Har du sterke meninger om film, spill eller tv-serier? Da bør du selvsagt legge inn kommentarer i alle nettsakene vi skriver.

Noen ganger har du kanskje noe mer på hjertet, da kan du sende inn din kommentar til vår gjesteskribent-spalte (send til filmpolitiet@nrk.no).

Denne uka er det Baldur Kjelsvik, 17 år, fra Hønefoss, som skriver om tilstanden i spillkonsollmarkedet.

Trenger vi en ny konsollgenerasjon?

Av Baldur Kjelsvik

twitter.com/baldurkjelsvik

Blant spilltilhengere svirrer det hele tiden rykter om en ny Xbox-konsoll, og det er sikkert ikke lenge til Playtation 4-sladder begynner å svirre rundt om på nettet heller. Nintendos neste konsoll, Wii U, har vi fått vite at kommer til neste år. Spørsmålet er allikevel; trenger vi nye konsoller?

Hva kan PS4 gi oss som PS3 ikke har? Overlegen grafikk? Selvsagt. Noe annet? Eh… Flere gigabytes på harddisken?

Antageligvis noen forbedrede nettverksfunksjoner og et mer elegant brukergrensesnitt, men noe revolusjerende blir det neppe. Nintendo på en annen side, kjører en helt annen strategi. Deres neste konsoll Wii U (utgis i 2012), som den så uelegant heter, skal da endelig kunne kjøre HD-spill. Men rent grafisk skal den ikke være så veldig mye bedre enn for eksempel dagens Microsoft-produserte Xbox-konsoll.

Det som skiller Wii U fra konkurrentene er kontrolleren; en slags tjukk, hvit iPad med knapper. Tydeligvis er ikke storslagen grafikk øverste prioritet hos Nintendo, og kanskje har de har helt rett i et slikt valg.

(artikkelen fortsetter under videoen som viser lanseringen av Wii U på spillmessen E3 2011)

Uncharted 2, og den kommende oppfølgeren Uncharted 3, er to spill med noe av det beste av konsollgrafikk. Kroppsspråket til karakterene ser ekte ut, detaljene og dynamikken i spillverdenen føles også ekte.

Jeg trenger ikke veldig mye mer. Selvfølgelig, skulle det komme et spill med bedre grafikk takker og bukker jeg, men det er ikke noe krav fra min side. Det som gjorde Uncharted 2 til min 2009-favoritt var ikke det utrolige designet (selv om det utvilsomt hjalp), men historiefortellingen og hvor utrolig gøy det var å spille det.

ANMELDELSE: Uncharted 2: Among Thieves – terningkast 6 fra Filmpolitiet

Om Nintendos Wii U-kontroller hjelper til med å øke gleden av å spille, vil jeg heller gå for den enn mer naturtro ansiktsgjengivelse. Spill er laget for å ha det gøy, ikke en skrytedemo for hvor mange detaljer en murvegg har. Call of Duty-spillene burde være et passende eksempel på nettopp den påstanden: her har vi et spill som både føles, og ser, helt uekte ut. Bryr folk seg? Nei, de vil bare ha det moro når de spiller. Derfor kommer Modern Warfare 3 til å selge mer enn Battlefield 3.

Nye konsoller betyr bruk av masse penger fra alle parter. Både utviklere og brukere må få seg nytt utstyr, og spillutgivere må bruke uanstendig mye mer penger på reklame.

For å ikke snakke om at Nintendo, Sony og Microsoft alltid taper mange millioner i starten av utgivelsen til en ny konsoll, og det er ikke før for cirka ett år siden at Sony endelig begynte å tjene på salg avPlaystation 3. Så hvem som kommer godt, økonomisk sett, ut av det hele, skjønner jeg ikke.

SNIKTITT: Battlefield 3 – realistisk eller autentisk?

Playstation 2 er fortsatt en høyst aktiv konsoll på markedet, og har per dags dato solgt over 150 millioner eksemplarer. FIFA 12 ble lansert på en rekke konsoller, deriblant den 12 år gamle spillmaskinen fra Sony. Hva sier det oss? At mange mennesker i verden ikke er interessert i å bruke flerfoldige tusenlapper på den nyeste teknikken, når de kan få omtrent den samme spillgleden ut av en konsoll som ikke koster mye mer enn to til tre hundrelapper.

Både Microsoft og Sony gjør rett i å utsette deres neste konsoller med noen år.  De som finnes nå er enda gode nok. Nintendo sparer store kostnader på utvikling av den fremtidige konsollen ved å gjøre den teknisk lik dagens standard. De velger heller fokusere på ren spillglede og en spennende ny kontroller.

Vi lever i en gullalder. Høsten i 2011 er helt fenomenal; Gears of War 3, Resistance 3, Modern Warfare 3, Uncharted 3, Batman: Arkam City, Dark Souls, Rage, Forza Motorsport 4, Elder Scrolls V: Skyrim, Assasins Creed: Revelations, Minecraft, Zelda: Skyward Sword, Saints Row 3, FIFA 12 og mange flere. Dette er spill vi har gledet oss til i mange år, og de kommer nå – på rekke og rad!

Det er spillene som må settes i fokus, ikke spillkonsollene.

Kommer det en Playstation 4? Selvfølgelig. Kommer det en Xbox 720? Selvfølgelig. Trenger vi dem? Nei, ikke enda. Spill er mer enn gode nok som de er. Det kommer høsten 2011 til å bevise.

Hva mener du? Trenger vi nye konsoller nå? Legg inn din kommentar under!