PÅ APPLE TV+ FRA 1. MARS: «The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin» er, som tittelen tilsier, en aldeles fjasete beretning veldig løst basert på den engelske landeveisrøveren Dick Turpin (1705-1739).

ANMELDELSE: Mr. & Mrs. Smith – romantisk agentkomedie

I en satirisk historisk komedietradisjon godt tråkket opp på TV av «Monty Python» og «Sorte Orm», blandes moderne skråblikk på 1700-tallets utfordringer med stor sans for absurde vitser, tullete slapstick og ordspillbasert underbuksehumor. Alt kledd i stilige kostymer, og spilt ut i forseggjorte kulisser med humørfylte rekvisitter.

LITT AV EN GJENG: Dick Turpin blir plutselig leder for en middels dyktig gjeng med landeveisrøvere. Fra venstre Nell (Ellie White), Dick (Noel Fielding), Moose (Marc Wootton) og Honesty (Duayne Boachie). FOTO: Apple TV+

Komiker Noel Fielding («The Mighty Boosh») leder an i et velspilt rollegalleri stappet med godlynte parodier og godhjertede røvere.

Serien er ikke like frisk og stappet med treffsikre høydepunkt som de aller beste i sjangeren, men hvis du er fan av serier som «Cunk on Earth», «Our Flag Means Death», «Vikingane» og nevnte «Sorte Orm», så er det bare å benke seg for seks halvtimesepisoder.

Tilfeldig bandeleder

Dick Turpin (Noel Fielding) er slaktersønnen som ikke vil ta over familiebedriften. Han er jo veganer, dyrevenn og drømmer om å finne sin plass i livet.

ANMELDELSE: Dune: Part Two – storslagen sci-fi

En rekke tilfeldigheter senere har han blitt leder for Essex-gjengen. De har mistet sitt brutale overhode, og Dick prøver å styre dem mot en mindre voldelig og mer motebevisst sti i det røffe landeveisrøverlandskapet.

GØY MED LANDEVEISRØVERE: Greg Davies storkoser seg i den brautende rollen som den brutale banditten Leslie Duvall. FOTO: Apple TV+

Hver episode har et «ukas oppdrag» som inkluderer, hekser, forbannelser og rivaliserende banditter. I tillegg er det en rød tråd som følger Turpins personlige feide med den korrupte røverjegeren Jonathan Wild (Hugh Bonneville).

Med korte episoder er det stort sett bra driv i oppdragene, men serien oppleves også litt tynn og enkel i sin vimsete stil. Og det gjør at verken rollefigurer eller satire virkelig fester seg utover som kjapp og lettbent underholdning.

Arbeidsplasskomedie fra røveryrket

«The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin» bruker arbeidsplasskomedien til å tulle med røveryrket. Det inkluderer vitser om evaluering, arbeidsantrekk, yrkesvalg, lederstil og andre gjenkjennelige jobbutfordringer.

Det er kledelig teit og morsomt når det diskuteres om balaklavaen bør strikkes med bred åpning eller individuelle øyehull, men komedien er mer opplagt når røveroffer skal gi brukertilbakemelding på ransopplevelsen.

FORSEGGJORTE RAMMER: Kombinasjonen av stilige motiv, kule rekvisitter og lekre kostymer gjør det både morsomt og ganske pent å se på Dick Turpins mange eventyr. FOTO: Apple TV+

Serien har også flere solide humorben å stå på. «True crime»-sjangeren blir tidsriktig parodiert med Turpins pamflettbaserte ferd mot kjendisstatus. Serien lener seg mot Apple-seriekollega «Ted Lasso» i sin oppriktige omsorg for medmennesker. Og så det er flere gjesteroller som svinger herlig i både fangehull og i heksekamp.

Diane Morgan («Cunk on Earth») spiller en tørrvittig og fornøyelig uanfektet trolldomssensor, og Joe Wilkinson kanaliserer sin indre Baldrick («Sorte Orm») i rollen som den ganske så giddeløse fangevokteren Geoffrey the Gaoler.

Denne festlige miksen sørger for at serien, til tross for å verken sprudle av originalitet eller ha veldig mye viktig på hjertet, leverer en jevn strøm av vellaget, vellykket og erkebritisk sort historisk humor. Hyggelig underholdning for oss som setter pris på den type fjollete og fornøyelig sofaselskap.

«The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin» har premiere på Apple TV+ 1. mars med to episoder. Resten kommer ukentlig.

Om SERIEN

The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin
  • The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin
  • Slippdato: 01.03.2024
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Apple TV+
  • Serieskaper: Claire Downes, Ian Jarvis og Stuart Lane
  • Sjanger: Action, Eventyr, Historisk, Komedie, TV-Serie