Denne uka kommer endelig filmen om Nokas-ranet på Blu-ray. Du kan også kose deg med musikkhistorie i filmen Cornelis, eller politikomedien The Other Guys.

Nokas plakat. (Foto: Sandrew Metronome)
Nokas plakat. (Foto: Sandrew Metronome)

Nokas

BLU-RAY/DVD) Nokas-ranet i Stavanger er Norges-historiens største ran. Gjerningsmennene kom unna med hele 57,4 millioner i ransutbytte, da politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Les også: Jeg hørte ikke mine egne skudd.

Filmen Nokas skildrer det som skjedde den skjebnesvangre mandagen ranet fant sted. Filmpolitiets Birger Vestmo mener filmen er drivende dyktig utført av regissør Erik Skjoldbjærg.

– Utfallet er kjent, men likevel er det åndeløst spennende å oppleve forløpet, samtidig som det gjør stikkende vondt. Vi vet jo at ranet kostet en politimann livet.

– Filmen behandler likevel både ranere og ofre med respekt. Her dømmes ingen. Vi får lov til å observere og danne egne meninger – mens adrenalinet flommer!

Les hele anmeldelsen av Nokas her!

Cornelis

(BLU-RAY/DVD) Cornelis Vreeswijk er en nederlandsk-svensk trubadur, komponist og poet. Han er blant annet kjent for tolkninger av amerikanske sangeene «I natt jag drömde något som» og «Brev från kolonien», for ikke å glemme låtene «En fattig trubadur» og «Veronica». I dag anses Cornelis Vreeswjik som en av Sveriges største visesangere gjennom tidene.

Les også: Fra Jesus til Cornelis.

I filmen portretteres poeten av Hans-Erik Dyvik Husby, og Birger Vestmo er imponert over den gamle «Hank von Helvetes» rolleskildring.

– Hans-Erik Dyvik Husby er ganske så perfekt for hovedrollen. Han har kanskje ikke stor erfaring som tradisjonell skuespiller, men han er slett ikke ukjent med å spille en rolle for et publikum. Han er best når han står på scenen, også i denne filmen.

Hans-Erik Dyvik Husby som Cornelis Vreeswijk. (Foto: SF Norge)
Hans-Erik Dyvik Husby som Cornelis Vreeswijk. (Foto: SF Norge)

– Hans fremtoning er skummelt lik den Cornelis Vreeswijk jeg kjenner fra gamle opptak, og han synger bra, også.

– Men i flere scener må Dyvik Husby mime til den virkelige Cornelis, og det tar meg litt ut av filmopplevelsen.

Les anmeldelsen av Cornelis!

The Other Guys

(BLU-RAY/DVD) Will Ferrel sin politikomedie The other Guys er preget av skarpt skrevet dialog, der humoren ofte ligger i godt timet avlevering av bisetninger.

Will Ferrel svinger voldsomt mellom virkelig gode og virkelig dårlige filmer. Birger Vestmo mener filmen viser Ferrell i det gode hjørnet.

– Dette er en politikomedie som riktignok har noen svake partier, men den har også fantastiske høydepunkter som jeg lo godt og lenge av.

Dette er kanskje en type humor ikke alle ler av, men jeg synes The Other Guys er morsom. Latterkurven svinger, men toppene gjør filmen verdt å se!

Les anmeldelsen av The other Guys!

Mark Wahlberg og Will Ferrell i The Other Guys. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)
Mark Wahlberg og Will Ferrell i The Other Guys. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)

Kule gutter og eksplosjoner

I The Other Guys disser Allen Gamble (Will Ferrell) filmindustrien for en feilaktig fremstilling av eksplosjoner.

“How do they walk away in movies without flinching when it explodes behind them? There’s no way! The movie industry is completely irresponsible for the way the portray explosions!”

Hvis du har sett The Lonely Island og Will Ferrel sin musikkvideo “Cool Guys Don’t Look at Explosions”, blir denne kommentaren ekstra morsom.

Den utrolig morsomme videoen var ett innslag under MTV Movie Awards i 2009.