Kon-Tiki-ekspidisjonen (Foto: Kon-Tiki Museet)
Kon-Tiki-ekspidisjonen (Foto: Kon-Tiki Museet)
Hvordan i all verden fant folk på å bosette seg på bittesmå øyer midt ute i Stillehavet? Og hvordan?

Thor Heyerdahls teori var at den sør-amerikanske urbefolkningen seilte 8000 km vestover i balsaflåtene sine og bosatte seg der.

Dette er bakteppet for den nye norske storfilmen om Heyerdahls 101-dagers-eventyr på en 500-talls-flåte av balsatømmer. (Se den nye traileren øverst i saken.)

Guttetur med amper stemning

Det ser ut som det kan bli mye amper stemning blant gutta om bord, og godt er det, ettersom store deler av filmen nok vil utspille seg på Kon-Tiki-flåta.

Guttetur med hai og høye bølger er vel og bra, men man er avhengig av et sterkt karakterdrama om jeg skal gidde å følge med på en flåte i Stillehavet i 100(?) minutter.

Heldigvis tyder traileren på at det er nettopp dette som kommer til å være tilfellet. Ingen i mannskapet kjente hverandre fra før, og Heyerdahl selv hadde vannskrekk i tillegg til å ikke kunne svømme.

Det er mange effekter i den kommende Kon-Tiki-filmen (Foto: Nordisk Film Distribusjon)
Rekord i visuelle effekter

Med Kon-Tiki settes det ny norsk rekord i bruken av visuelle effekter.

Storm Studios – som blant annet stod bak effektene i Max Manus, Trolljegeren og Thale – er ansvarlig for eventyret som kommer til å ha flere effektbilder enn den første Star Wars-filmen.

— Det er veldig mye komplekse vanneffekter, blant annet bryting av bølger som vi ikke har sett tidligere, heller ikke i store utenlandske filmer. Noen av de shottene vi gjør her på Storm har aldri blitt gjort før, heller ikke internasjonalt, forteller daglig leder i Storm Studios, Kristin Hellebust.

Les også: Gedigent effektbudsjett i Kon-Tiki

En gutteromsdrøm

Regissør-paret Espen Sanberg og Joachim Rønning har tidligere hatt stor suksess med Max Manus (2008); den nest mest sette norske kinofilmen etter Flåklypa Grand Prix (som har kultstatus i Japan journ.anm.).

ANMELDELSE: Max Manus (5)

Da Filmbonanza besøkte de på Kon-Tiki-settet i Malta i fjor fortalte de at de har drømt om å lage en Kon-Tiki-film siden de var små.

Se hele intervjuet her:

Heftig sjøtur

I senere tid har det blitt bevist at Polynesia ble befolka fra Asia og ikke Peru, men Heyerdahl viste i det minste at det hadde vært mulig å gjøre det fra den andre sida også, dersom man hadde ønska det. Og det var i hvert fall en veldig heftig sjøtur.

Kon-Tiki har premiere 24. august og traileren virker jo lovende. Skal du se den?

 • Syntes det var litt rar lyssetting i scenene i starten, spesielt lyset som skinner gjennom vinduene på kontoret. Ellers ser det greit ut. Kanskje litt overdrevet norsk-engelsk. 

  • Thor Heyerdahl var jo kjent for sin kraftige «norsk-engelsk», så det er nok med vilje og viten at de har gjort det.

 • Ser spennende ut, men hvorfor er det slik at hver gang en episk norsk film blir laget så er den basert på en sann historie? Hvorfor kan vi ikke bli litt «hollywood» og lage helt 100% fiksjon?

  • Helt enig, bare se på Trolljegeren, som blir omtalt i saken. Den er det er dessverre ikke mye fiksjon i, de kunne i det minste redigert det råmaterialet de fikk en smule så ikke filmen ble så veldig ekte… Samme med Død Snø også, jeg skal ikke dra på fjelltur uten maskingevær før alle disse zombie-nazistene er utryddet.

 • bo71

  Gleder meg veldig på å få se KonTiki-filmen. Har ventet siden jeg hørte om den første gangen.

 • balaiken

  Gleder meg! Jeg så dokumentaren om KonTiki på NRK Nett-TV på søndags morgen, den var var nok minst like bra som filmen blir!

 • Harsheim

  Om man holder seg til denne Heyerdal-teorien m m, og i dag finner drivende japanske båter fra tsunamien etter jordskjelvet i Nord-Amerika; – da vil jeg hevde at indianerne kom opprinnelig fra Japan.

  • De kom fra Asia de også, kanskje tilogmed Japan, men via Behringstredet, når det var islagt/tørrlagt. Havstrømmer går i forskjellig retning avhengig av hvor du er på kloden, så det er ingenting motstridende i at Kon-Tiki drev fra Peru til Polynesia mens vraket Ryou-Un Maru drev motsatt vei mot Nord-America.

   • Ole Marius Kristensen

    Menneskene for 130.000 år siden hadde akkurat samme hjerne og intelligens som oss idag. Å lage en seilbåt eller som i dette tilfellet, en flåte er ikke akkurat partikkelfysikk. Det moderne mennesket har en iboende trang til å utforske, og vi skaffer oss ofte fiender slik at på et tidspunkt blir vi nødt til å rømme. Så å lage en flåte og seile noen hundre mil over åpent hav for å treffe land på en planet hvor landmassene er rimelig gjevnt distribuert trenger ikke dagens pessimistiske is på Behringsstredet for å forstå at folk har flyttet på seg. I Sør Amerika finnes eldgamle statuer som viser negroide ansikter. Hopiene som levde i Mellom Amerika snakket om blonde seilere osv. We’re one big happy family….

 • Harsheim

  Om man holder seg til denne Heyerdahl-teorien m m, og i dag finner drivende japanske båter fra tsunamien etter jordskjelvet utenfor Japan, finner de nå i Nord-Amerika; – da vil jeg hevde at indianerne kom opprinnelig fra Japan!

  • Ole Marius Kristensen

   Har en kamerat hvor faren er nordmann så det holder og kona er fra Filippinene. Vi kaller han Indianeren, og han ser ut som Geronimo. Say no more. Det er nok en kombinasjon. 

  • Jeg leste en gang at de fleste urbefolkninger stammer fra Mongolia, og at de vandret derfra til både Amerika, Grønland, Norge osv. De har jo litt av de samme karakteristiske øynene som asiatere har.

 • Krøtterstiforvalter

  Ser ut som en skikkelig kvalitetsproduksjon, men hvorfor kan de ikke legge inn litt mer fokus på naturlig dialog? Teater så det holder. Olsenbanden hadde mer naturlig dialog enn dette. Ille er det.  

 • 192

  Skal helt klart se denne! Godt å se at norsk film er på vei oppover! 

 • foca9

  Jeg tror at dette kan bli en norsk suksess på lik linje med Max Manus og Hodejegerne.

  Og, siden Thor Heyerdahl og Kon-Tiki er relativt kjente også utenfor Norge, kan det også bli en stor – i norsk målestokk – internasjonal suksess.

 • Hmmm… Trailern var jo fantastisk – lurer på hvordan jeg kan få sett denne filmen her i USA?

 • Kosma

  Denne filmen burde også ha en viss interesse i USA. Dersom den hadde blitt satt opp for ordinær kinopremiere i California/Los Angeles, ville den kunne blitt nominert til Oscar på helt vanlig måte, i alle kategoriene. Morsom tanke.

 • Denne filmen gleder jeg meg til å se 🙂 Traileren ser lovende ut! 

 • Brokeback mountain til sjøs? 🙂

  • Martin Aas

   Still a better love story than Twilight