Med film nummer fem i rekken befester Ethan Hunt og co. sin plass i eliteserien av popkornvennlige og spektakulære actionfilmserier. Trygt plassert i landskapet sånn omtrent midt mellom Fast & Furious-filmene og James Bond.

Spenningsveteranen Christopher McQuarrie (De mistenkte, Jack Reacher) er sjef for både manus og regi denne gangen. Han kombinerer visuelt slående action og halsbrekkende stunts med en kul og spennende spionhistorie, og tar seg også tid til noen mørke brosteinsgater og hemmelige møter på parkbenker.

Tom Cruise får kjempe mot klokken både i lufta, under vann og på land, og viser at han fremdeles har gode kvaliteter som snartenkt actionskuespiller.

Men Cruise får veldig god hjelp til skurkebankingen denne gangen. Den svenske skuespillerinnen Rebecca Ferguson leverer bedre og mer minneverdig slåssing enn sin smått aldrende superstjernekollega.

ANMELDELSE: Mission: Impossible – Ghost Protocol

Ilsa (Rebecca Ferguson) og Ethan (Tom Cruise) (Foto: United International Pictures)
Ilsa (Rebecca Ferguson) og Ethan (Tom Cruise) (Foto: United International Pictures)
Ut i kulden med spionen

Rogue Nation fortsetter der forrige film, Ghost Protocol, sluttet. Etan Hunt (Tom Cruise) og gjengen i IMF (Impossible Mission Force) er på jakt etter en mystisk skyggeorganisasjon som går under navnet «The Syndicate». Men på amerikansk side er det ingen som tror denne gruppen eksisterer, og bevisene viser seg veldig vanskelig å framskaffe.

Og det er mer trøbbel på gang. IMF har skaffet seg flere fiender etter forrige films tumulter i Russland, og CIA-ledelsen tvinger gjennom en nedleggelse av hele avdelingen.

CIA vil også arrestere Ethan Hunt, og holde agenten ansvarlig for flere av IMFs bygningsødeleggende oppdrag.

Den eneste måten vår helt har til å renvaske seg selv er å er å finne «The Syndicate», ødelegge «The Syndicate» og ta med «The Syndicate»-bevisene hjem.

Får sagt mye mellom slagene

Mission: Impossible – Rogue Nation er nok en høyrøstet actionfilm som grovt sett kan deles inn i en fire–fem deler bestående av tettpakket og mettende action. Sånn sett er filmen helt i tråd med sine forløpere, og resten av Hollywoods dyreste eksplosjonsgiganter.

Rouge Nations bidrag til "årets actionstunt" er Ethan Hunt i en modernisert tolkning av Die Hard 2. (Foto: United International Pictures)
Rogue Nations bidrag til «årets actionstunt» er Ethan Hunt i en modernisert tolkning av Die Hard 2. (Foto: United International Pictures)

Det finnes en intern blockbusterkonkurranse i å få det til å smelle høyest og kulest, og Rogue Nation har definitivt viet mye tid og penger på sitt bidrag!

Men denne filmen byr på mer. Regissør Christopher McQuarrie skal ha ros for å klare og gjøre sine actionsekvenser — det være seg lange biljakter, akrobatisk flykapring eller innbrudd i militære anlegg — såpass dynamiske at han får rom til både figurutvikling og gode drypp av spenning og mystikk.

Daglig leder for «The Syndicate» (Sean Harris) er en av årets ekleste Hollywood-skurker, og han får lov å utvikle seg fra kaldblodig bakmann til en intenst uhyggelig fyr med flere Voldemortske kvaliteter.

Når vi også belønnes med en tur til tradisjonsrike London, får filmen justert paletten, tempoet og nikket kledelig til 60-tallets spion- og konspirasjonsfilmer. Det beriker filmen. Rogue Nation har både manus, estetikk og skuespillere (Alec Baldwin og Simon McBurney) som kler at filmen lar dialogen stå for spenningen innimellom slagene.

Skillet mellom god og slem er også kledelig diffust på skyggesiden av internasjonal spionasje, og med flere parallelle «katt og mus»-leker lykkes filmen godt i å holde på spenningen når det gjelder hvem som lurer hvem.

Rebecca Ferguson er knallgod

Tom Cruise får skinne i noen herlig akrobatiske nærkampstunt, men også Ethan Hunt merker alderen og han må kledelig dele spotlighten denne gangen.

Rebecca Fergusons svensktalende spion Ilsa kler både 300 km/t på Marokkansk asfalt og attentatforsøk i operaen. Hun er imponerende god som actionskuespiller og fenger også som en spennende og passe kompleks hemmelig agent. Jeg ser gjerne Rebecca Ferguson i flere actionfilmer!

Humoren og den lune tonen er godt ivaretatt gjennom Simon Peggs sjarmerende og lett opprørske Benji, og Ving Rhames står for kontinuitet og vennskap når han gjentar sin rolle som Luther Stickell.

Filmskaper Christopher McQuarrie lykkes med å underholde med Rogue Nation. Han har laget en film som vil glede kinogjengere som liker at det smeller høyt og hyppig og som setter pris på å utfordres bittelitt når det skal pønskes på hvem, hva og hvorfor. Rett og slett en bunnsolid blockbuster.

Hva er din Mission: Impossible-favoritt? Bli med på diskusjonen i kommentarfeltet.

Om FILMEN

Mission: Impossible — Rogue Nation
 • Mission: Impossible — Rogue Nation
 • Slippdato: 31.07.2015
 • Regi: Christopher McQuarrie
 • Utgiver: United International Pictures
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • Du får nå sagt det… Jeg har nettopp sett opp igjen MI 2, i fantastisk netflix 5.1 og HD. Den holder seg fremdele. Ung og pen agent og full fres fra første scene. Ghost Protocol er ikke bedre, kun effekter som er nye og glossy. Så det skal bli artig å se denne nye, litt redd at Cruise nok begynner å bli vel mye treg gubbe, som vi så mye av i Oblivion.

  • Rub

   eller sagt på en annen måte; Synes du Oblivion var en Gubbefilm???

   • Ikke per se. Med f eks Aaron Paul som lead, ville Oblivion vært en scifi for unge voksne (og kanskje risikert å bli en flopp) Med to gamle gubber i hovedrollen har Oblvion fått plass blant de aller største sci fi drama severdig også for oss eldre Tviler sterkt på om Rogue Nation kommer dit, men jeg er fristet til å si MI 1 er av de store filmene i denne sjangeren. Ikke bland Furious franchisen inn i dette. Det er et annet univers, hyggelige filmer med helt usannsynlig plot som både bestefar og ungutan kan hygge seg i sammen. Har jo F&F filmene her hjemme på bluray, venter fremdeles på skikkelig ny release av MI filmene, som kjent er problemet fremdeles nr 2 (som er bedre på streaming tjenester)

    • Mercutio

     Aaron Paul kommer aldri til å bli noen leading man. Breaking Bad var populært, men de aller fleste har jo aldri hørt om fyren. De fleste har ingen aning om det kommersielle aspektet innen filmproduksjon. Det eksisterer faktisk bare en håndfull skuespillere som kunne fått laget en film som Oblivion (dvs en original film som ikke er et kjent merkevare). Det er bare i filmer som er basert på noe kjent du vil få se relativt ukjente skuespillere i hovedrollene(med mindre vi snakker smalere filmer).

  • Næh, tror ikke det er noen fare med det første. Så du Edge of Tomorrow? Cruise sparka virkelig rumpe i den filmen – energisk og sprek som aldri før.

   Tror ikke en yngre skuespiller kunne reddet Oblivion fra sitt eget middelmådige manus, uansett.

 • Andre

  En helt annen ting; Så Fast and the furius 7 her om dagen. Makan til møkkafilm. Kan ikke begripe hvorfor den var så populær på kino. Det nærmer seg jo rene science fiction..! Når noen står å hamrer løs med jern stang i hode på en annen kar og man bare rister det av seg og fortsetter slåssingen… Det ble rett og slett for dumt. Håper Mission Impossible kan beholde noe av realismen og ikke gå for langt.

  • Sjarlatan

   Den er populær fordi den er underholdende. Mission Impossible har ikke noe mer realisme enn Fast & Furious.

 • Andersen

  Brukes en del sminke i anmeldelsen ser jeg…

  • Sigurd Vik

   Ai ai ai, fikset nå. Takk for at dere passer på!

 • Snikkarboden

  Jeg synes neste Tom Cruise har blitt en slags garantist når det kommer til underholdende filmer. Man kan si mye om han som person, og han er vel strengt tatt ikke den skuespilleren med størst repertoar, men jeg lar meg virkelig underholde av hans filmer og jeg gleder meg derfor veldig til å se denne.

  • Du tenker på Edge of Tomorrow? Mye Mission Impossible i den filmen… Men hva ville den vært uten Tom Cruise. Brad Pitt er jo en annen storsjarmør, vi kan jo tankeeksperimentere Brad istedet for Tom i Edge of Tomorrow og War of the Worlds. Blitt veldig bra, men likevel noe helt annet

 • borniko

  «Oh noes, it’s the rouge nation!»

  • Sigurd Vik

   Huff, beklager! Rettet opp nå. Men maskemaskinen er tilbake denne gangen:) Takk for at dere passer på!

 • Nakskov1

  Tenker på scientology når jeg Tom ser Cruise og mister interessen i filmen selvom den sikkert er bra

  • Nja, du burde klare å skille kunsten fra kunstneren og innse at Tom Cruise har blitt en sabla flott skuespiller. Lar være å bry meg om hva herr Cruise gjør i privatlivet sitt, og digger skuespillerprestasjonene hans enda mer 🙂

 • LarZen

  En kan si mye om Tom Cruise som privatperson. Men som film skuespiller så synes jeg han er konge. Synes det er veldig kult at han gjør stuntene i filmen selv. Så er hyggelig å se at filmen får bra omtale.

 • magnarStoroy

  Topp film. Einaste som er å trekke for er scena i operaen. Det hadde passa betre med klassisk instrumentalmusikk der enn opera.

 • Tactichris

  Så filmen nå på fredagen, veldig bra film! motorsykkel scenen er noe av det bedre jeg har sett på film! gled dere, dere som ikke har sett den.

 • Per Martinsen

  For noe ræl. Ikke spennede i det hele tatt. M.I. burde endres til en aciton komedie slik at en slipper å gjespe når det ikke er action.