Vi har sett flere ganger at andrefilmen i en trilogi blir en slags transportetappe. Dette er ikke tilfellet med Hobbiten: Smaugs ødemark!

Mens den første filmen tok seg litt for god tid før Bilbos reise i det hele tatt startet, gyver regissør Peter Jackson umiddelbart løs på spenningen i oppfølgeren.

Følget ser den ødelagte byen Dal i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).
Følget ser den ødelagte byen Dal i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).

Målene er klart definerte, mye står på spill og filmen er handlingsmettet nok til at to timer og 35 minutter flyr av sted!

Dette er en skikkelig god Tolkien-film, og er den beste etter Ringens Brorskap og Atter en konge!

LES: Anmeldelsen av Hobbiten: En uventet reise

Høydepunkter i kø

Bilbo Lommelun (Martin Freeman) og en gruppe dverger er fremdeles på vei til fjellet Erebor, under ledelse av Thorin Eikenskjold (Richard Armitage), for å ta det tilbake dvergenes kongerike fra dragen Smaug.

Gandalf (Ian McKellen) må forlate dem underveis, men følget kommer i kontakt med andre som kan hjelpe dem fremover, blant annet en viss skogsalv ved navn Legolas (Orlando Bloom).

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Vi får et gledelig gjensyn med Legolas (Orlando Bloom) i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).
Vi får et gledelig gjensyn med Legolas (Orlando Bloom) i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).

Gjensynet med Legolas er med på å forankre Smaugs ødemark i det filmatiske universet vi kjenner fra Ringenes Herre-trilogien. Også her skaper Peter Jackson og hans medarbeidere en rik verden av forunderlige figurer, majestetiske riker og dødelige farer.

Her står høydepunktene i kø, som en fossefylt rømning fra angripende orker i skogsalvenes rike, spektakulær nærkamp i landsbyen Esgaroth, til møtet med den mildt sagt imponerende dragen Smaug, herlig stemmelagt av Benedict Cumberbatch.

Den tøffe smugleren Bard (Luke Evans) blir en viktig figur i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).
Den tøffe smugleren Bard (Luke Evans) blir en viktig figur i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).

Dette er svært lekkert fantasert frem foran Andrew Lesnies kameralinse, både med og uten bruk av WETAs fantastiske digitale effekter.

LES: Anmeldelsen av The Lord Of The Rings: The Motion Picture Trilogy – Extended Edition

Jeg liker også introduksjonen av smugleren Bard (Luke Evans), som vi aner kommer til å få en avgjørende rolle senere i historien.

Han er en tøff og hard figur, men med et hjerte for de han bryr seg om, og en utvilsom rettskaffenhet.

Evangeline Lilly er fantastisk i rollen som skogsalven Tauriel, som er en like god kriger som Legolas. Hun er en spennende figur, og et hardt tiltrengt kvinnelig innslag i et desidert mannsdominert persongalleri.

Evangeline Lilley spiller skogsalven Tauriel i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).
Evangeline Lilley spiller skogsalven Tauriel i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).
165 eventyrlige minutter

Det kan nok settes en finger eller to på et og annet. Blant annet er Gandalvs reise litt udefinert.

Bilbo Baggins forsvinner litt i deler av historien, samtidig som flere av dvergene i følget sliter med å kjempe seg ut av anonymiteten.

Jeg har sett to filmer med dem, men husker fremdeles ikke hva brorparten heter. Men de er morsomme fremtoninger, og spilles godt av dyktige skuespillere.

Richard Armitage spiller Thorin Eikenskjold i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).
Richard Armitage spiller Thorin Eikenskjold i Hobbiten: Smaugs ødemark (Foto: SF Norge).

LES: Topp 5: Trollmenn

Hobbiten: Smaugs ødemark forlater oss med en god, gammeldags cliffhanger, som leder opp til Hobbiten: Fram og tilbake igjen, som kommer i desember 2014.

Men jeg føler meg ikke snytt av at handlingen ikke får en forløsning. Jeg er fornøyd og tilfreds med 165 eventyrlige minutter i kinosalen. Det er nesten så jeg gleder meg til å ha ett år til å glede meg på.

For Hobbiten: Smaugs ødemark er så solid og gjennomført at den står som en påle som selvstendig film. Og jeg nekter å tro at Peter Jackson mister grepet, nå som han har meg!

(Videoanmeldelse kommer øverst i saken så snart vi har rukket å redigere den!)

Om FILMEN

Hobbiten: Smaugs ødemark
 • Hobbiten: Smaugs ødemark
 • Slippdato: 11.12.2013
 • Regi: Peter Jackson
 • Utgiver: SF Norge AS
 • Originaltittel: The Hobbit: The Desolation Of Smaug
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • TheStig8

  Knapt 9 timer til jeg selv får sett filmen! Gleder meg noe enormt!

  Smaug blir fantastisk å se i all sin prakt!

 • Supreme leader

  Er det noen her som skal se nattpremieren kl. 00.00 ? Til dere har jeg et spørsmål; hvis dere skal kjøre bil, og drar mot retning Asker… Er det mulighet for to gutter (begge 18 år) å sitte på? Dårlig med kollektivtilbud kl. 03.00 – og ingen av oss har fått lappen enda… Vi sponser sikkert med en hundrings ellernoe hvis det er ønskelig! Ta kontakt 🙂

 • geraldineway

  there and back again har premiere sommeren 2014, ikke desember.

  • Håkon Forbord Holm

   Det var planen, men premieren er blitt flyttet til desember 2014. En av grunnene var at Hobbiten ikke skulle konkurrere mot X-Men: Days of Future Past.

   • Semer Pettersen

    Det var nok ikke det. X-Men hadde flyttet seg for Hobbiten 3. Original var Avatar 2 planlagt for desember 2014, og når Hobbitten ble delt i 3, var det fortsatt usikkert om den ble sluppet da eller ikke. Den har blitt flyttet til desember 2016, og da var det ikke noe problem å legge H3 til «riktig» tid. Hadde nesten vært feil med Tolkin på sommeren.

    • Ann-Mari

     Helt greit å følge tradisjonen med å ha disse filmene ved juletider 🙂

  • UlfGartner

   nei

 • Guest

  Gleder meg enormt!

 • shinganzer

  Bedre enn Two Towers? Det er store ord Vestmis.

  • Kristian Str

   Jeg likte også Ringens Brorskap og Atter en konge best, og det virker som Birger Vestmo er enig med meg da To tårn ikke er nevnt med et ord.
   Slipper heldigvis å vente på bygdekinoen da Drammen kino varter opp med premiere, selvom tirsdag kveld (eller natt til onsdag) ikke det absolutt aller mest ideelle tidspunktet i lengden.

 • Truls Johnsen

  Sukk… Bygdekinoen viser ikke filmen før Jul (som de tross alt gjorde med den første filmen) her jeg bor… Må vel smøre meg med tålmodighet til over nyttår virker det som. Jaja, den som venter på noe godt… God fornøyelse alle dere som skal på premieren! 🙂

 • Venter i spenning til jeg kan reke meg ned til kinoen om en tre timers tid. Jeg har stor tro på at jeg kommer til å like denne minst like godt som den første. Får bare håpe jeg har rett i det (:

 • UlfGartner

  Kom just hjem fra premieren, og hadde på forhånd ENORME forventninger til filmen som skulle være bedre enn to tårn!!!!

  Ikke i nærheten dessverre.

 • Semer Pettersen

  Lurer virkelig på hva anmelderen har røyket for noe:

  «Hobbiten: Smaugs ødemark er så solid og gjennomført at den står som en påle som selvstendig film.»

  Den setningen vil si at anmelderen mener dette er en film verdt terningkast 5, hvis han aldri hadde hørt om Tolkin, og ikke sett noen av de tidligere filmene. Det blir jo bare for dumt.

  For det er ingenting før de møter Bard som egentlig har noe å si for handlingen.

  Er meget enig i at Tauriel var ett godt tillegg til historien. Har selv aldri lest bøkene, så er ved Peter Jacksons nåde, men selv om han har dratt ting litt vel langt ut (i lengde) så funker det meste. Men selv om dette er basert på en barnebok, så har han lagt inn nok hodeskudd til at det ikke er noen barne film. Det hadde da kanskje vært lurt å tatt livet av en dverg eller to, slik at det ikke blir for usannsynlig at de overlever alt, selv i en eventyrfilm.

  Siste lille kritikk til anmeldelsen: «herlig stemmelagt av Benedict Cumberbatch». Ikke noe klaging på Sherlock, men man kunne vel tatt med lydteknikkerene i samme slengen, de som «sminker» stemmen hans for å få den skikkelig. For han er ingen Sean Connery som hadde stemmen fra før, han trenger litt hjelp fra dyktige lydteknikkere.
  Er glad det var snikpremiere på Colosseum, så slapp man natt visningen 😀

  • Ann-Mari

   Anmelderen har ikke røyket noe. Filmen var ekstrem bra. De har nok lagt på litt ekstra på stemmen til Benedict, men den mannen kan virkelig lage en mørk mørk stemme, det har han vist flere ganger i intervjuer.

   • Semer Pettersen

    Jeg nevnte ingenting om kvaliteten på filmen. Den er bra den. Men å hevde at den kan stå som en selvstending film blir bare for dumt.

 • Jeg vet anmeldelsen er subjektiv, og en femmer er veldig bra, men dette var desidert den aller beste kinoopplevelsen jeg noensinne har hatt, og det er en så soleklar sekser at jeg kan ikke skjønne at du har noe å utsette på denne filmen Birger! Jeg kan ikke be om mer ihvertfall, og den skal ses på kino igjen, det er det ingen tvil om!

 • Supreme leader

  Vel, da har jeg nettopp blitt feridig, og kan komme med følgende konklusjon (som for øvrig er spoiler-free)

  DEN VAR HELT FANTASTISK – desutten fikk jeg faktisk kommet meg hjem 😉

 • MariusAquarius

  Brilliant 10/10… En av mine beste kinoopplevelser… Kan ikke vente til den siste, synd den ble dyttet bort fra sommeren 2014.

  • Lazara the Last

   Ble… ble den?! NO!!!

 • themolee

  Skulle sjå filmen igår, møtte opp og for beskjed om at de har tekniske problem og kan dessverre ikkje vise filmen. Smell!

 • Kari Lovise

  Bifur, Bofur, Bombur, Oin, Gloin, Fili, Kili, Balin, Dvalin, Ori, Nori, Dori, Thorin. Der, pugg! 😛

  • Lazara the Last

   Sett den første såpass mange ganger at jeg har lært dem 😛

 • Mr_Ask

  *Blar i boken* Tauriel? Bad ass hvit(l!) ork? *legge boken fra seg…facepalm*

 • Rebguinea

  Nå har ikke jeg sett filmen ennå, men jeg har lest boka og stusser litt på noe av det som står i anmeldelsen. Når ble Bard smugler? I boka står det klart og tydelig at han er en høvedsmann, og han blir ikke presentert når Bilbo og dvergene kommer til Langsjøby, han kommer først inn mye senere.

  • orkerIkkeMer

   Kort fortalt så følger ikke filmene boka 100 %.

   • Rebguinea

    Jeg vet det, selv om jeg ikke har sett film nummer to, så har jeg sett film nummer en, og det er nok av ting der også som ikke stemmer med boka i det hele tatt. Jeg synes likevel det blir feil å gjøre Bard til en smugler når han ikke er det. Mulig det bare er jeg som er kjedelig, men jeg vil gjerne ha fortellingen etter boka uten at det blir gjort om mye og lagt til ting som ikke står der.

    • Lazara the Last

     Selv har jeg lest boka, og sett filmen. Og jeg må si at det hadde ikke noe å si, Bard har en utmerket rolle i filmen (ha var nesten ikke med i boka!)

 • Steinar-Norway

  5 av denne anmelderen betyr 3.

  • yngvarfo

   Så hvilken karakter fra denne anmelderen betyr 5? Eller 6?

   • Birk Unhjem Haugan

    Han er ikke kvalifisert til å gi 6ere

   • Steinar-Norway

    Med en 3er eller 4er kan du ikke gå feil.

 • Lazara the Last

  Må si meg enig, for meg er Hobbiten 1 en femmer, mens 2ern ligger mer oppimot 6, eller rundt 5.5. Tror nok den siste kommer til å nå sekseren!

 • MoRi86

  Hm er jeg den eneste som er skuffa? Jeg er en stor Tolkien fan og har lest alle bøkene hans for mange ganger (selv Silmarilion har jeg lest 4-5 ganger).
  Vanskelig å sette ord på hva jeg ikke likte men jeg savna magien og gåsehuden fra Lotr mens det var nostalgitrippen fra en uventet reise jeg føler jeg ikke fikk i kveld. Kansje jeg begynner å bli gammel? Håper virkelig ikke det, vil ha tilbake 3-4 timer med ståpels som jeg hadde under hver av Lotr filmene!

