Det er gamlekara som kan smile bredest etter at årets Oscar-nominasjoner ble offentliggjort i dag, mens noen relativt ferske filmstjerner kan surmule.
Martin Scorseses nye familiefilm Hugo Cabret fikk hele 11 nominasjoner, blant annet for beste film, regi, foto og manus. Scorsese selv kan motta tre av disse.
Jeg har ennå ikke sett denne filmen, men forventningene bygges sakte men sikkert opp. Scorsese har vært Oscar-nominert 10 ganger, men har bare vunnet en gang, med The Departed i 2007. På tide med nok en pris?
Publikumsvennlig Allen
Woody Allen gjør også Oscar-comeback, etter at Midnight In Paris ble nominert i tre kategorier, for beste film, manus og regi.
ANMELDELSE: Midnight In Paris – lekent og sjarmerende
Dette er en av Allens mest publikumsvennlige filmer på lenge, men jeg ser ikke for meg at den når opp i noen av kategoriene. Allen skal være fornøyd med bare å få så mange nominasjoner.
Terrence Malick er nominert for regien på The Tree Of Life. Dette er filmen jeg likte aller best i fjor, og derfor er jeg glad for at den også er nominert som beste film.
Både Brad Pitt og Jessica Chastain ble nominert for hver sin skuespiller-Oscar, men for andre filmer (henholdsvis Moneyball og Barnepiken). De burde strengt tatt vært nominert for sine innsatser i The Tree Of Life i stedet!
(artikkelen fortsetter under bildet)
Gary Oldman imponerer
Og så er det veldig morsomt at Gary Oldman er tilgodesett med en nominasjon for sin tolking av George Smiley i Tomas Alfredsons nye filmatisering av John Le Carrés roman Muldvarpen.
Jeg så filmen bare timer før nominasjonene ble offentliggjort, og ble skikkelig imponert av Oldmans innsats. Men innerst inne hadde jeg ikke forventet at Oscar-akademiet skulle være av samme mening.
Norsk nominasjon
Aller morsomst av alt er at den norske kortfilmen Tuba Atlantic er Oscar-nominert!
Hallvar Witzøes studentfilm fra filmskolen på Lillehammer er en frisk og original historie om den gamle mannen som forsøker å få kontakt med sin bror på den andre siden av Atlanterhavet ved hjelp av en gigantisk tubakonstruksjon.
Denne historien er såpass sjarmerende og godt fortalt, at den faktisk kan ha vinnersjanser, men det er vanskelig å anslå, siden jeg ikke vet noe om de andre nominerte kortfilmene.
Men bare det å bli Oscar-nominert er en fantastisk prestasjon!
LES OGSÅ: Her blir Hallvar Oscar-nominert!
Ikke alle får
Michael Fassbender og Ryan Gosling har grunn til å føle seg snytt.
Jeg var sikker på at Fassbenders fantastiske rolle i Shame hadde sikret ham en Oscar-nominasjon. Kanskje er filmen litt for kontroversiell med sine nærgående sexskildringer?
Shame fikk aldersgrensen NC-17 i USA, som stort sett er forbeholdt rene pornofilmer.
Én fattig nominasjon
Drive var en av fjorårets aller beste filmer. Jeg rangerte den på tredjeplass på min toppliste. Jeg hadde forventet nominasjoner til både Ryan Gosling, regissør Nicolai Winding Refn og en til produsentene for beste film.
ANMELDELSE: Drive – stiltkaldt og tøft fra dansk regissør
Kanskje til og med en nominasjon til Carey Mulligan, som forøvrig også burde vært birollenominert for Shame. I stedet må Drive nøye seg med en fattig nominasjon, for beste lydklipp. Det er tilnærmet lik skandale!
I tillegg er det oppsiktsvekkende at Oscar-akademiet velger å overse På eventyr med Tin Tin: Enhjørningens hemmelighet i kategorien Beste animasjon. Det var helt klart den beste av fjorårets animerte filmer.
Men det er ikke sikkert at Steven Spielberg tar det så tungt, siden hans nye film, War Horse, ble nominert som beste film.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Frankrike mot USA
Men det blir ikke War Horse som stikker av med den aller gjeveste prisen. Jeg tror det står mellom The Artist og Barnepiken (The Help).
LES: Kan fransk stumfilm vinne Oscar?
Den første har allerede vunnet flere viktige priser, blant annet Golden Globes, Producers Guild Awards og en pris under filmfestivalen i Cannes. Den er nå nominert til imponerende 10 Oscar-priser.
Men den er fransk. Barnepiken er etter min mening ingen toppfilm, men den er ultraamerikansk. Vil det tale til dens fordel overfor et konservativt Oscar-akademi?
Jeg spår litt mer inngående når vi nærmer oss Oscar-utdelingen. Da har jeg også sett flere av de nominerte filmene.
Fasiten får vi natt til mandag 27. februar. Da sender Filmbonanza absolutt hele Oscar-utdelingen, inkludert den røde løperen, live på NRK1!