1. januar gikk den legendariske fektemesteren Bob Anderson bort, 89 år gammel. Anderson er kanskje mest kjent som mannen bak masken til Darth Vader under kampscenene i Star Wars-serien, men dette er også mannen som har gitt deg mange av de beste sverdscenene på film.

Enten i form av at han har koreografert dem, som for eksempel den legendariske kampen mellom Westley og Inigo Montoya i The Princess Bride, eller i form av at han har trent opp en mengde skuespillere i Hollywood i sverdkamp, inkludert Viggo Mortensen og de andre skuespillerne i Ringenes Herre-filmene.

For å hedre denne legenden som har gitt så mye til filmindustrien, har jeg denne uken satt opp en topp 5-liste over de beste sverdkampene på film, og dette er en av de vanskeligste listene jeg noensinne har laget!

Jeg har sjelden slitt så mye med å velge ut mine favoritter som nå, og skulle gjerne sett at dette var en topp 10-liste. Boblere det skjærer meg i hjertet å ikke ha med er den avsluttende kampen i Blade, det siste slaget i Robin Hood: Men in Tights, nevnte scene fra The Princess Bride og en kampsekvens fra Seven Samurai.

Under følger imidlertid sverdkampene som nådde topp 5 – er du uenig? Si gjerne din mening i kommentarfeltet!

5:

Luke Skywalker vs Darth Vader i The Empire Strikes Back

Ja, en lyssabel regnes også som et sverd! Og da må en kamp fra Star Wars selvsagt med på lista! Her er det selveste Bob Anderson som er i aksjon.

Les også: Topp 5: Star Wars-scener

Scenen jeg har plukket ut er ikke den siste kampen mellom Luke og Vader i Return of the Jedi, men kampen fra The Empire Strikes Back.

Jeg mener dette er den beste kampen mellom de to fordi Darth Vader her virkelig får vist hvor mektig han er. Han avfeier Lukes angrep enkelt med lyssabelen mens han nærmest bedagelig presser Luke til sitt ytterste.

Denne lyssabelkampen er relativt lang, uten noe særlig dialog. Så ender den til gjengjeld i det viktigste øyeblikket i Star Wars-filmene. Nemlig når Darth Vader forteller Luke hva som egentlig skjedde med faren hans.

«No Luke, I am your father»!

Se den originale traileren for The Empire Strikes Back fra 1980 her!

Darth Vader med ett av tidenes filmsjokk i Star Wars episode V: Imperiet slår tilbake (Foto: Lucasfilm).
Darth Vader med ett av tidenes filmsjokk i Star Wars episode V: Imperiet slår tilbake (Foto: Lucasfilm).

4:

Maximus på arenaen i Gladiator

Det er ingen tvil om at Gladiator er den beste gladiatorfilmen siden Spartacus fra 1960. Russel Crowe er rå som Maximus, den romerske generalen som mistet alt og ble slave.

Maximus aka the spaniard er heftig og brutal når han kjemper om livet på arenaen.

En av mine favorittscener fra filmen er når Maximus alene slakter ned motstanderne sine, før at han i fullt drittsinne kaster sverdet sitt opp på tribunen.

«Are you not entertained», skriker Maximus i sin avsky for publikum, og med det ble dette en scene jeg aldri vil glemme!

Flere gladiatorer? Les topp 5: Sverd og sandaler!

3:

Robert MacGregor vs Archibald Cunningham i Rob Roy

I det skotske høylandet på 1700-tallet søker Robert Roy MacGregor (Liam Neeson) etter rettferdighet, etter at aristokraten Archibald Cunningham har stjålet pengene hans, voldtatt kona hans og drept hans beste venn.

Dette kulminerer i en duell mellom de to, som fremstår som en av de mest minneverdige sverdscenene jeg har sett på film. Sverdkampen er ikke spesielt imponerende teknisk sett, men scenen er så sterk på grunn av Liam Neesons overbevisende spill som en mann som kjemper om rettferdighet og ære.

Rob Roy er i utgangspunktet ikke like dyktig som Cunningham med korden, men han avslutter kampen med en fantastisk demonstrasjon av hva man kan klare med rettferdigheten på sin side. Han griper tak i korden han har mot strupen med bare neven og avslutter Cunninghams liv med sin egen.

«No quarter will be asked», konstaterte Rob Roy før duellen startet. «Or given», svarte Cunningham. Det var en kamp på liv og død.

Anmeldelse: Taken med Liam Neeson – Barskt, brutalt og blodig!

2:

The Bride vs The Crazy 88s i Kill Bill Volume 1

Uma Thurman som Beatrix Kiddo aka The Bride er på hevntokt etter at hun ble forrådt av sine gamle partnere i «the Deadly Viper Assassination Squad».

Den beste scenen i Kill Bill Volume 1 er etter min mening når Beatrix oppsøker O-Ren-Ishi (Lucy Liu) for å ta livet av henne. O-Ren-Ishi sender banden the Crazy 88s etter Beatrix, og hun blir omringet av fiender på alle kanter.

Dem hakker hun ned med sin katana så lemmene flyr og blodet spruter. The Bride er nådeløs og beinhard – og jeg elsker det!

Flere fete scener fra Kill Bill? Les topp 5: Minneverdige dødsfall!

1:

Jen Yu vs Yu Shu Lien i Crouching Tiger, Hidden Dragon

Denne filmen er ikke bare full av fete kampscener, den er også vakker og poetisk. Filmen er satt i Kina under Qing-dynastiet, og handler om jakten på et eldgammelt sverd, ønske om å leve som man selv ønsker, og ikke minst om udødelig kjærlighet.

Filmens beste scene er møtet mellom den unge Jen Yu (Zhang Ziyi), som har stjålet det eldgamle sverdet Grønne Skjebne, og krigeren Yu Shu Lien (Michelle Yeoh).

Kampen mellom de to er ikke bare helt rå teknisk sett, den er også vakker å se på. Samspillet mellom Zhang Ziyi og Michelle Yeoh er fantastisk. Rollefigurenes kamp på livet ser ut som en nydelig, men livsfarlig dans.

Det er den fabelaktige Woo-ping Yuen som har regissert og koreografert actionsekvensene i filmen. Dette er mannen som har gitt oss filmer som Snake in the Eagle’s Shadow og Drunken Master med Jackie Chan. Han var forøvrig også kampsportrådgiver for Kill Bill-filmene.

Les også: Topp 5: Jackie Chan-filmer!