that it’s all done in purple prose that makes it all a bit difficult to decipher.
    But women dig the ideals of civilized and refined living these stories represent. They wouldn’t necessarily want to live in those drafty mansions back in those socially oppressive times. But they enjoy the idea of them.»
    http://www.cleveland.com/ministerofculture/index.ssf/2010/03/why_women_like_the_world_of_ja.html

 • Da må jeg helt klart lese den boken Kjerstijo! For jeg vil veldig gjerne vite mer om dette dramaet. 🙂

 • Parasitten

  Han skal ha vært en merkelig skrue, denne kong Christian 7. Sies han døde av et hjerteattakk da han så spanske hjelpetropper, som han visstnok trodde var en fiendtlig invasjon. Hevdes nå i ettertid at han har lidd av schizofreni.