Nesten 30 år etter den fantastiske debuten med Veiviseren, er regissør Nils Gaup på en måte tilbake der han startet, med barske menn med pil og bue på ski.

Birkebeinerne har flere paralleller til Gaups første film, men står støtt på egne ben som et snøfylt actioneventyr basert på historiske begivenheter.

Det blir kanskje ikke pustet nok liv inn i alle figurene, og selv heltene får litt for lite spillerom, men filmen lever godt når den utvikler seg til å bli noe vi nordmenn er i overkant opptatte av, nemlig et viktig og spennende skiløp!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Torbjørn Harr spiller Inge i Birkebeinerne (Foto: Ian Brodie / Paradox Film 3 AS).
Torbjørn Harr spiller Inge i Birkebeinerne (Foto: Ian Brodie / Paradox Film 3 AS).
Legger ut på farefull ferd

Året er 1204. Kong Håkon Sverreson dør og rådgiveren Gisle (Pål Sverre Hagen) higer eter tronen.

Men kongen etterlater seg en liten sønn, Håkon Håkonsson, som er gjemt bort hos moren Inga fra Varteig (Ane Ulimoen Øverli) på Østlandet, der de danskstøttede Baglerne har kontrollen.

Soldater sendes ut for å finne og drepe Håkon, men Birkebeinerne Skjervald (Jakob Oftebro) og Torstein (Kristofer Hivju) redder ham, og legger ut på en farefull ferd mot Nidaros for at det lille barnet kan ta sin rettmessige plass som den nye norske kongen.

LES: Anmeldelsen av Tordenskjold og Kold med Jakob Oftebro

Filmen etablerer premisset for historien kjapt og effektivt, og signaliserer at Nils Gaup ikke har til hensikt å kjede sitt publikum. Det gjør han heller ikke på noe tidspunkt i filmen.

Trefningene mellom Birkebeinerne og de jaktende Baglerne skjer med hyppige mellomrom, i dramatiske sekvenser som er godt iscenesatte, filmet og klippet.

En ekstra hilsen går til lyddesignerne, som har sørget for at hvert piltreff og øksehogg både høres og føles til bakerste rad.

Når det ikke slåss, jages det på ski gjennom villmarka, i scener med god fart og halsbrekkende fall som må ha gjort vondt!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Torstein (Kristofer Hivju) og Inga fra Varteig (Ane Ulimoen Øverli) i Birkebeinerne (Foto: Ian Brodie / Paradox Film 3 AS).
Torstein (Kristofer Hivju) og Inga fra Varteig (Ane Ulimoen Øverli) i Birkebeinerne (Foto: Ian Brodie / Paradox Film 3 AS).
Flott fotografert

Både Jakob Oftebro og Kristofer Hivju spiller så godt som vi er vant til at de gjør, og de takler filmens fysiske utfordringer på en høyst overbevisende måte.

Oftebro med bue pluss Hivju med øks er lik slagkraft!

Det som skuffer litt, er at de ikke får tid og rom til å gjøre mer med figurene sine. Det blir aldri etablert en dypere forståelse for hvem Torstein og Skjervald egentlig er, eller hva som ligger bak deres motivasjoner.

Derimot har manusforfatter Ravn Lanesskog gjort en god jobb med å antyde det storpolitiske spillet som er i gang, med stadige hopp til kampen om tronen i Nidaros, der Gisle (Pål Sverre Hagen) og broren Inge (Torbjørn Harr) er sentrale aktører.

LES: Anmeldelsen av Beck – Steinar  med Kristofer Hivju

Birkebeinerne er mer enn god nok til å bli en fortjent suksess på norske kinoer. Nils Gaup underholder drevent med en historie som holder både farten, spenningen og temperaturen mot konklusjonen.

En flik av Norges historie blir levendegjort med imponerende kostymer, kulisser, effekter og figurer i et vinterhvitt landskap, flott fotografert av Peter Mokrosinski.

Figurene mangler litt kjøtt på beinet, og burde hatt litt mer eksposisjon for å øke engasjementet og forståelsen for hva som står på spill. Men jeg er ikke i tvil om at Birkebeinerne har høye besøkstall i vente denne ettervinteren!

Om FILMEN

Birkebeinerne
 • Birkebeinerne
 • Slippdato: 12.2.2016
 • Regi: Nils Gaup
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Historisk

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Bjørn Ove Strand

  Genialt! Gleder meg veldig til dette.

 • magnarStoroy

  «Det som skuffer litt, er at de ikke får tid og rom til å gjøre mer med figurene sine». Dette var altså for mykje action for Birger. Derfor heldt han tilbake to prikkar på terningen. OK.

  • Mika Elethnical Kristiansen

   Det var jo ikke alt han skrev i det avsnittet. Karakterers motivasjon og hvorfor de gjør det de gjør er jo fortellerteknikk 101 eller kanskje 102. Så det er klart det er litt skuffende. Sier aldri nei til mer dybde i en films handling asså.

   • magnarStoroy

    Kvifor nokon vel å gjere det eine, men ikkje det andre er ikkje alltid det mest interessanne. T.d. Jason Bourne, så er svaret på kva, at han ligg på ei strand utan å vite kvifor. Då er det svaret på kvifor, som er spennande. I t.d. Mission Impossible, så er det kva som er spennande. Kva gjer Ethan Hunt denne gongen for å hamle opp med skurkane?

    • Mika Elethnical Kristiansen

     Jo, lå ikke Bourne i vannet fordi han ikke ville drepe en far foran gutten sin? Men uansett, jeg synes jo Hunt sine motivasjoner er like interessante. Men det er jo en rollefigur vi har kjent såpass lenge, så vi vet jo hva han vil og hvorfor. Vi kan jo ikke si det samme om Torstein og Skjervald egentlig. Og hvis Birger mener de er litt endimensjonale, skal han få lov av meg til å holde tilbake på terningen.

     • magnarStoroy

      Fyrste Bourne med Matt Damon starta vel med at han låg på ei strand utan å vite kven han var, og kvifor han var der han var, så tilslutt så vert identiteten hans og bakgrunnshistorien hans avslørt, men kan vel ikkje skrive meir om det, for ikkje å spolere spenninga for dei som ikkje har sett filmane.

 • Jan Evensen

  Det blir vel som valig med norsk og nordisk film; litt skuffende når den endelig kommer ut.

  • Sigurd Kvernmoen

   Kommer helt ann på hvem som ser den det. Hatt mange suksesser ovenfor det nivået i norsk film de siste årene. Trenger jeg å minne deg på titler?
   Det som er klart er at norsk film ikke er tjent med slike negative holdninger som du har.

  • Mari

   Jeg er IKKE skuffet.

 • Øyvind Gulbrandsen

  Synd de viser fantasypelsdottvikinger i stedet for klær og utstyr fra tiden når man har så mye kunnskap og funn fra middelalderen. Vi får håpe handlingen veier opp for dette.

  • Elise Hanssen

   Jeg tror meningen kan være å skille mellom «bonde-soldatene», og de danske soldatene. De norske er en gjeng med bønder som kjemper mot danskene, som selvfølgelig er utstyrt med sverd, hjelmer og det som hører til. Folk må huske på at det er en film som er basert på historien, ikke en dokumentar.

   • Thom Nilsen

    Ingen unnskyldning. Historisk film er historisk film og bør ha et minstemål av korrekthet… Fantasy er fantasy og dokumentar er dokuementar.

    • Elise Hanssen

     Det får du ta opp med filmskaperen. Det er noe som heter kunstnerisk frihet. Det er helt legitimt å lage film på denne måten.»Så lenge de som lager slike filmer eller serier er ærlige og sier at det man skaper er drama, og ikke dokumentar, mener jeg at det er greit med en viss kunstnerisk frihet innen det historiske, sier Jan Bill, professor ved Kulturhistorisk museum i Oslo.» Folk får mene hva de vil.

   • Ida Landberg

    Godt mulig det er det som er poenget, men baglerne var ikke dansker. De var nordmenn med tidvis støtte fra den danske kongen. Birkebeinerne (i alle fall Sverre) fikk mye støtte fra Sverige, men vi kaller ikke dem svensker av den grunn…

    Birkebeinerne var heller ikke fattige bønder i 1206. Bevegelsen startet riktignok som fattige opprørere, men etter at Sverre kom inn i bildet, ble de raskt eliten i landet.

    • Elise Hanssen

     Du har sikkert korrekte historiske fakta, men jeg bare gjenforteller hva jeg så i filmen.

     • Ida Landberg

      Det forstod jeg, Elise 🙂

 • Marius Waage

  En Norsk film som får firer av en nordmann.. Uffda… Og i tillegg en film laget av selveste Gaup med selveste Hivju i front. Uffda.. Nå ble jeg ikke videre håpefull for å si det litt småpent.

  • Arnt Joakim Wrålsen

   Av denne anmeldelsen forstår jeg det at en firer betyr at dette er en god film, selv om den ikke er helt perfekt på alle områder. Og det er det en firer burde bety. Kaster man femmere og seksere etter alle filmer som tilfeldigvis er litt bra blir det vanskelig å gi de virkelig gode filmene en karakter som viser at de skiller seg ut.

 • Maggotbrain

  Er det brukt CGI i denne?

 • Nina Dreyer Henjum

  Jeg både spilte i filmen og lagde kostymer. Ble utført et enormt hardt arbeid i alle ledd av alle aktører. Gleder meg til å se det ferdige resultatet fredag, da det er Kvalitet fra a til å. Gratulerer til Nils Gaup og ravn Lanesskog og alle de andre involverte. Fantastisk arbeid!

  • Bjørn Are Stølen

   Hva slags historiske kilder brukte dere? Det jeg har sett av bilder, ser det ut til at dere har basert dere 100% på fantasy og synsing, og det blir jo dobbelt trist, om dere gjorde dere flid med kostymene i tillegg 🙁 Jeg er historienerd som kan masse om denne tidsperioden og det blir dobbelt trist med kostymene om det viser seg at dere hadde fokus på kvalitet i tillegg, hva var det kvaliteten ble brukt på? Ikke historisk research i alle fall (om jeg skal tro bildene).
   Hvordan tror du det hadde blitt mottatt om downton-abby-kostymefolkene brukte masse tid på å sy (forseggjorte) Star-Wars-kostymer til skuespillerne?

   Det inntrykket jeg får av kostymene er at blånissene i blåfjell er etterkommere av norske stormenn på 1200-tallet…

   • Mari

    Har du sett bildet av Birkebeinerne? Ser ganske likt ut for min del……

    • Oskar Tobias Rudquist Henrikse

     Er det et samtidig bilde eller basert på samtidige illustrasjoner/funn?

     Nei, Bjørn Are har helt rett. Han kan nok langt mer enn meg, men de rustningene skjærer pent i øynene, merker jeg

     Noen har kveiv, da. Det er forbausende historisk korrekt

    • MoRi86

     Det kjente maleriet av birkebeinerne er i fra 1869 og er dermed på ingen måte en troverdig kilde. Derimot så har man både skriftlige og ilustrerte kilder fra 1200-tallet som beskriver og viser utrustningen til både birkebeinerne og baglerne. Kort fortalt de hadde samme utrustning som riddere og soldater over hele Europa brukte på denne tiden, ikke fantasiversonen i denne filmen.

 • Steinar Møllerop Nordbø

  Jeg har faktisk 2 forfedre som sloss på Baglernes side mot Birkebeinerne!
  De het Jon og Munan Gauteson, sønner av Gaut fra Ænes.
  Gleder meg til å se filmen! Kanskje Jon og Munan er med i filmen også? =)

  • Jon Inge Teigland

   Hvis vi sier at en generasjon er på 25 år, og at hver person får 2 etterkommere, så vil enhver person som levde på denne tiden, og som fikk etterkommere, i dag ha 2^32 etterkommere. Dvs ca 4 milliarder etterkommere.
   På samme måte, vil alle som lever i dag, ha ca 4 milliarder forfedre som levde på den tiden.
   Ettersom det sannsynligvis var litt færre enn 4 milliarder nordmenn på den tiden, og ettersom innvandringen sannsynligvis ikke har vært stor nok til å dekke mellomlegget, så tror jeg vi kan konkludere med at enhver person av norsk eller delvis norsk avstamming som lever i dag, er etterkommer av så godt som alle som levde på den tiden der. Så lenge de altså fikk etterkommere.

   Hvis du derimot snakker om ren paternalsk avstamming, så tror jeg nok at det i løpet av 32 generasjoner har vært såpass mye utroskap og påstått farskap, at det er umulig å sikkert konkludere med noe som helst. Jeg vil knapt engang gi det en sannsynlighetsovervekt.

   • Steinar Møllerop Nordbø

    Mulig det, men Jon og Munan er i hvert fall navngitt i sagaen om kampen mellom Baglerne og Birkebeinerne. De er også navngitt som sønner av den første personen i min slektsbok som var Gaut fra Ænes =)

  • Sigrid Monsen

   De fleste av oss har forfedre som sloss på den tiden, både på den ene og den andre siden.

  • Thom Nilsen

   Imponerende, med tanke på at det ikke finnes ordentlige kilder(kirkebøker) før 1500-1600 tallet. Hvordan i alle dager klarer du å bevise slektsskapet?

   • Steinar Møllerop Nordbø

    http://heimskringla.no/wiki/Sverres_saga

    Punkt 54
    Kong Magnus hadde «Skjeggen» (315) paa 26 rum, Orm kongsbror hadde «Graagaasen», Narve av Saastad (316) og hans frænde Steinfinn hadde «Hovdebussen» (317); disse tre la imot Olavssuden. Der med kong Magnus var da ogsaa Asbjørn, søn av Jon fra Tjorn (318), Nikolas Kuvung, Paal Smaatauga (319), Jon og Munaan. sønner av Gaut fra Ænes (320), og mange andre gjæve mænd; de hadde 32 skibe. Efter dette rodde de ut imot hverandre, men birkebeinerne rodde inden fra Vaagen, og de møttes nordenfor Nordnes.
    Ikke at jeg kan bevise det, men Gaut, Jon og Munan er de første 3 personene i min slektsbok over ei slekt som er omtalt som Aspen-slekten som er laget på 70- eller 80-tallet.
    Aspen-slekten har gamle aner. Den første vi vet om var Gaut på Ænes i Kvinherad f. 1113. Han var lendermann hos Kong Magnus Erlingson i 1160-årene og hadde to sønner.
    Jon og Munan Gauteson.
    De var begge lendermenn som sin far hos samme konge, Kong Magnus Erlingson. De deltok begge i kampene mot Sverre Sigurdsson. Etter at han seiret synes de to lendermennene å ha forlikt seg med ham, Sverre, og har beholdt sine eiendommer og verdigheter. En av Jon’s sønner var Arnbjørg Johansson som var baglerhøvding og sysselmann og en annen sønn het Askell Jonsson som ble biskop i Stavanger. Jon hadde også en tredje sønn som er kjent, og han het Gaut Jonsson.
    Ikke at jeg kan bevise dette, men at de står oppført i min slektsbok kan jeg bevise. =)

 • Bjørn Are Stølen

  Imponerende fantasy-kostymer, dessverre. Dette blir som om Tordenskjold-filmens karakterer skulle vært kledd i Langrenns-ski-drakter… Når man har så mye info om hva som ble brukt av utstyr, klær og våpen på den tiden, er det trist at man velger å legge seg på Conan the barbarian-nivå. La fantasy være fantasy, og historiske actiondrama noe annet. Downton Abbey-Carson i klovnedrakt, er dette her, og da kan resten av filmen være så god den bare vil, illusjonen er ødelagt for meg 🙁

 • Mari

  Jeg fatter ikke at folk skal begynne å klage FØR de har sett filmen??(kommentarfeltet altså) Jeg så den i går. Den er kjempeflott! Regissør, produsent og skuespillere fortalte at den er basert på det kjente bildet av de to birkebeinerne som bærer barnet på ski. Utrolig fin film! Nydelig musikk! Detaljerte kostymer, hestene… alt! Se nå filmen før dere klager.

  • Thom Nilsen

   Et blikk på bildene er jo nok til å se at dette ikke kan være historisk korrekte drakter… Det er jo trist.

 • Kim Vidar Lund

  Når det gjelder klagig på kostymer, film er underholding ikke dokumentar. Hvor står det at en vær film må være realistisk? En film er en dramatisering av en historie, di tar seg litt friheter med måten di forteller det på og valg di tar, men hva så? Det er derfor det er forskjeld på film og dokumentar.

  • Oskar Tobias Rudquist Henrikse

   Men må filmen være enda mer fordummende enn nødvendig? Det burde være veldig lett å gjøre den noenlunde historisk saklig samtidig som den så bra ut. Folk har så fordømt mange vrangforestillinger om middelalder og vikingtid, og mye av det skyldes utvilsomt media

  • olaonsrud

   Jeg synes nå filmskaperne i det minste kunne lest de fire sagaene som omhandler birkebeinerne. Her står det faktisk ganske mye om hvem de var, hva de utviklet seg til og hvordan de var kledd og utrustet. I 1206 var de eksempelvis den ledende politiske og militære kraft i Norge, ref nevnte sagaer og annen historisk litteratur.
   En annen ting hvorfor skal alltid nordmenn fra middelalderen framstilles i lær og pels når dette aldri var tilfellet.

  • ola hansen

   De beste filmene klarer fint å være begge deler. Autentisitet i fiksjon ligger det mye arbeid i og sier noe om kvaliteten på filmskaperne. Denne filmen selges som en historisk film basert på en ekte historie… når den da fremstår som en billig fantasy for teensa er det latskap og dårlig håndtverk som sikkert fortsetter i nn idramaturgi og story, jeg stoler ikke fem øre på at disse klarer å lage en solid film når de tar billige snarveier som dette. Men at fjortis kusina mi koser seg, tviler ikke.

 • Anne Hansen

  Hvorfor ser birkebeinerne ut som en mix av statister fra Games of thrones og Djengis Khans soldater? Merkelig….

  • Kurt_Kortner

   Det var vel på denne tiden at Djengis Khan regjerte. GoT har vel stjålet fra middelalderen og ikke omvendt.

   • Anne Hansen

    Latterlig. Med disse fjollete kostymene ser ikke skuespillerne ut som birkebeinere, overhode! Synd, fordi vi, folket! -har vel som vanlig betalt for moroa over skatteseddelen.

    • AnnePanne

     Hvordan ser Birkebeinere ut da?

     • olaonsrud

      se her, dokumentert med kilder og alt: https://www.youtube.com/watch?v=th7m7SHb0Yw

     • Anne Hansen

      I hvert fall ikke som mongoler! Eller som troll i et dataspill!! Et godt utgangspunkt er de fine tegningene i Snorres kongesagaer. Virker som tegnerne våre på 1800-tallet hadde adskillig mer peil enn dagens snørrvalper i film & underholdningsbransjen! Men kostymefolka i filmbransjen er vel bare forvirrede ungdommer med dataspill og høøøøøgskule i bagasjen. He he he…

      • kristianquart

       Er vel ikke en dokumentar dette her, er det vel?
       (Ps! Anne, du fremstår som ei gammal småbitter og småsutrende Teskjekjerring. Samt litt barnslig.)

       • Anne Hansen

        Vel, hvis de ikke klarer å fremstille vikinger på en troverdig måte burde de heller lage en fantasy-film. Dvs i genren «sword& sorcery» (sverd og sauseri!)☺️. Men de pretenderer å lage en liksom troverdig film om birkebeinerne. Kostymene er i hvertfall ikke godkjent, sorry.

 • Er litt spent på denne, men terningkast fire er vel ikke stor skryt, egentlig.

  • Vegard Halvorsen

   God film

 • John_Tangeraas

  Hvor er det alltid nedrakking av norske filmer? Jeg har sett en del, og må si at de er stort sett veldig bra.

 • Vegard Halvorsen

  Var på førpremieren i går. Sjelden jeg får lyst å se en norsk film flere ganger men denne får jeg lyst til å ha i dvd hyllen. Enig at ikke alle karakterer levde seg så godt inn i rollen, men oftebro, hivju, hagen og harr viser at vi har dyktige skuespillere som legger lista høyt. Litt skuffet at slutten virket litt forhastet, kunne kanskje blitt brukt mer tid på. Redd for å bli skuffet på kino for å se nok en norsk storfilm? Ingenting å frykte, her kan du ta bølgen på kino uten joner! Sterk 4.

 • olaonsrud

  Dette er sikkert skikkelig god underholdning. Så langt jeg kan se av trailere, artikler om filmen og det jeg er blitt fortalt av folk som har vært med, holder dessverre ikke denne filmen mål som historisk film. Utfra alt jeg har sett og lest om den så langt, er den fullstendig løsrevet fra Sagaen, det vil si de to sidene i Håkon Håkonssons saga som omhandler denne skituren. Videre er drakter ol i stor grad hentet fra en fantasifilm om vikinger fra 800-tallet, mens denne hendelsen var i 1206. Det vil være som å la soldatene i NRKs TV-serie om tungtvannet bære uniformer og utstyr fra 1814. Hivju ser jo ut som han kommer rett fra filmopptak i fra Game of Thrones, uten å ha skiftet først.
  Bildet filmen gir av birkebeinerne er også helt feilaktig. I 1206 var de den ledende politiske og militære elite i Norge noe de hadde tilkjempet seg under kong Sverres ledelse og langt fra noen fattig røverbande. Les sagaen om Sverre, baglere og birkebeinere og Håkon Håkonsson det har tydeligvis ikke Gaup eller manusforfatter gjort.

  Videre er ikke denne spektakulære hendelsen så historisk viktig som vi tror. Hendelsen er blant annet ikke nevnt i sagaen om baglere og birkebeinere som er fra samme periode. Da Håkon Håkonsson ble valgt til konge i 1217 altså 11 år senere, var det faktisk tre andre kandidater til tronen som var like aktuelle som Håkon Håkonsson. Riktig nok ble Håkon Håkonsson en stor konge, men det kunne like gjerne en av de tre andre blitt. I 1206 var det ingen som trodde Håkon Håkonsson skulle bli konge. Da var Inge birkebeinerkonge og han hadde en sønn.
  At baglerne var ute etter å drepe kongssønnen i 1206 er også sagaen meget uklar på. Den store baglerlederen biskop Nikolas var en dyktig å slu politiker og var nok mer ivrig etter å sikre seg kontroll over en kongssønn av birkebeinerætt enn å drepe ham. Faktisk var biskop Nikolas
  en ivrig pådriver for å få til forsoningen mellom baglere og birkebeinere under Håkon Håkonsson 11 år senere. Det er synd og urettferdig at Ibsen var så hard mot ham i sitt skuespill kongsemnene.
  Som alt sagt er nok dette fin action-fylt underholdning som vil gjøre skinasjonen Norge stolt, men god historieformidling er det absolutt ikke. Se den gjerne og kos deg, men ikke tro
  at det var slik det var.

 • Jon Christoffersen

  Har ikke sett denne, men er generelt så utrolig lei norsk film og TV om norske helter/konger/eventyrere/motstandsmenn etc. Veldig lite spennende kunstnerisk sett å skulle (gjen)fortelle disse nasjonsbyggende legendene. Ingen motstand i materien – bare ren støtte til vinnerne. Herregud, er det ikke snart nok: Max Manus, Thor Heyerdal, Kongen og hans nei, Tordenskjold, Birkebeinerne, Tungtvannsgjengen etc etc. Det er til å spy av. Lag en film om Vidkun Quisling eller Henry Rinnan. Da har vi kunstnerisk interessant materie!

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Så enig. Historiene er så kjente og oppbrukte at jeg tørner snart. Gi meg historier jeg ikke kan på rams. Jeg vil ha no nytt.

   • Ole Johan Aune

    Denne historien hadde du ikke engang hørt om før,langt mindre at du kunne den! Dessuten er den jo neppe korrekt heller,historisk sett.

    • Joachim Lothe-Rikenberg

     Jeg har aldri hørt denne historien før? Den er nå en del av utdanninga i den offentlig norske skole.

    • Jon Inge Teigland

     Hva mener du her?
     Finnes det nordmenn som IKKE har hørt om Birkebeinerene?
     Jeg vil gå så langt som å si at ALLE norske nordmenn bør ha hørt om denne skituren her. Om de så ikke har hørt om den norske borgerkrigen mellom birkebeinerene og baglerene, så må de i alle fall ha hørt om Håkon Håkonson som ble reddet av birkebeinerene, og tatt på ski over fjellet.

     • Ole Johan Aune

      Jo,alle har nok hørt om Birkebeinerne,men det ligger jo mye mer enn det i denne historien,og en dypere forståelse for det som skjedde tror jeg færre har.Nå vet jeg jo ikke hvor godt denne nye filmen vil belyse dette,men det er iallefall en mulighet…..

      • Jon Inge Teigland

       Du skrev til Joachim «Denne historien hadde du ikke engang hørt om før». Og det var det jeg reagerte på.
       Jeg mener ALLE norske nordmenn bør ha hørt om denne historien. Hvor godt de kan den, og hvor mye detaljer de kan, er en annen sak.

       Jeg føler at jeg generelt har ganske god peiling på historie, og jeg er sikker på at du kan finne et dusin spørsmål angående denne historien som jeg ikke har sjanse til å svare på.

    • MoRi86

     Er ikke historien om birkebeinerne og deres skitur over fjellet for å redde den fremtidige Kong Sverre regnet som almenkunnskap i Norge? Mulig du ikke har hørt om den før men det sier mest om dine fraværende almenkunnskaper…

     • Jon Inge Teigland

      Fremtidige kong Sverre?
      Du mener kong Håkon Håkonson, ikke sant? Sønnesønnen til kong Sverre.

      • MoRi86

       Ops, en liten tabbe 🙂

       • Jon Inge Teigland

        Det er greitt. Du skal få slippe unna med en korsfestelse. Siden det er «first offence».

     • Ole Johan Aune

      Det var akkurat mitt poeng,Kong Sverre hadde vært død i 4 år når dette skjedde! Så det du trodde du kunne noe om,kunne du faktisk ikke,og det tror jeg ikke gjelder bare deg,at du skulle være spesielt uvitende.Jeg tror faktisk det gjelder minst 95% av befolkningen,derfor synes jeg dette kan være en viktig film.Er forøvrig enig med deg i at det har vært i overkant med filmer fra krigen i det siste,når det gjelder tungtvannshistorien, så har jo den vært filmatisert flere ganger tidligere.

      • Jon Inge Teigland

       Svogeren min har vært med på å skrive TV serien Kampen om tungtvannet. Han holder for så vidt på med research om en annen TV serie nå, i omtrent samme tidsrom som Birkebeinerene.

      • MoRi86

       Jeg viste utmerket godt hva jeg snakket om jeg bare skrev et feil navn i farta. Ikke prøv å legg din ignoranse over på andre folk.
       Og nei jeg mener det på ingen måte har vært for mange historier om krigen, det fotsatt mange spennende historier igjen å fortelle både om helter og skurker.

  • olaonsrud

   Mye er veldig feil i denne filmen så jeg håper det ikke er slik du har hørt historien. I 1206 var birkebeinerne den ledende politiske og millitære bevegelsen i Norge. Dessuten var det fire menn og ikke to som bar kongssønnen over fjelle med været som eneste motstander, ref sagaen om Håkon Håkonsson.

   • Erland Nettum

    Det var vel strengt tatt baglerne som var ledende på den tiden det her foregikk. Birkebeinerne var underdogs.

   • Ida Landberg

    Nei, de var to. «En kveld blev det slikt stygveir, at de ikke visste, hvor de fór. De lot da de to mænd, som var bedst til at løpe paa ski, fare i forveien med gutten; den ene het Torstein Skevla, den anden Skervald Skrukka.» Sitat Håkon Håkonssons saga.

  • Ida Landberg

   Ja takk, begge deler.

  • Hannibal Lecter er bare smågutt i ondskap i forhold til Henry Rinnan.

 • Joachim Lothe-Rikenberg

  Meh, next.

 • oudeis

  1-0 til protestantene, jommen bra de vant

  • Sigrid Monsen

   Hæ? Protestantene??

   • oudeis

    Vi fikk jo en oppsummering av Norges historie på Skavlan hvor vi ble presentert oppfinnelsen av protestantismen

    • Sigrid Monsen

     OK, forstår jeg har gått glipp av ett eller annet

     • oudeis

      Ref ‘kjendis’ – Da talkshow-vert Fredrik Skavlan ber duoen forklare hva Birkebeinerne er overfor seerne og publikum, kommer Oftebro med denne uttalelsen:
      – Norge er i borgerkrig. Vi skal velge mellom katolsk eller protestantisk kirke. Danskene styrer over katolikkene og hele Østlandet.

      Forklaringen har senere fått oppmerksomhet i sosiale medier, og flere mener at Oftebros uttalelse ikke akkurat er helt korrekt

      • Sigrid Monsen

       Og jeg som hadde tenkt å ta med historieklassen min på denne filmen – forstår at det er like greit å la være.

       • oudeis

        Hehe 🙂

       • Jakob Kalvig Skogan

        Filmen i seg sjølv nemner ikkje protestantisme/katolikk-konflikt, så det er nok berre Oftebro som er litt ute og køyre. Elles er det vel ganske openbart at ein ikkje skal ta ei film med undertittel «INSPIRERT av verkelege hendingar» som historisk korrekt. Det har iallfall aldri eg gjort, men det hindrar meg ikkje frå å nyte filmen for det den er, og heller bruke han som inspirasjon for å sette meg meir inn i den ekte historia. Såleis vil eg anbefale å ta med klassen, og nytte det som «inngangsport» til å lære meir om temaet i etterkant. Å lære litt om kor nær/fjern frå røynda slike filmar ofte er kan sikkert også vere bra for elevane.

        • Sverre blir helst husket for å ha «talt Roma midt i mot» (1194).
         Modig kar, men ble bannlyst. Likevel klarte han å beholde kongemakten.
         Imponerende.

  • Reidar Chr. L. Guttormsen

   311 år for tidlig ute nå. Var mer kongetro mot kirketro og Trondheim mot Oslo. Luther var ute med hammeren i år 1517, Birkebeinerne gikk skitur i år 1206

   • Sverre blir helst husket for å ha «talt Roma midt i mot» (1194).
    Modig kar, men ble bannlyst. Likevel klarte han å beholde kongemakten.
    Imponerende.

  • olaonsrud

   Missen i dette intervjue er karakteristisk for hele filmen. Gaup og manusforfatter er lite opptatt av sagaen. De har laget sin egen historie og hovedrolleinnhaverne ser ut som hentet direkte fra filmsettet til Game of Thrones. Filmen er sikker meget underholdende, men ikke se den som en historietime.

   • Jakob Kalvig Skogan

    Det er vel ganske openbart at ein ikkje skal ta ei film med undertittel «INSPIRERT av verkelege hendingar» som historisk korrekt. Det har iallfall aldri eg gjort, men det hindrar meg ikkje frå å nyte filmen for det den er, og heller bruke han som inspirasjon for å sette meg meir inn i den ekte historia.

  • Ida Landberg

   Denne misforståelsen med protestanter (som kom over 300 år senere) tror jeg kommer av at flere av baglerhøvdingene, som Nikolas Arnesson, var biskop, og at folk derfor har misforstått og tenkt at dette var en religiøs konflikt. Men at baglerne og birkebeinerne var katolikker vs protestanter er en misforståelse jeg ikke har hørt for intervjuet på Skavlan, altså.

   • oudeis

    Sikkert et resultat av sv-skolen

    • niama

     forresten, jeg var for SV, selv om overregulerign er et problem og synes jo idag det er trist morsomt at Kirstin Halvorsen sa en gang, *Vi (dere) kommer aldri til å være som Amerikanere )les: Nord Amerikas mellom statlige union).

   • Sverre Sigurdsson blir helst husket for å ha «talt Roma midt i mot» (1194).
    Modig gjort, selvom han ikke var noen reformator.

    • Ida Landberg

     Sverres konflikt med biskopene gikk på politiske uenigheter, ikke religiøse. Sverre ønsket at kongen skulle ha kontroll over kirken, mens biskopene ønsket at kirken skulle være en selvstendig organisasjon med paven som overhode. En svært vanlig konflikt på den tiden, et annet kjent eksempel er den tysk-romerske keiseren Henrik IV sin «kanossagang».

   • niama

    Men så så jeg denne, hei Ida, du virker som du er interessert i Norrøn-nordisk historie, det er jo kjempekult. Nå vil jeg si at man har nok tatt for mye utgangspunkt i noe som Snorres sagaer som ikke er så rart men likevel så er hans verker sekundære verk der han hadde adgang til sine kilder som utvilsomt bærer preg av å være latinske verk, isært de Frankiske annaler. Det hjelper å studere Latin men kan foreslå å bruke arkaeologi og primære tekster for å finne ut av ting. For eksempel, jeg kan si jeg har nok klart å identifisere person som ble funnet i Gokstadskipet (det er ikke Olav Geirstad Alv), selv om det er nok det rette blodet kan man si. Jeg lurte på om du har noen tanker på hvem som er gravlagt med skipet var? 🙂 P.S. Eventuelle merkelige tegn for norske bokstaver er fordi jeg ikke har norsk tastatur og meget sjeldent skriver på norsk. Men skal nok klare å forstå det meste og uttrykke også det meste. Tjo hei.

    • Ida Landberg

     Hei, det har jeg ingen som helst formening om. Det kan være hvem som helst, sannsynligvis en person som ikke er nevnt i skriftlige kilder.

     • niama

      Nei, det kan ikke være hvem som helst 🙂 som får en slik skibsgrav men personen er nevnt i kilder ellers hadde det vuri vanskelig å vite hvem han er. Men det er sant at ofte ligger svar i historien i småskrifter ofte i helt andre områder. Men finner man den rette røde tråden i historien, hjelper det alltid. Det er jo også sånn at det ikke alltid er de mest spennende personene for allmenheten kanskje man finer, men det var nå avkommet til den største eller sterkeste kongen vi egentlig kjenner til i Norden. Det er ikke så gale det heller.

      • Ida Landberg

       Med «hvem som helst» mente jeg at vi ikke kan vite hvem det er. At det er en mektig person som er gravlagt der sier seg jo selv. Det er veldig få skriftlige kilder til den tiden, så det er usannsynlig at det er en av de få som er nevnt i skriftlige kilder (og de skriftlige kildene er gjerne 3-400 år yngre enn personene de omtaler…).

       • niama

        Hei Ida.. ja, jeg forstod hva du mente; jeg var vel litt freidig i den kommentaren, men var ikke vondt ment. jeg visste veldig godt også at sannsynligvis ville du ikke ha en god ide om hvem det er. Men, joda, han er både nevnt og tilhører en utrolig viktig periode, selv om han er forsåvidt ikke interessant i det hele tatt idag imellom akademikerne. Men når det er sagt, er ikke nå Gokstadskipet SÅ vanvittg viktig i forhold til faktumet at det meste vi vet om «Nordisk moderne historie», baserer seg på 900+ når utvilsomt så var 800-900 det mest viktigste århundre vi kan kjenne til for å forstå moderen norge og Skandinavia. Jøss., måtte korrigere sååå mye fordi jeg har vært på bursdagsfest og er nokså full. De skriflige kildene som du snakke rom kan forsåvidt strekke seg til 9000 år sidenø det kommer an på hvor godt man vet hva gjelder hva. Fra bildet trodde jeg du var en veldig ung jente med utrolig forkjærlighet for nordisk historie, men fra dine svar tror jeg kanskje du er eldre nå og har utdannign innen dette? 🙂

  • niama

   Nå skulle jeg egentlig spørre etter å ha sett en post og to av ouedies, at hvis hun? er en hun og singel, om ikke hun ville kansje være med på en date, siden jeg ser hun har nok fundamentale likeheter , syn og verdier som meg virker det som.. men men, hey there, if you get this, I æm not trolling lol ,p genuinely find you interesting, and would be nice to knock of a chat some time on general bollocks. Tjo hei. M.

   • oudeis

    Oudeis er nok en mann desverre, akkurat som Odysseus, sorry, avataren er ikke meg men Sofia Loren, sorry igjen, men jeg er single, om niama skulle kjenne noen søte jenter som likner 🙂

    • niama

     haha 🙂 Nja, kjenner noen nok, men det var fra svunne tider før jeg dro langt vekkistan. Ja, jeg tenkte egentlig å kommentere på innlegg om jul og ‘de skeive’ men ok.. Jeg tenkte nok du var en kar ja.. men Sophie Loren hadde utvilsomt hadde vært litt av ei dama hvis hun også var standhaftig, noe som jeg ikke hadde tvilt på om hun er/var. 1900-tallets fineste jente det, blant de kjente, vil jeg tro! ,=)

     • oudeis

      Så dumt da, langtvekkistand altså, da blir det jo uansett ikke noe date, selv om vi begge er menn hehe! 🙂

      Jeg kan i det minste trøste deg med Sofia Loren da kanskje, den underskjønne Sofia og tebaldis stemme
      https://youtu.be/-03QPuO9XTs

      Angående ‘skjeve’ så irriterer narraktig selvopptatthet og inbilskhet meg

      • niama

       Joda, men det jeg bemerket meg ved deg var jo at jeg liker det indre med deg, ikke glem, det ville jo virke (utifra mitt standpunkt), å være noenlunde en menneskekjenner og da kan jeg jo like din fremtreden om ikke alltid, og heller ei om du er en kvinne osv.. som sagt, komplimentet var vel ikk nødevendigvis at de tmåtte være mann kvinne. Da jeg skrev til deg forstod jeg at du ikke var en kvinne, men når jeg ville skrive tilbake til deg i den [the topic?] som jeg ikke kunne skrive i, så gjorde jeg det ikke. Men jeg pleier ofte å la original tanken få bl uttrykt selv om den har siden blitt passé. Det er jo tross alt for sjeldent at folk gjør det ,p

       Så nå får jeg se klippet og nyte Sophia Loren som er jo tross alt wow og wow. Dette er heilt idiotisk kanskje, men i dette århundre så langt, så ble det vel til hun Nicole Sherzinger som jeg synes har helt vanvittige trekk! 🙂

      • niama

       ja, angående selvopptatt og selvinnbilskhet.. som agt, du virker som en person som jeg deler mange fumdamental følelser/meninger/verdier med 🙂 Life rocks1 but fuck evil people/countries like Nazi Germany, U.S. and Israel? ,p hihi

       YMMV

       • niama

        P.S: hun sa en gang, and I quote more or less, «A woman’s dress should be like barbed wire, let it do it’s purpose but don’t fuck the view up!» ,p Gold.

 • Thom Nilsen

  Brukte man rustning i en sånn utstrekning som denne filmen viser? Var dette virkelig vanlig, er dette historisk korrekt eller «Hollywood» staffasje?

  • olaonsrud

   Absolutt ikke. Har du sett filmene om Arn? De handler om samme perioden og er betydelig bedre i forhold til klær, utstyr og måten folk lever på. Arns onkel Birger Brosa (som er en virkelig person) var en av birkebeinernes støttespillere i starten og hjalp med å utruste dem både i 1174 og 1177. Har du litt tid kan jeg anbefale min kildebaserte video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=th7m7SHb0Yw

   • Tim88f

    Flott og opplysende film, Ola. Hilsen en historiker.

  • Hans Maiestet

   De hadde ikke kameraer eller mikrofoner på den tiden heller, men måtte bruker for å fortelle denne historien. Ikke heng deg opp i detaljer, se det store bildet.

 • olaonsrud

  Tror ikke du skal sammenligne dette med Max Manus og Kampen om tungtvannet. De små feilene disse filmene har, er bagateller til Birkebeinerfilmen. For oss som er interessert i norsk høymiddelalder og driver mye med den, virker det som Gaup og manusforfatter knapt har bladd i sagene som omfatter perioden. I stedet ser det ut som de har prøvd å lage en norsk versjon av Game of Thrones. Hovedrolleinnhaverne ser i hvert fall ut som de kommer rett fra opptak her.

  • oudeis

   Prioritet nr.:1 er nok en oscar-nominasjon, da er en nordmanns lykke gjort, å bli sett av det store utland

   • Demos Last

    Ja, disse filmmakerne produserer rent søppel

 • ola hansen

  Fordummet og karikert for ungdommen, er det greia? Fatter ikke at slike filmer ikke er mer «ekte», burde aldri hatt statsstøtte. Alt det værste fra Hollywood minus pengene, herlig :-I

 • Testare

  BRA FILM

 • sukijah

  Birkebeinerne >> online (2016)

  Link Streaming & DOWNLOAD : http://movieclub.link/hJNE9

 • Ida Landberg

  Her er historien om skituren fra Håkon Håkonssons saga (kapittel 3) av Sturla Tordsson. Hele sagaen er tilgjengelig for alle hos Heimskringla.no (http://heimskringla.no/wiki/Haakon_Haakonss%C3%B8ns_saga)

  Om sommeren, efterat Inge var tat til konge, reiste danekongen og biskop Nikolas paany baglerflokken i Viken. Da var Inga, som før er nævnt, øst i Viken i en bygd, som heter Heggin (Eidsberg i Østfold), paa gaarden Folkisberg. Der bodde en prest, som het Traand. Der blev Inga syk og fødte et guttebarn. Men Traand prest visste, at kong Haakon Sverressøn var far til gutten. Han døpte gutten og lot ham hete Haakon og fór saa lønlig med det, at han ikke tiltrodde nogen at holde barnet over daaben uten sine to sønner og sin kone. Traand prest opfostret gutten i løndom. En mand het Erlend paa Husabø. Han var kong Sverres frænde og av Guttorm Graabardes æt. Traand prest gik til Erlend og holdt raad med ham om gutten; de avtalte, at de skulde fare saa lønlig med det, som de kunde. De næste tolv maaneder var gutten hos Traand prest. Men den anden vinter gjorde Erlend og Traand prest sig rede til at fare østenfra Borgesyssel. De hadde med sig kongssønnen og hans mor og fór i største løndom til Oplandene.

  De kom juleaften [1205] til Hamarkaupang paa Hedemarken. Der sat to av birkebeinernes sysselmænd; den ene het Fridrek Slavse, den anden Gjavvald Gaute. De hadde store sveiter og mange mænd og sat med stor skræk; ti det var bagler rundt om paa Oplandene. Ivar biskop var da i Hamar; han var da som altid en stor uven av Sverres æt og av alle birkebeiner. Men hvor lønlig de end fór med gutten, saa fik dog biskopen snart nys om, at det var kommet en kongssøn til byen. Biskopen bød da gutten og mor hans til sig i julen og sa, at han var hans frænde, som sandt var. Men birkebeinerne hadde ikke nogen lit til dette og sa, at gutten skulde fare til ham efter julen; de skyldte paa, at gutten og mor hans var trætte efter færden, saa de ikke kunde være mellem mange folk. Men saasnart juledag var over, tok sysselmændene tre hester og lot gutten og mor hans flytte bort, og de hvilte ikke førend nord ved Litlehamar. Der var de om julen paa en liten gaard meget lønlig. Men i julen sendte birkebeinerne bud over til Toten og alle bygdene der i nærheten og stevnte til sig alle de birkebeiner, som var nær der.

  Straks efter jul [1206] drog de fra Hamar og fór til Litlehamar og hadde gutten og mor hans bort med sig; de tok veien til Østerdalene og vilde derfra nord til Trondheim. I denne færd led de meget ondt av stygveir, frost og sne. De var stundom ute om nætterne i skoger og ubygder. En kveld blev det slikt stygveir, at de ikke visste, hvor de fór. De lot da de to mænd, som var bedst til at løpe paa ski, fare i forveien med gutten; den ene het Torstein Skevla, den anden Skervald Skrukka. De fik to bønder, som var kjendt der, til at vise dem veien. De fór som aakappest, men fandt ikke ned til bygden. De kom til nogen utløer og slog ild der og stelte om gutten. Siden fór veiviserne tilbake for at møte de andre, og de kom ved midnatstid att til løen. Der var det vondt at være. Ti det dryppet av hele løen, straks sneen tok til at bræ av ilden; det tyktes da de fleste bedre ute end inde. Det var ingen anden føde til kongssønnen, end at de smeltet sne i munden paa ham. Det sted, hvor de da var, het Navardal. Der kom de i saa stort uføre, at de ikke fik brutt vei i sneen paa anden vis, end at de stappet den ned med spydskaftene sine. Men hvor de kom i Østerdalene, hjalp bønderne dem paa det bedste, laante dem hester og viste dem vei.

  • Demos Last

   Bra! Lesing gir mye mer enn pompøse filmer med helt egne liv.

 • larisa

  Birkebeinerne >> streama/online >> HD

  Link Streaming & DOWNLOAD : http://bit.ly/1TeetnK

 • magnarStoroy

  Såg filmen på torsdag. Action frå start til slutt. Ingen grunn til ikkje å gje 6 til denne. Forstår ikkje kvifor denne berre får 4 av Filmpolitiet og av Aftenposten.

 • Tuma Miring

  Birkebeinerne HeLa FiLmEn På NäteT Gratis Svenska HD

  klicka på länken »» http://to.tc/nrBq

 • movie colection

  Last Ned ~ Birkebeinerne gratis online-HD

  Link Streaming & DOWNLOAD : http://hdmedia.xyz/UgAX0

 • movie colection

  Birkebeinerne

  SE HELE FILMEN : http://bit.ly/1QbFYxr

 • Demos Last

  LOL. Nå har en klassisk betamann fra SV anmeldt «Odins soldater». «Jathithme», lispet han.

 • Demos Last

  Hollywood premierer filmer som forfalsker, forvrenger, fortier og gjør narr av alle folks historie bortsett fra jødisk historie. I så måte må dette makkverket stå høyt i kurs der.

 • movie colection

  ORIGINAL FILMER Birkebeinnerne – HD

  Link Streaming & DOWNLOAD : http://movieclub.link/kq8kC

 • andriana

  ORIGINAL FILMER Birkebeinnerne – HD 1080p

  Link Streaming & DOWNLOAD : http://movieclub.link/kq8kC

 • Virginia

  Birkebeinerne Hele Filmen på Nett Norsk

  ★★ Se Og Laste Ned Klikk Linken Her : ➨ [[ http://movieclub.link/wao3T ]]

  Året er 1204. Norge herjes av borgerkrig. På den ene siden står Birkebeinerne, fattige folk som har fått navnet sitt fordi de surrer bjørkenever rundt beina for å holde varmen. Erkefienden er Baglerne, støttet av danskene og den rike pavekirken. Med våpen i hånd regjerer de Østlandet.

  Når Birkebeinerkongen Håkon Sverresson dør på mystisk vis, tror alle at blodlinjene i kongsætten er brutt, og at ingen arving finnes. Det viser seg derimot at kongen har fått en uekte sønn med frillen – Inga fra Varteig. Barnet, kalt Håkon etter sin far, voktes i dyp hemmelighet midt i baglernes område. For å redde ham fra den sikre død må Birkebeinerne frakte gutten til Nidaros. De to Birkebeinerne som blir betrodd kongesønnens liv, er Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som er Birkebeinernes beste skiløpere.

  Dermed starter en livsfarlig, iskald og dramatisk flukt på ski over fjellet. En flukt som vil forandre Norges historie for alltid.

 • tor2

  God film, men stusset over et par ting:
  – Sterkt nordlys på indre Østlandet.
  – Veldig hvit snø under sverd-, pil- og spydkamper.
  – Mye nedoverbakker
  – Imponerende å finne noen inn nedsnødd bu på fjellet rett etter en snøstorm har lagt seg… 🙂

  • Sjarlatan

   Sterkt nordlys på indre Østlandet skjer nok oftere enn du tror. Er bare det at det som regel er overskyet eller lyst når det skjer. I midten av oktober kom det nordlys her som var klart kraftigere enn i filmen og det var synlig ned til Middelhavet.

 • henrik_85

  Huff. Detta var tynn suppe. Burde klart å lage den filmen her minst ein
  time lenger og faktisk brukt tid på å fortelje historia til dei ulike
  karakterane, la sjåaren bli meir kjend med dei som er med. Kvifor skal
  norsk film alltid rushe gjennom og kutte alle filmar etter knappe 1,5
  time? Og her er det eit samansurium av dialektar på karakterane, er
  ikkje norske skodespelarar bedre enn at dei grin seg til å få bruke eiga
  dialekt på karakteren sin? At Pål Sverre Hagen må mase med den
  rogalandsdialekta langt uppi Nidaros blir bare idiotisk. Og broren
  snakkar heilt ulikt. Likar skikøyring på film, men det virkar som heile
  filmen startar på Galhøpiggen og endar ved havet for det er jo bare
  nedoverbakke omtrent heile filmen! Er det realistisk? Ja, det er norsk
  film med dårleg budsjett og blabla, men dialogane kostar ikkje pengar å
  lage litt mindre kleine og påtatte. Nokon scener er bra og slutten tek
  seg litt opp frå den fyrste timen av filmen, men sit og er mest pinleg
  berørt mens eg ser. Terningkast 2 her.