Bransjetreffet Blått Lerret er tilbake på Parkteatret i Oslo, og åpnet det norske filmåret friskt med å presentere Jeg reiser alene, som er oppfølgeren til publikumssuksessen Mannen som elsket Yngve.
Jeg reiser alene
Jeg reiser alene er basert på romanen Charlotte Isabel Hansen som er den tredje boka om Jarle Klepp, forfattet av Tore Renberg.
Jarle Klepp har i oppfølgeren blitt 8 år eldre og studerer litteraturvitenskap på Universitetet i Bergen. Året er 1997, og mens folk flest er opptatt av Lady Dianas død, er 25 år gamle Klepp opptatt av seg selv, damer og det som kretser rundt hans hverdag.
Bokanmeldelse: Charlotte Isabel Hansen
Les også: Sniktitt på årets første filmer
Tilværelsen blir snudd på hodet da litteraturstudenten får et brev i posten om at han har en datter som skal komme og bo hos han i en uke mens barnets mor er i syden.
Med dette som bakteppe har årets første Blått Lerret besøk av regissør Stian Kristiansen og skuespiller Rolf Kristian Larsen.
– Jeg har ikke så langt forhold til Jarle Klepp, men Tore Renberg derimot har jeg kjent siden jeg ble født, forteller en avslappet regissør.
Renberg og Kristiansen ble tidlig enige om å lage en oppfølger til publikumssuksessen Mannen som Elsket Yngve, som dro inn hele fire Amandaprisen og en nominasjon til Nordisk Råds Filmpris og hadde besøkstall på 175.000 på kino.
Veien fra Mannen som elsket Yngve til Jeg reiser alene har tatt en real u-sving, og i stedet for indre konflikter er det nå på mange måter Jarle som farsemne og de ytre omstendighetene som portretteres, mener regissøren.
Anmeldelse: Mannen som elsket Yngve
– Bedre barnetekke
Etter å ha sett et klipp fra filmen hvor Jarle forteller en nattahistorie til sin nyankomne datter, hvor han kommer ekstremt til kort, skjønner vi hvor lite forberedt han er på å ta ansvaret for den lille jenta.
Rolf Kristian Larsen forteller at han brukte seg selv mye i rolletolkningen.
– Det er jo sånn jeg ville fortalt en nattahistorie selv, men jeg ser jo nå at det er feil. Det funker ikke, sier han lattermildt. Jeg har selvfølgelig mye bedre barnetekke.
Rolf Kristian Larsen kjenner seg igjen i Jarle Klepp på flere måter, og mener at mange kan identifisere seg med problemene som oppstår.
– Forestill deg når du var på ditt mest selvsentrerte og egoistiske, alle har et sånn tiår. Og så kommer det noe og ødelegger, forklarer Rolf Kristian.
Spennende galleri
I rollen som Charlotte Isabel Hansen, den 7 år gamle datteren til Jarle, møter vi Amina Eleonora Bergrem. Det viser seg at hun er resultatet av en fuktig fest fra Mannen som elsket Yngve. Både regissøren og hovedrolleinnehaveren var imponert over hennes prestasjoner.
– Når hun først var på prøvefilming lå hun henslengt på sofaen og viftet med en sokk over hodet, og vi tenkte ” kan dette gå så bra da”, men når vi satt i gang var hun veldig fokusert og kjempeflink, forteller Larsen. Hun er en utrolig kul jente!
I rollen som sidekick, bestevenn og livbøye møter vi Hasse, spilt av Pål Sverre Valheim Hagen (deUsynlige, Max Manus, Jernanger).
I klipp vi får se på Blått lerret bryter hele salen ut i latter når Pål Sverre på eksemplarisk vis kommer med råd, og for så å ubetinget støtte kameratens motsatte valg.
– Jarle trenger hanMYE! Hasse lever nesten ut sitt eget liv gjennom Jarle, og backer alltid hundre prosent, sier Rolf Kristian. Man trenger en kompis som sier «jaja, det er ikke noe big deal».
– Pål Sverre tør å ta den helt ut, supplerer regissøren.
Ingrid Bolsø Berdal og Henriette Stenstrup spiller også sentrale roller i filmen.
Bredt spekter
I tillegg til et gjensyn med Jarle Klepp, kommer også andre folkekjære figurer til lerretet utover vinteren.
Regissør Anne Sewitsky og manusforfatter Kamilla Krogsveen har tatt den folkekjære og kritikerroste barneboka Jørgen + Anne er sant fra 1986, og laget film av det. Sewitsky har i løpet av høsten vært medvirkende i tre prosjekter som har blitt vist på kino og tv.
Først med Sykt Lykkelig, som hun nå også er Sundance-aktuell med, og Koselig med peis som går på NRK, hvor hun regisserte tre episoder.
Fjellet, spillefilmdebuten til regissør Ole Giæver, ble også presentert på Blått lerret. Filmen mottok ingen støtte fra Norsk Filmfond, og ble i starten finansiert av egen lomme og dugnadsånd. Med støtte fra produksjonsselskapet 4 1/2 og etterhvert også økonomisk støtte fra Norsk Filmfond ble filmen ferdigstilt. Filmen er nå tatt ut til filmfestivalen i Berlin.
Kortfilmen Skallamann har premiere på Tromø filmfestival, men debuterte først på Blått Lerret – en love-musical i kortformat regissert av skuespiller Maria Bock, som definitivt fremkaller gliset.
Les også:
Tidligere fra Blått lerret: