– Er det dette som skal kurere landets vinterdepresjon?

Marstein leverer reseptfri medisin for ørene.

Marstein – «Matrisen»

Det er klart det hjelper på en ellers glatt og iskald februardag at hele Norges Marstein er ute med ny låt! Er det dette som skal kurere landets vinterdepresjon? Mye mulig. Det er jo på ingen måte like kjipt å stå og vente på innstilte busser når du har «Matrisen» på ørene.

Helt siden Undergrunn-medlemmet gikk solo høsten 2022 har han gitt oss store hits som «Frida Kahlo» og «Sommerhus». Og med denne låta beviser Oslo-gutten igjen at han som soloartist har kommet for å bli!

«Matrisen» (som også er et anagram for Marstein) er en mer up-tempo og klubbete låt enn de litt mer nedtonede singlene vi fikk i 2023. Den lekenheten jeg (og hele Norge?) digger ved Marsteins musikk er fullt til stede her. Med et spennende lydbilde beveger Marstein seg uanstrengt gjennom kreative tekstlinjer og leker seg med stemmebruken.

Kanskje var du en av de heldige som fikk høre «Matrisen» live i løpet av festivalsommeren 2023? Hvis ikke får vi krysse fingrene for at det blir nye muligheter snart.

Marstein med «Matrisen» er ukas låt på NRK P3.

Kaja Stoltenberg
Musikkprodusent

Maud – «Will I Ever Love Again»

Calvin Harris og Ellie Goulding gjorde det i 2023. Og Vilde Tuv gjorde det samme i 2021. Jeg snakker om å gjenopplive estetikken til den herlige radio-trancen fra årtusenskiftet.

I dag albumdebuterer elektronika-produsenten Maud fra Bodø, og også her hører man glimt av godsakene. Men dette er langt fra den rene nostalgitrippen som sjangergiganten Calvin Harris bød på. Det er unektelig noe skikkelig 2024 over «Will I Ever Love Again»: break-beatene som kicker inn halvveis ut i låta, og den tunge, tunge effektbruken på vokalen.

Maud ble kåret til «Månedens Urørt» i 2022, og i 2023 mottok hun Nord-Norges største musikkstipend. Med låter som dette er det lett å forstå hvorfor.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Et bilde av journalist Eskil Vestre som smiler

Metteson – «Only The Wind»

Etter å ha sleppt fleire singlar, er Metteson endeleg klar med sitt første album «Look To A Star». Og dette lukter det festivalsommar av! Albumet inneheld låtar du kan holde rundt kjærasten til, låtar du kan stå aleine i regnet og gråte til og låtar du kan danse med armane i vêret til.

«Only The Wind» er den første låten i albumet. Med synth, trommer, bass og nydeleg vokal, er eg einig i linja som seier «this is a part of my construction». For Metteson ser ut til å ha eit tydeleg mål med sine låtar: Han vil ha oss til å føle på det og danse til det. Og eg er med!

Medan Metteson gjer seg klar til å stå på scena, kan vi glede oss til varmen og festivalbillettane kjem!

Marie Wilberg
Journalist

Drea – «Let go»

En latterlig imponerende debutsingel.

«Let Go» er første låt fra Drea, et helt ferskt soloprosjekt som har vært i gjære i noen år nå. Drea, eller Andrea Ådland, er en 25-årig bergensbasert vokalist, som først og fremst er kjent fra neo soul-prosjektene Atari og Finding Neo. Hun har også bakgrunn som korist for Hannah Storm og Hedda Mae, vært oppvarming på norgesturné med Girl in red og den siste tiden bemerket seg som låtskriver.

Debutsingelen «Let Go» er følelsen av å legge seg i en fløyelsmyk seng på sensommeren der solnedgangen fortsatt gløder på puten. En kjærlig oppfordring til å ta lettere på livet som ingen egentlig har fasit på hvordan man skal takle. Den perfekte kompanjongen, i fraværet av en bestevenn, til å føre deg gjennom den gjengrodde skogen som voksenlivet er.

Jeg var tilfeldigvis og filmet på låtskrivercampen Song Expo i Trondheim da denne ble skrevet. Det var da jeg skjønte at hun ikke bare er en dyktig vokalist, men også et låtskrivertalent av de sjeldne. Alle låtene hun var med på, ga samtlige hakeslepp. Derfor spår jeg en meget lys fremtid, for når vi summerer opp bakgrunnen, erfaringen og talentet med denne låta, så kan det jo ikke bli noe annet enn spektakulært.

Drea med «Let go» er utvalgt til «Urørt anbefaler» denne uka.

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Crêpe girl – «KEEP IT SIMPLE!»

Fransk-amerikansk-bergensk samarbeid!

Den gøyale indierock-energibomben «KEEP IT SIMPLE!» er skrevet av Eliza Grégoire fra USA/Frankrike og Esteban Munoz fra Bergen.

Sistnevnte er kjent som Bob junior, pluss som medlem av Boy Pablo, og på denne kjappe, heseblesende låta har han også bidratt med en deilig The Strokes-aktig produksjon.

Crêpe girl har blitt anbefalt av ingen ringere enn 2010-tallets store amerikanske slacker-indie-ikon Mac DeMarco, og nå slippes prosjektet på det bergenske plateselskapet 777. Trivelige transatlantiske greier!

Den catchy låta er skapt for å lyttes til et par-tre ganger på repeat – med sin drøye to minutters spilletid og Elizas utrop om at «I’m gonna do it again» i starten av hver avspilling. Simpelt, enkelt og greit.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Et bilde av journalist Eskil Vestre som smiler

Dua Lipa – «Training Season»

Norsk-australsk-britisk-albansk-kanadisk samarbeid!

Den ikke helt ukjente britisk-albanske artisten Dua Lipa har sluppet sin andre smakebit fra det kommende tredjealbumet.

Og i likhet med den første, hiten «Houdini», er ferske «Training Season» blitt skrevet sammen med norske Caroline Ailin fra Bodø pluss australske Kevin Parker aka Tame Impala.

Dua driver fortsatt med disco, men nå er det ikke lenger den helelektroniske discoen fra «Barbie»-hiten og «Future Nostalgia»-perioden det går i. Isteden får vi en mer analog og vindskeiv 70-talls-dansepop i samme stil som nettopp Tame Impalas «The Slow Rush»-plate.

«Training Season» er kanskje enda særere enn «Houdini» i sitt uttrykk, men den er like fengende. Det var slettes ikke åpenbart at akkurat Dua Lipa skulle gå i alternativpop-retningen, men jeg er glad hun gjorde det.

Parker har produsert, og spiller gitar, trommer, keys og bass. Han og Ailin er også korister. På låtskriversiden har i tillegg den britiske DJ-en Danny Harle og den kanadiske artisten Tobias Jesse Jr kreditert. Makan til band!

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Et bilde av journalist Eskil Vestre som smiler

Hør «Best akkurat nå» på radio hver fredag mellom 09.00-11.00 på NRK P3.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: