«Offisielle» lister over beste film har versert såpass lenge at det i fjor skapte stor virak då Vertigo tok over for Citizen Kane som beste film på Sigh & Sounds liste over beste film.

TV-seriar har derimot ikkje hatt heilt lister med den same prestisjen, men kanskje det kan bli ei endring på det når det amerikanske manusforfattarlauget – WGA – i går publiserte ei liste over dei 101 beste skrivne seriane.

Dei øvste plassane på lista omfattar elles blant anna Seinfeld, M*A*S*H og Mad Men, stemt fram av laugets medlemmer.

 1. WGAs topp 10 TV-seriar
 2. The Sopranos (HBO, 1999-2007)
 3. Seinfeld (NBC, 1990-1998)
 4. The Twilight Zone (CBS, 1959-1964)
 5. All in the Family (CBS, 1971-1979)
 6. M*A*S*H (CBS, 1972-1983)
 7. The Mary Tyler Moore Show (CBS, 1970-1977)
 8. Mad Men (AMC, 2007-)
 9. Cheers (NBC, 1982-1993)
 10. The Wire (HBO, 2002-2008)
 11. The West Wing (NBC, 1999-2006)

Lista bør vel helst sjåast som ei oversikt over dei beste tv-seriane, på same måte som Oscar-prisen er ei oversikt over beste filmar, ettersom den er totalt blotta for seriar som ikkje er engelskspråklege. Danske Riget og Borgen eller tyske Berlin Alexanderplatz glimrar med sitt fråvér.

Se også: TV-seriane Filmpolitiet har gitt terningkast 6

Gullalder for TV

– Fokuset her er på eksepsjonell skriving og historieforteljing gjennom heile serien, seier forfattar og styremedlem Aaron Mendelsohn (som hovudsakleg er kjend for Air Bud-filmane, familiefilmar med sportsutøvande dyr i hovudrolla) til TV Guide.

– Det er verkeleg ein gullalder for TV. Me er glade for at lista vert gjennomført no medan det skjer. Det har ikkje vore ein større konsentrasjon av fantastiske seriar, iallfall ikkje sidan 70-talet

Opphavleg skulle kåringa hende i 2007, men vart forstyrra av Hollywood-forfattarstreiken, så gjennomføringa kom først i fjor. Av seriar som kom like utanfor lista finn ein blant anna Ally McBeal og Family Guy.

Resultatet er ei liste som nok vil bli krangla mykje om i tida som kjem, som det alltid er med lister. Seriar som Twin Peaks og Band of Brothers kom kanskje ufortent langt ned på lista? Dog, det er jo strengt talt kjeklinga i etterkant som er mest morosamt med kåringar som dette.

Heile lista over dei 101 beste seriane finn du på WGA sine nettsider.

Kva er din topp 10? Kva meiner du manglar frå lista?

 • Jon_A_S

  En liten presisering: dette er ikke en liste over de beste TV-seriene, men de best skrevne TV-seriene. En liten, men ganske vesentlig forskjell, vil jeg påstå. Også må jeg på nytt vurdere om det kanskje er på tide å få med seg Sopranos. (Problemet er at jeg aldri har satt pris på mafiafilmer og -serier, f.eks. synes jeg Gudfaren er oppskrytt.) Uansett, glad for å se et par scifi-serier på listen, men Babylon 5 glimrer med sitt fravær.

  • Truls Johnsen

   Merket meg det med B5 og ja.. syns den hadde fortjent en plass (høyt) på lista ja, særlig når vi i tillegg snakker om de best SKREVNE TV-seriene og….

   • Jon_A_S

    Ja, det er en stor mangel på denne lista. B5 er tross alt ikke bare en velskrevet science fiction-serie, men en velskrevet serie, punktum. Mange av seriene på listen er mye dårligere skrevet enn B5, og ikke bare fra mitt personlige synspunkt. Jeg synes f.eks. at selv om Battlestar Galactica er en veldig god scifi-serie, så er den hakket under B5. Og når man tenker på at B5 banet veien for episke TV-serier med lange historier over flere sesonger, så gjør det alene at de fortjener en plass på listen.

    • Truls Johnsen

     Amen to that! 🙂

  • MovieFreak71

   Da har du noe å glede deg til. Ikke like mafiafilmer eller serier er jo greit nok, men Sopranos er dramaserie av topp-topp kvalitet, gled deg. Gudfaren er vel ikke oppskryt, men fullt lovlig å ikke like den 🙂 Ok da, oppskryt i dine øyne da, er vel lov det også da. Utrolig at jeg sa det.
   Håper du tar deg tid og ser på Sopranos i hvertfall, har en mistanke om at det vil falle i smak.

   • Jon_A_S

    Blir nok ikke med første, men jo, en eller annen gang skal jeg ha med meg Sopranos. Fikk jo med meg et par episoder, og likte det jeg så.

  • rebjorn

   Må si meg helt enig med Babylon 5. Helt unik serie.
   La oss ikke glemme Battlestar Galactica!

  • Sokken_yrhvhhk

   Kan si at jeg også synes Gudfaren-filmene er oppskrytt, men Sopranos er en helt unik TV-serie. Få det med deg!

 • Jørgen Ward Søderstrøm

  Nå har jeg ikke sett over hele lista, men det slår meg at alt her er amerikanske TV-serier. Hvor er Sherlock, Doctor Who, eller noe annet fra BBC for eksempel?

  • kan ha noe med at d e di amerikanske manusforfatterane sitt laug så stemte.

   • Jørgen Ward Søderstrøm

    Nettopp. Derfor har det åpenbart vært et kriterie at serien må være produsert i USA, noe som i mine øyne gjør lista tilnærmet ubrukelig.

    • Ikkje berre USA-produsert, ettersom blant andre Downton Abbey, Fawlty Towers og Monty Python er der. Ser ut til å vere engelskspråkleg som er greia, sjølv om det er ei absolutt USA-vekt her.

 • kommunisten

  Band of Brothers burde vært mye høyere opp, topp 10 minst.. Twin Peaks, Oz, Freaks and Geeks, Fawlty Tower og Game of Thrones hadde fortjent en vesentlig høyere plassering mener nå jeg… og serier som Lost (27. plass) kan jeg ikke forstå hvorfor i det heile tatt er på denne lista.. kun de 2 første sesongene som er bra, resten er møkk….

 • Øyvind Ironoxide Rust

  House???

 • tweet_kunkku

  Homeland 48 plasser høyere enn Boardwalk Empire?? Jaja.

 • jono88

  Heldigvis har The Wire og The West Wing kommet på topp ti, men har noe vanskelig å forstå at disse plasseres lavere enn Mad Men. Vet at Mad Men regnes som enn veldig stor tv – serie, men synes den er noe oppskrytt, den kan etter min mening hvert fall ikke måle seg med det The West Wing og The Wire. Jeg synes både Sopranes, The Wire og The West Wing er jevn gode, men har forståelse for at Sopranos havner på toppen, det er ikke mye bedre du kan se på tv – skjermen!

 • AkselAnkerHenriksen

  Veldig glad for å se Oz klamre seg fast på sisteplass..

 • Tredje plass til blandt andre Game of Thrones forfatteren 🙂
  Rart at Fawlty Towers kommer på lista når Monthy Pythons flying circus og Mr.Bean ikke kommer med.
  Savner forøvrig Firefly og The Simpsons.

  • The Simpsons kom på 11. plass, men Firefly var ikkje med, nei.

   • Hans Maiestet

    Heldigvis..

  • kjetilm

   Flying Circus er der, på noen-og-søttiende plass (forøvrig delt med tre andre, deriblant Star Trek; The Next Generation). Tror det var 79, men siden deres buffra inn i hampen tregt, så noen andre får verifisere, om de gidder.

 • Oz skulle definitvt vært med i topp 20.

