Patriots Day er en actionfylt dramatisering av terrorangrepet mot maratonløpet i Boston i 2013.

Det er ikke til å komme bort fra at filmen blir litt svulstig som hyllest til tider. Den spiller hardt på hjertestrengene, dikter opp en heroisk politihelt (Mark Wahlberg) og lar både Bostons lokale særpreg og USA som nasjon skinne i en patriotisk glød.

Men dette er også en drivende spennende historie fra virkeligheten. Det er fascinerende å følge etterforskningen, og etter hvert klappjakten på Tsarnaev-brødrene. Og det er en historie full av dramatikk og nerve som får ekstra pondus av utmerkede karakterskuespillere som John Goodman, Kevin Bacon og J.K. Simmons.

ANMELDELSE: Kong: Skull Island – udiskutabel underholdningsverdi

Kevin Bacon spiller FBI-agenten Richard DesLauriers, som får ansvaret med å lede etterforskningen. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Kevin Bacon spiller FBI-agenten Richard DesLauriers, som får ansvaret med å lede etterforskningen. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Holder oss inne i kaoset

Med en spilletid på godt over to timer, er dette en film som viser fram flere sider av den tragiske bombingen. Vi følger både politifolk, Bostons ledere, terroristbrødrene Dzhokar og Tamerlan Tsarnaev og flere av ofrene før, under og etter eksplosjonene.

Selve bombingen er et dramatisk skue. Regissør Peter Berg (Deepwater Horizon) klarer, med smart effektbruk, å holde oss inne i kaoset og usikkerheten som oppstår under slike omstendigheter. Hva har skjedd? Hvem trenger hjelp? Er angrepet over? Disse spørsmålene gjør seg tydelig gjeldende for publikum, og de gjør inntrykk.

Jakten som følger etterpå legger seg opptil en mer tradisjonell Hollywood-mal. Her er det klare helter, FBI og lokalt politi krangler generisk og kryssklippingen mellom etterforskningen og flukten holder intensiteten oppe.

ANMELDELSE: Logan: The Wolverine – en av tiårets sterkeste superheltfilmer

Mark Wahlberg spiller den oppdiktede Tommy Saunders. Politimann med et rufsete rykte, men et hjerte av gull. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Mark Wahlberg spiller den oppdiktede Tommy Saunders. Politimann med et rufsete rykte, men et hjerte av gull. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Tipper litt mye mot actionsjangeren

Mange av filmens sentrale roller er hentet rett fra virkeligheten, men det er ikke hovedpersonen. Mark Wahlberg spiller Tommy Saunders. Politimann med et rufsete rykte, men et hjerte av gull. Han skal være løst basert på flere virkelige personer, og er diktet opp for å gi oss en handlingens mann å følge gjennom alt kaoset.

Det gir filmen styrker som menneskelig drama, men Saunders er så usannsynlig «alltid på plass», og framstår så konstruert som arbeiderklassehelt fra Boston, at jeg rykkes litt ut av historien noen steder.

Vi serveres også noen corny replikker som ligger nærmere Die Hard enn troverdig dramatisering av virkeligheten.

I hvert fall synes jeg at en politimann som tørt kommenterer «I have to quit smoking» rett etter å ha blitt andpusten av å ta livet av noen, er av typen som trekker filmen inn i actionkomedieland.

Slike scener harmonerer dårlig med en film som ellers prøver å bli trodd. En film som bruker klipp fra virkelighetens dekning for å gi seg selv et autentisk drag, og som avsluttes med følelsesladde intervju med personene som portretteres i filmen.

Patriots Day er ikke en film som prøver å finne ut hvorfor Tsarnaev-brødrene valgte å angripe et sivilt mål i USA – de er bare forferdelige terrorister. Og filmens tydelige beskjed er at om du angriper USA, så kommer de og tar deg. Den retorikken kunne med fordel vært løst på mer nyansert vis, men ensidigheten er jo som forventet i en film som bærer mye av budskapet i tittelen sin.

Om FILMEN

Patriots Day
 • Patriots Day
 • Slippdato: 17.03.2017
 • Regi: Peter Berg
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Sjanger: Action, Drama, Historisk

 • Einar Gregorios

  Fant den mer kvalmende enn svulstig.

  • JudgeDredd

   Det sa brura også.

 • enge

  Desinformasjon – Det ble annonsert over høytaleranlegget i målområdet at det var en bombeøvelse på gang. Nettsiden til avisen The Boston Globe meddelte det samme. Google Dr James Fetzer for hele historien. En kvinnelig krise-skuespiller ankommer for sent til øvelses-området, men sminkes likevel og observeres senere, dessverre ble hun registrert med mobilkamera.

  • Kjetil E Aasen

   Lolz

  • Vidar Olsen

   Yep. Det har aldri noensinne forekommet et ekte terrorangrep. Den som måtte tro det er rimelig naiv. (lol)

  • Peter Magnus

   Det er uendelig mye lettere å bare smelle av en bombe enn å smike folk, lyve om og til folk, og ikke minst å gjenskape ødeleggelsene en bombe forårsaker.Sistnevnte trenger mer enn tusen mennesker som vil holde kjeft resten av livet mens det å smelle av en bombe kun trenger en håndfull mennesker fra toppen og ned.

   • Andre

    Nettopp. Og av samme grunn er ikke 11.september noe konspirasjon, men et reelt terrorangrep, i hvert fall i det store og hele.

 • ja, de var onde. Litt som gjengen som angrep sykehus i Kabul nylig. Gledens dag blir det når sistemann henrettes. Om du ønsker å snu det andre kinnet til, for all del. Bare ikke be andre om det samme.

  • Erland Nettum

   Onde. Må være greit å leve i en så ukomplisert verden som det du gjør.

   • Så absolutt. Men kanskje ABB egentlig er en kjernekar. Hvem vet. Stalin, svigermors drøm. Pol pot, drikkekompis. Khomeini, hoppe strikk med. Saddam, svømmelæreren med god moral. Skal ikke være enkelt.

 • Kentus

  Oj. Jeg glemte å informere om at jeg faktisk er journalist (ikke på lissom eller med hodet under armen og armen i fatle)), og opptatt av sannhet og fakta.

  Mvh. Kent Jensby Sørensen
  Noregs journalistlag medlemsnr. 30107

 • Sigurd Vik

  Hei Kentus. Innlegget ditt er ikke slettet, men vi har filter som legger alle innlegg som inneholder linker på vent. Dette på grunn av problemer med store mengder spam.

 • Marius Waage

  «I hvert fall synes jeg at en politimann som tørt kommenterer «I
  have to quit smoking» rett etter å ha blitt andpusten av å ta livet av
  noen, er av typen som trekker filmen inn i actionkomedieland.»

  Filmen er er full av slike detaljer, her skal Peter Berg vise den gjennomsnittelige amerikaner. Han som dag inn og dag ut står på for sitt og sine. Antiheltene som gjør sitt når det gjelder som mest. Hele denne filmen er gjennomsyret av dette fra start til slutt, og det er så ekstremt opplagt, Peter Berg prøver ikke å skjule det engang. Men han rekker å vise frem det Amerikanske flagget sånn passe ofte, sånn i tilfelle noen skulle glemme at dette var Amerikanere.

  Ugh.. Wahlberg og Berg ja… Lone Survivor, Deepwater Horizon og nå Patriots Day… Og ingen av filmene glimter til med noe som helst annet en klisjeer.

  Men på den andre siden gjør Bacon en kjempegod jobb her, skal ikke stå på Simmons eller Goodman heller. Og ofte er historien spennende og har godt driv. Men dette er en middelmådig film, nok en gang fra Berg.

  5/10

  • Andre

   Alt det amerikanske har tydeligvis blendet deg, og du hopper slik elegant over filmens øvrige sykt sterke sider, noe som vel strengt tatt burde telle mer og bedre?
   Filmen har, som du sier, flere slike svært mislykkede forsøk på «humor», eller hva jeg nå skal kalle det. Det føles forferdelig malplassert, men jeg kjøper ikke et sekund at dette er bevisst gjort for å forsøke vise den gjennomsnittlige amerikaner, det blir for dumt. Selv ikke amerikanere bruker slike filmatiske humor-replikker til hverdags, vil jeg tro.
   Hva poenget til Berg her er da vet jeg ikke, men kanskje en slags avvæpnende humor? Kanskje også karakterene er ment å skulle skildre en form for menneskelig psykologisk måte og avvæpne og myke opp en ellers svært dramatisk situasjon?
   Både Deepwater Horizon og Patriots Day har fått overhengende positive kritkker på metacritic og her i Norge. Filmen er bl.a. meget god på å vise kaoset og omfanget rundt slike hendelser, noe som krever sin regi. Man må huske og se på heleheten ved en film. 🙂

   • Marius Waage

    Bergs taktikk er å vise alt fra «gutta på gulvets» side av saken. Kamera følger tett på med hyppig shaking og close ups. Her er du på en måte en av gutta, du kommer tett på. De føles ikke PC, de føles ikke tilgjort. Det er liksom gutta boys, grasrota, og alt som følger med.

