– Delara er ferdig med å være snill

Ukas anbefalinger: Dyster høstmusikk, tidligere «Norske talenter»-helt i ny innpakning, og en legende fra «The Fresh Prince of Bel-Air».

Simen Midtlid + Ea Othilde – «Norwegian Black Metal»

La deg ikke lure av tittelen: «Norwegian Black Metal» er kanskje mørk, men langt fra metal. Låten minner isteden om Iron and Wine eller Bon Iver anno 2008. Her har folkpoperen Simen Mitlid fra Os i Innlandet slått seg sammen med en av mine Bylarm-favoritter i år (og tidligere «Månedens Urørt»), Ea Othilde, og gitt oss den perfekte høstlåten.

Bladene skifter farge, luften blir kaldere og lydbildet mer melankolsk. «Norwegian Black Metal» er kjølig, dyster og intim, og kombinasjonen av følsom gitar og myk vokal gir oss det perfekte soundtracket til mørke høstkvelder.

Med dette er sommeren (endelig?) over, og jeg er klar for å drukne i høstklisjeer.

Ane Linea Solberg
Journalist
Ane Linea Solberg

Delara – «Didn’t you know»

Amanda Delara er tilbake! Med en låt der hun tar avstand fra det snille, koselige og søtladne uttrykket som folket kjenner fra hennes største egne hit, nydelige «Nå er det oss» (2020), og ikke minst cover-braksuksessen «Josefin» (2023).

«Didn’t you know» åpner isteden med lyden av en horde marsjerende føtter og replikken «line up the troops, yeah, first one to shoot». Imellom brutale trommer og innslag av trap blir vi bombardert med uhyggelige, spøkelsesaktige lydbilder og Delara som forteller oss utrivelige ting som at «you’re dying alone».

Dette er en låt som fillerister deg litt, rett og slett. Delara er ferdig med å være snill – igjen.

Eskil Olaf Vestre
Journalist
Eskil Olaf Vestre

Lille Caesar – «Gamle vaner»

Det unge multitalentet Adam Gryting har i løpet av tenårene blitt lagt merke til både som skuespiller og sanger, blant annet i NRK-serien «VGS», i «Norske talenter» og med diverse låtslipp på engelsk. Men det var først under artistnavnet Lille Caesar og med tekster på norsk at 18-åringen fikk sitt endelige artistgjennombrudd med låta «Brenner» nå i vår.

Adam Gryting har utviklet et særegent uttrykk. Han har en crispy og hes vokal og en sårbar formidling, noe som svært godt kler en artist med så mye på hjertet.

Den nye singelen «Gamle vaner» er ikke noe unntak. Over følsomt og drivende gitarspill synger Lille Caesar om det å gjemme seg bak en fasade og late som alt er bra når man egentlig har det vanskelig.

Lille Caesar med «Gamle vaner» er Ukas låt på NRK P3

Ida Eline Tangen
Musikksjef i NRK P3

Giddygang + Vuyo + DJ Jazzy Jeff + DJ Chali – «Queendom»

«Queendom» er en forlokkende mikstur av catchy keys, storslåtte blåsere, scratching, søt vokal og rapping. Eller av old school hiphop og jazz, om du vil.

Låta høres diger ut, og det er ikke rart: Et blikk på albumcoveret til den ferske EP-en «Art over profit» avslører hvor mange (flinke) folk som er involvert.

Giddygang er i utgangspunktet et fem hoder stort Oslo-band, med blant annet vokalist Sarah Vestrheim og hennes ektemann Sigmund Vestrheim, kjent som trommis for Aurora og tidligere medlem av Boy Pablo. På «Queendom» har bandet fått med seg en fast samarbeidspartner, rapperen Vuyo, men også to uventa legender fra 90-tallet:

DJ Chali, en Tommy Tee-tilknytta hiphop-beatmaker som har spilt plater i Oslo siden 1999, og … amerikanske DJ Jazzy Jeff. Jepp, mannen som var Will Smiths kompis både på skjermen i «The Fresh Prince of Bel-Air» og på en rekke plater. Veteranen er visst stor fan av Giddygang – prøv dem du også om du er keen på litt ny, men nostalgisk musikk denne fredagen.

Eskil Olaf Vestre
Journalist
Eskil Olaf Vestre

John Olav Nilsen og Nordsjøen – «Vi alle bare faller»

Dette er gjensynsglede i en sang!

Gjengen som er kjent for å levere gatepop i store lydlandskap, opererer nå aller mest i Nordsjøen.

Dagsferske «Vi alle bare faller» teleporterer meg rett til regndusja, brosteinsbelagte gater omringet av Fløyfjellet, Løvstakken og Ulriken. Og ikke minst til en stappfull John Olav Nilsen og Nordsjøen-konsert på Verftet, hvor tettheten av islendergensere var høyere enn på landsmøtet til Rød Ungdom.

En konsert hvor publikum nærmest sang mer enn de på scenen, som etter alle mine målestokker betyr: en svært vellykket konsert. Et lite stykke av dette får jeg tilbake, rett i øret, når jeg hører «Vi alle bare faller».

Gitarriffene føles som en gammel kjenning, og klokkene som har fulgt John Olav Nilsen helt siden han ble døpt «håpet fra Loddefjord» er selvsagt med.

Et stykke kjølig stemningsmusikk som siger som en tåke – rett inn i min musikkrotasjon for september, oktober og november!

Ingvild Sørnes
Journalist

Hør «Best akkurat nå» på radio hver fredag mellom 09.00-11.00 på NRK P3.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: