Piratpartiet åpner «postkontor»

Det norske Piratpartiet driver valgkamp ved å gi støtte til The Pirate Bay. – Uakseptabelt, sier norsk advokat.

Tirsdag sendte Piratpartiet ut en pressemelding der de forteller at de har satt opp et såkalt «nettverkspunkt» for fildelingstjenesten The Pirate Bay.

«Dette innebærer at trafikken fra besøkende fra vår del av verden til TPB går via nettverksutstyr i Norge, noe som kan sammenlignes med et elektronisk postkontor», forklarer de i pressemeldinga.

Øystein Middelthun er styremedlem i Piratpartiet Norge. Foto: Piratpartiet Norge.
Øystein Middelthun er styremedlem i Piratpartiet Norge. Foto: Piratpartiet Norge.

Til NRK presiserer Øystein Middelthun, styremedlem i Piratpartiet Norge, at det er satt opp to nettverkspunkter: Ett i Norge og ett i Spania. Trafikk som er geografisk nærmest Norge altså vil gå via Norge.

– Undergraver ytringsfriheten

Piratpartiet forteller at de gjør dette som en symbolsk handling for å støtte The Pirate Bay, som de omtaler som «en søkemotor for kulturinnhold».

– Hvorfor velger dere å støtte et nettsted som hjelper folk med å finne fram til innhold som bryter med opphavsretten?

– Piratpartiene og The Pirate Bay har et felles mål: et Internett uten noen form for sensur og overvåkning. Heksejakten mot fildelere undergraver ytringsfriheten og retten til fri kommunikasjon, og det kan vi ikke akseptere, sier Middelthun til P3.no.

I pressemeldinga sier partiet at de også mener kulturministeren bør ønske The Pirate Bay velkommen.

Advokat Rune Ljostad. Foto: Simonsen WogtWiig.
Advokat Rune Ljostad. Foto: Simonsen WogtWiig.

– Kulturministeren bør ønske fri fildeling velkommen fordi det styrker norsk kultur og språk. Alle uavhengige undersøkelser viser at artistene tjener stadig mer, samtidig som mengden kultur som skapes øker, mener Middelthun.

– Uakseptabelt

Advokat Rune Ljostad, som blant annet spesialiserer seg på spørsmål om opphavsrett, sier Piratpartiet har all rett til å ytre seg politisk, men at man ikke skal forvolde de man er uenige med skade.

– Vårt utgangspunkt er at det er uakseptabelt å bidra til en ulovlig tjeneste, så å bidra til dette er helt uakseptabelt, sier Ljostad til P3.no

Svenske domstoler har fastslått at The Pirate Bay påfører rettighetshavere enorme tap og dømt de avsvarlige til å betale en rekordhøy erstatning. Ljostad henviser videre til at The Pirate Bay sin virksomhet er ulovlig – også i Norge.

– Det ble slått fast av Høyesterett i Napster.no-saken for flere år siden, som også gjaldt linking til ulovlig delt innhold, slik The Pirate Bay gjør. Så det de gjør er klart ulovlig. Og det er ulovlig å medvirke til opphavsrettskrenkelser.

«Et virtuelt hjemmenettverk»

Overfor P3.no forteller Øystein Middelthun også litt mer i detalj hva det vil si å sette opp et slikt «nettverkspunkt».

– Det er en ruter, på lik linje med de ruterne de fleste av oss har hjemme. Trafikk kommer inn til ruteren fra Internett, og sendes deretter videre inn i hjemmenettet ditt. Forskjellen på din hjemmeruter og ruterne til The Pirate Bay er at trafikken sendes ut på Internett igjen i et virtuelt hjemmenettverk til servere som kan være plassert hvor som helst.

Han viser til at The Pirate Bay-gründer Peter Sunde tidligere har beskrevet nettverkets oppbygging.

Piratpartiet mener at nettet gjør det lettere for kulturskapere å få direkte kontakt med brukerne, og at skillet mellom de som skaper og de som bruker viskes ut – at nettet demokratiserer kulturen.

– Hadde ikke blitt utfordret

I tillegg hevder de at vi ikke hadde hatt Spotify eller WiMP uten The Pirate Bay.

– Hvis opphavsrettsindustrien ikke hadde blitt utfordret i sine forretningsmodeller ville de heller aldri ha akseptert nye løsninger. Industrien sitter som portvoktere over kultur og hindrer framveksten av den digitale kulturformidling markedet krever, sier Middelthun.

– Det er svært vanskelig å skape nye tjenester i dag fordi opphavsrettsindustrien stritter imot og skader våre friheter i prosessen. Det har de gjort i all tid, både med kassettene, VHS-kassettene, CD-ene og nå Internett.