Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge starter med en fartsfylt jaktsekvens og følger opp med en sverdsvingende langspurt som holder høyt actiontempo i to tettpakkede timer.

Den norske regissørduoen Espen Sandberg og Joachim Rønning (Max Manus, Kon-Tiki) har et lekent grep om den populære filmserien. De går for å underholde og fyrer av kanonsalve på kanonsalve med lettbente vitser og akrobatiske piratstunt.

Det blir noen feilskjær underveis. Det siktes bredt og ganske ungt, og spesielt underbuksehumoren er av den litt for enkle sorten. Men for hver dårlige vits, er det et par som stabiliserer skuta. Og det er nok sjarm i rollegalleriet og nok visuell iderikdom til at det aldri havarerer.

ANMELDELSE: Pirates of the Caribbean – On Stranger Tides

Javier Bardem spiller kaptein Armando Salazar, som har en høne å plukke med Jack Sparrow. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Javier Bardem spiller kaptein Armando Salazar, som har en høne å plukke med Jack Sparrow. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Spurvejakt på storhavet

Det er Jack Sparrow (Johnny Depp) selv som jaktes i denne femte filmen om den sløye piraten med et hjerte av gull.

I hans yngre dager sendte Sparrow en spansk kaptein ved navn Armando Salazar (Javier Bardem) inn i forhekset farvann, og da en serie uheldige omstendigheter fører til at Jack uvitende setter sin egen nemesis fri fra fangenskap, så må han både flykte og finne en løsning på det livstruende problemet.

Den beste løsningen virker å være det sagnomsuste fiskespydet til den olympiske guden Poseidon. I det septeret ligger makten til å oppheve alle av havets forbannelser. Og ettersom filmserien flere ganger har vist oss hvor mektige trolldom havet besitter, så vil det i så fall være en hendelse med store konsekvenser – for flere gamle kjente.

Manuskriptet byr ikke på så mye spenning, og er bygd som en flytende lekegrind for stadige publikumsfrieri. Men historien holder vind i seilene, og er en elegant måte å binde sammen noen nye fjes med et par følelsesladde gjensyn.

ANMELDELSE: Alien: Covenant – Hard sci-fi-horror som yter sagaen rettferdighet

Geoffrey Rush leverer filmens beste rolleprestasjon som kaptein Hector Barbossa. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Geoffrey Rush leverer filmens beste rolleprestasjon som kaptein Hector Barbossa. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Barbossa treffer best

Hverken Javier Bardem eller effektteamet klarer å gjøre Armando Salazar til en minneverdig skurk. Han blir en litt kjedeligere versjon av Davy Jones (Bill Nighy) fra samme filmserie. Men er ikke ekkel eller farlig nok til å få det samme visuelle eller emosjonelle grepet på publikum.

Johnny Depp har heller ikke den samme karismaen i rollen som Jack Sparrow lengre. Han har sin stil, men det blir mye gjentagelser av rollefigurens karikerte styrker og svakheter. Jeg skulle gjerne sett litt mer menneskelighet i en så velkjent rollefigur som egentlig bør ha masse å spille på, spesielt når han sendes ned i romflaska.

Menneskeligheten finner vi mer av i kapteinkollega Hector Barbossa. Geoffrey Rush henter fram sitt emosjonelle register og leverer en finstemt prestasjon av en rollefigur som tidligere har blitt slitt ut som den snille skurken i denne serien.

Rush er stjernen i en finale som både ser veldig flott ut, og som har overraskende mye hjerte. Her blir actionsekvensene et bakteppe, og Espen Sandberg og Joachim Rønning viser at de ikke har noen problemer med å skru sammen en real Hollywood-slutt.

Om FILMEN

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
 • Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
 • Slippdato: 24.05.2017
 • Regi: Espen Sandberg og Joachim Rønning
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Eventyr, Familie, Komedie, Romantikk

 • Jay Lay

  Hæ? Heter den noe annet i Norge? Skjer med undertittelen?

  • Georg Nyheim

   Tror den heter dette i de fleste land, faktisk! I alle fall ikke bare i Norge. Dead Men Tell No Tales-tittelen er vel den amerikanske tittelen.

 • magnarStoroy

  Dei foregåande filmane var perfekte, så det er nesten utenkjeleg, at ikkje dette også er ein 6-ar. Javier Bardem vann fortent oscar for beste birolle, (beste skurk), i No country for old men, så det var eit godt val i skurkerolla.

 • Tor Schjølberg

  Skakje selga bjørnen før flåtten har hoppa i postkassa; MEN DENNE FILMEN MÅ SUGE HARD BJELKE

 • Myrsnipa

  Skal nok se den, selv om jeg strengt tatt mener de burde stoppet etter den tredje. Nr. 4 var en nedtur og jeg forventer virkelig ikke mye av denne heller. Men vi får se. Spennende med norske regissører da….

 • Erland Nettum

  Den første var fantastisk morsom, den andre var mer av det samme uten å bringe noe nytt til torgs. Da jeg så den tredje var jeg drittlei og husker svært lite av den. Den fjerde har jeg ikke sett. Gidder ikke en gang kastebort båndbredde på å laste den ned.

 • The Dalek

  Posedion? Het han ikke Poseidon da?

  • Sigurd Vik

   Jo, det har du da helt rett i. Beklager skriveleif!

 • magnarStoroy

  Kom akkurat heim frå kino. Perfekt actionkomediefilm. Som forventa ein 6-ar-film.

  «Manuskriptet byr ikke på så mye spenning»? Dette var spennande. All ære til manusforfattarane som nok ein gong klarte å finne på så mange spennande og humoristiske situasjonar.

  • Jonas Ellefsen Kvilhaug

   Filmen ødelagte eneren, toeren og treneren i en film. jeg er veldig lei meg for at de fucka opp filmene. ikke for å spoile men endingen var shit siden de måtte bare ødelegge en stav for å redde Will turner i call lazy shit ending

 • Vampire32

  Så filmen i går og den var ganske så rotete. jeg mener

  Johnny
  Depp er artig som fyllete sjørøver han, men selv det blir man jo lei
  etetrhvert. Resten av skuespillerne var ikke noe særlig. og det kan jo
  knapt kalles ett plot desærre, selv om man jo ler av Depp som full flere
  ganger holder det bare ikke.

 • Mattis Finstad Hansen

  Underholdning! Pirates-filmene har aldri vært noe annet enn rene popkornfilmer og Pirates Of The Caribbean – Salazar’s Revenge leverer akkurat det samme som de fire andre. Jeg er fornøyd.

  Depp er sin rolle verdig og gjør nok en solid Jack Sparrow. Men det er Javier Bardem som Salazar og Geoffrey Rush som Barbossa som stjeler hver scene de er i. Salazars bitterhet og hevnbegjær vises godt i Bardems tolkning, noe som bærer filmen fremover. Ikke minst er humoren en solid bærebjelke gjennom filmen også. Den er lett og fornøyelig og treffer godt.

  Alt i alt en mye bedre film enn hva kritikere vil ha det til og må ses i sammenheng med de andre. Den prøver ikke for hardt og den er tar ikke seg selv høytidelig i det hele tatt.

  Tommel opp.

  • Cep Tommy

   PIRATES OF THE CARIBBEAN SALAZARS REVENGE – HD-GRATIS, ===> CINE-4K.BLOGSPOT.COM

 • bismillah

  PIRATES OF THE CARIBBEAN JEMY.BIGMOVIES10.COM

 • Dakota Fanning

  My Favorite So Far — USMOVIES2017.BLOGSPOT.COM

 • melymell

  ______LIVE.USEEHD.US_________________