nrk.no

Dobbeltspillet

I vår skal Filip Bargee Ramberg ha over 60 forestillinger på Nationaltheatret. Samtidig skal han lage musikk.

Bargee
Kim Erlandsen

I vår skal Filip Bargee Ramberg ha over 60 forestillinger med Nationaltheatret.

Bargee
Kim Erlandsen

Samtidig skal han lage musikk og gi ut EP.

Bargee
Kim Erlandsen

Hvordan har han tid til begge deler?

Bargee
Kim Erlandsen

Dobbeltspillet

– Planen er å være 50/50 skuespiller og artist. Akkurat nå så må jeg vel si at jeg er mer skuespiller enn artist, men jeg begynte med musikken! Skuespillerlivet kom inn etter hvert.

Om noen få dager er det premiere på Nationaltheatrets oppsetning av «Døden på Oslo S» inne på det nedlagte Økernsenteret. P3.no møter Filip Bargee Ramberg på Økern en måned før premieren og bare noen minutter før dagens første øvinger går i gang.

Her skal 21-åringen, kjent blant annet for TV-serien «Flus», spille hovedrollen Pelle. Det er for tiden lange dager inne på det kalde senteret, og som hovedrolleinnehaver er det nok av scener som må terpes.

Dette er heller ikke en vanlig teaterforestilling. Konseptet gjør det sannsynligvis enda mer krevende for skuespillerne. Hva det innebærer, kommer vi tilbake til.

Bargee har på seg en blå jakke og står utenfor et skilt hvor det står "velkommen til økernsenteret".
INGEN VANLIG TEATERSAL: Nationaltheatrets oppsetning av «Døden på Oslo S» finner sted blant nedlagte butikklokaler på østkanten i Oslo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Men samtidig som det jobbes med å få 1980-talls-lingoet til å sitte for Bargee, er det ikke det eneste skuespilleren jobber med om dagen. Han må også finpusse debut-EP-en sin, som skal ut i vår.

For en hovedrolle i en Nationaltheatret-oppsetning skal ikke stå i veien for musikken!

Legger man til at oslogutten også har en fremtredende rolle i Netflix-filmen «Royalteen 2» som kommer senere i år, er det ikke vanskelig å skjønne at ting er hektisk om dagen. Man kan bli utbrent av mindre.

Hvordan er egentlig hverdagen for en slik multikunstner?

Bargee har aldri fri

La oss få en skikkelig grundig gjennomgang. Hvordan disponerer han timene sine?

– En vanlig dag for meg er å sette på alarm klokken 9.00 og ikke komme meg ut av senga før 10.15.

Bargee slumrer ikke mindre enn 75 minutter! Dette avsnittet som skal handle om hvor hektisk hverdagen hans er, starter altså litt slapt. Men etter dette begynner virkelig arbeidet.

– Så beiner jeg hjemmefra 10.40 og rekker akkurat banen. Vi starter her klokken 11.00 og har øvinger frem til rundt 16.00 hver dag. Når jeg er ferdig her, drar jeg ofte rett til studio, enten alene eller med folk. Der jobber jeg til 21.00 eller 22.00.

Etter hvert vender 21-åringen nesa hjem, hvor han enten lager mer musikk, gamer eller ser på YouTube.

– Jeg legger meg rundt sånn klokka 3.00-4.00, og så gjør jeg det samme igjen neste dag.

Bargee har på seg en blå bukse og jakke. Han har en ball mellom beina og ser på hun som spiller Lena. Hun har på seg en grønn genser. Bak dem er det nedtaggede vegger.
JAKKA PÅ: Det er ikke spesielt varmt inne på kjøpesenteret i februar. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Slik har hverdagen vært i ukevis, og det kommer i hvert fall til å fortsette frem til forestillingen er ferdigspilt i juni.

På spørsmål om han ikke trenger alenetid iblant, svarer han at det nettopp er derfor han gjerne ikke legger seg før klokken 3.00–4.00.

Det er ikke noe nytt for Bargee at ting går i ett. For eksempel var innspillingsperioden til «Flus» og «Royalteen 2» samtidig.

Det var en logistikkutfordrende periode, hvor han hyppig måtte veksle mellom rollene som Bæbs og Arnie, gjerne i løpet av samme dag.

Er ikke slike perioder slitsomt?

– Bransjene er interessert i hverandre

– Jeg blir absolutt sliten i perioder, men jeg minner meg selv på at det ikke er for alltid. Det er deilig å være litt sliten iblant når jeg vet at jeg snart får en pause.

Bargee anerkjenner at det er lange dager for tiden. Men som han også sier: Det er gøye dager.

– Det er jo snakk om prioriteringer. Musikk er like mye gøy som jobb, og det hjelper på motivasjonen å gjøre mye forskjellig. Jeg er veldig takknemlig som kan gjøre så mye kult innenfor begge verdenene.

Bargee har på seg en blå jakke og blå bukser. Han sitter i en rød sofa og lener seg bakover.
80-TALLS ESTETIKK: Nationaltheatret har jaktet rundt på loppemarkeder i Oslo for å finne de riktige møblene. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Skuespiller- og artistliv går overraskende ofte hånd i hånd. Bare i 2023 har vi sett artistene Larsiveli, Turab og Skaar i henholdsvis TV2-seriene «Blodsbrødre», «Russebussen» og «Krypto Kings». Og vi har sett Ida Tolou, Izabell og Teo i henholdsvis NRK-seriene «Vi lover et helvete», «Evy og alltid» og «Rykter».

Odin Waage, som spilte Glenn-Tore i «Rådebank», satser fullt på musikkarieren nå. Samtidig kommer vi ikke unna at fjoråret ga oss serier som «Verden er min» og «Flus», som bugnet av så mange artister at å skrive hele lista, blir for slitsomt.

  • Turab har på seg en skinnjakke og har litt bustete hår. Ved siden av han står Phillip i en boblejakke.
  • Skaar har på seg en skinnjakke og en grønn skjorte. Hun jubler med begge hendene. Ved siden av hun står det en gutt med midtskill og solbriller. Han har på seg en flisjakke.
  • Lars Vaular, Odilie, Kamelen og han siste sitter rundt et bor med masse øl på en veranda i Bergen. Vi ser skriften «Verden er min» på skjermen. Bak er det masse boliger.
  • Chirag har på seg briller og skinnjakke. Han ser seriøst inn i kamera.
  • Dagny sitter i en sofa og smiler i en hvit sykepleieruniform.
  • Et bilde av Astri S iført vintertøy i rollen som Askepott.
  • Odin Waage har på seg en grønn genser og er omringet snø.
 

Bargee er heller ikke den eneste artisten med en hovedrolle på teaterscenen i år. Senere i mars er det premiere på det selvbiografiske stykket «Abdul=Hkeem» på Det Norske Teatret, med artisten selv i hovedrollen.

Og i august spiller Sondre Lerche i Chateau Neufs oppsetning av «Moulin Rouge».

Selv om det kanskje har blitt ekstra mange skuespillerartister i det siste, er yrkeskombinasjonen langt fra noe nytt.

André Eriksen er for noen best kjent som rapperen «Tech Rock» i gruppa Warlocks. For andre er han best kjent som skuespiller i for eksempel «Vikingane», «I onde dager» eller «Vikings».

I likhet med Bargee var han også med i ulike teaterforestillinger samtidig som han slo igjennom som artist.

Han husker spesielt første gang han var med i en forestilling på Black Box teater i Oslo, og beskriver det som en aha-opplevelse. Plutselig gikk det opp for han at triksene han brukte som rapper, også kunne brukes innenfor andre kulturfelt.

– En konsert er jo en forestilling. Du gjør låter og underholder publikum, men man trenger noen triks og skills for å få det til å fungere og fremstå som en kul og troverdig karakter.

Andre Eriksne og Aksel Hennie har på seg smoking. Andre holder rundt aksel, mens aksel peker inn i kamera.
SATSER I UTLANDET: Aksel Hennie og André Eriksen (t.h.) før premieren på filmen «Pionér». I dag bor sistnevnte i LA. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

André tror artister kan ta med seg disse triksene inn i teater- og filmverdenen og opptre som troverdige skuespillere. Samtidig kan en rolle øke oppmerksomheten rundt en artist, og en kjent artist kan øke oppmerksomheten rundt for eksempel en TV-serie.

– Bransjene er interessert i hverandre! Artister har gjerne et navn og et publikum fra før, og de er ofte store karakterer som er vant til å bli sett på mens de tolker rollene sine.

Samtidig kommer man kanskje ikke unna at:

– Når alt kommer til alt, så er jo dette folk som er glad i oppmerksomhet og som synes det er gøy å prøve ut nye ting!

Livets teater

Bargee har noen fordeler i ermet for å unngå å bli sliten når det er mye på en gang. Ifølge ham selv er han naturlig god på å slappe av – på godt og vondt.

– Jeg er en ganske chill person og kjenner ikke på så mye stress. I tillegg er jeg en sånn fyr som alltid går mye tregere enn andre. Under innspillingen av «Flus» fikk jeg oppmøtetid 15 minutter før jeg egentlig skulle være der, for å sikre at jeg ikke kom for seint.

Det kan også virke som om Bargee til en viss grad har fotografisk minne.

– Jeg har ikke vært nødt til å åpne manuset hjemme. Jeg måtte bare lese gjennom det et par ganger her på Økern før jeg kunne hele.

Portrettbilde av Bargee. Han er vendt mot siden og har en øredobb.
PELLE I 2023: – Selv om det ikke er iPhone og TikTok i denne historien, er det mye av den samme tematikken som er minst like relevant i dag blant unge. Og det er mange Pelle-er der ute. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

9. mars har han og de andre skuespillerne premiere på «Døden på Oslo S». Artistbakgrunnen kommer godt med, da 21-åringen synger flere låter i oppsettingen.

I tillegg må liveartister gjerne takle uforutsette hendelser blant publikum. Dette kan også komme godt med på inne på kjøpesenteret denne våren.

Publikum vil nemlig ikke ha faste plasser. Stykket foregår på bakken inne på kjøpesenteret, og selv om det er satt ut flere stoler som publikum kan sitte på, vil det også være mulig å bevege seg rundt underveis.

  • Bargee står midt mellom alle møbler og stoler på Økernsenteret.
  • Bargee sitter i en seng og ser oppover. Han lener seg fremover i sin blå jakke. Han er omringet av sengetøy og andre ting.
  • Vi ser kjøpesenteret med massevis av utsatte stoler og andre møbler.
 

Og man må nok anerkjenne at det ikke vil være mulig å få med seg alt som skjer.

– Plutselig er du på første rad, før du plutselig er på siste rad. Og selv om du kanskje ikke får med deg hovedscenen som spilles ut, er det plutselig en karakter som gjør noe annet ved siden av deg. Så det er litt som livet, man får ikke med seg alt, men folk får nok med seg det viktigste.

MER OM MUSIKK:

 

 

 

 

Siste fra P3.no: