90 minutter er en ubehagelig film å se. Ikke bare fordi temaet er så dystert, men også fordi omgivelsene virker så normale og velkjente.

Regissør Eva Sørhaug skildrer vold i parforhold i tre ulike situasjoner med filmatisk kløkt.

Jeg er ikke helt sikker på hva filmen lærer oss, men det er en skremmende skildring av hvordan enkelte menn tråkker over alle grenser mot sine kvinner, og hvordan de rettferdiggjør det.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Eva Sørhaugs Lønsj!

Dramatisk veiskille

De tre historiene er lagt til tre forskjellige samfunnslag. Bjørn Floberg spiller den rike herren som åpenbart har kommet i et økonomisk uføre, og begynner å rydde opp. Men til hva?

Mads Ousdal og Pia Tjelta er middelklasseforeldrene som har kommet til et dramatisk veiskille. Og Aksel Hennie er den psykopatiske kokainsnifferen som holder samboeren sin fanget i en liten leilighet.

Alle disse tre situasjonene skal få alvorlige utganger.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Mer eller mindre mann!

Umulig å godta

Manuset er smart skrevet. Det gir oss ikke alle detaljer, men inneholder nok antydninger og indikasjoner til at vi selv kan ane hvorfor det går som det går.

Vi møter menn som på hver sin måte mener de har tapt noe, enten det er ansikt, frihet eller livet de en gang hadde.

Det er umulig å godta årsakene bak deres handlinger, men det er mulig å ane hvordan de tenker.

(Anmeldelsen fortsetter under bildene)

Pia Tjelta i 90 minutter (Foto: Euforia Film).
Pia Tjelta i 90 minutter (Foto: Euforia Film).
Mads Ousdal i 90 minutter (Foto: Euforia Film).
Mads Ousdal i 90 minutter (Foto: Euforia Film).
Psykopatisk rollefigur

Skuespillet er sterkt. Bjørn Floberg fremstår som en elskverdig eldre herre, som febrilsk forsøker å holde fasaden. Tjelta og Ousdal virker i utgangspunktet som et helt vanlig forstadspar, som mange kan identifisere seg med.

Den mest interessante figuren spilles av Aksel Hennie. Man kan bare undre over hva som har gjort ham så paranoid, om det er dopet eller andre bakenforliggende årsaker.

Hans psykopatiske rollefigur virker mindre intelligent, med lite empati og med manglende virkelighetsforståelse. Man kan undre på hva samboeren, modig spilt av Kaia Varjord, gjør sammen med ham.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Som du ser meg!

Modig film
Bjørn Floberg i 90 minutter (Foto: Euforia Film).
Bjørn Floberg i 90 minutter (Foto: Euforia Film).

Hvordan det går i filmen skal ikke avsløres. Men ingen går uberørt ut. Eva Sørhaugs andre spillefilm er kruttsterk og ubarmhjertig, akkurat som situasjonene rollefigurene befinner seg i.

Filmen gir ingen løsninger, men skildrer livssituasjoner som alt for mange opplever daglig, av og til med de verste konsekvenser.

Og det har Sørhaug laget en modig film om, med høyt nivå på både manus, skuespill, foto, lyd og scenografi.

Om FILMEN

90 minutter
 • 90 minutter
 • Slippdato: 21.09.2012
 • Regi: Eva Sørhaug
 • Utgiver: Euforia Film
 • Sjanger: Drama

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Viktig film! Det handler om oss alle!

  • Jen Brun

   Nei, det gjør den ikke!

   • demivee

    Så vi skal la være å snakke om menns vold mot kvinner fordi vi lever i et samfunn som har vanskelig for å godta at kvinner kan være like voldelige som menn?

    Denne filmen handler for øvrig om partnerdrap, og det er vanskelig å få mørketall inn på den statistikken.

    • Jen Brun

     Vi elter i hjel én side av det mangefasetterte problemet med vold i nære relasjoner. Det vil være mer hensiktsmessig å bruke betydelig mer krefter på å synliggjøre, problematisere og søke løsninger også for den volden som begås av kvinner i nære relasjoner.

     Du kan jo selvsagt argumentere for at et fortsatt trykk på menns vold ikke stiller seg i veien for å synliggjøre kvinners vold, men i praksis så er det faktisk tilfelle. Vold i nære relasjoner blir gang på gang sementert som et mannsproblem, og det er på tide å få balanse i det synet! Og om du ikke synes det for menns skyld, så i alle fall for alle de barna som blir ødelagt av de alt for mange kvinnelige voldsutøvere som i dag slår og mishandler under radaren..

     Denne filmen handler også om partnervold!

     • demivee

      Ja, filmen handler om partnervold. Filmen handler om en spesifikk type partnervold hvor mannlige gjerningsmenn er tungt overrepresentert og hvor mannlige gjerningsmenn som regel handler ut fra helt andre motiver enn kvinnelige gjerningsmenn. Filmen handler om den ene tingen Norge skulle ønske vi ikke var verdensmestre på, nemlig andel kvinner som blir drept av menn de er eller har vært sammen med. 

      For all del, få folk til å lage film om kvinner som banker og voldtar og psykisk terroriserer familiene sine. Gud veit at det er på tide at vi begynte å snakke om at det skjer. Men om jeg ikke husker altfor galt, så hørte jeg et gang at de fleste kvinnelige drapsofre i Norge blir drept av en partner. Jeg syns man må kunne snakke om akkurat det uten at debattfeltene skal fylles opp av WHAT ABOUT THE MENS.

      • Jen Brun

       Det er fortsatt et over-eltet tema. På tide å vie bredere og mer omfattende partnervoldproblemer, som angår langt flere mennesker, mye større oppmerksomhet. For alle de traumatiserte og ødelagte barnas skyld om ikke annet!

       Slike filmer blir alt for emo-, sensasjons- og skrekkdrevet og bidrar til et feilfokus innenfor området partnervold. Noe du ettertrykkelig beviser ved den høyspente ordlyden i innlegget ditt, og når du ramser opp flere emodrevne påstander som du MENER å ha hørt et eller annet sted!

       • demivee

        http://www.jus.uio.no/ikrs/forskning/aktuelle-saker/2012/partnervold.html (emodrevne sensasjonspåstander fra, æh, internasjonale studier)

        For øvrig syns jeg fortsatt at det er en smule off-topic å kapre kommentarfeltet til en film om partnerdrap for å beklage seg over manglende fokus på kvinnelige mishandlere. Hadde dette vært sosialpornografi om kvinner som bankes av menn, så hadde jeg vært enig i at Norge trenger et bredere synsfelt. Men ikke når det gjelder kvinner som DREPES av menn. Der tør jeg påstå at statistikken for en gangs skyld ikke er løgn.

        • Jen Brun

         Filmen handler om partnervold, og en type partnervold som er sjelden, nemlig den som fører til dødsfall. Vi kan ikke la den marginale delen av hele sakskomplekset vold i nære relasjoner trumfe alle andre deler bare fordi vi blir ekstra sjokkerte.

         Din link omhandler ingen av dine emodrevne påstander: Norge er verdensmestre i partnerdrap (er det partnerdrap begått i Norge eller partnerdrap begått av nordmenn? Har du kilder til denne «verdensrekorden»?), du har hørt en gang at de fleste kvinnelige drapsofre drepes av sin partner (har du kilder?).

         Hovedpoenget er imidlertid at du drives av emosjoner fordi du synes dette er forferdelig. Vel, det er ingen som ikke synes det. Men det er også andre tragedier, og det i langt, langt større omfang, som forskrekker og er forferdelig innen dette området.

         Det vil være i alles interesse å få sparket inn ALLE dørene til dette helvetet som så mange lever i, ikke bare den samme døra om og om igjen! Men det vil vi aldri oppnå når skrekk- og sensasjonsdrevne filmer o.a. om bare ett av problemområdene så til de grader får lov til å sette dagsordenen.

         Vi har ikke råd til å bruke all kraft på dette, og så glemme de langt flere ødelagte liv som er ofre for annen vold i nære relasjoner! 

        • demivee

         http://www.nytid.no/nyheter/artikler/20091015/til-spania-for-a-lare-om-partnervold/ —> Norge på verdenstoppen i partnerdrap. Og nei: jeg har ikke kilder til noe jeg trur jeg hart hørt. 

        •  Men i alle dager da… du OSER jo hissig emosjonelt engasjert i dette! Det virker som du direkte kritiserer filmen for at den er laget, som om DET er en feil i seg selv! Denne filmatiske døra er ALDRI laget så direkte og nøytralt visende som «90 Minutter» gjør, og videre er det utelukkende positivt at det settes søkelys i hvert fall på menn som dreper kvinner, synes du ikke?!
         Regissør Eva Sørhaug har da all rett til å «kun» ta for seg mennene, og ikke nødvendigvis sparke inne «ALLE dørene til til dette helvetet» som du sier…!
         Og hvem i huleste tror du er så blåøyde, naive, dumme og ensformede at de tror at det KUN er menn som er jævlige?! Slutt å bruke slike eventuelle teite folk som en grunn til IKKE å rose en film som fokuserer på i det minste menns voldelige sider! Skjerpings!

        • Jen Brun

         Sjekk tallene før emosjonene går i taket! Norge ligger slett ikke i toppen når det gjelder partnerdrap!

         http://www.dagbladet.no/2012/09/23/nyheter/innenriks/partnerdrap/23499875/

       •  Kjære Jen, for det første: har du sett «90 Minutter»?!
        For det andre; mener du virkelig at det er «På tide å vie bredere og mer omfattende partnervoldproblemer, som angår langt flere mennesker, mye større oppmerksomhet.»…at det er et større problem i samfunnet med vold mot menn? Hvor har du disse tallene fra?!
        Føler forresten at også DU er rimelig emosjonelt drevet i dine påstander her inne! :/

        • Jen Brun

         Du strever med lesforståelsen? Eller så har du ikke lest det jeg sier.

         Jeg sier at det er en type vold i nære relasjoner som får så å si ingen oppmerksomhet i media og blant politikere. Og det er kvinners/mødres vold. Det gjelder vold både mot barn og deres menn.

         Det er flere studier og undersøkelser de siste årene som konkluderer med at mor eller annen kvinnelig omsorgsperson mishandler sine barn mer enn det menn gjør! Kvinner slår også sine menn mer enn omvendt.

         Det er også påvist at barns traumer er større ved mors vold enn fars.

         Jeg har selv sett på nært hold de kvinnelige voldsutøverne ha absolutt fritt spillerom i forhold til overgrep mot både sine barn og ektefeller, uten noen som helst form for inngripen eller fordømmelse fra nærmiljøet eller myndighetene.

         Dette er en reell og kraftig voldsproblematikk som angår et stort, stort antall mennesker, og det er på tide at vi som samfunn og engasjerte mennesker sparker inn den døra nå, og ikke den samme gamle om og om igjen!

        •  Du har tydeligvis vanskelig for å forstå hva jeg mener… Jeg betviler ikke et sekund at det du sier om kvinners/mors vold mot barn, bla bla bla…IKKE stemmer. Men, du har selvsagt like lite å vise til her som det vi andre har å vise til rundt menn og vold, med mindre du henviser til bestemte undersøkelser osv.! Dessuten er da ikke dette et argument å slå i bordet med som en grunn til at «90 Minutter» IKKE bør roses for å i hvert fall ta for seg menns vold mot kvinner!!!
         Jeg spør igjen; har du sett «90 Minutter»?!? Det er nesten så jeg får lyst til å røpe en spoiler i filmen for å stoppe kjeften på deg og flere her inne, som tydeligvis tror de vet hva som skjer i filmen, bare basert på en trailer og andre mediaoppslag!

       • Jeanett Due

         Jeg er enig med deg i dette med å vise flere ulike situasjoner av samme sak. Hadde vært mer interresant å kanskje vise ikke tre (eller er det to) historier hvor i alle versjonene kvinnen er offeret, men heller vise en med kvinne som offer og en med mann som offer. Og kanskje en hvor det er gjensidig? Vet ikke. En måte å få folk til å våkne opp og se at man kan være den voldelige uansett kjønn.

        Men det finnes som sagt filmer hvor kvinnen er den voldelige. Jeg husker ingen navn, men jeg husker jeg så en film hvor kvinnen utnyttet sin posisjon som kvinne. Hun vbar voldelig mot mannen, men mest psykisk og klarte å få folk til å tro at mannen var den voldelige.

 • Jeg jobber med manuset til filmen 92 minutter. Den skal dreie seg om kvinner som slår menn. 2 menn opplever like historier. De blir banket, lugget og klort av kvinner. De søker så hjelp hos andre, men apparatet og venner forstår ikke helt problemet. Det er jo bare en kvinne som slår dem. Noe de som menn burde tåle og kunne takle. Det blir verre og verre. Kvinnen begynner å drikke og psyker ut mannen. Hun er utro, sier han ikke duger til noe, slår han. En god scene jeg skriver er når hun tar sigaretten og slukker den på armen hans mens hun smiler styggt.

  Han stikker så på krisesenter, men det finnes ingen krisesenter for menn og de som er for kvinner slipper han ikke inn. Tilslutt tar den ene mannen selvmord og den andre mannen faller og slår hode i en kant. Kvinnene slipper fri fordi mannen kunne da fint forsvare seg selv og det var jo bare et uhell.  

  Tror du jeg får støtte fra staten for dette prosjektet? Tror du den blir ubehagelig bra om kvinner som dreper menn? Blir spennende. Tror den kan bli en viktig film. Den hanler om oss alle! Tror den er ferdig omtrent med trilleren min «Kvinner som hater menn» om en seriemorder som hater menn og dreper dem i kjelleren sin.

  • HildeK

    Det finnes krisesentre for menn.

   • Betraktelig færre enn for kvinner, så jeg tar kunstnerisk frihet og plasserer handling der det ikke fins noen andre enn for kvinner. 

   • Jen Brun

    Menn forsvarer sjelden andre menn som mishandler sine kvinner – jeg synes ikke vi kvinner skal forsvare kvinner som mishandler og terroriserer sine menn og barn heller!

    Jeg har sett på nært hold hvor maktesløse menn og barn er når mor er jævelen, og hvor store skadene er, spesielt på barna! Fagfolk har funnet at mors eller en kvinnelig omsorgspersons mishandling av barna gir dem jevnt over større traumer enn når mishandleren er far eller annen mann i familien..

    At du sier det finnes krisesentre for menn blir flåsete eller i verste fall arrogant, for du vet godt at det ikke er det samme tilbudet for menn som for kvinner..

    • unnskyld meg , men en kvinne kan aldri gi en mann like mye skade som det en mann kan gjøre! da han kan håne henne, ta fra henne verdighet, skade, voldta og ikke minst drepe i »ærens»navn.

     Selvfølgelig kan kvinner slå, men som oftest er dette bunnet i noe …som oftes at det er et gjensidig voldsmønster i parforholdet! Kvinner blir ikke psykopatiske fordi de fant ut at mannen ikke tok oppvaksen og velger å klappe til han eller kalle han for en hore?Eller hvis maten var for kald, eller hvis hun vil gå fra han- 

       Herregud se å våkn opp! At en far mishandler mor og barn får alvorlige konsekvenser for samfunnet- ikke bare på det individuelle planet, men også holdninger som føres videre. Eks hvis en far slår sønn og mor- vil sønnen garantert gjenta dette i sine egne parforhold!

     • Jen Brun

      Innlegget ditt oser av så mye ukunnskap på området at du snarest bør oppdatere deg på nyere studier, i stedet for å klamre deg til gamle kjønnsstereotypier!

      Ny forskning og studier viser at flere kvinner enn menn slår sine partnere, flere kvinner enn menn slår sine barn, og barnas traumer blir større når mor slår!

      Og dette med at kvinner ikke slår uten grunn, jøss, det er virkelig steinalderargumenter som menn tidligere har fått lov å bruke om sine voldshandlinger. Slikt tøvete forsvar for sine ugjeringer er like feilaktig og uholdbart for menn som de er for oss kvinner!

      Du har veldig foreldet «kunnskap» på området!

      •  Lurer på hva du har opplevd som gjør deg i stand til å vite, ha klare tall, undersøkelser og faktabasert kunnskap om ting som vi andre ikke har…?! Jeg ber deg fremdeles henvise til noe konkret som sier at det er flere kvinner som slår sine partnere og barn…!
       Siden du ikke svarte på det samme spørsmålet i den andre kommentaren min så foreslår jeg at du kommer ned fra din høye «kunnskaps-hest» og jekker deg litt ned!

       • Arne Vizva

        Som vi andre ikke har? Som DU og enkelte andre ikke har, mener du!
        Jen Brun har helt rett i det hun sier, og jeg foreslår at du oppdaterer deg på området. Ved litt enkel googling så vil du finne masse referanser til undersøkelser, studier, kronikker og artikler som viser nettopp det hun skriver:

        -Kvinner slår sine menn oftere enn omvendt
        -Mødre mishandler sine barn oftere enn det fedre gjør
        -Mødres mishandling gir barnet større traumer enn fedres mishandling

        Det er vel ikke værre enn at du klarer å google denne informasjonen? Det har kommet enkelte artikler i media som har referert til disse studiene og undersøkelsene et par ganger i året de siste ti årene! Bare en brøkdel av artiklene som omhandler menns vold i nære relasjoner, men det er vel knappest en unnskyldning for din manglende kunnskap når du går ut såpass skarpt mot andre som faktisk har satt seg inn i saken!

        • For det første: hvordan i himmelens navn kan du kritisere meg for ikke å være oppdattert på noe slikt, når det hverken blir frontet særlig i media, (det KAN det ikke ha blitt gjort noe særlig siden jeg jobber som journalist og ALDRI har kommet over noen store oppslag rundt at kvinner slår mer enn menn), eller siden jeg heller ikke selv har opplevd noe som gjør at jeg interesserer meg noe spesielt for det?!

         For det andre: alt dette forandrer da ikke det faktum at filmen «90 Minutter» er dritviktig, samme f… om kvinner slår mer enn menn!!

         For det tredje: jeg må jo spørre deg også, (selv om det aner meg at du er den samme som ‘Jen Brun’); Har du i det hele tatt sett «90 Minutter»?!?!!

        • Jeanett Due

          Det ser jo flott ut med alle undersøkelsene og artiklene, men til og med sånt kan man ikke stole blindt på (desverre). Jeg velger å ta statistikker med en klype salt. Resultatene er basert på et utvalg mennesker som skal representere resten og basert på hva den enkelte opplever som vold. Hvordan vet vi at alle er ærlige av de som svarer?

         Men jeg skjønner at jeg er vanskelig nå. De vet sikkert hva de gjør de som lager statistikkene og vet hvordan de skal spørre for å unngå missforståelser. Men likevel… Jeg vil fortsatt ikke kalle det harde fakta.

         Og jeg sier det igjen… Hvorfor skal vi krangle om hvem av kvinner og menn som slår mest?? Hva leder dette til? Begge parter kan være voldelige uavhengig av kjønn. Ferdig med det!! Jeg håper virkelig ikke disse undersøkelsene er med på å bestemme avgjørelsene som blir tatt i etterforskninger og dommerens avgjørelse i rettsaker…

      • jeg synes absolutt ikke at mitt innlegg oser så mye ukunnskap fordi det er veldig mye sannhet i det jeg skriver. 
       Det jo et faktum at det er laget en film som 90 minutter for å skape debatt om kanskje noe som ikke blir snakket i det offentlige rom. Kan jo henvise til kalbakken drapet som er en virkelig hendelse av x-mann som dreper sin x-kone foran øynene på sitt eget barn. 

       Jeg sier ikke at kvinner ikke slår menn, det finnes selvfølgelig – men hvis vi skal snu på det hvis aksel var en som var fanget så ville han forsvarte seg selv og trolig kommet seg vekk da han ville vært sterke også vil jeg nok tro! 

       • Arne Vizva

        Du baserer dine argumenter på det som skjer i filmen?!! Du verden!

        Og på et drap begått av en utlending mot hans fraskilte kone? Jeg tror ikke du skal ta dine erfaringer med menn i andre land inn i debatten her til lands! Du har som Jen Brun sier åpenbart ikke peiling på hva som er status på området, og jeg håper du tar deg tid til å oppdatere deg.

        Det er et veldig stort poeng i diskusjonene her at det som filmen setter på spissen for å fremme debatt er en gjentakelse av det som har vært mantraet innen dette problemområdet i flere tiår! Denne filmen har vært laget og vist mange ganger før, og debatten har gått om og om igjen.

        Det som imidlertid har vært grusomt fraværende i den offentlige debatten er den etter hvert kjente kunnskapen om at kvinner er større utøvere av vold i nære relasjoner enn menn, og at det i veldig stor grad går utover barna! Og dette er det skammelig tyst om!

        • Men hva ER det du sier….?!! Har denne filmen vært laget og vist mange ganger før?! Gi meg EN norsk filmtittel da!

         Det oser tydelig av deg at du er meget bitter, (av trolig veldig mange grunner), og at du derfor videre mister fullstendig fokus på hva DENNE filmen vil, nemlig fokusere på MENN som utøver vold og begår partnerdrap. Hvordan KAN du si at dette ikke er viktig i seg selv, samme f… om også kvinner gjør det samme (kanskje også enda mer enn menn)?!

         Det er meget mulig at det er alt for stille rundt kvinners utøvelse av vold, men dette er vel strengt tatt en annen sak og ikke «90 Minutter»s feil, uansett om den bare fokuserer på menn. Dessuten ender denne filmen i DRAP, noe som er noe radikalt annet enn «bare» vold!

        • Jeanett Due

          Selv om det ikke finnes mange norske filmer som dette, finnes det mange filmer ellers om dette temaet. Men jeg har jo også sett filmer hvor kvinnen var voldsutøveren.

         Jeg er engi i at det ikke er et nytt tema, men det er jo greit med repetisjoner. Alle filmer er ofte  repetisjon av noe som er gjort før i en ny form. Det er nærmest umulig å lage noe heelt nytt i dag.

     • Jeanett Due

       Eeeh… Hvor har du det fra at en kvinne ikke kan håne, ta fra mannen verdigheten, skade og drepe mannen? I ærens navn? Det er da ikke lov i Norge i hvert fall. Å voldta er jeg delvis enig i deg med, selv om de kan vel det også til en viss grad..?

      Og hvordan kan du vite at det som regel bunner i et gjensidig voldsmønster hvis kvinnen slår mannen og at kvinner ikke kan være psykopater? Jeg har selv opplevd ting som strider imot det du sier.

      At en mor misshandler far og barn kan da få like fatale følger! Både sønn og datter kan da ta etter moren sin. Men det er ikke garantert at barnet tar etter forelderen. Mange ganger kan det motsatte skje. At de i hvert fall ikke skal gjøre de samme feilene som forelderen.

      Det er klart at det er ulik kultur for ting i ulike land og ulie deler av land. Og i mange kulturer blir jo kvinner undertrykt. Om det finnes kulturer hvor menn undertrykkes vet jeg ikke. Men jeg vet at det har vært ulike samfunnhvor menn var unertrykt og ulike kulturer hvor kvinnen nærmest ble tilbedt fordi de «på magisk vis» kunne skape mennesker (ved fødsel).

      Det er jo lett å hate og tenke svart/hvit hvis man har opplevd vanskelige ting. Det virker for meg som du har det, men jeg håper jeg tar feil. Jeg vil ikke at du skal føle deg tråkket på. Men jeg blir så skremt når folk har et så ensidig syn på ting som det virker som du har i det du skriver..

  • Jeanett Due

    Jeg hadde kommet for å se filmen din i hvert fall. Er enig i at det er mer tabulagt den veien. Har i hvert fall inntrykket av det. Jeg liker ikke hvordan folk er så opptatt av å diskutere hvorvidt det er flest kvinner eller flest menn som misshandler i forholdet. Samma det vel?? Det skjer begge veier og er uansett ikke bra!

   Og ja, desverre er det nok lettere for en kvinne å slippe unna, men det er heller ikke alltid kvinner blir hørt når de søker hjelp etter å ha blitt misshandlet. De kan bli sett på som hysteriske eller løgnere som missbruker sin possisjon som kvinne.

   Dette er et vanskelig tema i grunn… Jeg liker ikke det retningen en del feminister tar, men det er ikke bare feministene som er ekstreme. Det er også noen som går for langt i sin vei for likestilling for mennene… Det er klart det sikkert ligger noe bak. F.eks har sikkert en del ekstreme feminister opplevd at folk de kjenner/de selv har blitt missbrukt/undertrykt av menn og motsatt.

 • Fantastisk bra gjennomført av skuespillerne, fotograf Harald Paagaard og alle andre, og hurra for Eva SSørhaug med sin andre film. Bra !!!! 

 • foca9

  Håper alle som er sinte fordi denne filmen diskriminerer menn, står frem nå også. Dere kan jo fortelle om hvordan menn har blitt undertrykt av kvinner i tusenvis av år, når dere først er i gang, og om hvordan det nesten utelukkende er kvinner som er voldelige og utsetter menn for grusomme ting.

  • Det er ingen som sier det. Det de sier er at det en ubalanse i det gynosentriske Norge. Denne filmen er politisk korrekt og genierklært missandri? At menn slår kvinner er ikke en overraskelse. Jeg tror mange flere ville vært overrasket hadde Eva Sørhaug laget en film om vold eller voldekt av menn. Et problem som har mye mer stigmatisering i Norge enn vold mot kvinner.

   Hvis en kvinne var hysterisk på offentlig sted og begynnte å klore en mann. Hvem ville kommet inn å sagt noe? Hvis mannen hadde forsvart seg selv og slått tilbake hvor mange tror du hadde kommet til kvinnes unnsettning?

   Litt info:

  • Jøss det visste jeg ikke. Hvor kan jeg lese mer fakta om disse opplysningene?

 • Dette er nok virkeligheten for mange av oss, men her er den klar og tydelig  selvom vi ikke får klare svar på hva som vil skje.

 • Astraios

  99,99 % av menn har aldri slått eller drept noen kvinne  – men det pågår en ekkel propaganda om å fremstille menn som notoriske voldsforbrytere. Det er nesten kampanjeaktig og at en slik film skal få statstøtte er direkte frastøtende. Det er derfor flott at unge menn omsider våger å ta til motmæle mot den politisk korrektheten som på død og liv skal fremstille menn negativt og kvinner positivt. Denne hetsen mot mannskjønnet har pågått lenge nok – det er på tide å si stopp.

 • jonhansenj

  Tror nok trenden med demonisering av menn i alle sammenhenger vil snu snart.
  Det absurde virklighetsbildet som mange feminister av typen Trine Skei Grande har, er så
  drøyt at de fleste nok vil se gjennom det. Det gavner iallefall ikke de kvinner som virkelig har problemer.

 • Dag821

  Se heller Lucky McKee’s The Woman eller Domestic Violence og Domestic Violence 2 av Frederick Wiseman.

 • engeng10

  Filmen handler ikke om demonisering av menn. Temaet som tas opp i filmen er ment for å belyse det som er tabubelagt i dagens samfunn, nemlig vold i privat psære, affeksjonsdrap. Menn og kvinner kan aldri likestilles, selv om det finnes kvinner som dreper menn også. Menn kan voldta en kvinne uten at det krever planlegging, det kan ikke en kvinne. Selv må jeg si at filmen er godt laget, men virkeligheten er verre. Se filmen, la deg berøres. Men noe om temaet, ikke ti, for den som tier samtykker. 

  • Tull. Om filmen skal handle om vold i nære relasjoner får man faktisk gå ut i fra det som er faktum i voldlige parforhold. Nemlig at volden ofte er gjensidig. Ta filmen for hva det er, et radikalfeministisk oppgulp. Der skuespillere kvekker ut plattheter som ikke har et snev av sannhet i seg.

   «hvorfor slo du din kone?»
   «hun kastet kniv».

   • engeng10

    Hvor har du disse fakta om at volden er gjensidig fra? Oppgulp eller ei, det får være din personlige mening. Det fine er at filmen har skapt debatt, en debatt som alt for lenge har ligget død. 

    • Vold i nære relasjoner
     http://www.dagbladet.no/2010/07/18/magasinet/livet/sinnemestring/helse/12591758/

     I 1998 BLE DET UTVIKLET en egen sinnemestringsmodell for menn ved avdeling Brøset ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Men da Grete Ystgård og Anne Meisingset begynte å jobbe med gruppeterapi for menn for tre år siden, la de snart merke til et påfallende mønster: I mange av samtalene kom det fram at volden i parforholdene gikk begge veier. Flere av de voldelige mennene fortalte at de hadde kvinnelige partnere som også slo.

     Erin Pizzey, som er en av de som faktisk startet krisesenterene, som selvsagt ble robbet av radikalfeministene med tiden.

     Hennes bok «prone to violence» er sikkert også en slager som enhver radikalfeminist ikke vil vite noe om.

     Debatten filmen har «vekket» er basisen til hvordan radikalfeministene får sine finanser. Det er ikke noe nytt at de lyver, det gjorde Patrica Kaatee i Amnesty da hun ble fakket i 2005 med liknende løgn (1 av 4 påstanden, kampanjen «Stopp volden mot kvinner») som hun igjen blir fakket for i dag. Igjen og igjen er det  hevdet at vold er enveiskjøring, mann mot kvinne. Når sannheten er at der volden er ensidig, er det langt større sannsynlighet at kvinnen er den som står for volden, og der god porsjon av volden er gjensidighet. Ref Hilde Pape: Unge kvinners vold mot partner.

     Så hva er moralen? Moralen bør være aggresjonsmestring. For begge parter. Men, prøv å gjett hva fasiten er når stortingsmeling om «vold i nære relasjoner» kommer i høst. Her kan du se innspillet fra de «etterettelige» krisesentrene til den meldingen som kommer;
     http://www.krisesenter.com/materiell/pdf/Innspill-St-meldKSS.pdf

  • Dette er en film til ettertanke. Hvordan menn bokstavelig talt kan ødelegge kvinners liv.  Det er trist å se at den eneste måten samboeren til aksel kom seg unnna var å få blod på henda. Men det er som du skriver. Virkeligheten er dessverre lagt verre.  Utrolig bra film!

 • Dette er en film til ettertanke.

  Hvordan menn bokstavelig talt kan ødelegge kvinners liv.
   
  Det er trist å se at den eneste måten samboeren til aksel kom seg unnna var å få blod på henda. Men det er som du skriver. Virkeligheten er dessverre lagt verre.
   
  Utrolig bra film!

 • Anmelderen skriver om Hennie’s rollefigur: «Hans psykopatiske rollefigur virker mindre intelligent, med lite empati
  og med manglende virkelighetsforståelse. Man kan undre på hva samboeren,
  modig spilt av Kaia Varjord, gjør sammen med ham.»

  Hvis anmelderen fulgte med så ville han også se scenen hvor Hennie er ute på gaten, og hvor omgjengelig og grei han er med folk han møter på sin vei, eksempelvis tiggeren på gaten. Det virker vel opplagt at kvinnen ble sjarmert av han på samme måten som han sjarmerer de rundt seg, og det gjør jo karakteren enda mer skremmende. Hvor ofte har vi ikke møtt folk som er så hyggelige og joviale som Hennies karakter, og vi vil fortelle videre til andre vi møter «han var kjempegrei, alle tiders, utrolig fin og real fyr!» også får vi da altså se hvordan han egentlig er bak lukkede dører med samboeren sin. Skremmende, men regissøren gir han et menneskelig ansikt som gjør han noe mer enn bare en sort-hvitt pappfigur.