John Carter er kanskje alle superhelters far. Edgar Rice Borroughs skrev den første historien om ham allerede i 1912 (samme år som han skapte Tarzan), og tilla ham egenskaper som en lang rekke superhelter har kopiert siden.

Først nå, 100 år senere, får John Carter sin egen film. Og det er ironisk å konstatere at han ligner alle sine etterkommere.

Filmen er et underholdende lappeteppe av alle mulige superheltreferanser, men er et flott actioneventyr det virkelig er verdt å få fortalt.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Chronicle!

Lavere gravitasjon gir superkrefter

Sørstatssoldaten John Carter (Taylor Kitsch) blir på mystisk vis transportert til Mars, som viser seg å være befolket av både mennesker og andre merkelige vesener.

Carter oppdager at planeten, som de innfødte kaller Barsoom, har lavere gravitasjon. Dette gir ham superkrefter, noe som kommer godt med når han snubler midt oppi en krig mellom byene Helium og Zodanga.

Carter skal vise seg å bli en viktig brikke i maktkampen sammen med Dejah Thoris (Lynn Collins), prinsesse av Helium.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Hugo!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Taylor Kitsch spiller hovedrollen i John Carter (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Taylor Kitsch spiller hovedrollen i John Carter (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Skalaen er enorm

Jeg har ikke lest John Carter-bøkene, men en tegneserieversjon av den første boka var en viktig del av barndommen min. For meg virker det som om regissør Andrew Stanton (Oppdrag Nemo, Wall-E) virkelig har greid å fange inn følelsen av det store eventyret i filmen.

Dan Mindels foto har en fargeskala som får meg til å tenke på klassiske Technicolor-filmer. Michael Giacchino har komponert episk eventyrmusikk, med temaer som vekker assosiasjoner til klassisk filmmusikk fra både Maurice Jarre og John Barry.

Skalaen er enorm, actionsekvensene er feiende flotte og figurene balanserer hårfint på grensa mellom å være kule og latterlige.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Mission: Impossible – Ghost Protocol!

Det store eventyret

Taylor Kitsch har det riktige utseende som John Carter, og er troverdig som superhelt, men jeg skulle ønske han hadde litt mer sjarm. Han er altså en sørstatssoldat, men mangler appellen til for eksempel Stephen Moyer som Bill Compton i True Blood. Han duger likevel.

Lynn Collins imponerer som Dejah Thoris, og makter å bli en av de tøffeste og kuleste eventyrprinsessene på film siden Leia.

Ellers er rollene besatt av solide navn som Ciaran Hinds, Dominic West, James Purefoy, Mark Strong og Bryan Cranston. De animerte figurene har stemmene til Willem Dafoe, Samantha Morton, Thomas Haden Church og Polly Walker.

Klart det blir bra med slike navn på rollelista!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Mark Strong er en av mange gode skuespillere i John Carter (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Mark Strong er en av mange gode skuespillere i John Carter (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Herlig kinosnadder

John Carter er filmet som de store eventyrfilmene fra gamle dager, bare med bedre effekter. Dette er for all del ingen film å ta på blodig alvor. Den må ikke gjennomanalyseres (jamfør forklaringa på hvordan alle plutselig snakker engelsk).

Men jeg synes dette er fantastisk herlig kinosnadder, vidunderlig eskapisme og er en tøff start på det jeg virkelig håper blir en serie John Carter-filmer.

Det finnes mange flere historier å filmatisere!

Om FILMEN

John Carter
 • John Carter
 • Slippdato: 09.03.2012
 • Regi: Andrew Stanton
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Sjanger: Action, Sci-fi

 • Neo

  Traileren virker lovende, så blir vel å få med seg denne på kino! Er alltid en glede når det kommer god science fiction! 😀

 • Med Pixar-regissør, blir det helst bra, men jeg hadde forventa at Rottentomatos-scoren ville være litt høyere

 • Anonym

   Hva med Herakles/Herkules? Samson?

 • Anonym

  Denne filmen har ikke vekket svær interesse hos meg, akkurat, men for all del, den kan jo til slutt se ut som en solid film for det det er, og det er jo det det er, hæ? 😛

  Det irriterer meg atter en gang at de velger en «vakker» gutt i hovedrollen med akkurat så lite maskuline trekk at de like godt kunne valgt ei halvtøff kjerring. Rare tider, dette :/

  • Neo

   Ei halvtøff kjerring med navn John Carter…? Den var ny.

   • Anonym

    Nei!? Det er jo en mann, Taylor Kitsch, og det er ikke noe nytt. Neste gang, prøv å få med deg konteksten i det du leser før du svarer, det er et vennlig råd til deg fra meg.

    • Neo

     Konteksten? Jeg? Fikk med meg alt jeg, men for all del. Ironi er vel ikke din sterkeste side, er det vel?

     • Anonym

      Svaret ditt røper hva jeg tror er din aldersgruppe – hvilket også sier at du IKKE HAR PEILING på hva du prater om fordi John Carter er nok noen generasjoner før deg – OG det skal du ikke belastes for. Derimot var det rar ironi, dette her er sarkasme til en viss grad.

