– En nostalgitrip og en herlig ny giv

Denne uka: jazzinspirert feel good-indie, datteren til Jens Stoltenberg og fem andre favorittlåter.

Selmer – «Body Wash»

«B-b-b-body wash, b-b-b-body wash». Eg har fått låta på hjernen allereie. Selmer set orda på livet som ung i Oslo og eg gløymer plutseleg snøkaoset og kulden her i hovudstaden.
Eg hamnar i ei atmosfærisk boble med jazzinspirert feel good-indie. Ein avslappa vokal akkopagnert av herlege blåsarar, drivande trommer, bass og ein skranglete gitar som går litt sine eigne vegar. Det er leikent, sjarmerande og catchy.

Låta er den andre på debutalbumet med same namn, eit album eg ikkje visste eg trengte. Den Oslo-baserte artisten skriv låtar og syng i gruppa Tigerstate, men det nærmar seg fem år sidan han gav ut noko sjølv. På desse åra har Selmer fått ligge og godgjere seg, og den stilsikre debuten viser at han har noko unikt å kome med.

Albumet fell framleis trygt inn i indie-pop-sjangeren, men ein kan høyre at artisten er glad i jazz og 80-tals-pop. Kombinasjonen av desse sjangrane fungerer veldig godt og med hans særeigne stemme skapar han ei atmosfære og eit fargerikt rom eg vil bli verande i. Ei perle for meg og alle dei andre indiekidsa!

Matilde Sunde Solsvik
Journalist

Smerz – «My Producer»

Duoen Smerz har holdt på i ti år. I løpet av den tida har Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg bydd på kunstnerisk og atmosfærisk alternativ-elektronika, men i 2024 går de nye veier.

De slipper snart en konsept-EP om en fiktiv popartist, som de har kalt Allina. Smakebiten «My Producer» sparker godt fra seg, og handler om produsenten som sier han skal gjøre henne stor. Ifølge Smerz selv er låta en hyllest til vår tids popmusikk, og dens sjangerblanding av poprock, r&b, elektronisk musikk og mer.

Men første gangen jeg hørte «My Producer», gikk tankene mine rett til nisje-sjangeren electroclash, som har ligget mer eller mindre død siden slutten av 2000-tallet. Den ble ledet an av ironisk-hedonistiske, dansepop-glade hipstere som Fischerspooner, Scissor Sisters og Peaches, og satte sitt sære spor på både klubben og internett.

En nostalgitrip og en herlig ny giv i Smerz-prosjektet, på en og samme tid.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Et bilde av journalist Eskil Vestre som smiler

Lommekniv – «Reptil»

«Reptil» er det ferske indierockbandet Lommekniv sin første singel, og for en debut! For meg har indierocken alltid vært mest for lange sommernetter, men denne treffer meg hardt mens jeg ligger under dyna på sofaen og råtner i vintermørket.

Låten skriker av håpløshet, samtidig som den føles både oppløftende og full av faen. Teksten er deprimerende relaterbar, mens det musikalske rister og river litt i meg, akkurat som en god rockelåt bør gjøre.

Å oppdage et nytt band er som en liten gavepakke i hverdagen, så fra et reptil til et annet, sjekk ut Lommekniv og deres (foreløpige) to låter. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Ane Linea Solberg
Journalist
Ane Linea Solberg

Kamelen – «Snop»

Albumet «MEST ELSKET & Hatet» er en sammensetning av fire eldre låter og fire helt nye.

Låten «Snop» har alt man ønsker, og forventer, fra bergensrap.
Beaten skaper et «stank face» fra start av, Kamelen drar langt på vokalene og endrer på flowen sin sømløst. Til stor glede legger Martin Hazy et gjestevers som minner om tidlig Dårlig Vane.

Imellom de mer poppete og dansbare låtene, blir albumets mer røffe gullkorn «Snop» og «Stakken pt. 2» en påminnelse om at Kamelen stadig er en av Norges mest grenseløse.

Omtalen er hentet fra anmeldelsen av av albumet «MEST ELSKET & Hatet». Les hele anmeldelsen her!

Even Samir Kaushik
Anmelder

Eirik Aas – «Livsstil»

Eirik Aas er for mange kjent fra rapgruppen Hester V75, men hans solokarriere skal man virkelig ikke kimse av. Med tre utgitte album på få år, hviler ikke rapperen fra Bergen på laurbærene av den grunn. Han sparker i gang 2024 med låten sin «Livsstil» som også er første singel på hans kommende album. Med seg på laget har han fått med seg ringreven JNS på prod. Et sjakktrekk uten like.

«Livsstil» starter rolig opp med en saksofon som tar tak i hånda di og leier deg gjennom sangen, før bassdrevne trommer plutselig treffer deg og løfter Aas sine melodiske bars oppå en superleken beat.

I teksten tar han oss med på sin reise og kamp for å overleve som uavhengig musiker. Formidlingen er gitt med høy dose chest og selvtillit: «Vi snakker 10 år med musikk, og jeg grinder fortsatt. Fire plater har det blitt, ingen one-hit wonder».

Det gledes til albumslipp!!

Navninder Singh Mann
Journalist

Jesper Nondal

Siv Jakobsen – «America»

Trenger du en klem? Da er dette låta for deg. Siv Jakobsens «America» gir deg en god klem og slipper deg ikke før du føler deg hørt, sett og forstått.

Siden hun ble ferdig utdannet ved Berklee College of Music i Boston har hun vært travelt opptatt med å turnere, bli streamet og kritikerrost i inn- og utland. Her leverer Asker-jenta en melankolsk hilsen til et Amerika hun ikke kjenner helt igjen.

Den enkle gitarklimpringen slår seg sammen med en gjeng strykere og fløyter for å lage en deilig sjeselong for den dagdrømmende vokalens dagdrømming. Lydbildet er rolig, samtidig som det skriker: Ikke gi opp. Vinteren tar slutt den og.

Den er med andre ord perfekt for de mørke kveldene hvor du bare har lyst å holde godt rundt tekoppen, tulle deg inn i et teppe som et lite nøste og nyte snøstormen utenfor vinduet.

Håvard Steffensen
Journalist

Aurora – «The Conflict Of The Mind»

Aurora ber musikken med stemma si, og det er ikkje eit unntak i «The Conflict Of The Mind». Men denne gongen har ho eit spesielt preg, som gjer at det nesten høyrest ut som om ho har spelt inn versa gjennom bomull. Men fint er det. Og når vi kjem til refrenget er den klare, velkjente stemma tilbake. I denne låten får eg eit inntrykk av at ho er på veg inn i eit litt nytt landskap, med nye lyder vi ikkje vanlegvis assosierer med Aurora.

«The Conflict Of The Mind» er ein roleg låt om kjærleik med ei kjensle av at eg har tryggheit og all tid i verda. Men i teksta gir Aurora oss kjensla av nettopp konflikt og usikkerheit, slik ho syng i linja: «Were you digging something up or did you bury something down.» Kjærleiken kan vere vanskeleg og forvirrande, men framleis kjennast varm og trygg, slik som melodien og teksta reflekterer i Aurora sin nye låt.

Ein liten latter på slutten får meg til å tenke: Slepp ho oss nærare enn ho har gjort før? No er eg i alle fall spent på om dette er starten på eit nytt album, og ikkje minst om det får eit like tydeleg konsept som det førre hadde.

Marie Wilberg
Journalist

Hør «Best akkurat nå» på radio hver fredag mellom 09.00-11.00 på NRK P3.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: