– Fått på seg cowboyhatten

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med åtte låter! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Arif og Lars Vaular.

Arif + Siyabång – «Venner & fiender»

Double O Rif og Unge Pablito har gått sammen for å gi oss bangeren av en låt «Venner & fiender». Låta følger et raskt tempo, veltenkte one-liners og vittige elementer i både ad-libs og outro. Gutta leverer solide vers med god flow i synkronisert stil.

Instrumentalen er grov, og produsentene har gjort en ekstremt god jobb med å lage en beat som matcher Arif og Siyabångs energi.

Låta er en del av EP-en «Å Drukne En Fisk», som er hans første prosjekt etter «Arif i Waanderland» fra 2019. EP-en er produsert av Askjell, Filip Kollsete, Marcel Basima, Kapteinen og Benjie.

Som et gullkorn for oss født på 90-tallet, så hives det helt på slutten inn litt nostalgisk lydklipp. Vi får høre kjenningsmelodien til såpeserien som gikk på TVNorge med samme navn «Venner og fiender», før det fades ut.

Shokor Hashi
Programleder «P3kveld»

Kjartan Lauritzen – «Gira»

Kjartan Lauritzen har fått på seg cowboyhatten og girer opp med digge blåsere og energisk rap på en festbanger som tar oss tilbake til gjennombruddet med «Fredag».

Under artistnavnet Kjartan Lauritzen har Per Áki Sigurdsson Kvikne i over et halvt tiår imponert med en rekke utgivelser hvor han leker med rap-sjangeren. Og overrasker med samarbeid fra Fieh til Ylvis. Denne gangen har Per møtt Anders Nilsen i studio, i det som skal ha vært en sen og klissvåt sommerkveld i fjor.

Resultatet er en festlåt full av humor, varme og snedige tekstlinjer om, som Kjartan selv sier: korleis det er å være ein ensom og forvirra bygdegutt (aka. Cowboy) i storbyen.

Kjartan Lauritzen med «Gira» er ukas låt på NRK P3!

Ida Eline Tangen
Musikksjef i NRK P3

Lars Vaular – «Pene biler brenner penere»

Ser vi bort frå ulike drypp i form av singlar, nærmar det seg fire år sidan sist vi høyrde frå Lars Vaular i albumformat. Men med dagsferske «Vintage velour» er 38-åringen attende i det gullkanta albumformatet.

«Vintage velour» byr i stor grad på at Lars Vaular gjer det Lars Vaular er god til.

Geir Øyvind Hvidsten sine ofte svevande, og ofte litt jazzy, produksjonar utfyller Lars sitt tekstunivers godt, der han vippar mellom det konkrete, og meir flytande tankerekker der ting er meir ope for tolking.

Kremdømet er kanskje opningslåten og høgdepunktet, «Pene biler brenner penere», som soundmessig manar fram bilder av kalde, bergenske drabantbydelar som eit bakteppe til Lars sine lausrivande linjer om død, ettermæle og vennskap. Stort vakrare blir eigentleg ikkje norsk rap.

Les heile anmeldelsen av «Vintage velour» her!

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Stefanos Yowhannes – «Sunshower»

Endelig er Stefanos tilbake! Den nye låta «Sunshower» gir meg følelsen av vår, varme og glade dager! Låten har en unik miks av indie, alternativ R&B og pop, som kombineres på en frisk måte. Den gir følelsen av at våren er rett rundt hjørnet og har en energi som får meg til å begynne å danse.

Jeg kan ikke annet enn å vibe til denne låten når jeg føler for å bringe litt solskinn og god stemning. Eller bare når jeg trenger litt good vibes. Den gir meg en varm følelse i magen, og jeg kan ikke anbefale den nok til alle som leter etter noe nytt og fresht å høre på!

Jeg er gassed på å høre mer av Stefanos i året som kommer og jeg gleder meg til å se hva han kommer med i 2023!

Shokor Hashi
Programleder «P3kveld»

Tyr – «Coke flows»

13. januar 2023 vil bli husket som en svært god dag for norsk hiphop!

«TyrTape» ble av mange sett på som det beste norske rapalbumet i 2022. I dag fikk vi en deluxe utgave! Tre nye spor, og min favoritt er «Coke Flows».

Låta handler om hvor viktig det er å få og gi skryt mens man fortsatt er her. Ikke vente til det er for seint. Takeoff blir nevnt flere ganger i låta. Migos-medlemmet gikk som kjent bort i november.

Tyr rapper med sin sedvanlige tilbakeholdne stil. Kombinasjonen med den mer effektive produksjonen og det drømmende fingerspillet på hooket gjør at «Coke Flows» blir en melankolsk og svært behagelig låt. «Født i oksen, er ikke rart jeg er back on my bullshit».

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

NINV – «Only we know»

For en måte å starte året på! 26 år gamle Nina Ugland, også kjent som NINV, åpner 2023 med en beinhard banger. Hennes andre singel på tre år gir meg en magefølelse på at dette blir hennes viktigste år i en (allerede) meget innholdsrik musikkkariere.

Med en musikalsk far i huset ble hun tidlig introdusert til musikken og turnélivet som fulgte. Selv har hun allerede rukket å konkurrere i MGP Jr (2012), varme opp for Jonas Alaska (2017), Sondre Lerche (2018), jobbe med den norske poetskatten Trygve Skaug og den kontroversielle gatekunstneren AFK (2021).

Ikke rart lyduniverset til sørlendingen balanserer helt på toppen mellom modent, mørkt og moderne.

Uglands melodiske og drømmende elektrounivers har gått daglig på repeat siden den ble anbefalt av oss i «Urørt» forrige uke. Selv beskriver hun musikk sin som lyden av romvesener som leker med hvaler i en iskald fjord. Attpåtil er musikken inspirert av sjangerdefinerende dronninger som FKA Twigs, Grimes, Caroline Polachek og Imogen Heap.

Jeg har fått et tips om at hun kommer med flere singelslipp og EP dette året. Derfor sitter jeg klar under vann i nevnte fjord for fortsettelsen på dette eventyrlige universet!

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Brætz – «Pornstar martini»

«Pornstar martini» prøver ikkje å late som om den er noko den ikkje er. Dette er ein låt laga etter den klassiske «allsong på vors»-oppskrifta. Ikkje noko meir, ikkje noko mindre. Og det er ganske forfriskande digg!

Kort oppsummert har «Pornstar martini» ein enkel, repeterande tekst, ei mørk stemme som seier «pornstar» innimellom og ein bra beat.

Med tydelege nikk til festlåtene «BAP» av Broiler og «Dans på bordet» av Ballinciaga, verkar det som om jentegruppa Brætz sjølv også er fullt klar over at dei ikkje har funne opp kruttet på nytt. Det er nesten ein parodi, eller ein hyllest til norsk festmusikk – avhengig av korleis du ser på det. Eg vel i alle fall å tolka det som ein hyllest!

Eg er spent på om det norske folk vil motta «Pornstar martini» med opne armer, eller om den blir for lik 2022 sine største hits. Det vil dei kommande helgene vise!

Marit Eide
Journalist

Karoline – «Young and reckless»

Det er ukristeleg kaldt og mørkt for tida, og i slike tider vil eg som regel ha musikk som speglar den stemninga. Men no har eg rukke å bli ein bitter, 30 år gammal mann utan eigen leilegheit, utan type og med alt for mange datingappar. Så eg treng litt lengsel i livet og eit skikkeleg sommar-avbrekk.

Og det er nettopp det eg har funne i «Young and Reckless» frå Karoline. Lydbildet tek meg med tilbake til cirka 2008, og teksten handlar om å fryse tida då ein er ung og bekymringslaus. Dette er ein låt som lengselsfullt beskriv ein sommar som strengt tatt er litt for perfekt. Den der du badar i regnet, forelskar deg i nye folk heile tida, og stadig skeier ut på morosame måtar.

Den perfekte låten viss du er lei av kulde og slaps, og det perfekte soundtracket å ha med seg viss du, som meg, vurderar å gå inn i ein «vinter-sløt-æra».

Jesper Nondal
Journalist

Jesper Nondal

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3.NO: