MISTER HÅRET: Sander har godtatt at han før eller senere skal miste håret sitt. Foto: Markus Indrebø-Langlo
MENING:

– Jeg er 18 år og sliter med hårtap

Foto:
Sander Haugstad Systad (18)Lærling
Publisert 16.06.22 08:00

Sander Haugstad Systad (18) er lærling på matbutikk i Bergen. Dette er hans personlige mening.

Jeg er 18 år gammel og sliter med hårtap. De fleste av dere tenker sikkert «Hæ? En 18-åring som sliter med hårtap går vel ikke an? Det er jo bare voksne menn som mister håret!» Det trodde jeg også, men her sitter jeg med stigende viker.

Første gang jeg fikk en kommentar på at jeg hadde viker, var på ungdomsskolen. På det tidspunktet hadde jeg ikke tenkt noe på det, og jeg kunne kødde med vennene mine om det.

Det var først på videregående kommentarene begynte å komme. Jeg fikk flere og flere kommentarer på hårlinjen min og vikene mine. Det var først da jeg begynte å henge meg mer opp i det.

Håret mitt er ikke som det en gang var. Luggen er ikke like tykk. Sideprofilen min er ikke like fin lenger. Og jeg tar ofte på meg genser med hette, slik at jeg kan skjule håret i tilfelle det begynner å blåse.

Jeg får også mange kommentarer på Instagram og TikTok som handler om håret mitt. «Bestefaren min har mer hår enn deg.» «Bruh, du er skallet.» «Hvordan er du 18 år og har nesten mistet alt håret?»

Jeg prøver hardt å overse disse kommentarene. Men her en morgen tok jeg meg selv i å sjekke hårlinjen min i speilet. Var det så ille som folk i kommentarfeltet sa? Jeg ble så skuffet over meg selv da jeg innså at disse kommentarene har gått inn på meg.

De siste månedene har jeg merket at hårlinjen min har blitt dårligere, og vikene er blitt relativt dype. Jeg kan ikke huske sist det var en dag hvor jeg ikke dro opp håret i speilet for å se om jeg er blitt tynnere i håret.

Jeg prøver å forstå hvorfor jeg har mistet håret mitt så tidlig. Dårlige gener? Stress? Lite søvn?

Jeg tok det opp med pappa, og han kunne fortelle at han hadde slitt med akkurat det samme. Han ble helt skallet da han var 25 år. Hårtap hos menn er veldig arvelig, så selv om jeg hater det og det suger, så vet jeg at jeg skal miste håret mitt.

For å være ærlig synes jeg det er veldig urettferdig! Følelsen av å se menn i 40+ alder ha en perfekt hårlinje, mens jeg sitter med hetten på og skjuler min.

Jeg kan ikke gjøre noe med hårtapet, og det suger. Og håret mitt er veldig viktig for hvordan jeg føler meg. Hele livet mitt har det vært noe av det jeg har likt best med eget utseende.

Jeg har tatt opp problemet mitt med legen min, og vi har snakket om muligheter for hårtransplantasjon. Men foreløpig er jeg for ung. Jeg vil mest sannsynlig miste mer hår de neste årene, som betyr at jeg må vente med hårtransplantasjon.

Jeg jobber med meg selv for å overvinne kompleksene mine. Hver eneste dag prøver jeg å overbevise meg selv om at det ikke er så ille.

Når jeg er ute og går, lar jeg av og til vinden ta tak i håret mitt og vise frem hårlinjen min. Jeg prøver å møte frykten min og ta kontroll over noe jeg egentlig ikke har kontroll over. Jeg har sakte, men sikkert godtatt at jeg skal miste håret mitt før eller senere.

Jeg vet at det er mange på min alder som går gjennom dette. Jeg tror at det suger like mye å miste håret uansett hvor gammel du er. Vi har snakket mye om komplekser de siste årene, men jeg har ikke sett noen snakke om hårtap. Hvis du går gjennom det samme som meg, vit at du ikke er alene.