En viss pønkelegende har en cameo i Sønner av Norge og det var kanskje regissørlegenden Alfred Hitchcock som gjorde cameotrenden virkelig kjent. En cameo går kort ut på at en kjent person opptrer i en film, enten som seg selv eller som en rollefigur fra en annen film. Rollen er sjeldent stor, og det er ofte ikke meningen at folk skal få det med seg en gang.

– Noen camoer gir meg øyeblikkelig gåsehud.

Men de mest nerdete av filmelskerne får det selvfølgelig med seg.

Lista jeg har satt opp i dag er preget av det jeg så og skjønte som tenåring og det som har gitt meg gåsehud i nyere tid. Når jeg så VHS-er om og om igjen kunne jeg tilslutt filmen utenat og jeg hadde dermed god tid til å oppdage cameoer.

Nå i dag går cameorollene meg kanskje hus forbi, siden det er sjelden jeg ser en film to ganger. Men noen legger jeg merke til, siden de gir meg øyeblikkelig gåsehud.

Før du får lista – her er de som ikke nådde opp til topp fem, men som får hederlig omtale: Steve Buscemi som Buddy Holly-servitøren i Pulp Fiction, Bruce Campbell i Spider-Man 1, 2 og 3, Tom Cruise i Tropic Thunder, John Hurt i Spaceballs, Bill Murray i Zombieland, Steven Spielberg i Blues Brothers, Wolverine i X-Men: First Class og så selvfølgelig ABBA i Mamma Mia! da….

Men nå: ukas fem beste cameo-opptredener på film!

5:Peter Jackson i samtlige filmer han har regissert

Og den beste av disse er kanskje Brain Dead-opptredenen. Jackson har gjort som Hitchcock og opptrådt i samtlige av filmene sine – til stor glede for oss fans.

Det er ikke akkurat slik at jeg sitter og venter på Jackson, men etter å ha sett en del film skjønner jeg når kameraets utsnitt og fokus ønsker å innvie meg i noe ekstra. Jeg så Brain Dead før jeg så Bad Taste, altså i litt omvendt rekkefølge enn kronologien, så mitt første møte med Jackson var i cameorollen som laboratorieassistent mens jeg åt taco.

Jepp, det var en heslig taco.

Trykk på bildet under så ser du nesten alle Jacksons cameoer i en slags kavalkade som User 323232 har vært så grei å legge på youtube. Hvilke cameoer er det som mangler, forresten? Kommentarfeltet nederst i saken er ALL YOURS!

Ringenes Herre - Ringens Brorskap (Foto: SF Norge AS)
Albert Dreary (Peter Jackson) på fylla i Bree i Ringens Brorskap. PS: Gulrot? (Foto: SF Norge AS)

4Red Hot Chili Peppers i ymse roller

Californiarockerne overtok som musikalske helter en gang på nittitallet, mest fordi Flea er en jævel på bass og fordi jeg selv av en eller annen grunn ble bassist i bandet jeg av en eller annen grunn havnet i.

Da jeg så Point Break for første gang ble jeg helt satt ut, siden det var første gangen jeg så vokalist Anthony Kiedis og Flea i en film. Det var da også første gangen jeg så en musiker i film i det hele tatt og jeg syntes det var helt magisk. Senere så jeg The Chase kun fordi jeg hadde fått nyss i at Kiedis og Flea hadde cameoer her også.

At Charlie Sheen fikk seg et lite nyp i forsetet gjorde heller ikke noe for filmens helhetsinntrykk.

Trykk på bildet under for å se ett av klippene fra The Big Lebowski hvor Flea gjør sin kuleste cameo hittil: nihilisten Kieffer!

The Big Lebowski (Foto: Universal Pictures Norway AS)
Fra venstre: Kieffer (Flea), Franz (Torsten Voges) og Uli (Peter Stormare). (Foto: Universal Pictures Norway AS)

3:Bruce Willis som John McClane i Udødelig Våpen

Tullefilmen Udødelig Våpen fant nesten sin vei inn på Topp 5: VHS-lista som jeg skrev for en tid tilbake. Jeg så den til det snødde i enkelte sekvenser, og når det snør i Los Angeles er VHS-en slitt.

Jeg hadde allerede sett Die Hard, på tross av at jeg trodde det var en tysk pornofilm.

– Dette er en overtydelig cameo i mine øyne.

Og etter å ha blitt kjent med Bruce Willis som John McClane ble jeg for alltid fan av Willis. Selv om han er med i tull som The Whole Nine Yards. Og tull som Udødelig Våpen. Dette er en overtydelig cameo i mine øyne, men jeg følte at jeg hadde innsidekunnskap når jeg så sekvensen og jeg elsket det.

Hele moroa med denne cameoen er at den sier meg noe om den hjemmekjære og private John McClane – fyren som går rundt i tøfler og hvit singlet og slapper av..men…så….BOOOOOOM!!!!

Brått er McClane tilbake der han som regel befinner seg: i en rykende haug av bygningsmasse, skitten og hinkende. Og han tar det med fatning.

Trykk på bildet under for å se hele sekvensen!

Udødelig Våpen (Foto: New Line Cinema)
En rollefigur du vanligvis ikke skal kødde med kommer kravlende frem fra ruinene i en av de største køddefilmene noensinne. (Foto: New Line Cinema)

Keith Richards som Kaptein Teague i Pirates of the Caribbean: At World’s End

Du så denne komme, ikke sant? Det var kanskje tidenes mest varslede cameo, men glade jul så rå den var! Satt på spissen var Kaptein Teague grunnen til at jeg gikk og så denne filmen, og han skuffet meg ikke.

Johnny Depp avslørte tidlig i Pirates-karrieren sin at inspirasjonen til rollefiguren Jack Sparrow kom fra Keith Richards.

En helt naturlig inspirasjon, siden Richards har levd et sjørøverliv som musiker og etterhvert fått et ansikt som tåler sammenligningen godt.

I den tredje Pirates of the Caribbean-filmen gjør Richards sin entré ved å skyte et av rådsmedlemmene rett ned. Deretter blåser han ut av løpet og brummer «de køud iz de låh». Resten spiller ingen rolle. Kaptein Teague innfridde.

For å se sekvensen jeg snakker om (i en litt sjabby utgave), trykk på bildet under!

Pirates of the Caribbean: At World's End (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Kaptein Teague..... (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Samuel L. Jackson som Rufus i Kill Bill: Vol. 2.

Samuel L. Jackson hadde jeg valgt meg hvis jeg hadde førstevalget. Jeg hadde plassert ham sentralt på banen slik at han kunne ost selvtillit og cologne ut over alle medspillerne. Hvilken lagsport hadde vært klinkende likegyldig.

– En fullkommen cameo i mine øyne

Rollen som Rufus i Kill Bill: Vol. 2 er kanskje ikke hans minste rolle noensinne, tatt i betraktning at han har vært statist i The Exterminator og greier, men sett i forhold til at han i 2004 hadde spilt hovedroller i ti år (Pulp Fiction kom i 1994) var det en liten rolle.

Rufus i Kill Bill: Vol. 2 er pianisten i det vesle kapellet i El Paso hvor The Bride skal gifte seg med sin Tommy – et bryllup som skal ende så forferdelig.

Men før tragedien anbefaler Rufus ‘Love Me Tender’ av Elvis til vielsen og avslører litt av bakgrunnen sin:

– I was a Drell. I was a Drifter. I was a Coaster. I was part of The Gang. I was a Bar-Kay… If they come through Texas, I done played with them.

Blant fansen spekuleres det nemlig i om Rufus tidligere het Jules, og at mannen som sitter der ved pianoet er samme mann som i Pulp Fiction spiser en ‘Big Kahuna Burger’ med ene hånda og sikter på eieren med den andre – rett og slett at Samuel L. Jackson spiller samme rollefigur i to filmer, men med forskjellig navn.

En fullkommen cameo i mine øyne, og akkurat passe diskrét.

Har du ikke sett Kill Bill-filmene enda, er du en fattig sjel. Prisen for å bli et litt rikere menneske er vel rundt hundrelappen, tenker jeg.

For å se video fra kapellet i Kill Bill: Vol. 2, trykk på bildet under. Beklager at videoen av sekvensen ikke er bedre, men fra 2 minutter uti ser du ryggen på Jackson som sitter og damper sigg ved orgelet.

Finner du en annen video, si endelig ifra i kommentarfeltet nederst!

Kill Bill: Vol. 2 (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Rufus the Piano Player i Kill Bill: Vol. 2 (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

Har du egne favorittcameoer eller er lista di klin lik min? Kommentarfeltet finner du noen centimeter lengre ned!

Trykk her for flere Topp 5-lister!