 • Hans Maiestet

  IMDb.com sier noe heeeeelt annet. Der er det folket som bestemmer, og Noe rusk der også selvfølgelig, men Game of thrones er ihvertfall med…

 • kenneth

  columbo

 • Kjellove73

  Prestasjon å kritisere TOPP-10 LISTEN med spørsmål om hvorfor favorittserien ikkje står på Topp 101 listen. Anbefaler oppfinnelsen søkemotor, den mest populære heter Google får gjort jobben ; http://www.deadline.com/2013/06/wgas-101-best-written-tv-series-of-all-time-complete-list/.

  Anbefaler også boken Internet for dummies !

  Hvor er forresten Hotel Cæsar ?? 😛

 • Wendrell

  Min er, fra 1 til 10: Deadwood. Game of Thrones, Sherlock. The Wire, Arrested Development. The Sopranos, The Office UK. OZ. Rome, Dexter.
  Med Trailer Park Boys som honorable mention fordi når alt klikker er det magisk:)

 • PeteBr

  Hvor er north shore? Jeg fatter det ikke!

 • AG Skytter

  Den orginale Javel Minister/Javel Statsminister fra 80-tallet er min soleklare nr.1.
  I tillegg savner jeg «Spitting Image»..

 • André P

  Fy flate. The Muppet Show burde hvert en god del lenger oppe, og ikke dele plass med den delvis ufyselige Absolute Fabulous. Lost burde hvert på bunn 10. Og hvor er Dynastiet? Ah, L.A. Law. Noen flere som ble forelsket i Susan Ruttan den gang?

  • Åh, herregud! «Touched by an Angel» var min formiddags-guilty-pleaure på TvNorge.

   • brunopia

    hehe søt serie, men min var kremt…7th heaven…kremt….

 • brunopia

  skjønner jo nå at jeg har likt ikke så bra serier, men her er ialle fall min topp10: 1. CSI (ses. 1-9), 2. Dr. Quinn, 3. Game of thrones, 4. The Office US, 5. Friends (som jeg for øyeblikket spyr av hvis jeg ser de på tv, for jeg er lei 😛 ), 6. MASH, 7. Lonesome dove (1994), 8. Law&Order:SVU, 9. NYPDBlue, 10. ER

 • magnarStoroy

  «Like forvirra? Ikkje etter neste episode av Forviklingar». (Harald Mæle). Altså skal det vere beste manus ein er ute etter her. Då kjem i alle fall Hotell i særklasse høgt oppe når det gjeld komedie saman med the Cosby show og Cheers t.d.
  Når det gjeld action/ thriller/ drama så må det vere eventyrseriar som Sinbad, Robin Hood, (den som gjekk på NRK med Jonas Armstrong), Herkules, Sheena og Helen of Troy t.d. på dei fyrste plassane på mi liste. Andre vil vel innvende at 24 eller Lost har gode historiar. Mogleg det, men dei seriane har ikkje eg sett, og kan derfor ikkje uttale meg om.

 • Johan Simonsen

  Band of brothers: 88 …say no more… Med krav til utvikling i serien, vil jo selvfølgelig serier med kort fartstid komme langt bak.

  Holder meg til IMDB-lista jeg… Finner ikke en egen for serier dog…

 • Johan Simonsen

  18. plass

 • Lappabossa

  Gode serier finnes ikke. De er en pest og plage. De lages kun for å skille reklamebolkene. Spikersuppe, null manus m.v.

  • Fredric

   Der skiller amerikanerne mellom det de kaller «network tv» og «cable tv».

   Network TV fungerer slik at du får tv-stasjonen gratis, men de lager serier myntet på spesifikke målgrupper/sendeflater med målrettet reklame for disse gruppene.

   Cable er ppv (pay per view) der man betaler for å se kvalitetsinnhold deriblant gode serier uten reklameavbrudd.

   Sopranos kommer fra HBO som er ledende innen amerikansk Cable, her er manus og skuespillere i fokus, og episodene er bygd opp som små filmer, uten merkelige avbrekk/cliffhangers for å gjøre plass til reklamepauser.