Anmeldelsen er basert på de første to episodene:
Dr. Hannibal Lecter er kanskje den mest kjente seriemorderen fra litteraturens og filmens verden. Når vi møter den menneskeetende psykiateren i den nye serien Hannibal er det før hendelsene som utspiller seg i Red Dragon og Nattsvermeren, og Hannibal er ikke engang hovedpersonen i serien som bærer hans navn.

Det er likevel liten tvil om at dette kommer til å være det beste etterforskningsdramaet som går på norsk fjernsyn fremover, for Hannibal lager et utsøkt måltid av en velkjent oppskrift.

Genial og ustabil

FBI-agent Will Graham, spilt av Hugh Dancy, er en lynende intelligent mann med en plaget sjel. Hans evne til å empatisere med og sette seg inn i morderens hode, og tenke som ham og leve seg inn i hans handlinger, gjør ham best til å sette seriemordere bak lås og slå.

Samtidig som evnene hans gjør ham til den beste i sitt felt, gjør det ham også ustabil. Når etterforsker Jack Crawford, spilt av Laurence Fishburne, hanker Graham inn for å hjelpe til i en sak om en seriemorder som spidder unge jenter på hjortegevir, blir han derfor samtidig sendt til en psykiater for å klargjøre ham for tjeneste i felten.

Psykiateren er, som du sikkert har forstått, Dr. Hannibal Lecter.

Se traileren for serien her:

Fascinasjon for det mørke i mennesket

Hannibal er, som sagt, forhistorien til Red Dragon og Nattsvermeren, og vi vet ikke om Dr. Lecter enda har blitt til den kannibalen og seriemorderen vi kjenner ham som.

Det som er tydelig er imidlertid at Lecter er fascinert av hva som driver et menneske til å drepe. Han er derfor svært interessert i hvordan Graham klarer å sette seg inn i hodet til brutale mordere og forstå hvorfor de gjør som de gjør.

I løpet av timene de har sammen utvikler det seg et bånd mellom de to, og det virker som om Lecter ønsker at Graham skal dyrke frem de mørkere sidene av seg selv.

Hugh Dancy spiller spesialagent Will Graham i Hannibal. (Foto: NBC, TVNorge).
Hugh Dancy spiller spesialagent Will Graham i Hannibal. (Foto: NBC, TVNorge).
Strålende Dr. Lecter

Mads Mikkelsen har den formidable oppgaven med å fylle skoene til Anthony Hopkins som har portrettert Hannibal Lecter tidligere, og Mikkelsen har klart å gjøre Hannibal til sin egen.

Han fremstår som kald, men karismatisk, intelligent og beregnende, samtidig som hans følelsesløse ansikt av og til mykner opp med et lite smil, som om han ler av oss fordi han vet noe vi ikke vet.

Etter hvert som Dr. Lecter begynner å hjelpe Graham og Crawford med selve etterforskningen får vi se at han advarer morderen om at han er i ferd med å bli tatt, men vi som publikum vet ikke om han er en drapsmann selv.

Er han en beregnende morder som spiser sine ofre enda, eller har han bare en fascinasjon for det makabre i mennesket? Er den perfekt tilberedte steken han serverer virkelig svin som han sier, eller er det bleke kjøttet noe helt annet og forferdelig?

Vi vet ikke, og det gir serien en intens spenning som er til å ta og føle på.

Laurence Fishburne som etterforsker Crawford i Hannibal. (Foto: NBC, TVNorge).
Laurence Fishburne som etterforsker Crawford i Hannibal. (Foto: NBC, TVNorge).
Kjent oppskrift på ny måte

Hannibal er egentlig bare et typisk episodebasert etterforsknings-drama som følger den samme oppskriften de fleste andre slike serie gjør.

En morder skal fakkes, en smart fyr med ukonvensjonelle metoder er den beste til å klare det, og det gjør han i hver episode – vi har sett det før.

Derfor kunne det fort ha blitt kjedelig, men Hannibal pakker det så godt inn at jeg fort glemmer at dette er en rett jeg har smakt før.

Serien fremstiller Grahams levende fantasi ved å putte ham inn i morderens posisjon i tilbakeblikkene vi ser av drapene som er begått. Det er ubehagelig å se helten i denne posisjonen og det spiller på usikkerheten om hvor beregnelig Graham egentlig er.

Hugh Dancy og Laurence Fishburne spiller begge godt som Graham og Crawford, men Mads Mikkelsen er enestående som Dr. Lecter og jeg gleder meg til å følge med på hvordan han utvikler rollefiguren videre.

I tillegg er serien svært velprodusert med scener som ser fabelaktig ut, ikke minst når grusomme drap fremstilles på en nesten kunstnerisk måte. Det er ubehagelig ned til hver minste detalj, noe som understrekes litt i overkant mye av høy spenningsmusikk som føles litt for påtrengende, men som likevel ikke ødelegger seeropplevelsen.

Hvis Hannibal fortsetter like bra utover i sesongen som de første to episodene, har vi mye bra TV å se frem til.

Hannibal ser du på TVNorge torsdager klokken 21.30.

Om SERIEN

Hannibal
 • Hannibal
 • Slippdato: 18.04.2013
 • Sesong: 1
 • Regi: Bryan Fuller
 • Utgiver: NBC, TVNorge
 • Sjanger: Drama, Krim

 • siggmunn

  Personlig skulle jeg ønske det ikke var en ny seriemorder hver uke, men serien er fortsatt god. Personlig ruller jeg en foreløpig 4’er. 

  • Skulle gjerne sett at det var større saker over lengre tid jeg også, men som en «episodebasert» kriminalserie kunne det ikke vært bedre synes jeg. Basert på de to episodene jeg har sett da, selvfølgelig.

 • erik.tean

  Bygger denne serien på Hannibal rising (2007) eller har den sett helt bort ifra det som skjer i den?

  For der ser vi jo hvordan hans barndom er, og hva som gjør han til den Hannibal vi kjenner ifra de tidligere filmene. 

 • Så bra å se at serien ikke skuffer ihvertfall! Har gledet meg til Hannibal lenge 😀

 • Det er noe av det bedre jeg har sett de siste årene. Mads Mikkelsen imponerer meg veldig her. Skuespillet er bra, og rollefiguren litt ekstra utfordrende med tanke på det vi har sett gjort av Anthony Hopkins før. Jeg syns den danske versjonen er bedre 🙂

 • Mr_Ask

  Vises denne serien på Netflix?

 • Tom Weeee

  Bare så synd at serien går på NBC som ikke klarer å holde på seerne sine. De kansellerer ofte serier før de har fått en sjanse til å etablere seg skikkelig. 4.3 millioner seere ukentlig er ikke veldig imponerende, men med ratings på 1.6-1.7 i den viktigste demografiske gruppen for de som kjøper reklameplass (18-49) så er serien i alle fall trygg så langt!

 • Alekzen

  Utrolig god serie, men er enig i det som andre sier her at den trenger fokus på en større handling slik at det ikke ender som en slags csi kopi

  Der kan man f.eks se til dexter, hvor det fortsatt er slike episoder (Var riktignok mange flere av de blant de første sesongene), men bakt inn i en mye større handling.

  • Enig med deg Alexzen. Det er viktig at den røde tråden får stor plass i episodene i tillegg til drapene de etterforsker. Det er jo Lecter og forholdet mellom ham og Graham som er det mest interessante.

 • Svendseball

  **MINI-SPOILER**
  «Er han en beregnende morder som spiser sine ofre enda, eller har han bare en fascinasjon for det makabre i mennesket?»

  Er ikke dette ganske innlysende, siden han skjærer opp et sett med menneskelunger i første episode?

  • Nei, vi vet ikke om det var menneskelunger han skar i. Det kunne like gjerne ha vært griselunger, de ser jo like ut.

 • FraOven

  Gledet meg før jeg så første episoden på TVNorge i går og må si at jeg ble mer interessert. Trenger vel kanskje en eller to episoder før dynamikken, fortellermåten etc. setter seg helt for min del, men det ser ut til at torsdager 21.30 blir et fast tv-tidspunkt utover for min del. Likte Mikkelsen som Hannibal, men Graham føler jeg at jeg trenger litt mer tid på å like (har det ofte slik med nevrotiske, merkelige, snåle etc. karakterer)

 • Det plager meg ikke mye, men jeg må jo si at de har nå overdrevet en del når det gjelder Will Grahams personlighet. I Red Dragon, hverken i filmen eller boka, får man noe inntrykk av at han er ustabil eller har noen asperger-symptomer. Han virker egentlig relativt ordinær med en litt mindre ordinær egenskap, men man får ikke inntrykk av at det har noen påvirkning på personligheten likevel. Men nå må de jo selvfølgelig sette det litt på spissen for å få serien til å bli litt mer interessant.

 • Pia Tornquist

  YESS!
  Mads Mikkelsen lover mildt sagt godt(!) for denne serien!
  10 av 10 mulige for Piloten! (Jeg ble kanskje LITT paff av å se Laurence Fishburne som Jack Crawford, 
  pga hans «CSI»-engasjement , men «by All Means»; det ser ut som det kan funke det!)

  Dette; er alt hva «The Following» med Kevin Bacon IKKE er! 
  (Men der tror jeg disse «Prison Break» folka har vært og herpa, og lagd en ulidelig smørje da.)

 • Petter Seagland

  Karakterene er så klassiske at serien mister all troverdighet. Det eneste positive er M. Mikkelsen. De Ronald McDonalds-kunstneriske scenene er helt meningsløse og gjør sammen med karakterene at serien mister grep om realismen – derfor blir det ikke skummelt. Nei – skivebom delux, terningkast 1.

 • Syns det var litt vanskelig å skjønne hva Mads Mikkelsen sa. En annen ting som ikke funket helt var at han kom inn så seint i historien, først etter at FBI-agent Will Graham var etablert som en interessant hovedperson. Men liker den.

 • Sykt kul serie! :- ) Verdt og se for de som har intressert seg for Hannibal figuren! 🙂 Syntes Mads Mikkelsen gjør en kjempe bra jobb i å spille lecter, når jeg har hatt store forventninger etter å se hvor rått Anthony Hopkins har spilt rollen! : ) Storyen er blitt litt amrikansk, men jeg syntes i bunn å grunn det viktigste er hvordan Mads gjør det siden han har «hovedrollen» i mitt hode! :- ) (Y)