Den nest siste filmen i eventyret om Harry Potter har hatt førpremiere. Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1 fikk terningkast fire av Filmpolitiets Birger Vetsmo, som mente at filmen var akkurat passe eventyrlig.

Les hele anmeldelsen her!

Magi og eventyr er alltid spennende på film, og i anledning Harry Potter har vi i Filmpolitiet bestemt oss for at trollmenn på film skal være tema for denne ukens topp 5-liste.

Som en ekte fantasy-nerd med sansen for alt som heter eventyr, så er det jeg som har fått det ærefulle oppdraget med å sette opp denne listen.

Jeg er veldig glad i Harry Potter og hele hans univers. Jeg har lest alle bøkene en rekke ganger og er også glad i filmene. Jeg har likevel ikke tatt med hverken Harry Potter, Dumbledore eller noen andre fra Hogwarts på min liste.

Noen av dere synes kanskje det er rart, men grunnen er rett og slett at jeg mener at mine favoritter er bedre.

Uenig, sier du? Vel, da får du legge igjen et svar med dine favoritter i kommentarfeltet!

5:

Trollmannen fra Oz

Trollmannen fra Oz bringer mange gode minner fra barndommen. Jeg så filmen før jeg kunne engelsk, så jeg forsto ikke hva de sa. Likevel gjorde filmen stort inntrykk på meg, og trollmannen, som jeg synes var ganske skummel, var det mest spennende av alt.

Les også: Dette er verdens viktigste film

Det som er så morsomt med Trollmannen fra Oz er at han egentlig ikke er skummel eller flink med trolldom i det hele tatt. Når Dorothy, Fugleskremselet, Tinnmannen og Løven endelig har klart å ta livet av The Wicked Witch of the West og bringer sopelimen hennes til Trollmannen, så får de seg en overraskelse.

Trollmannen fra Oz prøver da å vri seg unna å oppfylle ønskene deres, siden han ikke har peiling på magi.

For meg er det likevel en selvfølge å ta med Trollmannen fra Oz i min liste over topp 5 trollmenn.

Han er koselig og morsom og er helt klart en viktig del av trollmannhistorien på film, slik selve filmen er en viktig del av filmhistorien.

Klikk på bildet for å se en morsom scene fra filmen!

Trollmannen fra Oz var ikke så skummel likevel. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

5:

Mortiana i Robin Hood

Da jeg var liten fikk jeg egentlig ikke lov til å se Robin Hood: Prince of Thieves. Det hindret selvfølgelig ikke mine eldre brødre i å vise meg nettopp den filmen. Og i en lengre periode fra omtrent 1991-1995 så var Kevin Costner min store helt – Robin Hood var favorittfilmen. Så kom Waterworld og ødela det forholdet!

Les også: Fra sverd til maskingevær

Men nok om det – for vi er her for å snakke om trollmenn, ikke sant? Det er forøvrig ingen trollmann med i Prince of Thieves, men filmen kan imidlertid skilte med en skikkelig jævlig heks!

En heks er jo rett og slett en kvinnelig trollmann og heksa Mortiana fortjener en plass på denne listen.

Da jeg så Robin Hood: Prince of Thieves for første gang holdt jeg på å tisse i buksa da Mortiana dukket opp. For hun er virkelig den styggeste heksa jeg noen gang har sett på film.

Med svært, men likevel tynt, hvitt hår og lange, sylskarpe negler, pluss ett blindt, hvitt øye på toppen av det hele så var hun så skremmende som det gikk an å bli.

Geraldine McEwan spiller i tillegg rollen som heksa utrolig godt. Den skingrende stemmen hennes gir meg grøss oppover armene og bidrar til at Mortiana blir en av de verste heksene i filmhistorien! Og da mener jeg verste i sin beste forstand.

I starten av filmen spør Mortiana at Robin Hoods venn Azeem kommer til å drepe henne. Trykk på støgga for å se klippet:

heksa er skikkelig stygg i Robin Hood - Tyvenes Prins. (Foto: Morgan Creek)

5:

Hauru fra Det levende slottet

Jeg elsker filmene til Hayao Miyazaki. Han har så mange gode figurer som jeg er veldig glad i . En av disse er Hauru i filmen Hauru no Ugoku Shiro aka Howl’s Moving Castle, eller Det levende slottet som den heter på norsk.

Grunnen til at jeg er så glad i Hauru er ikke bare fordi han er en fabelaktig trollmann, men fordi han er et veldig komplekst menneske.

Han er en interessant person med mange lag, som spenner fra å være barnslig og forfengelig, til å være god og full av visdom.

Det levende slottet handler om den unge kvinnen Sophie, som blir forvandlet til en gammel dame av en ond heks. Det er ikke nok med at Sophie nå blir gammel og stygg, forbannelsen forhindrer henne også i å fortelle om hva som har skjedd. Hun møter trollmannen Hauru og forelsker seg etter hvert i ham.

Når jeg ser Det levende slottet blir jeg alltid veldig grepet av Haurus sterke personlighet. Og forholdet mellom ham og Sophie er en mektig kjærlighetshistorie som rører meg dypt inn i sjela!

Hauru og Sophie i Det levende slottet. (Foto: Toho)

Hauru er svært opptatt av utseendet sitt og sårer Sophie dypt når han sier ting som at det ikke er verdt å leve hvis man ikke er pen. Se klippet her:

5:

Merlin i Sverdet i Stenen

Du skal lete lenge etter en trollmann som er mer kjent enn Merlin fra fortellingen om Arthur og det runde bor. Jeg er svært glad i Disney sin tolkning av eventyret, som har vært en viktig del av min barndom.

Jeg har ikke tallet på hvor mange ganger jeg har sett Sverdet i Stenen. Da jeg var liten hadde vi filmen på VHS og vi pleide ofte å spole filmen tilbake da den var ferdig og se den på nytt med det samme. Filmen var selvfølgelig like morsom hver eneste gang!

Les også: Topp 5 fugler

Det er trollmannen Merlin som skaper de fleste av de morsomme situasjonene i filmen, og figuren Merlin er utrolig morsom i seg selv.

Han er ikke bare en allmektig trollmann, men også en klønete, bitter gammel mann som er dritt lei av å bo i middelalderen.

For Merlin har jo selvsagt vært i fremtiden og vet hvilke vidundre som finnes der. Han hater å ikke ha elektrisitet og annen luksus de ikke hadde i middelalderen.

Jeg mener helt klart at Sverdet i Stenen er best på norsk. Mye av grunnen til det er at Harald Mæle sin stemme er fantastisk som Merlin.

Han klarer å være både gretten, gammal gubbe og vis, allmektig trollmann på samme tid. Jeg blir aldri lei denne fantastiske figuren!

Arthur og Merlin i Sverdet i Stenen. (Foto: Disney Interactive Entertainment)

Klikk på bildet for å se starten av Sverdet i Stenen:

5:

Gandalf

For meg er det ingen over, ingen ved siden! Gandalf har betydd så utrolig mye for meg i løpet av livet.

Han har vært med meg helt siden jeg leste Hobbiten for første gang da jeg var omtrent ni år gammel og gjennom mange år med en etter hvert utslitt utgave av Ringenes Herre.

Gandalf er mektig, men likevel stillferdig. Det er ikke ofte Gandalf viser sin magi direkte, men han trenger ikke det for å være min absolutte favoritttrollmann. Han er så full av kunnskap og visdom, for ikke å glemme den godheten han utstråler. Han er også vittig, ofte med en tørr kommentar på lur.

Det finnes ingen større trollmenn enn Gandalf, så enkelt er det!

Det er få skuespillere som noen gang har stått overfor så mange forventninger og tanker om rollefiguren sin som Ian McKellen da han spilte Gandalf i Peter Jackson sine Ringenes Herre-filmer.

Det kan ikke ha vært lett å prøve å tilfredsstille 60 års opphoping av tanker og bilder på hvordan Tolkiens fantastiske trollmann skulle være, men han klarte det med glans.

Jeg vet ikke om en eneste person som ikke elsket McKellens Gandalf. Personlig så klarer jeg ikke å forestille meg at noen andre noensinne kunne spilt ham. Ian McKellen er helt fantastisk i sin rolle som den gamle trollmannen i Peter Jackson sine Ringenes Herre-filmer.

Et av mine favorittøyeblikk i Ringens Brorskap er når Gandalf kommer med noen visdomsord til Frodo mens de er i Moria.

Ian McKellen er perfekt som Galndalf. (Foto: New Line Cinema)

Klikk på bildet for å se øyeblikket: