FILMFESTIVALEN I CANNES: Uten å avsløre for mye, viser rulleteksten til denne filmen noen høydepunkter fra «Mad Max: Fury Road» (2015). Det er et litt risikabelt grep, for det gir en påminnelse om at «Furiosa: A Mad Max Saga» følger i fotsporene til en av dette århundrets desidert beste actionfilmer.

ANMELDELSE: «Kingdom of the Planet of the Apes» er et triumferende eventyr

Kanskje var det derfor uunngåelig at den nye bare måtte blekne litt i sammenligning, men samtidig er den slett ingen sjangersinke. Regissør George Miller har nemlig igjen samlet troppene til postapokalyptisk ørkenkrigføring i en handlingsmettet forløperhistorie i sin femte «Mad Max»-film.

KUL KRIGSHERRE: Chris Hemsworth er nesten ugjenkjennelig i rollen som Dementus i «Furiosa: A Mad Max Saga». Foto: © 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Anya Taylor-Joy spiller forrykende beintøff i rollen som den unge Furiosa, figuren som Charlize Theron håndterte i «Fury Road». Og selv om det er lett å klistre merkelappen «mer av det samme» på denne filmen, har det ingen negative konnotasjoner, så lenge «det samme» betyr vanvittig voldsom underholdning som er mesterlig orkestrert med utstudert overdrevenhet.

Vil hevne seg på krigsherre

Som i de tidligere filmene, «Mad Max» (1979), «Landeveiens kriger» (1981), «Mad Max etter Thunderdome» (1985) og «Mad Max: Fury Road» (2015), foregår også denne historien i et hardt og ugjestmildt ørkenlandskap i det tidligere Australias «Outback», nå kalt «The Wasteland», der det foregår en evig kamp om makt, ressurser og råvarer.

ANMELDELSE: «Bridgerton» S3 tar husmorpornoen tilbake

De første kapitlene viser hvordan lille Furiosa (Alyla Browne) mister alt når hun kidnappes av den maktbegjærlige krigsherren Dementus (en herlig slesk og nærmest ugjenkjennelig Chris Hemsworth). Han ønsker å innta de tre festningene i The Wasteland, nemlig Gas Town, The Bullet Farm og The Citadel, sistnevnte styrt av Immortan Joe (Lachy Hulme).

Som ung kvinne har Furiosa (Anya Taylor-Joy) greid å rømme fra Dementus og er nå en del av Citadellets styrker. Hun får en viktig alliert i krigeren Praetorian Jack (Tom Burke) og et mektig våpen i form av den nybygde krigsdoningen Tatra T815, kjent som «The War Rig», som vi også så i «Fury Road». Alt ligger til rette for et halsbrekkende oppgjør mot mannen som tok fra henne alt.

Et imponerende skue

Historien har nok ikke den samme nådeløse fremdriften som i forrige film, og virker mest av alt som et påskudd for å kunne briljere med de visuelle virkemidlene. Det sentrale hevnmotivet forenkles inntil det nesten banale, men fungerer i det minste etter hensikten.

ANMELDELSE: «Nattevakten – Demoner går i arv» er sprikende sykehusskrekk

Det er når George Miller, hans stuntgjeng og effektmakere fyrer løs på alle sylindre, som det er fryktelig mange av, at filmen viser sitt sanne ansikt og oppfyller sitt potensial. Actionscenene er ville, harde og slagkraftige, men mangler den samme tyngden og finessen som «Fury Road» hadde (med noen gode eksempler i rulletekstens tilbakeblikk).

SPEKTAKULÆRT: Action i kjent «Mad Max»-stil i «Furiosa: A Mad Max Saga». Foto: © 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Noen scener skjemmes også av åpenbare digitale effekter som ikke matcher fysikkens lover godt nok, og virker derfor litt «off». For det meste er filmen likevel et imponerende skue, med noen enorme tablåer som vitner om at 79 år gamle Miller fremdeles har store ambisjoner.

ANMELDELSE: «Shardlake» er en stemningsfull klosterkrim

Sammen med Anya Taylor-Joys formidling av tittelfigurens indre driv og raseri, samt Chris Hemsworths tøylesløse rolle som den fargerike Dementus, er «Furiosa: A Mad Max Saga» vel verdt en visitt til The Wasteland. Følg nøye med, så får du kanskje et glimt av Mad Max, også!

(Filmen vises utenfor konkurranse på filmfestivalen i Cannes. Norgespremiere fredag 24. mai.)

Om FILMEN

Furiosa: A Mad Max Saga
  • Furiosa: A Mad Max Saga
  • Slippdato: 24.05.2024
  • Regi: George Miller
  • Utgiver: Warner Bros.
  • Originaltittel: Furiosa: A Mad Max Saga
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Action