Denne anmeldelsen er fri for avsløringer. Faktisk vil jeg nesten ikke si noe om hva Star Wars: The Force Awakens handler om. Det er overraskelsene, oppdagelsene og vendingene som gjør denne historien til en av seriens beste.

Regissør J.J. Abrams har gitt oss en Star Wars-film som er bedre enn det verden anno 2015 kanskje fortjener. Dette er en spektakulær frisk start som setter prequel-filmene fra 1999-2005 i skammekroken, men står skulder til skulder med de originale.

Mitt filmhjerte banker av fryd og glede over at en av verdens beste filmserier er tilbake på nivået der den hører hjemme, nemlig på den absolutte toppen. Dette er Star Wars-filmen jeg har drømt om, og litt til!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Kylo Ren (Adam Driver) er en ond kraft i Star Wars: The Force Awakens (Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.).
Kylo Ren (Adam Driver) er en ond kraft i Star Wars: The Force Awakens (Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.).
Høy dramatikk og store følelser

Fra smakebitene vi har sett i den massive lanseringskampanjen, vet vi at historien plukker opp tråden ca. 30 år etter hendelsene i Jediridderen vender tilbake (1983).

Vi møter blant andre skrapjegeren Rey (Daisy Ridley), stormtrooperen Finn (John Boyega) og X-wing-piloten Poe Dameron (Oscar Isaac).

Skjebnen fører dem ut på et farlig eventyr gjennom verdensrommet, der Kylo Ren (Adam Driver) er en truende kraft.

Noen gamle kjente blandes også inn i begivenhetene, og vi får mer enn nok av både høy dramatikk, store følelser og eksplosiv sci-fi-action.

LES: Blu-ray-anmeldelsen av Star Wars: The Complete Saga

Følelsen av det gode gamle Star Wars-universet er der med det samme, delvis takket være den flotte filmmusikken av mesterkomponist John Williams.

J.J. Abrams fører et modernisert filmspråk, men tar i bruk mange av de samme virkemidlene som George Lucas satte standarden for i den første Star Wars-filmen i 1977.

Det males med bred pensel over galaksene, med store bilder av en ørkenplanet, majestetiske romskip, søte droider og kule stormtropper, gnistrende lasersverd, episke slag, kjappe X-wings, TIE Fighters og kjempen Millenium Falcon.

Alt er selvsagt formidlet med det Hollywood har å by på av moderne effektmagi, men filmen ser likevel ut som klassisk Star Wars!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Rey (Daisy Ridley) finner BB-8 i Star Wars: The Force Awakens (Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.).
Rey (Daisy Ridley) finner BB-8 i Star Wars: The Force Awakens (Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.).
En fantastisk ny helt

Men det er menneskene som står i fokus. Vi får flotte gjensyn med gamle helter, men det er de nye figurene som imponerer mest.

Daisy Ridley er en helt fantastisk ny helt, som stilles overfor noen interessante utfordringer. John Boyega spiller en figur som må foreta store moralske valg, mens Oscar Isaac spiller flygeresset som tilfører filmen vidd og humor.

Og så er det helt utrolig å se samspillet mellom de menneskelige figurene og den lille robotkula BB-8, som er forbausende uttrykksfull, og blir en umiddelbar maskotfavoritt på linje med C3-P0 og R2-D2.

LES: Anmeldelsen av Star Wars: Battlefront

Det finnes sider ved historien der man kan påpeke at fremdriften avhenger av en rekke fantastiske tilfeldigheter og sammentreff. Men dette er helt i tråd med det etablerte Star Wars-universet, og jeg godtar alt det har å vise meg.

Filmen gir og gir stadig vekk, der det ene høydepunktet avløser det andre, samtidig som det fortelles en historie som inviterer til engasjement.

Jeg var mektig imponert over hvordan J.J. Abrams gjenopplivet Star Trek-serien i 2009. Nå har han gjort det samme med Star Wars, bare enda bedre!

Om FILMEN

Star Wars: The Force Awakens
 • Star Wars: The Force Awakens
 • Slippdato: 16.12.2015
 • Regi: J.J. Abrams
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Sci-fi

 • Smileybones

  Jeg driter i hva folk måtte mene om filmen og Star Wars generelt.
  Jeg var på kino igår og kosa meg glugg ihjel. En Deilig film rett og slett 🙂

 • Niccolado

  Gleder meg! Jeg håper at denne filmen er bedre enn de tre siste som er best gjemt og glemt..

  • JaGaz

   Hva skal man si? 🙂
   Jeg født i 76 og vokste opp med Star Wars. Gledet meg som en unge til å se filmen. Den ble sett i 3D i går.
   Den høvler over de tre andre filmene av nyere dato, og rett og slett feier dem av banen.
   Normalt pleier jeg ikke å se filmer flere ganger på kino, men det blir nok minst to-tre ganger på denne.
   Latterlig bra. Humoren, overraskelsene, spenningen, fantastiske effekter og nye muligheter, åpner for at denne filmen absolutt må sees, uavhengig av sjangerpreferanser.
   Filmen kan anbefales på det varmeste. Dropp godis og brus og nyt filmen 🙂
   Dette var årets julegave!!

  • Notsatisfied

   lucas dreit seg veldig med jar jar….men se på resten….obiwan/anakin…..flott sydd sammen syntes jeg (for å ikke snakke om «ekte» scifi effekter….) en film med 50% lucas og 50% j.j.a hadde blitt konge;)

 • Jeg er litt enig med dagbladet denne gangen. Filmen var flott laget, men det egentlig en reprise av de tre første filmene som ble laget. Jeg følte hele tiden at jeg hadde sett dette før.

  • Magnus

   Ja, men samtidig så var den ikke det.
   Man kan jo argumentere for at ep6 er en reprise av ep4.

   Samtidig mener jeg at det er spillet mellom karakterene og deres motivasjoner som setter denne filmen veldig fra de gamle. Selvfølgelig låner denne filmen utrolig mange konsepter fra ep4-6, men det er i mine øyne med på å binde filmene mer sammen.
   Denne gjør det også mye bedre enn det Lucas klarte med ep1-3.

   • Jaha

    for meg oppleves det ikke som bindende, men som om det gjør de totalt ubindelige. de fremstår som to paralleller, hvor den nye er definetift den dårlige. ja skuespillerene er bedre, og forsøket på å vise en dypere side ved den mørke siden er i utgangspunktet en god idee, det er derimot ikke tatt hensyn til spenningen, i steden for å la dette utspille seg over de tre filmene er det total sutring fra første film. Det, sammen med hovedpersonens brilians og mangel på svakheter og motgang gjør at filmen er blottet for spenning. Det føles aldri som om den mørke siden er noe å bry seg om, de føles pinglete. Når det i tillegg er en remake, så ender filmen opp med å være totalt uengasjerende og kjedelig.
    jan jensen.

  • Notsatisfied

   det manglet dessverre litt lucas(forruten jar jar;)

 • Jeg ser de nye star trek filmene blir rost opp i skyene. De var også godt laget, men det var ikke noe igjen av roddenberrys filosofi. Hele poenget med star trek er jo at abstrakte problemer blir dramatisert i en scifi setting. Det gjorde ikke abrahams.

  • Magnus

   Det er jeg enig i, og det var derfor jeg var veldig skeptisk til JJ og Starwars… men jeg syntes han leverte varene, og så får vi håpe de neste klarer å fortsette på samme vei.

  • Notsatisfied

   i get you;) lucas filosofien manglet litt i episode 7 også, akkurat som med star trek…..men heldigvis…ingen jar jar…

 • Dette er ikke annet enn en politisk korrekt propagandafilm. Boikott.

  • Ole Andre Alm

   Hør hør på @@r083r73h:disqus! Nå er det viktig at alle andre også hører og boikotter slikt kapitalistisk propaganda. Jeg kan sette i gang en kampanje, så får vi stanset dette en gang fo alle. Skal jeg registrere en på deg her? http://www.underskrift.no/

  • Notsatisfied

   heil palpentine….

 • Louise Mossige

  Nja… Føler på en måte at jeg som gammeltrilogi-fan har blitt forsøkt degget for, uten at jeg egentlig trengte det. Flott at de distanserer seg fra prequels’ene, men her er litt vel mye kopiering av de gamle og litt for få visjoner og nye ideer. Referansene føles mange ganger som fanservice og ikke som organiske deler av plottet, som er ganske masete og rotete. Når det er sagt: Veldig bra nye karakterer, spilt av veldig bra skuespillere, bra humor, flott både ny og gammel musikk og strålende innsats fra de gamle skuespillerne/karakterene. Tross at Carrie Fisher var direkte skremmende å se på. 4/6.

 • Notsatisfied

  :spolier alert: så just den nye sw..jeg er blod fan av de orginale filmene og syntes de forrige var forsåvidt ok(med unntak av jar jar…) den nye var bra(fordi det er sw), men ble litt skuffet, fikk ikke helt sw følesen før millenium falcon var i luften, han solo dukket opp osv…leia kjente jeg knapt igjen…savnet mer referanse til resten av universet…hva med å blande inn bestemor, beste venn til bestefar, og ikke bare bestefar, «force spøkelsene(yoda, anakin, obiwan)»,kunne ikke feks jakku bare vært tatooine(ingen hadde brydd seg, men hadde lissom vært mer sw) naboo,tatooine, corusant, alderan osv ble ikke nevnt…(tror luke hadde blitt glad hvis hånden også ble funnet og ikke bare lys sverdet;)var litt overdrevent med en hel planet som «dødsstjerne», hvordan klarte first order å bygge slike «resurser» på 30 år mens opprørerene nesten var på stedet hvil siden episode 6(ok, x-wing med hyperdrive)??, savnet fælt den dårlige 20th universal introen;( luke var mektig, men kjente ikke kraften i det hele tatt før obiwan, hvordan kunne hun «bruke/kjenne» den når luke allrede var(i følge yoda)for gammel?? hvordan kunne hun «fekte» mot en dreven mørk jedi/sith når luke nesten kappet hode av obiwan første gang han tok i et lyssverd…..mange spørsmål…..

  • Notsatisfied

   mange spørsmål fortsetter….de har tydligvis dårlig ved på endor;) mye vits for mark h. å slanke seg 20kg for «10sek» spille tid i robe på lerret…han øvde sikkert lenge på replikkene;) sinnsykt mye juling millenium falcon skulle tåle da….en bemannet tie figther eller to bemannet???? gleder meg til episode 8….may the force be with you……

 • vær en robot

  Stort gjesp, terningkast tre. Både tann- og fantasiløst, som forventet. Typisk post 2010-plott med fantastiske sammentreff og teleportering mellom tablåer. Forvent litt mer da, folkens.

  • Notsatisfied

   drit i tids linjen som lucas har forhold seg til….men tenk heller på å gjøre en kul film som ligner 4-5 og 6……..betal harrison ford 200mill for å si chewie vi er hjemme, men ikke bruk penger på plottet og tids linjen…;) savnet faktisk jar jar litt;(

  • Andreas

   Så den i dag og er enig i det mange sier her om at den ligner for mye på Et nytt håp. Definitivt ikke en sekser. Synes den var underholdene og vellaget, men det er helt klart at den ikke fortjener mer enn maksimalt en femmer.

   • Jaha

    den fortjener en 2er, den er en remake som ødelegger den orginale filmen. the new order fremstår patetisk, rebellene med ray i spissen virker uovervinnelige. Det er åpenbart at feministisk ideologi har fått forrang for historien som fortelles. Kan forstå at fans ville gitt den en 4er, nostalgien kan forståelig overgå skuffelsen over å ha blitt rundlurt av filmtittelen og det totale fraværet av spenning. etter filmen sa jeg muligens en firer, men det var med filmen friskt i minnet, nå når den er blitt litt fordøyd kan jeg ikke gi den annet enn 2.

 • Trine Skofterud

  Totalt latterlig film. Enormt med tilfeldigheter, pk som fy og helt uten brodd, hadde enda Leie gått over til den mørke siden eller noe. Manus fra 4 filmer halvsnekret til en.
  En film til «pk/pc økonomen»!
  Folk i salen ler ufrivillig når opprørene viser gamle dødsstjernen versus den nye, dette er fryktelige greier!

  • Jon Berger

   Hyggelig å spoile for folket når Birger tar seg bryet med spoilerfri anmeldelse? Nice.

   • Trine Skofterud

    Filmen fortjener ingenting!

    • Jon Berger

     Strengt tatt ikke opp til deg å bestemme. Skikkelig kjip oppførsel.

     • Trine Skofterud

      Jo faktisk! Dette er en type film som fortjener advarsler!

      • Jon Berger

       Hørt sånt tøys.

 • Jan Petersen

  Som SW fan koste jeg meg iallefall! En av få filmer verdt blodpris på kino.

 • darklordofgorgoroth

  Må sies at filmen var bedre enn prequelsene. Det er et faktum som faktisk ikke kan gjentas ofte nok!
  Filmen i seg selv var vel til dels en nyversjon av ANH, ispedd deler av ESB og ROTJ. Men det er forsåvidt greit, da det ikke har blitt lagd noe bra Star Wars siden 1983..
  Ser at noen snakker om «gjenbruk av musikk»? Haha, det er en serie, den skal faktisk ha den samme musikken.
  Kommer nok til å se denne på kino flere ganger

  • Jaha

   Det er den jo bare ikke. Prequalsene er riktignok ikke gode, men de går en lang vei i bygge opp den orginale trilogien. Ikke minst gir prequalsene oss en ny fortelling, ikke en dårlig remake.

 • Thorbjørn Ustad

  Vel.. hva skal jeg si! En familie krangel over noen generasjoner og har samme innhold som 4 og 6 bare krydret litt forskjellig. Det var moro å se igjen gamle skuespillere, men når de er borte er luften ute av Star Wars sagan for min del.

 • Hvis Kylo Ren dreper Luke Skywaker slik som Darth Vader drepte Obi Wan Kenobi, så kan de bare legge ned hele serien. Det ville være det mest forutsigelige plottet som går ann.

 • poprockmo

  terningkast 4

 • Svenn Endre

  Det er Disney som eier dette konseptet. Da de kjøpte Lucasfilm og ansatte JJ, sa fansen: det kan bli for Disney søtt, Star trek produsenten kan rote det til, siden dette er et annet konsept. Og nå snakker folk om at det ligner en remake av A new hope? Hva vil dere egentlig ha? Og uten å spoile noe for de som ikke har sett den enda, la meg spørre dere: etter å ha sett de første 5 minuttene, kunne dere gjette hvordan den ville ende?

  • MoRi86

   Ja jeg kunne gjette hvordan det skulle gå men etter min mening så er filmen genuint bra og det kommer fra en person som bare blir mer og mer kynisk etter at «alle» gamle favoritt merkevarer i film og spill industrien har fått nye dårlige utgaver.
   De finner ikke opp kruttet på nytt, men håndverket er rett og slett solid.

  • Jaha

   filmen skal være en sequal, ikke en remake. selvsagt gjetter man ikke etter fem minutter hvordan den skal ende, men etterhvert som en innser at den ikke har avviket fra the new hope en eneste gang, så innser man at det er en overhengende fare for at en er blitt lurt, samtidig som en av barndommens store filmer blir ødelagt til fordel for politiske budskap og kunstnerisk latskap. Det ligner ikke en remake av Anew hope, det er en remake av the new hope. Vi vil ha en ny god fortelling, en fortelling som utvider star wars universet, viser nye interessante karakterer, ny teknologi og nye plot. Vi ønsker ikke at filmen skal bli en remake, hvis eneste budskap er å fremvise den kvinnelige hovedrollens som ubestridelig perfekt og overlegen alle andre. Dette er de mest rabiate feministers våteste remake av a new hope, det er trist og det er fattig. Det værste er at den ødelegger all spenning for de kommende to filmene, allerede etter 20 minutter virker the resistance totalt overlegen den mørke siden, noe som fjerner all spenning. Det er 2 filmer igjen, denne burde ha som største mål å bygge opp spenningen for de kommende filmene, vi burde blitt engasjert i Rays kamp mot den mørke siden, vi burde følt på spenningen og frykten for den mørke siden, istedenfor er den mørke siden redusert til en patetisk sutrende unge. Det hadde vært strålende å se mer følelser hos den mørke siden, men dette burde komme dryppende etterhvert, når det i første filmen føles som om en er fluen på veggen på kontoret til en psykolog med en pasient som har en total mental breakdown, så må en innse at en bygger ned den frykten og spenningen for den mørke siden.
   jan jensen

 • Jaha

  filmen fortjener en 2er. For det første er det ingen sequal, slik det reklameres for, men en remake. Bare det gjør at den langt aldri kan få en sekser, men det blir mye verre. i stedenfor å bygge videre på magiene fra de tidligere filmer, bryter de det her ned. Hovedpersonen Ray er mildt sagt den beste jedien som noensinne har eksistert i star wars universet, og dette scenen etter hun hører om kraften. Det er åpenbart at et feministisk budskap har fått forrang for historien. den mørke jediridderen forsøkes her å fremstilles fra en mer menneskelig side, vi får se han uten hjelmen på allerede i første film. Desverre fungerer det bare ikke, det eneste det utretter er å bygge ned spenningen, og frykten for den mørke siden. Det føles aldri som Ray må kjempe for å overvinne mørket, hun får det servert på et sølvfat, ved å dra det ene supertrikset etter det andre ut av løse luften. Resultatet er at filmen fremstår som en feministisk seiersparade fra ende til slutt, hun møter aldri noe motgang. Det er trist å se at disney ødelegger star wars universet, det er enda tristere at det blir bejublet av nrks anmelder.
  jan jensen.

 • Tor K

  Et makkverk av en film.. Terningkast 3….. 🙁 Hadde heldigvis lave forventninger…

 • Per R
 • Trygve Andresen

  Dess mer jeg tenker på det, dess dårligere liker jeg filmen. Akkurat når jeg så den hadde jeg det greit, men sett i etterkant så synes jeg det er bortimot en møkkafilm. Her er hvorfor:
  – Utrolig teit at lyssverdet til Luke Skywalker plutselig skal «snakke» og ha en egen vilje, akkurat som Ringen i Ringenes herre. Det var ingenting slikt i de første 6 filmene. Hvorfor skulle det oppstå nå?
  – Måten den nye helten lærte seg alle triksene på og i løpet av bare noen timer av hennes liv plutselig var en kraftig jediridder som kunne slå ut den veltrente bad guyen. I den originale serien ble det lagt stor vekt på mengden trening som var nødvendig og det å få veiledning fra de beste. Hun nye her var selvlært på null tid. Heia Idol liksom. Tjo og hei. I tillegg var det vel noe med at det lyssverdet han bad guyen hadde skulle være kraftigere enn de gamle typene.
  – Ellers husker jeg generelt lite av hva som egentlig skjedde. Det var rett og slett for rotete og lite minneverdig. Det kom en ny helt ut av ingenting, og det var stort sett det, punktum.
  Det var noen kule scener og den var vakker, det skal den ha, men den svake handlingen og at man skaper referanser til andre filmer heller enn å holde dette originalt og nyskapende gjør at jeg synes dette er den klart svakeste filmen i Star Wars-sagaen til nå. Terningkast 3.

 • Cliff Harald

  Etter jeg hadde fordøyd opplevelsen med å se filmen, så synes jeg den var temmelig veik. Mitt største problem var hvordan Rey plutselig rett ut av det blå oppdaget hvordan hun skulle bruke Kraften og rett og slett ble en Jedi-mester over natten. Herregud, hun får jo Luke til å se ut som en pingle. Om hun er så god uten noen som helst trening, tenk på hvilken gudestatus hun vil få om hun faktisk får opplæring? Det er rett og slett for dumt spør du meg. Nei, denne filmen var middelmådig utført. Jeg fikk faktisk ikke mersmak på å se den igjen.

 • akon movie

  Star Wars: The Force Awakens ,special film & audio { HD1080p }

  Link Streaming & DOWNLOAD : http://bit.ly/1OcNBTe

 • Bent Tranberg

  Megaskuffelse. En horribelt dårlig film, sett i lys av de foregående seks. Rett og slett en B-film. Her har man gått i alle de oppfølgerfeller som finnes. Hvilken historie er det som skal fortelles? Hvorfor har jeg følelsen av å se Star Trek? Hvorfor har jeg følelsen av å være på kjedelige Jorda her og nå, og ikke i en galaxy far far away long time ago? Hvorfor får jeg følelsen av at man mimrer til stadighet? Hvorfor føles det som man prøver å parodiere en hel drøss forskjellige filmatiske karaktertrekk? I det hele tatt, hvor ble det av Star Wars?

 • Ola Norrma

  Magien fra nr. 4,5 og 6 er helt borte! Å i hele tatt klare å lage en så dårlig Star Wars-film er en så stor prestasjon i segselv at burde fått en egen pris for dette!