Glem drager, romvesener og svaner – norske troll er kåret til årets beste filmmonster av det britiske filmbladet Empire.

– Det siste trollet i denne fabelaktige norske monsterfilmen – gigantisk og virkelig imponerende! skriver bladet i den ferske januarutgaven.

Filmer som Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2, Black Swan og Attack the Block (som av en eller annen grunn ikke har funnet veien til norske kinoer enda) hadde lite å stille opp med da norsk folketradisjon kom seilende inn på kinolerreter over hele verden.

ANMELDELSE: Trolljegeren – en ny norsk filmklassiker

Trolljegeren har gjort det stort på internasjonale filmfestivaler etter premieren i Norge i fjor høst, og er blitt satt opp på kinoprogrammet i blant annet England nå i høst.

Regissør André Øvredal har fått mye oppmerksomhet for kombinasjonen av norsk kultur og filmatiske virkemidler best kjent fra Hollywood. All omtalen har ført til at regissøren Chris Columbus har sagt at han vil lage en amerikanske nyinnspilling.

Med andre ord; norske troll i en actionfilm er noe amerikanere og briter elsker.

Statsministeren roses for filmrolle

Jens Stoltenberg. (Foto: Krister Sørbø / SCANPIX)
Jens Stoltenberg fotografert 4. desember, før avreise til klimatoppmøtet i Sør-Afrika. (Foto: Krister Sørbø / SCANPIX)

Filmbladet kårer i tillegg til beste monster også årets beste cameoroller på film. Statsminister Jens Stoltenberg stikker av med femteplassen, og får selskap av Steven Spielberg og Hugh Jackman på lista.

Hva er en cameo spør du? «En cameo går kort ut på at en kjent person opptrer i en film, enten som seg selv eller som en rollefigur fra en annen film. Rollen er sjeldent stor, og det er ofte ikke meningen at folk skal få det med seg en gang». Slik beskriver Filmpolitiets egen Torfinn Borkhus fenomenet, og har du lyst til å sjekke flere går du inn på hans toppliste.

TOPP 5: Cameoroller på film – sjekk lista her

– Hvem er Jens Stoltenberg? Bare den norske statsministeren. Det er som om David Cameron hadde vært med i Attack the Block (britisk science fiction-film journ anm.) og gitt alle skuespillerne en klem, skriver bladet i sin kåring over det beste fra filmåret 2011.

Legg inn dine monsterfavoritter i kommentarfeltet under videoen av Stoltenberg fra Trolljegeren – som forøvrig er kløktig klippet ut fra en faktisk tale.

KOMMENTAR: – Mer norsk skrekk, plz!