Tidligere var besettelse over figurers bakgrunn og opprinnelse noe som i all hovedsak tegneserie-nerder bydde seg om. I løpet av de siste årene har dette derimot blitt et populært fenomen, og vi ser stadig flere filmer som skal gi oss hver minste detalj.

Når ukens største kinopremierer var Rise of The Planet of The Apes og Captain America: The First Avenger, var det ikke vanskelig å bestemme seg for hva topp 5-listen skulle handle om.

ANMELDELSE: Captain America: The First Avenger – Slik skal superheltfilmer være!

Tim Burtons Batman fra 1989 hoppa rett på sak, og ga oss kun bakgrunnsfortellinga til Lynvingen gjennom korte tilbakeblikk. Batman Begins (2005) fulgte derimot Bruce Wayne gjennom hele transformasjonen, og hele filmen var egentlig en lang opprinnelsesberetning.

Denne trenden manifesterer seg også i form av tre kommende bøker som tar for seg bakgrunnen til den store skurken i The Walking Dead-serien (CBR).

Serier: Løse rykter om The Walking Dead sesong 2

Figurer som Sophie fra Sophie’s Choice hadde åpenbart fortjent en plass på en slik liste, men på grunn av omfang og personlig kompetanse har jeg innsnevret premissene til å kun ta for seg noe mindre ‘realistiske’ helter og skurker.

Utvalget er basert på hendelser som faktisk er med i filmene, så detaljer fra tegneserier og bakgrunnslitteratur er ignorert. Blant de som nesten nådde helt til topps har vi Iron Man, Gollum, Batman, Hell Boy og ikke minst Harry Potter.

ADVARSEL: Listen kan inneholde avsløringer (spoilere)!

5:

Keyser Söze fra De mistenkte (1995)

Barndommen til denne figuren er uklar, men vi får vite at han opprinnelig bedrev kriminalitet på et lite ambisiøst nivå. Blodbadet av en karriere begynte derimot etter en traumatisk hendelse, som stålsatte ham for all fremtid.

I det Keyser kommer hjem en dag har en kriminell gjeng beleiret hjemmet hans, voldtatt kona og drept ett av hans barn. Isteden for å overgi seg, velger han å først drepe sin egen familie, før han videre gir gjengen den samme behandlingen. Kun én får overleve, og dette for å sikre at historien blir gjenfortalt.

Fra dette av, ble Keyser Söze sakte men sikkert mer enn en mann, og hans eksistens en myte.

Den brutale bakgrunnen står i sterk kontrast til den avslappede og sleipe portretteringen av skuespilleren, og filmens endelige avsløring demonstrerer figurens geniale natur.

ANMELDELSE: Cry Baby – Johhny Depps første hovedrolle på Blu-Ray!

(Listen fortsetter under bildet).

Hvem var Keyser Söze? (Foto: Paramount Home Entertainment)
Hvem var Keyser Söze? (Foto: Paramount Home Entertainment)

 

4:

Dr. Evil fra Austin Powers-filmene

Bakgrunnen til denne herlige figuren er så kreativ og latterlig morsom at han bare måtte få bli med. Dr Evil som egentlig heter Douglas Powers hadde en relativt eksotisk oppvekst, og det er derfor ikke så rart at han ble slik han ble.

Faren var en mildt narkoleptisk sodomiserende belgisk baker, og moren, Chloe, var en 15 år gammel prostituert elskovsslave fra Frankrike.

Barndommens sommerferier ble verken tilbrakt hjemme eller på Legoland, men i Rangoon, Burma. Hver vår laget han kjøtthjelmer, og når han var slem ble han lagt i en tøysekk og slått med rør, noe han i retrospekt oppfatter som relativt normalt.

Dette i kombinasjon med den onde medisinske skolen han begynte på i en alder av 18 år, forklarer vel det meste.

LES OGSÅ: Hvilke fortellerteknikker foretrekker du i spill?

(Listen fortsetter under bildet).

Dr. Evil fikk i ungdomstiden barbert sin pung i et hellig rituale. (Foto: SF Norge A/S)
Dr. Evil fikk i ungdomstiden barbert sin pung i et hellig rituale. (Foto: SF Norge A/S)

3:

O-ren Ishii fra Kill Bill (2003)

Den halvt japanske, halvt kinesisk-amerikanske O-ren Ishii, også kjent som Cottonmouth, kommer helt opp til tredjeplass på grunn av den fabelaktige anime-sekvensen som forklarer den triste bakgrunnen.

Med Japan-brillene på er hun en relativt vanlig tragisk figur, men det sterke inntrykket hennes grusomme opprinnelsesfortelling gjorde på meg da jeg så filmen er nesten utilnærmelig.

Hennes drapskarriere begynte i en alder av ni, etter at hun var vitne til at Yakuzaen henrettet begge hennes foreldre. Når hevnen var på plass, gikk hun over til det noble leiemorderyrket, før hun selv i voksen alder endte opp som leder for den japanske Yakuza.

TOPP 5: Dette spillutstyret er ubrukelig!

(Listen fortsetter under bildet).

Lucy Liu som den hensynsløse Yakuza-sjefen O-ren Ishii. (Foto: Nordisk Distribusjon)
Lucy Liu som den hensynsløse Yakuza-sjefen O-ren Ishii. (Foto: Nordisk Distribusjon)

2:

Freddy Krueger fra A Nightmare on Elm Street-filmene

Den forbrente morderen som i snart tredve år har hindret sunn ungdom fra å nyte en god natts søvn, har en tung og dyster bakgrunn, som er kreativ på det mørke og latterlige viset.

Nonnen Amanda Krueger var en sterkt religiøs dame som passet på fanger og pasienter ved et sinnsykehus. En dag ble hun ved et uhell innelåst med en horde gærninger, som mishandlet og voldtok henne. Freddy var et resultat av denne hendelsen.

Om du trodde dette var nok, så må jeg nok skuffe deg, for det er ikke uten grunn at Krueger har klatret så høyt opp på listen.

Krueger begynte som en vanlig barnemorder, men etter hvert rant begeret over for byen Springwood og han ble brent levende. Hans forbrente utseende stammer fra denne episoden.

At han overlevde var et resultat av en pakt med demoniske vesen som lot ham levere videre som en drømmeforfølger. Derfor er han udødelig i drømmer, men såbar i virkeligheten.

Topp 5: Norge i film og serier

(Listen fortsetter under bildet).

Bak dette forferdelige ansiktet finner vi skuespiller Robert Englund. (Foto: New Line Cinema)
Bak dette forferdelige ansiktet finner vi skuespiller Robert Englund. (Foto: New Line Cinema)

1:

Kal-El/Clark Kent fra Superman – The Movie (1978)

Superman var opprinnelig sønnen til det kryptonske forskeren Jor-El (Marlon Brando), som forgjeves prøvde å advare planeten Kryptons beboere om en kommende kataklysme.

For å sikre sønnens fremtid (Kal-El), ble han sendt til en primitiv planet hvor han ville ha gudommelige evner.

På jorden ble gutten funnet av det eldre Kent-paret paret som oppdro ham som sin egen.

ANMELDELSE: Rise of the Planet of The Apes – Denne anbefaler Birger

Supermans opprinnelse består ikke bare av en sosialt formende enkelthendelse, men er også en viktig rød tråd som former fortellingen.

Det er ikke superheltbekledningen som sjuler hans identitet, men menneskemoten som Clark Kent tar på seg.

Bakgrunnen spiller også en viktig rolle som hans store svakhet. Dette gjelder både stoffet kryptonitt, og kryptonske ‘landsmenn’ som dukker opp i den andre filmen.

Er du uenig med listen? Kom med din egen i kommentarfeltet!

Christopher Reeve som Superman i Superman -The Movie (Foto: Warner Bros Entertainment Norge AS)
Christopher Reeve som Superman i Superman -The Movie (Foto: Warner Bros Entertainment Norge AS)