nrk.no

Askil (25) har nesten ikke hår: – Jeg driter i det

Hårtapet startet allerede da han var 18 år. Både fremmede og venner slengte kommentarer og kom med vitser. Til slutt fikk han nok.

I juni skrev 18 år gamle Sander Haugstad Systad om hårtapet sitt på P3.no.

Også Askil Husdal Øye (25) begynte å miste håret mye tidligere enn han hadde sett for seg.

– Det var vel i 18-19-årsalderen, da startet jeg å merke at håret begynte å bli tynt, forteller Askil når P3.no møter ham en varm sommerdag på St. Hanshaugen i Oslo.

Men hvordan godtar man å miste noe så synlig som håret?

En guttedrøm

Fem prosent av dem som mister håret, mister det før de fyller 20 år, ifølge Norsk helseinformatikk (NHI).

De skriver også at de aller fleste menn opplever hårtap. Men hvor gamle de er når det skjer, varierer. Det starter gjerne med viker, før man begynner å miste håret på toppen av hodet. Grunnen kan være arvelig bestemt økt følsomhet for mannlige kjønnshormoner.

Som barn ønsket Askil seg langt hår. Og det hadde han også, selv etter at månen startet å komme frem.

– Det var jo kult å ha langt hår, å kunne blafre litt med håret og sette det opp i bun og litt sånt. Og det ville jeg fortsatt ha, selv om jeg startet å miste det.

Bilde av Askil bakfra, hvor man ser tydelig at han har lite hår på toppen av hodet. Han har på seg en hvit skjorte, og rundt ham er det trær med grønne blader.
HÅRTAP: Askil Husdal startet å miste håret som 18-åring. Foto: Astri Aspen, NRK P3.

Han tviholdt på det skulderlange håret frem til 2019. Da var han 22 år.

Men da var den hårløse flekken på toppen av hodet blitt altfor synlig.  

– Jeg skinnet meg ikke helt, men jeg valgte å ta bort hår i hvert fall ned til 6 millimeter, sier Askil.

Siden den gang har håret blitt holdt kort.

Kommentarer fra andre

For Askil var det ting andre sa, som gjorde hårtapet vanskelig. Kommentarene kunne komme fra hvem som helst: både fremmede og venner.

– Hvis du er ute, for eksempel, så er det alltid: «Å, se på han som er tynn i håret, han starter å bli gammel.» Det er en sånn typisk kommentar.

Venner har også kommentert på det tynne håret hans:

– «Førstemann til månen», ikke sant. Jeg kan ikke telle hvor mange ganger jeg har hørt det.

Da folk startet å kommentere på håret hans, startet også han å følge nøye med på håret sitt i speilet, helt til han innså at der og da kunne han ikke gjøre noe med det. Han måtte takle hårtapet på en annen måte.

Jeg startet å si ifra til folk. Hvis det var folk jeg ikke kjente, så sa jeg at «vi er ikke gode nok venner til at du kan kødde med det». Og da satte jeg meg selv i respekt med én gang.

Behandling?  

Etter at hårtapet startet, er det sjelden Askil blir bedt om legitimasjon. Det ble spesielt tydelig en gang han var ute i Bergen med noen venner.

– Når jeg tar frem mitt legg, sier vekteren at jeg ikke trenger å vise det. Og så sier jeg: «Er det fordi jeg har blank skalle?». Da svarer han: «Ja, du trenger ikke, jeg ser at du er gammel nok.»

Askil spør seg selv hvilken rett vekteren hadde til å kommentere håret hans.

– Når vi kommer inn, så sier han at han hadde samme problem som meg, men at han hadde et sted i Istanbul, Tyrkia, der man kan ta hårtransplantasjon for så og så mye penger.

Det ville ikke Askil gjøre, men han gikk til legen for å høre hvilke muligheter han hadde. Der fikk han tips om et middel han kunne smøre på hodet. Da han innså hvor mye innsats det krevde å få middelet til å fungere, skjønte han at han ikke brydde seg nok til å fortsette med det.

– Jeg var ikke så opptatt av å huske å gjøre det hver dag, for man må gjøre det flere ganger daglig. Da merket jeg at vet du hva, jeg driter i det.

To nærbilder av Askil sitt hode. Håret bak på hodet er ganske tett, men det blir tynnere og tynnere jo nærmere toppen det kommer.
EIER HÅRET: Askil har lært seg å være fornøyd med håret sitt, selv om det blir tynnere. Foto: Astri Aspen, NRK P3.

Som mange andre trodde Askil at han kom til å ha tjukt hår frem til han ble gammel. Men realiteten er ikke alltid slik. Med hårtransplantasjon som en mulighet er det mange som vurderer det, slik som Fredrik i denne saken fra NRK.

