Elisabeth Moss spiller hovedrollen som etterforskeren Robin Griffin i «Top of the Lake». (Foto: BBC / See-saw Films)
Elisabeth Moss spiller hovedrollen som etterforskeren Robin Griffin i «Top of the Lake». (Foto: BBC / See-saw Films)

Menneskesinnet er en avgrunn med mange rom, noen av dem skjulte med mørke kroker som ikke tåler dagens lys. I Top of the Lake setter Jane Campion dette mørket, det jævlige, i en sterk kontrast til naturens iboende renhet.

Manusforfatter og regissør Jane Campion har vunnet en rekke priser for sine spillefilmer, mest bemerkelsesverdig er The Piano fra 1993, men hun har ikke jobbet med tv-drama siden 1990. Med Top of the Lake tar hun med seg all sin erfaring for å forme et unikt krimdrama satt i en land langt borte, som likevel følger opp det som amerikanske medier har løftet frem som «scandinavian noir».

I det Robin Griffin (Elisabeth Moss, kjent fra Mad Men) vender tilbake til den lille hjembyen for å besøke sin syke mor, ved en innsjø klemt opp i de nyzealandske fjellene, begynner hun å avdekke grumset som skjuler seg. I løpet av seriens syv episoder river hun ikke bare vekk sløret som skjuler byens hemmeligheter, men også hennes egen fortid.

12 år gamle Tui Mitcham (Jacqueline Joe) forsøker å drukne seg selv i innsjøen. Hun blir reddet. Det viser seg at hun er gravid. Griffin blir tilkalt som etterforsker, med spesialkompetanse på overgrep mot barn. Kort tid etter forsvinner den unge jenta.

Etterforskningen av ett overgrep utvikler seg til et omfattende søk etter jenta – og en gransking av byens mørkeste kroker.

Imponerende rollegalleri

Matt Mitcham, gnistrende spilt av Peter Mullan, gidder nærmest ikke lete etter datteren. Hun overlever. Han er byens uformelle overhode og velgjører, men ingen spør hvor pengene kommer fra.

Mye bygger opp mot en klassisk krimfortelling, men Top of the Lake er ikke interessert i et vanlig politidrama. Når Robin Griffin henger opp et bilde av Tui på veggen, var jeg sikker på at veggen snart ville bli dekt av kart, bilder og tråder – men nei. Bildet forblir alene, ensomt, lik den savnede jenta.

Regissør og manusforfatter Campions tilbakeholdenhet, og evne til å fokusere, gir Top of the Lake en særegen identitet.

Byen ved innsjøen, hvor mye av fortellingen finner sted, forblir anonym. Campion ønsker ikke å la oss bli kjent med utsiden av det menneskeskapte hvor serien finner sted. Kun fra innsiden av hus og kafeer, kan vi enkelte ganger få et blikk av hverdagslivet.

ANMELDELSE: Mad Men S01 – elegant og gjennomført

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Naturen i fokus

Naturen får på den andre siden utfolde seg i all sin imponerende prakt. Slående og vakre landskapsbilder, helikopterkjøringer over fjelltopper og langs dalfører, og stillestående sekvenser hvor mennesket krymper i forhold til de mektige omgivelsene.

Ved å utelate det menneskeskapte forsterker Campion den underliggende motsetningen mellom naturen og dem som lever der.

En sammenligning med David Lynchs Twin Peaks er uunngåelig og likhetene er slående, men Top of the Lake er langt unna en kopi. Serien løfter inspirasjonen og gjør det til sitt eget.

Holly Hunter som New Age-lederen GJ i «Top of the Lake». (Foto: BBC / See-saw Films)
Holly Hunter som New Age-lederen GJ i «Top of the Lake». (Foto: BBC / See-saw Films)

Tolv år gamle Tui, til hest med en rifle på ryggen, rir en dag inn i New Age-leiren til GJ – en av figurene som løfter seriens mystikk mangfoldige hakk. Amerikanske Holly Hunter er fengslende som den alternative kvinneleirens leder.

Lytt til kroppen, forteller hun, og den vil fortelle deg hva du må gjøre. De færreste av kvinnene som bor i leiren forstår dette, de er alle så skadet og misbrukt at kroppens eget språk ikke lenger er forståelig for dem.

Igjen åpenbarer kontrasten mellom menneskesinnets mørke avkroker og naturens uskyldsrene samvittighet seg.

Balansen mellom disse to motpolene, de visuelle kontrastene, og et imponerende rollegalleri bygger Jane Campion opp en ulidelig spenning i løpet av miniseriens syv episoder.

Sannheten om hvor dypt mørket strekker seg er rystende.

TOPP 5: Oscar-øyeblikk | Anna Paquin mottar Oscar-pris for Jane Campions The Piano

«Top of the Lake» vises på TV2 i Norge og er tilgjengelig på amerikansk Netflix.

Har du sett «Top of the Lake»? Del din mening om serien i kommentarfeltet.

Om SERIEN

Top of the Lake

 • Arinbjørn L. Kuld

  Perfekt til romjula. Gledar meg!

 • Mats4

  Ble ikke imponert av denne TV-serien. Pen sceneografi, men svakt manus og til tider svakt skuespill. Liker ikke når budskapet mates inn med teskje over syv lange episoder.

 • hokianga

  Synes TV-serien etterlater deg med en liten bismak. Den har små hinter av Twin Peaks. Selv om det er en konklusjon, så vet du at problemet ligger der likevel. Kjempegod, men synes denne New Age commune-greie er overdreven med så mange ‘half-baked kvinner; det er nesten komedie. Virker lite troverdig, men jeg er vel inhabil å kommentere siden jeg er en Kiwi selv 😉

 • Denne kommentaren kom per epost siden brukeren ikke fikk logget seg inn. Håper RossB kan tilgi meg for å gjengi den her på nett, et helt annet perspektiv på serien enn min anmeldelse.


  Fra RossB:

  Top of the f…… lake

  Men, som en NZer, mener jeg at Top of’ var skammelig, dårlig skrevet, dårlig spilt, f-ord ble slitsomt, naturen ble en lapskaus av forskellige steder (jeg vet mye om det området), helst et program om psykopater for mini-psykopater.

  Hvem ellers ville ha likt tre selvmord, en jente på 12 år gravid til hennes egen macho-far, sex i en pub-dass og i bushen og på sofaen og i senga og mange andre steder, fyllekjøring, filming av Sado-Machoisme, politiet som ler nå en gutt ble slått av en annen politimann, drugs galore, så mye voldtekt og slåssing at man mister tellingen, heilt stupide urealistiske New Age damer, bydga tullinger, Tui som klarer å føde i bushen uten tilsyn, en mord-drukning uten at noen bryr seg om det, nesten alle er ulovlige bevæpnet, mye mer.

  Jane Campion har fullstendig mistet kontroll, er nu muligens en av New Age-damene. Kun to eller tre av spillerne er fra NZ. Den glimrende Elisabeth Moss er egentlig Scientolog. En anmeldelse i den kjente New Statesman kalte folk i serien ‘Neanderthal bigots’.

  Enough said! God jul fra RossB, Oslo

  • He, he. Bra du posta dette. Han har noen gode poenger for å si det mildt 🙂

 • John

  Kan ikke helt skjønne at denne mini-serien havner på en Topp-3 liste for 2013. Etter første og andre episode ble jeg interessert i å finne ut av mysteriene vi hadde sett, men håpet at det ville bli brukt mer tid på selve plottet og oppnøsting av løse tråder mot slutten, enn enda mer utbretting av alle karakterenes psykiske problemer. Dessverre skjedde det siste.

  Jeg ser for meg at denne serien kan passe for noen, men for meg var det rett og slett for mye tid brukt på «ingenting» og på psyken til de ulike karakterene (joda, noe er bra, men det ble rett og slett for mye av det). Mange kjedelige scener. Slutten var skuffende, da det plutselig ble liten tid til faktisk å nøste opp løse tråder i plottet, og en del lettvinte løsninger kom for en dag. Det visuelle og tekniske med serien var bra, men innholdet ble under par for min del. Angrer på at jeg begynte å se den, men når jeg først var i gang måtte jeg få med meg slutten. Hadde det vært flere episoder hadde jeg trolig gitt opp.

 • Halvard Henry Bergum

  Som den store serienerd jeg er så har jeg gledet meg til denne, lastet den på torrent og så alle episodene på en dag og wow. Her har Campion brukt en ellevill fantasi til å skape en stor serie, mange fine sjangere er dyttet inn i Top of the lake for å skape noe stort som har blitt en storhet. Det eneste som er drøyt i denne serien fra Sundance Channel er at det er en 12 åring som får barn, det er for meg drøyt og jeg må bare gi litt kritikk her, til og med på film er dette drøyt. Uansett en fantastisk serie som gir og ga meg en stor spenning fra første episode. Topp 3 serie for undertegnede i 2013!

 • Matt

  dritt serie

  • Fysak

   Jepp, ein dritt serie!

 • Fysak

  Denne serien fortener absolutt ikkje ein seksar! Den fortener max fire. Utruleg mange dårlege skodespelprestasjonar, tynn historie og treng framdrift i fortellingen.

 • Einar Gregorios

  Denne anmeldelse er en utvanning av toppkarakteren.. Serien er alt for ujevn, på flere plan, til å fortjene toppkarakteren….

 • Anna Ljuba

  Fuck folk som ikke advarer om spoilere 🙁

 • olaisme

  Dette er den skumleste og grusomste filmen jeg noen gang har sett. Det femi-facistiske New Age White trash samfunnet oppi Paradiset satt en skikkelig støkk i meg og vissheten om at slike kollektiver har overlevet etter 70 tallet gjør meg vondt. Filmen er pedagogisk inntil det banale og alle som har hatt etikk i borgerlig konfirmasjon har ingenting mer å lære her en i konfen. Patetisk serie-