Justified – en av fjorårets beste serier og den kommende Hell on Wheels (29. januar, VOX) er bare forsmaken på westernbølgen som er i ferd med å skylle inn over oss.

Når var det sist slik? Huset på prærien, Bonanza og Kruttrøyk gikk da vel aldri samtidig? Om de gjorde det, var det kanskje den siste westernbølgen vi kjenner. Nå er en ny på vei.

– Et kjempebra følge til bourbonen | Justified

Hell Is Empty (Foto: Viking Adult)
Hell Is Empty (Foto: Viking Adult)

Sheriff og enkemann

A&E har bestilt ti episoder av Longmire – om en sheriff og enkemann i Wyoming, basert på Walt Longmire-bøkene av Craig Johnson. Walt Longmire (spilt av Robert Taylor fra The Matrix) er en karismatisk, dedikert og urokkelig sheriff i Absaroka County, Wyoming, som har vært enkemann i et års tid og som fortsatt er i sorg, men som gjemmer smertene bak tørr humor og et smil.

Longmire byr dessuten på Katee Sackhoff i rollen som Vic Moretti, en av Walts betjenter. Sackhoff er Battlestar Galactica-veteran og en Filmpolitifavoritt.

Longmire får premiere til sommeren, og høres ut som en særdeles hyggelig affære – langt fra skalperinger og mer i retning den ufarlige Bonanza. Men bøkene til Johnson har navn som The Cold Dish, Hell Is Empty, Death Without Company og Junkyard Dogs, så helt barne-TV blir det nok ikke.

– Sackhoff dytter Prinsesse Leia ned fra tronen!

Den korrupte kvegbaronen

TNT lukter alvorlig på Gateway – et action-eventyr lagt til byen Colorado (i Colorado) i 1880-årene som forteller historien om tre Flynn-brødre — Terence (David Denman), Daniel (Keir O’Donnell) og Jake (Cam Gigandet) — som må ta ansvar for byen når faren deres, sheriffen, blir drept. Dette setter dem opp mot en korrupt kvegbaron som har ambisjoner om å overta hele byen. Keith Carradine er castet i piloten som brødrenes onkel.

I tillegg snuser ABC og NBC på henholdsvis én og tre(!) nye westernserier, mens HBO har knyttet filmregissør Ron Howard til ‘seriematiseringen’ av legenden om ‘Doc’ Holiday. Ingen datoer er satt her foreløpig.

– Et lag pålegg for mye | Alcatraz

Justified (Foto: FX)
Justified (Foto: FX)

I morgen er det sesongpremiere på Justifieds tredje sesong i USA, og det ble også nylig klart at Hell on Wheels har fått grønt lys for én sesong til. Følg med på Filmpolitiet for de amerikanske kritikerenes førsteinntrykk av Justified S03 og min anmeldelse av Hell on Wheels mot slutten av neste uke!

Kommentarer til westernbølgen? Bruk kommentarfeltet vårt!