The People v. O. J. Simpson: American Crime Story er en tettpakket og godt oppbygd serie.

Den starter litt «fra virkeligheten»-sjangersatt – som en TV-film fra det tiåret serien henter handlingen sin fra – men utvikler seg raskt til et drivende, fengende og stort sett velspilt rettsdrama.

Rettssaken mot den drapstiltalte idrett- og skuespillerkjendisen O.J. Simpson var en av 90-tallets store mediebegivenheter. Denne serien klarer på imponerende effektivt vis å fortelle den dramatiske historien med både personfokus, rettsalsdramatikk og et lett reflekterende blikk på det enrome mediesirkuset som preget saken.

Johnnie Cochran (Courtney B. Vance) flankert av F. Lee Bailey (Nathan Lane) til venstre. Til høyre står Robert Shapiro (John Travolta), O.J Simpson (Cuba Gooding, Jr.) og Robert Kardashian (David Schwimmer). (Foto: TV3, FX)
Johnnie Cochran (Courtney B. Vance) flankert av F. Lee Bailey (Nathan Lane) til venstre. Til høyre står Robert Shapiro (John Travolta), O.J Simpson (Cuba Gooding, Jr.) og Robert Kardashian (David Schwimmer). (Foto: TV3, FX)
Den beste historien vinner

Serien tar oss med inn i begivenhetene rett etter at Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Lyle Goldman ble drept den 12. juni 1994.

Nicoles eksmann O.J. Simpson (Cuba Gooding, Jr.) blir raskt politiets hovedmistenkte, og i godt spenningskomponerte episoder fortelles vi historien om en mistanke som blir til en hysterisk biljakt som ender i en begivenhetsrik rettssak.

Historien bygges opp fra flere leire uten at den røde tråden glipper, og spesielt når forsvarsadvokat Johnnie Cochran (Courtney B. Vance) entrer manesjen, blir dette til en temposterk serie som evner å vise hvordan rettssalens historiefortellere tar i bruk alt fra juridiske tjuvtriks til karakterdrepende lekkasjer i kampen om å styre narrativet.

Historien om O.J.-saken har flere eksempler på hvor effektivt og brutalt media kan brukes for å ødelegge og villede. Det er guffent å se hvordan aktoratets advokat Marcia Clarks (Sarah Paulson) kjønn stadig blir brukt mot henne – både av Cohcran direkte i rettssalen, og gjennom et systematisk fokus på hennes utseende og familieliv i media.

Serien får også fram hvorfor konspirasjonsteorier mot Los Angeles-politiet, og det at O.J. Simpson ble oppfattet nok en svart mann forfulgt og arrestert av politiet, ble en stor del av rettssaken.

Her vises både hvordan forsvaret skamløst spiller på hudfarge og kulturell bakgrunn for å vinne en rettssak, samtidig som vi får se mer enn nok av situasjoner til å skjønne hvorfor mistroen mot politiet var stor når det gjaldt behandlingen av svarte i Los Angeles og hvordan påtalemyndighetene undervurderte den mistroen.

The People v. O.J. Simpson er et ganske grelt portrett av det amerikanske rettssystemet med sine systematiske skjevheter og svakheter for mediepåvirkning og manipulering. Og det portrettet rammer uansett hva du tror skjedde med Nicole Brown Simpson og Ronald Lyle Goldman.

Sarah Paulson og Sterling K. Brown er veldig gode som påtalemyndighetens advokater Marcia Clark og Christopher Darden. (Foto: TV3, FX)
Sarah Paulson og Sterling K. Brown er veldig gode som påtalemyndighetens advokater Marcia Clark og Christopher Darden. (Foto: TV3, FX)
Stjernene er svakest

Det er de etablerte skuespillerstjernene det svinger dårligst av i The People v. O.J. Simpson.

Spesielt John Travolta blir stiv og overtydelig i sitt portrett av den selvhøytidelige og forsiktige advokaten Robert Shapiro.

David Schwimmer klarer ikke å klatre helt ut av skyggen til signaturrollen Ross Geller i sin naive og litt fjollete tolkning av Simpsons gode venn Robert Kardashian.

Cuba Gooding Jr får det heller ikke helt til. Han virker veldig opptatt av å definere noen signaturtrekk i Simpsons væremåte som tar veldig mye fokus og oppleves kunstig, men han finner seg bedre til rette i rollen etter hvert.

Resten av rollegalleriet er heldigvis svært godt.

Courtney B. Vance som Johnnie Cochran ligger hele tiden og vaker i en velartikulerte dualitet som gjør at en aldri helt vet om forsvarsadvokaten vil bruke deg som kanonføde eller gå i krigen for deg.

Og Sarah Paulson og Sterling K. Brown gir både verdighet og fortvilelse til påtalemyndighetens advokater Marcia Clark og Christopher Darden, som på grunn av flere uheldige avgjørelser ser saken dreie seg lengre og lenger bort fra deres fysiske bevis.

Jeg kan for lite om, og husker for lite av, den originale rettssaken til å gi en vurdering av hvor historisk korrekt serien er. Og det det har blitt poengtert (spoilereksempel) at begivenheter er rokert, og elementer pyntet på, for dramaturgiens skyld.

Men som en fascinerende dramatisering av amerikansk rettshistorie er The People v. O.J. Simpson en serie som leverer en godt kjendiskrydret (du får et par kleine møter med The Kardashians også) og underholdende dose true crime til kveldskaffen.

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story begynner på TV3 torsdag 9. juni kl. 22.30. og vil sendes som dobbeltepisoder hver torsdag de neste fem ukene.

Om SERIEN

The People v. O. J. Simpson: American Crime Story
 • The People v. O. J. Simpson: American Crime Story
 • Slippdato: 09.06.2016
 • Sesong: 1
 • Utgiver: TV3
 • Serieskaper: Scott Alexander and Larry Karaszewski
 • Sjanger: Drama, Historisk, Krim, TV-Serie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Tom

  Topp serie. Beste Ryan Murphy har gjort på lang tid. Jeg mener både Travolta og Schwimmer leverer svært bra, selv om Vance, Brown og Paulson går de en høy gang. Absolutt verdt å se denne.

  • Gjort og gjort. Mesteparten av rosen burde gå til Scott Alexander og Larry Karaszewski som har skrevet og gjort grundig research. Murphy har vel og merke en solid regi i et par episoder han bidrar (Murphy har alltid vært bedre regissør enn manusforfatter), og han er garantert en grunn til at det ble samla inn så mange passende skuespillere til denne serien som det gjorde.

   • Tom

    Det er klart at mye av rosen skal gå til serieskaperne og seriens manusforfattere. Det sier seg selv. Det er likevel helt legitimt å snakke om Murphys rolle. Han skal ha en stor del av æren for at serien fikk grønt lys av FX; den er tett knyttet til en annen merkevare fra ham med et lignende navn. Han har også vært helt sentral i castingprosessen og har regissert flere av episodene. Så er han jo også showrunner (jeg tipper du er kjent med hvor sentral denne funksjonen er i enhver TV-serie) og er selvsagt med videre til sesong 2.

 • Zenit99

  Stusser på valget av Schwimmer og Cuba Gooding jr. Ellers en ok serie.

  • Nerd in Norway

   Alle som har sett «Band of Brothers» vet at Schwimmer kan være en fenomenal seriøs skuespiller.

 • oudeis

  The People v. O.J. Simpson er et ganske grelt portrett av hvordan moralske normer ikke gjelder lenger bare man har klart å oppnå status som «gruppe» og konklusjonen enhver som har livet kjært må være å holde seg milevis borte fra alt som lukter av noen slags «gruppe» da disse ikke trenger å følge våre lover

 • Vognhild

  Dette er en dramatisering av historien omkring etterspillet av drapet på to personer i 1994. Det meste tydet på at kjendisen O.J. Simpson var gjerningsmann, lite pekte i andre retninger. Likevel ble ikke rettssaken en enkel formalitet.

  Serieskaperne har plukket vekk støyen og raffinert innholdet i saken slik at bare de mest betydningsfulle momentene tas med. Noen friheter har de tatt seg mht dialog og kronologi. Selv om deler av dialogen finnes ordrett i rettsprotokoller og intervjuer samt at innhold i samtaler er gjengitt i diverse bøker utgitt av sentrale aktører, er mye selvsagt etterkonstruert. Små justeringer i kronologien er uten betydning fordi det ikke hadde betydning for sakens forløp. Likevel gir dette et tydelig bilde av en sak som i utgangspunktet var svært rotete med mye oppvirvlet støv.

  For uinnvidde er dette en god innføring i hva denne historien dreide seg om. Også uten virkelighetens drama som bakteppe står denne serien godt på egne bein. Rettssaken og en del andre begivenheter ble overført direkte på fjernsyn – i dag kan det meste av dette søkes opp på Youtube.
  Et vesentlig moment med serien er fokuset på spillet og hendelsene UTENFOR rettssalen – det er også seriens mest betydningsfulle bidrag. Selve rettssaken ble den gang vegg til vegg-dekket i alle medier.

  Et hovedmoment er hvordan dette kom til å handle om kjendiseri mer enn å vise respekt for to myrdede personer og deres familie gjennom å finne riktig gjerningsperson. De kom helt i bakgrunnen når effektiv tåkelegging ble nærmest en kunstart.

  Sarah Paulson og en del andre må sies å tilhøre det etablerte stjernegalleriet – og de spiller godt. Om du ikke lar skuespillernes tidligere roller forstyrre bildet, ser du at de isolert sett gjør en god jobb med å få fram de ulike aktørenes personlighet. David Schwimmer får fram den forsiktige og nærmest overfølsomme Robert Kardashian – at han har gjennomgående én sinnstilstand gjennom hele serien kan anmerkes, men han er heller ikke den mest sentrale i dette.

  Cuba Gooding jr. setter O.J.Simpsons karaktertrekk som naiv og til dels enkel, helt på spissen. Det svarer godt til originalen og fungerer godt om man ikke lar seg forstyrre av skuespillerens tidligere roller.

 • Nina Borlaug

  hvor kan dette ses?

  • Det står i slutten av anmeldinga:

   The People v. O.J. Simpson: American Crime Story begynner på TV3 torsdag 9. juni kl. 22.30. og vil sendes som dobbeltepisoder hver torsdag de neste fem ukene.

  • Jan Andreas Knudsen

   På Netflix nå.

 • Marius Waage

  Nå har jeg endelig sett denne serien og den er forferdelig dårlig. Jeg er sjokkert over hvordan noen kan applaudere et så horribelt manuskript og forferdelige skuespillerprestasjoner som det er i denne serien.

  Regien holder heller ikke mål. Dette er en serie som ikke vil vinne noe som helst. Og den er oppskrytt så til de grader. Noe av det verste jeg har sett på flere år. Hold dere langt unna om dere er på utkikk etter kvalitet.