    Dette er noe Berg har hatt som varemerke i sine siste filmer, hvor han følger samme type fortellertekniikk. Men det skinner tvers igjennom og er rett og slett provoserende.

    Deepwater Horizon har 68 i metacritic, Patriots day har 69. Dette er ikke overhengende positivt, da må man over 90%. Men du må gjerne tolke det som du vil selvsagt 😉

    • Andre

     Det tilsvarer i det minste en sterk 4’er, og er i grønt, så jo, det er overhengende positivt. Under 50% er overhengende negativt. Enkelt regnestykke 🙂

     • Marius Waage

      Joda om alle skal ha ca samme mening som gjennomsnittet. I dette tilfellet er jeg mer kritisk gitt, De første 30 minuttene av denne filmen var klassisk Berg, jeg kunne forutse hver eneste scene til et punkt der jeg kjedet meg ihjel.

      At filmen handler om noe fryktelig og alvorlig osv osv, har ingen ting å si. Jeg på min side syntes at Berg kunne prøvd å være original og ikke bare lage en «Copy paste» film om dette, det viser mangel på respekt faktisk, men det er ikke derfor jeg trekker den ned.

      Det er fordi han følger en formula som er innøvd, det er latmannskap. Og inneholder svært få overraskelser. Det som faktisk sto ut som interessant i denne filmen for meg var nettopp jakten på terroristene og actionscenene, det er liksom ikke slik det burde være i denne filmen desverre, men slik ble det.

      Kevin Bacon er så god i denne filmen at Wahlbergh kunne vært skrevet ut av filmen, og filmen ville blitt bedre. Men siden Berg og Wahlberg er «best buddies» nå så blir han skrevet inn i manuset bare så de kan jobbe sammen igjen. Karakteren han spiller er også fiksjon.

      Jeg tror mange filmanmeldere gir denne filmen et lite poeng ekstra med tanke på hva filmen handler om, terror er veldig på dagsorden nå, og man skal trå varsomt osv.

      • Andre

       Det blir litt for enkelt å si at det sterke temaet og handlingen automatisk trekker filmen opp, så der tror jeg du bare gjetter noe. Jeg føler meg selv kanskje ekstra kritisk, nettopp fordi det er en slik sann historie. Har sett så alt for mye klissete amerikansk basert på-film til å vite slikt. Likevel er det en svært sterk historie dette, samme om den er amerikansk eller hadde vært norsk. Følelser og jævelskap er det samme, verden over. Jeg syntes den var veldig spennende, spesilt etter bombene, for der visste jeg lite om hva som faktisk skjedde i virkeligheten i jakten på de to tullingene.
       Det skal ikke mye empati og medfølelse til for å sette seg inn i marerittsituasjonen til f.eks han som ble tvunget til å kjøre med dem, han asiatiske. Ellers var grepene med å blande de innspilte scenene med de reelle videoopptakene av terroristene en genistrek. Sjelden sett det før!

       Kevin Bacon er solid, men har en alt for liten rolle til å kunne betegnes som noe spes god. Seriøst, det er en plankekjøringsrolle for enhver erfaren skuespiller han har. Og ikke la meg en gang starte på hvorfor John Goodman er der, det skjønner jeg bare ikke. Trolig for å ha noen kjente navn med, men tomme og enkle roller.
       Filmspråket ER enkelt, joda enig i det, men det er en grunn til slike genremessige gjentakelser vettu, nemlig at de funker for svært mange.

       • Marius Waage

        Nettopp det at Kevin Bacon er solid er grunnen til at han skulle vært den ledende figuren i filmen. Wahberg bort og heller brukt mer tid på hvordan FBI jobbet. Det er for mange karakterer her, som skal ha plass. For eksempel også Goodman, Goodman er en fantastisk skuespiller, men her føler han som du sier bare som fyll.

        Wahlberg er faktisk helt malplassert i denne filmen og jeg er bombesikker på at han er skrevet inn fordi Berg ønsket han med på laget. Det var slik Terminator Salvation ble ødelagt bl.a.

        Uansett så har filmen noen bra ting, men for det meste forutsigbart tullball. Det er en copy paste film av Berg, han burde gjort mer for å frem noe unikt.

 • Peter Magnus

  Men hvorfor gjøre noe så dumt som er dømt til å bli oppdaget? Tusenvis av mennesker kan aldri holde tett, det var sånn soviet fikk atombomben,,,

  Det er da mye lettere å bare smelle av en bombe eller to?

  Her snakker du idioti, kost/nytte går ikke opp.