– Jeg ser at det er mange som snakker om å ta hårtransplantasjon, så da synes jeg det er viktig å si at man nødvendigvis ikke trenger det. Hvis du er usikker, prøv å ta vekk alt håret, og så ser du hvordan det blir. For med én gang du tar bort lengre hår, så ser du ikke hårtapet så veldig godt, med mindre du studerer skallen.

Hvor normalt er det?

Kenneth Solbakken ble kåret til årets frisør i 2022. Hårtap er noe han ser ofte, og med det ser han hvordan det kan påvirke selvtillit.

– Gutter vil gjerne snakke litt alene, for det kan være sårbart og veldig følsomt. Og da merker du hvor viktig hår er, den følelsen man kan føle om man er 18-19 år og starter å få viker, samtidig som man ser kompisen har DEN manken nedover, det kan gjøre veldig mye med selvbildet.

Bildet er av Kenneth Solbakken som ble kåret til årets frisør i 2022. Han har mørkt skjegg, bleket hår, en svart t-skjorte og holder en barbermaskin i hånden.
FRISØR: Årets frisør 2022 ble Kenneth Solbakken. Han forteller at å klippe håret så det ser tykkere ut er noe han gjør hver dag. – Det beste med jobben vår er å få folk til å føle seg bedre med seg selv. Foto: Privat.

Når man først starter å få tynnere hår, kan frisøren klippe deg deretter. Alt begynner med en god konsultasjon og veiledning på hva som er fysisk mulig å gjøre, forklarer han.

– Først og fremst kan du klippe og farge litt i startfasen slik at det ser fyldigere ut, da kan du jukse det litt til. Men det går ikke så lang tid før det ikke er bra nok det heller, og da har du to valg: enten å ta av seg alt, eller å sette på hår, sier han og forteller videre:

– Hårtap har vært veldig tabubelagt. Og jeg må si at det er ikke bare for menn, det er for damer, for det er faktisk veldig mange damer som sliter med det òg, og det å få et bedre selvbilde med å ta kontakt, det håper jeg alle gjør, både damer og menn.

Bruk av humor

For Askil ble humor en del av prosessen for å godta hårtapet sitt. Med sine nærmeste venner kan Askil kødde med håret og godta å bli køddet litt med.

– På Instagram, for eksempel, så kødder jeg med det selv og er litt åpen om det. Det føler jeg også er en prosess som har hjulpet meg gjennom det. Men det er jævlig kjipt når folk kommenterer det, spesielt når du er 18, 19, 20 år.

To Instagram-bilder hentet fra Askil sin Instagram, hvor han spøker med det tynne håret sitt. På det første bildet skriver han: "Glad jeg har en kompis som vet å verdsette den blanke og gyldne skallen min". På det andre bildet skriver han: "Begynner å bli gammel nå, men trenger heldigvis ikke å bekymre meg for å få grått hår da jeg så vidt har ett hårstrå igjen på hodet (danse-emoji). Takk for meg".
Bilde til venstre: Publisert 18. januar 2022. Skjermdump tatt 19. juli 2022. Bilde til høyre: Publisert 23. juli 2021. Skjermdump tatt 19. juli 2022.

– Mange vet vel det at man kan miste håret sitt, men jeg tror ikke folk er oppmerksomme på at man kan miste det i ung alder.

Askils tips til dem som er unge og mister hår

  • Prøv å se forbi det folk sier.
  • Si ifra til folk som kommer med sårende kommentarer til deg.
  • Snakk med vennene dine.
  • Gønn på og ta vekk håret, eller kutt det ned til 6 millimeter.
  • Smør deg med solkrem, også på hodet.
  • Prøv å akseptere hårtapet.

Askil oppfordrer dem som står nært en som starter å miste håret å være støttende og hjelpe dem gjennom prosessen med å finne ut hva man vil gjøre med det.

– Klipp håret, og så ser du om du vil ta noen større inngrep eller ikke. Ei din egen hårsituasjon og se forbi de idiotene som kommenterer det. De har noen større komplekser selv, tenker jeg, sier Askil og smiler lurt.

Hårtap: hva og hvorfor

Hudlege Flora Balieva. Foto: Privat.

Flora Balieva, hudlege ved Stavanger universitetssykehus, har svart P3.no på spørsmål om hårtap over e-post.

Hun forteller at det er vanlig å miste hår i alle aldre.

Om du starter å miste hår, bør du dra til legen for å finne ut hvilken type håravfall du har, understreker hudlegen.

– Hårtap har en sterk arvelig komponent. Genetikk spiller en stor rolle både hos menn og kvinner, forklarer Balieva.

Godt fornøyd

Nå føler Askil seg sikker på at å holde håret kort var det riktige valget. Kjæresten hans har ingen problemer med det, forteller han. Og å være tydelig på hva han føler om folk sine kommentarer, selv om det er skummelt, har gjort ting bedre.

– Du må selv ta et valg, og jeg tenkte: Hva er problemet med å ha kort hår? Å være tynn i håret, det er sånn livets gang er.

MER OM HÅR:

SISTE FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: