Hans-Erik Dyvik Husby har reist fra helvete til himmelen og tilbake igjen. Fra tiden som frontfigur og vokalist i Turboneger, under navnet Hank von Helvete, mens han slet med narkotikaproblemer, til han tok grep og la seg inn til avvenning på en klinkikk i Sverige, og deretter komme sterkt tilbake i rollen som Jesus i Jesus Christ Superstar.

I høst møter han igjen en form for undergrunn når han spillefilmdebuterer i rollen som den kjente og kjære, svensk-nederlandske visesangeren Cornelis Vreeswijk.

Livsnyteren

Cornelis kom fra Nederland til Sverige i en alder av 12 år. Han kjøpte sin første gitar i 1954, og ga ut sitt første album – Ballader och oförskämdheter – i 1964, med blant annet den velkjente Balladen om Fredrik Åkare og Cecilia Lind. Cornelis Vreeswijks liv var preget av alkoholisme, narkotikamisbruk, flere ekteskap, fengselsopphold og økonomiske problemer, så vel som en genial musikalsk karriere. Han anses å være en av Sveriges største trubadurer, på linje med Carl Michael Bellmann og Evert Taube.

Cornelis og Torgny Björk på Rådhustrappen. (Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / SCANPIX)
Cornelis og Torgny Björk på Rådhustrappen. (Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / SCANPIX)

I 1979 møtte programleder Kalle Zwilgmeyer Cornelis Vreeswijk. Hør han selv fortelle fra den tidligste trubadurtiden og om hvordan han egentlig hadde planer om å bli sosionom.

Filmen om hans liv

Cornelis promoteres av distributøren som en naken, ærlig og kjærlighetsfull skildring av et unikt kunstnerskap, hvor vi får følge og oppleve store deler av artistens brede musikalske karriere.

Hans-Erik Dyvik Husby er skremmende lik en ung Vreeswijk. (Foto:  Crille Forsberg)
Hans-Erik Dyvik Husby er skremmende lik en ung Vreeswijk. (Foto: Crille Forsberg)

Man får også møte mannen bak scenen, som hele sitt liv søkte etter kjærlighet og bekreftelser.

Hans-Erik som nå spiller den folkekjære artisten, har i følge NTB sagt at på sin søken etter Cornelis Vreeswijk oppdaget han at alle liker den svenske trubaduren, uavhengig av musikalske preferanser og miljø.

– Da jeg snakket med andre musikere som Dregen skjønner jeg at de også er nysgjerrige på denne filmen. Det er det samme i (regissøren) Amir Chamdins hiphopkretser og på Stureplan. Alle liker Cornelis, selv om de ikke liker hverandre.

Mye til felles

Hank von Helvete har selv vært i gjennom mye av de samme problemene som Cornelis Vreeswijk hadde i løpet av livet. 38-åringen har hatt rusproblemer siden han var 12 år gammel, og som vokalist og frontfigur i Turboneger har han levd det harde turnélivet som Vreeswijk selv gjorde.

Rusfri og romperaketter

I fjor vår ble den ferske skuespilleren imidlertid rusfri, og etter det har det bare gått oppover. Selv om Vreeswijk aldri ga opp alkoholen sa Hans-Erik i et intervju med Skavlan i vinter seg enig i at han hadde mye til felles med svensken.

– Vi er jo i grunn ganske like. Favorittsangen min er låten «Tomtebloss» – som handler om nettopp romperaketter, mener Husby.

Les: – Cornelis og jeg er ganske like

Om tolkningen av Vreeswijk yter trubaduren rettferdighet gjenstår å se, men traileren gir oss i hvert fall gåsehud. Filmen har premiere 12. november, nøyaktig 23 år etter Cornelis Vreeswijks død.

Fra filmen Cornelis. (Foto: Crille Forsberg/ 2010 Chamdin & Stöhr Film)
Fra filmen Cornelis. (Foto: Crille Forsberg/ 2010 Chamdin & Stöhr Film)