  • Ingrid Marie Amundsen

   Sier meg helt enig, dessverre =/ Noe mangla, og filmen har ikke samme magiske ‘tolkien-feel’ som Ringenes Herre-filmene. Og soundtracket til tlotr er noe helt for seg selv, jeg føler i blant at musikken er halve filmen.

   Småskuffa Tolkien og TLOTR-fan

 • Zinedine

  Høres ut til at den ikke er like barnslig, kjedelig og langsom som den første. Bra! Jada, Hobbiten er en barnebok, men det må da finnes grenser. I LOTR er hele universet mye mer «jævligere» og faenskapelig, hvertfall på de onde stedene. Det får den grotten i den første Hobbiten til å se ut som en blomstereng.

  Et spørsmål: Et problem jeg hadde med det første var for mange karakterer. Det følget er(/var?) litt vel stort, etter min mening. Er det fortsatt et problem? Som du sier, så sliter flere av dvergene med anonymitet. Synes det er noe av det beste med LOTR, at «The Fellowship» må splittes, og handlingen heller foregår på litt forskjellige steder, og ikke en flokk som dilter rundt på samme sted! 🙂

 • Kan ikke være mer uenig i denne anmeldelsen. Kjedelig begynnelse, uspennende slutt. Håpløse overganger fra utendørsscener til soundstage. Unødvendig romanse fra en ny karakter. Det verste er at filmen gir oss et frampeik som gjør alt som skjer inne i fjellet fullstendig urelevant og uspennende. Det hadde fungert om de hadde delt Hobbiten i 2 og ikke 3 for da hadde den pekt på noe som skjer senere i denne filmen og faktisk fått et klimaks. (evt flyttet frampeiket til film 3) Men nå faller alt flatt til jorden.

 • Birk Unhjem Haugan

  Syns den filmen var nettopp den transportetappen du hevder den ikke var. Det skjedde jo ingen verdens ting i denne filmen. Alt bygde opp mot at dagen skulle drepes, og så drepte de ikke dragen. Nå må de oppsummere alt om spydet og punktet på dragen der den kan skytes, så de bruker mere tid i neste filmen. De kunne fortalt Hobbiten i to filmer.

  • Lazara the Last

   Du glemmer visst 5 hærs krigen og *SPOILER*

   Sauron

   • Oliver M. Canstree

    Sauron har jo egentlig ikke noe å gjøre i filmen, og de trengte ikke bruke SÅ lang tid på dragen. De kunne fint fått plass til dragen og 5 hærskrigen i én film

    • Lazara the Last

     Kan ikke si mye på det før jeg får sett den siste. De kunne sikkert klart det, men om den neste blir like god som denne, eller bedre, skal jeg ikke klage på oppdelingen!

   • Oliver M. Canstree

    Sauron har jo egentlig ikke noe å gjøre i filmen, og de trengte ikke bruke SÅ lang tid på dragen. De kunne fint fått plass til dragen og 5 hærskrigen i én film

 • Kropter

  Dette er en verdig oppfølger til «Flukten fra Dyreskogen». Minst like spennende! Ungene gleder seg som gale.

 • Tauriel var et kjempegodt tillegg, helt enig.

 • Lazara the Last

  1) Det med Gandalf: Når boken ble skrevet mente ikke Tolkien at Bilbo og dvergene kunne havne i nok trøbbel med Gandalf på slep, og Bilbo kunne i alle fall ikke vise skillene sine. Derfor sendte han ham bort. I filmen er det vel mer fordi Sauroman nedstemte Dol Gundur innvaderingen, slik at Gandalf måtte dra selv for å se om Radagast snakket sant.

  2) Dyrdesteinden (The Arkenstone) sin mening ble fortalt i begynnelsen av filmen: Dvergene i Jernhøene (og deromkring) ville bare la seg kommandere av Kongen under Fjellet. Thorin trenger en hær (litt usikker om det er for å innvandere fjellet), og kun Dyrdesteinens eier er Kongen Under Fjellet; Smaug i filmen, altså.

 • Pingback: – Tolkien ville aldri sendt kvinner i krig | Framsida | Framtida()