Tirsdag 24. januar avsløres årets Oscar-nominasjoner. Hvem ligger best an til å bli nominert?

Det går faktisk an å forutse det til en viss grad. En god pekepinn er å se på prisene og kåringene i forkant av Oscar-racet.

LES OGSÅ: Slik var Oscar 2011!

Flest nominasjoner

Her tyder det på at en stumfilm i sort/hvitt seiler opp som en av de fremste kandidatene. Den franske filmen The Artist av Michel Hazanavicius har nemlig fått flest nominasjoner i to av de mest toneangivende prisutdelingene, Golden Globe og Critics’ Choice Awards.

I tillegg har minst sju amerikanske kritikerlag valgt denne filmen som årets beste. Den var også nominert til Gullpalmen i Cannes, mens hovedrolleinnehaver Jean Dujardin vant en skuespillerpris der.

The Artist handler om stumfilmstjerna George Valentin (Dujardin) som nekter å innse at lydfilmen er i ferd med å overta. Så forelsker han seg i en ung kvinne (Bérénice Bejo), som er i ferd med å bli stjerne i den nye lydfilmen.

The Artist er riktignok ikke stumfilm absolutt hele tiden, men det er unektelig morsomt å omtale en 2011-film som nettopp det.

George Clooney (t.v.) spiller hovedrollen i The Descendants (Foto: Twentieth Century Fox Norway).
George Clooney (t.v.) spiller hovedrollen i The Descendants (Foto: Twentieth Century Fox Norway).

Speiles av Oscar

Golden Globe-prisene deles ut av Hollywood Foreign Press Association. Nominasjonene har vært ute siden midten av desember. Det er ikke uvanlig at dette utvalget i stor grad speiles av Oscar-akademiet.

Her er de dominerende filmene The Artist, The Descendants, Barnevakten, Moneyball, Midnight In Paris og Maktens menn (The Ides of March).

Mistenkelig fraværende i beste film-kategorien hos Golden Globe, er The Tree Of Life og Drive.

Critics’ Choice Awards er en annen viktig utdeling under Oscar-kappløpet. Den deles ut av Broadcast Film Critics Association, og er den første tv-sendte utdelingen i år (VH1, 12. januar).

Her leder Martin Scorseses nye familiefilm Hugo Cabret og The Artist med hele 11 nominasjoner hver. Drive er også godt representert, med sine 8 nominasjoner.

LES OGSÅ: Topp 5: Oscar-øyeblikk!

Dette er prisen alle filmfolk vil vinne! (Foto: Reuters).
Dette er prisen alle filmfolk vil vinne! (Foto: Reuters).

Amerikanske filmer vil vinne

The Artist ligger altså meget godt an i priskappløpet så langt. Men kan en fransk stumfilm gjøre rent bord under Oscar-utdelingen? Nei, selvfølgelig ikke.

Den vil kanskje motta flere nominasjoner, men jeg kan vanskelig tenke meg at den amerikanske juryen vil favorisere en fransk film når de har egne gullkorn å trekke frem.

Mitt håp er at The Tree Of Life og Drive er blant de fremste favorittene når Oscar-nominasjonene offentliggjøres 24. januar.

Jeg tar det som en selvfølge at de blir nominert til Oscar for beste film, regi og mannlige hovedrolle (til henholdsvis Brad Pitt og Ryan Gosling).

LES OGSÅ: Anmeldelsene av The Tree Of Life og Drive!

Ryan Gosling bak rattet i Drive (Foto: SF Norge AS).
Ryan Gosling bak rattet i Drive (Foto: SF Norge AS).

Kandidater på rekke og rad

Nå skal det sies at jeg ennå ikke har sett flere av filmene som kan være aktuelle kandidater, da de har rett og slett ikke har hatt Norgespremiere ennå.

Men de kommer på rekke og rad i løpet av årets første måneder, blant andre The Descendants (27.1), Maktens menn (17.2), The Artist (24.2) og Hugo Cabret (16.3).

NRK1 sender Oscar-utdelingen direkte natt til 27. februar – selvsagt i HD!