Top Gun. (Foto:Paramount Pictures)
Top Gun. (Foto:Paramount Pictures)

Gjeninnspillinger, oppfølgere og forfølgere – at ikke alt som kommer fra filmstudioene er originalt materiale, bryr jeg meg ingenting om. Men det er én ting som gjør meg desillusjonert på filmbransjens vegne: 3D.

Jeg har til gode å se 3D gi meg en mektigere filmopplevelse, og jeg rister sakte på hodet når jeg nå hører at firmaet Legend 3D har tenkt å legge 3D på den originale Top Gun.

Tidligere i år omtalte kollega Rune at 2012 også vil bringe Titanic tilbake til kinoene – i 3D.

Hånda på hjertet

Birger Vestmo sitter fordypet i en anmeldelse men svarer kontant når jeg spør ham om film og 3D:

– Jeg kan, med hånda på hjertet si at jeg enda ikke har sett en film bli bedre i 3D. Kanskje med unntak av Avatar, men så har jeg ikke sett Avatar i 2D heller.

KINOENS REDNING: 2D-brillene er her!

Den mest imponerende 3D-filmen til nå skyldes omvendt bruk av 3D.

Krystaller og hulemalerier

De av oss som fikk med seg Werner Herzogs Cave of Forgotten Dreams under årets Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival omtaler denne som den mest imponerende 3D-filmen de noensinne har sett, grunnet den noe omvendte bruken av 3D:

– Filmen tar oss med inn i huler hvor krystaller og hulemalerier på veggene forsterkes av 3D-effekten, sier Filmpolitiets Maria Lindberg.

– Maleriene trekkes ikke ut fra veggen eller kommer til live eller noe slikt, det er bare veggenes naturlige form og dybdefølelsen i hula som forsterkes av 3D-effekten.

NINTENDO 3DS: Still inn ønsket 3D-effekt

Artikkelen fortsetter under bildet av Herzog og kompani på jakt etter Cro-Magnon.

Werner Herzog under innspillingen av Cave of Forgotten Dreams. (Foto: San Francisco Film Society)
Werner Herzog under innspillingen av Cave of Forgotten Dreams. (Foto: San Francisco Film Society)

– Hva skjer når 2D-visningene forsvinner?

3D: et tilsetningsstoff

Det finnes med andre ord bra 3D óg. Likevel har jeg en følelse av at Herzog og Legend 3D har to forskjellige oppfatninger av filmers 3D-behov.

3D er i ferd med å bli et produkt på lik linje med andre tilsetningsstoffer, der noen av oss tåler det mens andre må be om billett til 2D-versjonen.

Jeg har inntrykk av at 2D-visningene allerede i mindretall, og hva skjer når disse forsvinner? Vel, den dagen håper jeg 3D har blitt innmari mye bedre enn det er i dag.

Les også: Francis Ford Coppola – Kino er mer enn 3D

Betyr dette at min første og eneste Top Gun-opplevelse kunne vært bedre? Fullstendig feil. Betyr dette at unge i dag vil oppsøke klassikerne når de kommer i 3D? Utrolig usannsynlig, selv om 3D-slippet kan føre filmene tilbake på kino.

Hva betyr det da? Si meg det du, for jeg vet ikke. Bruk kommentarfeltet, er du snill.