I dagens VG skriver Guri Idsø Viken en kommentar til HBO-suksessen Girls, hvor hun kritiserer serien for å være urealistisk.

– Det største problemet med Girls er mangelen på budskap. I seg selv er serien grei underholdning, og jeg synes ikke det er en kjedelig serie, utdyper Viken.

- "Girls" er ikke representabelt for seksuallivet til dagens 20-åringer, mener Guri Idsø Viken. (Gjengitt med tillatelse fra VG)
Girls er ikke representabelt for seksuallivet til dagens 20-åringer, mener Guri Idsø Viken. (Gjengitt med tillatelse fra VG)

Skribenten er ikke fornøyd med det serieskaper Lena Dunham har gått hardt ut med som et alternativ til Sex og Singelliv, og etterlyser budskapet.

– Jeg mener at kritikken er på sin plass. Det er sikkert vanskelig å fange gjennomsnittet av unge kvinners seksualliv, og Dunham er flink til det hun gjør, men hun må ha et budskap, sier Viken.

Større spekter

Sosiolog Hannah Helseth har sett den første sesongen av den prisvinnende serien, og ønsker debatten velkommen.

– Det kan hende klein sex er ferdigsnakka for Viken og vennene hennes, og det er fint, men jeg tror hvordan jenter skal ta i bruk den nyvunnede seksuelle friheten ikke er ferdigsnakka.

– Så kan man godt si; burde ikke sex bare være moro fra nå av? Det er jeg enig i, men hvis vi ser på mainstream media i dag, blir vi møtt av en kvinne som helst er dataretusjert. Girls gir rom for noe annet, mener Helseth.

Helseth peker på en typisk måte å presentere de kvinnelige rollene, som også går igjen i Girls.

Mer om Girls: Kan dette bli den ultimate jenteserien?

– Mye av dramaturgien i Girls baserer seg på om man er forelska, hva den man er forelska i føler og vil, i stedet for å handle om hva jentene selv vil med sine liv. Dramaturgien handler i for stor grad om relasjonen de har eller ikke har til menn, sier Helseth.

Sosiologen mener at Girls klarer å vise et større spekter, hvor de fleste av oss lever livene våre et sted mellom det å være seksuell gudinne, og de gangene det ikke går så greit.

– Likevel får jenter sjeldent være begge deler og alt på en gang i populærkulturen, så jeg går ikke med på at det ikke kommer frem noe nytt i Girls, understreker Helseth.

Girls går ikke videre fra Sex and the City, den tar et langt steg tilbake. Guri Idsø Viken

Les også: HBO-modellen

Lena Dunham som Hannah i «Girls». (Foto: HBO)
Lena Dunham som Hannah i «Girls». (Foto: HBO)

Maria Dalland Larsen studerer film og tv-produksjon, og er styremedlem i Bergen Filmklubb. I fjor skrev hun selv en kommentar om Girls, og etter å ha lest kommentaren til Guri Idsø Vik, reagerer hun på premissene om hva serien skal være.

Girls handler om Lena Dunham og i stor grad om opplevelser og erfaringer hun har gjort selv. Alle kan være usikre, og i Girls er det scener som er både morsomme og teite, jeg tror mange av seerne kan møte seg selv i døra her.

Hvis Dunham hadde ment alvor, hadde hun vist oss jenter som er fornøyde med kiloene sine, ikke jenter som hater dem. Guri Idsø Viken

Larsen opplever at sexen er en del av det, men at serien ikke handler ikke om sex.

– Jentene går gjennom noe mer emosjonelt enn å bli tatt bakfra i Girls. Etter min mening er serien verken gammeldags visuelt eller narrativt. Den tillater jenter å ha en sunnere figur, og går dypere enn presentasjonen av én helt satt personlighet, sier hun.

– Tanken om å dekke livet til alle 20-åringer er helt umulig. Denne serien handler om Lena, og hennes erfaringer.

Ps! Om du er oppdatert på Girls sesong 2, bør denne kommentaren også være av interesse (OBS, spoiler).

 • mathias strømmen

  jeg elsker girls.

 • run-ri

  Hvorfor skal det alltid være unge kvinner med?
  Tenk på dem gamle og rynkete menn som liker å se på?
  Tror dem har kone og?

 • Jen Brun

  Sex and the City: For middelaldrende folk som tror de er yngre og kulere enn de er, og som lar seg lure av ganske så oppi årene kvinner (skuespillerne) som også later som om de er yngre enn de i virkeligheten er.

  P.S. de lagde det neppe for gamle og rynkete menn! De gir nok blaffen i Sex and the City og ser nok heller på andre ting om de ønsker å se yngre mennesker og drømme om det gamle og rynkete menn fortsatt drømmer om.. 😉

 • Malihs

  «Hvis Dunham hadde ment alvor, hadde hun vist oss jenter som er fornøyde med kiloene sine, ikke jenter som hater dem.» Guri Idsø Viken
  Gjesp, like stor løgn som setningen «jeg er fornøyd med å bli nummer 2»

 • Ifølge Kvinnegruppa Ottar er den eneste likestilte sex når mannen og kvinnen ligger sidelengs, vendt mot hverandre.

 • Jessa har en ganske så bra kropp, det man har fått sett av den ihvertfall, og hele holdningen hennes til alt er bare så rå. Ho ler av situasjoner som folk flest ville synes var noe negativt eller som de ville ha skammet seg over, og det er så bra. Jessa er bare helt fantastisk!

 •  Jeg har ikke skrevet en anmeldelse, jeg har skrevet en kommentar om det jeg mener er uheldig framstilling av seksualitet i Girls. Jeg har forøvrig fulgt serien lenge og har sett til og med sist viste episode i USA (som jeg forøvrig syns er den mest interessante). Det er greit med kleine øyeblikk, men det blir så insisterende i denne serien: For at man skal være «realistisk» eller mer feministisk korrekt, må man være uinteressert. Jeg reagerer på at det alltid er mennene som er førende i sexscenene. De nyter, damene snur rumpa til og skjærer grimaser. Det er da ikke så ille å bli tatt bakfra?