 • Anonym

  Wait, what? Var ikke engang klar over at denne var planlagt, langt mindre ferdig? KONGE!

  Lest den første boken, vet ikke hvorfor jeg ikke leste alle. 
  Allan Moore bruker Jon Carpenter i Leauge of Extraordinary Gentlemen som forklaring på «War of The Worlds» invasjonen i LXG-bok nr.2 Så husker jeg var litt gira på å få med meg bakgrunnen.

  Såvidt jeg husker er Edgar Rice Borroughs et «produkt av sin tid» og fremstillingen av kvinner bærer preg av dette. Har de løst dette greit i filmen?

 • Anonym

  Gleder meg å se at denne filmen får gode kritikker, for jeg må innrømme at jeg har vært ekstremt skeptisk. Det begynte allerede når Disney tok beslutningen om å fjerne «of Mars» fra tittelen. Har lest et par av bøkene, og likt dem. Sjøl om tanken på at det skal være liv på Mars (ihvertfall såpass avansert liv) er latterlig for oss i dag, så fungerer bøkene hvis man klarer å ta dem som rent eventyr. Og et godt eventyr er ikke å forakte.

 • Har ikke hatt store forventniner til denne. Men er nokså imponert over rollelista. Selv om jeg etterhvert begynner å tenke at Mark Strong ikke har så voldsomt høy terskel for å takke ja til en bad-guy rolle. 😛

  • Anonym

   Uansett film, er det alltid gøy å se Mark Strong som bad guy!

   • Joa. Men vi snakker jo type-casting av dimensjoner etterhvert… 😉

 • Yay! Har hatt denne i bakhodet uten å tørre å forvente noe særlig, puster lettet ut nå 🙂 

  • Anonym

   Å? Så den var såpass bra altså? Hva terningkast gir du den?

   • Får se når jeg ser den, jeg er ikke noen kritiker, men det virker som den er noe for meg etter reaksjonene rundt omkring. 
    Jeg hadde håpet den var passe storslagen Pulp, i motsetning til fks nye Conan som var noe skvip med Mumien effekter. 
    Det sier rapportene den er, så nå tør jeg glede meg litt 🙂 

 • Virkelig? For når jeg så trailerne så fikk jeg en «hva svarte er dette for noe tull??!»-følelse. Må åpenbart gi filmen en sjanse.

 • Jeg håpte at denne filmen skulle være bra, selv om det var en del ting i traileren som gjorde meg skeptisk. Litt usikker på om jeg skal se den på kino da men.

 • Anonym

  Her tror jeg at det er fanboy effekten som har gitt treningkast. Eller er traileren fullstendig misvisende for filmen? For etter å ha sett traileren sitter jeg som et stort spørsmålstegn og lurer på om de skal begynne å sende en dårlig remake av 90-talls serier som «Hercules» eller «Xena» på kino. En film som ser ut som den er full av Jar-Jar Binks kopier i en ørken kan vel umulig være bra? Det ser tross alt ut som fullstendig tull. Og det skal mye til før jeg oppfatter scifi/fanasy som tull. Da snakker vi om Uwe Boll nivå på filmen.

  Så det spørs om en ikke må ta en wiki runde og kanskje laste ned noen ebooks. Og så se traileren en gang til. For det er tydelig at det er noe jeg ikke har fått med meg her hvis denne filmen står til treningkast 5.

  • Anonym

   Haha, det er så fantastisk. Du sier at det er noe galt en plass om denne får terningkast 5, og argumentet ditt er at du har sett traileren og ikke er imponert. Se filmen, deretter klag/skryt

   • Anonym

    Ja, jeg sier at det er noe galt. Men jeg sier ikke at det er noe galt med filmen! Hvis du gidder å lese innlegget mitt, så ser du at jeg stiller spørsmålstegn med hva JEG ikke har fått med meg når jeg oppfatter traileren som en oppsamling av de verste Jar-Jar Binks scene fra SW1. Og jeg det er trolig min egen skyld, siden jeg ikke kjenner til noe av fluffen rundt denne filmen. Så hvis jeg også skal få en treningskast 5 av filmen, må jeg trolig sette meg inn i bakgrunnen for den først. For traileren er ikke mye å bli klok av. Og denne vurdering må kanskje andre også foreta før de ser filmen, slik at de slipper å bruke opplevelsen til en haug med «wtf?» øyeblikk?

    Men men…. Er ikke overrasket at du oppfatter selvkritiske spørsmål som fantastisk. Er tross alt ikke så mange som er selvkritiske nå for tiden. De fleste er mest opptatt av å skrive først og tenke etterpå….

    • Anonym

     Joda, du gjør det. Du sier den umulig kan være bra, fordi du ikke vet den helhetlige bakgrunne av innholdet i filmen som du får glimt av i traileren. Pga disse søte dyrene du ser, og andre Jar Jar Binks kopier som du så fint kaller det, så må dette være et terningkast 5 av fanboyeffekten. Fremdeles helt fantastisk! Det som også er fantastisk er at det ser ut som du tror man skal bli «klok» på en trailer. En trailer er en trailer, og om du er totalt blottet for kunnskap om denne John Carter og bakgrunnen for filmen, så burde du se etter andre kilder enn traileren. 

