Å bli Årets Urørt henger høyt. Det er en gjev pris som kan løfte et band fra undergrunnen til den dominerende, norske musikkscenen – og fredag 20. januar avgjøres det om det blir Mikhael Paskalev, Lemâitre, BENDIK, Overthrow eller Autolaser som stikker av med seieren.
Du kan stemme på din favoritt helt frem til finaledagen – men tre tungvektere fra norsk musikkbransje har også sitt å si.
Mer om finalistene: Hvem blir Årets Urørt?
Dette er årets Urørtdommere:
EVA WEEL SKRAM:
Eva deltok i Idol i 2005, og platedebuterte med Eva & The Heartmaker, hvor hun spiller sammen med sin mann Thomas Stenersen, året etter. Deres tredje album ble sluppet til gode kritikker i fjor, og har du hørt på P3 den siste tida, har du mest sannsynlig fått med deg låta «Signals». Duoen ble kåret til «Best Norwegian Act» av MTV i fjor høst, og er i år Spellemannominert for første gang; i klassen pop for albumet Dominoes.
Se «Signals» fremført på Lydverket:
ERLEND MOKKELBOST:
Ble først kjent som gitarist i en av norges største hardcoresuksesser, JR Ewing. Nå om dagen spiller han i bejublede Montée, samt i det eksperimentelle metallbandet KILLL. I tillegg har han jobbet som musikkjournalist, og er nå produsent med suksesser fra blant andre Jaa9 & OnklP og Rumble In Rhodos på CVen.
Montée konkurrerer forøvrig med Eva The Heartmaker i popklassen på Spellemann – og stakk av med nettopp den prisen for to år siden.
Se Montée spille hiten «Faith» på Lydverket:
Jaa9 & OnklP – «Partysvenske» (Produsert av Erlend Mokkelbost og Anders Tjore):
MATS BORCH BUGGE
Har vært P3s musikksjef i to år, og har siste ordet når musikken som spilles i P3s formaterte programmer bestemmes. Denne Urørtfinalen er hans fjerde som dommer.
Sjekk ut P3s spillelister her!
En viktig oppgave
De tre dommernes stemmer teller 50 posent i finalen, mens folkets stemmer også teller 50 prosent. Trekløveret ser på jobben som Urørtdommere som en viktig oppgave.
– Jeg synes det er kjempestas å få være med på dette, og gleder meg veldig. Det er en spennende utfordring, og jeg er veldig nysgjerrig på å få høre finalistene fremføre låtene live, og få høre hva deres tanker og planer for fremtiden er. Det er helt klart et stort ansvar som hviler på oss dommere, så jeg skal gjøre mitt beste for at vi finner frem til en artist/band som vi tror vil komme til å vare lenge. Men det er et høyt nivå på finalistene i år, så jeg har tro på at vi uansett vil høre mer til flere av de i årene som kommer, uavhengig av hvem som vinner, sier Eva Weel Skram.
– Det er en stor ære å få være med å kåre Årets Urørt. Jeg vet at dette er viktig for utrolig mange musikere der ute, og jeg har stor respekt for nye band som ønsker å komme seg ut av lokalet og opp på konsertscenene rundt omkring, sier Erlend Mokkelbost.
Han synes den norske musikkundergrunnen er i særklasse.
– For å være et lite land med fem millioner mennesker er det ganske bemerkelsesverdig hvor mye god musikk det kommer fra Norge. Jeg har reist over store deler av verden med diverse band, og hver gang jeg kommer hjem demrer det for meg at vi holder et uvanlig høyt nivå i dette lille landet. Og det har ikke bare med penger å gjøre, for det er faktum at veldig mange nordmenn bryr seg om og kjøper interessant (og ofte ganske smal) musikk, noe jeg synes gjenspeiles godt i musikkscenen her.
Kickstart på karrieren
Å bli Årets Urørt handler ikke bare om å vinne en konkurranse. Det handler også om å få en unik mulighet til å vise frem musikken sin og bygge seg en solid plattform.
– Å bli Årets Urørt betyr tung presseeksponering i alle medier, konkrete konsertopptredener på viktige arenaer og spillelisting på landet største radiokanal blant unge i Norge. I tillegg kan det komme konkrete tilbud fra ulike bransjeaktører, enten det er managere, plateselskap eller konsertarrangører. Ida Maria er vel den som til dags dato har fått mest igjen for seieren i Urørt, mens svært mange andre finalister er blitt blant Norges største i kjøvannet av Urørtfinalen, forklarer dommerveteran Mats Borch Bugge.
Urørt, finale eller ikke, kan bety mye for å få artister og band i gang.
– Urørt er en fin måte for nye artister å komme seg frem og bli hørt, og det er mange som har endt opp som finalister som har fått en kickstart på karrieren sin og som nå lever av musikken. Det kan godt hende at uten Urørt så hadde disse artistene brukt mye lengre tid på å komme seg dit de er nå, så Urørt er helt klart en viktig del av norsk musikkbransje, poengterer Eva.
Erlend tror muligheten til å opparbeide seg erfaring er noe av det beste ved å vinne Urørtfinalen.
– Man får lufta seg rundt omkring i landet, man får spilt for folk i både småbygder og storbyer, og får trening i å faktisk fremføre musikken sin foran et variert publikum mange kvelder på rad.
Hardt arbeid
Årets fem finalister holder alle et høyt nivå, og har allerede kommet langt med musikken sin, sett i Urørt-perspektiv. Selv om Urørt nå gir dem drahjelp gjennom radiospilling og finaleplass, er det deres egen innsats den fremtidige suksessen avhenger av.
– Det er helt klart en enorm mulighet å blir Årets Urørt, og med mye radiospilling og pressedekning er det nok mange som får øynene opp for vinneren. Men det er ekstremt viktig å fortsette å jobbe umiddelbart, og se på dette som en fin start på karrieren. Hvis de virkelig vil dette, så er det viktig å huske på at det er en lang vei opp, og om bare ett år er det en ny artist som overtar tittelen, understreker Eva.
Erlend har vært med på å bygge flere suksessband fra bunnen av, og understreker at det kan være krevende å få et prosjekt til å slå gjennom.
– For det første gjelder det å jobbe hardt – å leve og ånde musikken sin. Å drive med musikk krever at man ofrer – at man er villig til å være både blakk og utslitt i lengre perioder – med det mål at man til slutt skal komme seg opp og ut. Et annet råd er å gjøre noe ikke alle andre gjør, for det finnes enorme mengder band der ute som knapt kan skilles fra hverandre. Og man må alltid sette seg mål i å holde en internasjonal standard – alt annet er bortkastet tid. Selv om det krever en enda tynnere lommebok og et større antall søvnløse netter.
Les: Band med suksess etter Urørt
Dette er årets finalister – stem på din favoritt:
Urørtfinalen 2012 braker løs på Samfundet i Trondheim fredag 20. januar klokka 20, og sendes direkte på NRK3. Urørts Mari Garås Monsson og Bandens Stian Blipp styrer showet, og alle finalistene spiller live.
Dørene på Samfundet åpner klokka 19, og de 600 første slipper gratis inn. Deretter koster det kroner 50/100 (medlem/ikke-medlem).