     Det å sjekke ut wikipedia og lese en bok eller to tror jeg nok er lurt for en kar som deg som får ei søt lita klikkebye her inne pga du ikke forstår en døyt av traileren. Og husk til neste gang at traileren ikke er en kunnskapsdatabase, men en overdreven smakebit av en film. 

     Slapp helt av, jeg synes du er fantastisk, og passer ypperlig i denne kategorien du lager; «de fleste», som skriver først, og tenker etterpå. Jeg gjentar: slapp av!

    • Øyvind Johannessen

     Jeg er enig med deg! Første jeg tenkte var jar jar binks og xena. En rar samling av mange store sci fi filmer i en egen historie. Men må se den da, se ut som noen timer med bra underholdning 😀

  • Anonym

   Hvis du dømmer filmer etter trailerne, så syns du vell Day After Tomorrow og 10.000 B.C. var helt konge filmer, ikke sant?

 • Klarer rett og slett å vente til fredag! dette blir en god start på det nye film året!

 • Anonym

  Hadde bestemt meg for å se filmen lenge før anmeldelsene kom, så når mannen som gav Rambo 4 en femmer, er det bare å forhåndsbestille billetten og lene seg tilbake i visshet om at jeg kommer til å kose meg på kino neste gang 😀

 • Anonym

  Må si meg enig i de som ikke fant noen korrelasjon mellom traileren og femmern på terningen her men etter å ha sett filmen på kino idag så må jeg nesten si at den femmern faktisk kan passe.

  Dette var underholdende greier og som nevnt i anmeldelsen er dette kinosnadder!

 • Satt meg i stolen uten forventninger, ble overrasket. Knall film. Herlige scener og god action.
  Jeg gikk ut av kinosalen litt småforelsket i Deja Thoris/Lynn Collins.

 • Som en motvekt til all positiviteten: Dette var den dårligste filmen jeg har sett på lenge. Jeg klarte ikke bry meg om en eneste karakter, skuespillet var elendig (særlig hovedpersonene spilt av Kitsch og Collins) og selv om effektene og det fiktive universet var storslåtte, så var stilen på filmen dørgende kjedelig og uten retning. Irriterende dårlig.

  • Anonym

   Å herregud, ja. Problemet er ikke uinteressante karakterer, en handling som ikke klarer å holde seg delvis på sporet eller latterlige navn på alt mulig. Helt elendig 3D er ikke hovedproblemet. Ikke engang det faktum at filmen er et produkt av en markedsavdeling som har kjørt hele prosjektet som en by-the-numbers eksersis i å tjene penger er det som dreper filmen.
   Problemet er at filmen er så kjedelig. Så forferdelig kjedelig. Så uendelig kjedelig. Til og med i actionsekvensene sitter man og tenker «se nå å få tatt livet av han fyren så vi kan bli ferdige og gå hjem.»

 • Christina Norheim

  Star Wars meet Xena – Warrior Princess

 • erik furulund

  Jeg så skiten i 3d, sammen med to skjeggete kompiser
  og ei hissig bøtte med popcorn.

  Jeg visste ingenting om filmen, bøkene eller Edgar Rice,
  Bortsett fra att sistnevnte var forfatter.
  Det eneste jeg tenkte var att John Carter var jævelig
  rar tittel på en fantasy film.

  Jeg innså fort att min ignoranse belønnet meg rikelig !
  Skiten var awesome !

  Jeg og mine skjeggete heterofile kumpaner koste oss
  glugg ihjel.
  Og aldri har popcorn smakt så godt. !

  There is nothing gay about three bearded men going
  to see a fantasy movie together, and there is nothing gay about
  John Carter either.
   

 • Neo

  Jeg fikk litt blandede følelser…som forandret seg nå og da under filmen. Første halvdel var så som så, en slapp 4 på terningen. Det skjedde liksom ikke så mye! Gøy når Carter kom til Mars, fint i 3D uten alle disse «må på død og liv dytte ting ut av lerretet og i trynet på deg» opplegget. Andre halvdel av filmen var knall, her koste jeg meg skikkelig! Lyden er god, effektene knallbra og skuespillet faktisk ikke så alt for galt. Den «bikkja» var jo helt sjef, og stakk som ut som kanskje det beste med hele filmen for min del!

  Alt i alt, en 4/5 film (jepp, terningen min landet litt rart). Treg start, flott slutt…og et par tvister i slutten jeg ikke så komme!

  Utvilsomt kinosnadder, og Mars så fantastisk ut (for å ikke snakke om prinsessa :P) 🙂

 • Anonym

  Artig film, hadde nok likt den enda litt bedre om det var en D mindre i formatet!

 • Utrolig flott film vil jeg absolutt si 🙂 stort sett alt handler om er smak og såklart, men for mitt vedkommende er dette er fantastisk eventyrfilm 🙂