Henry Cavill spiller Theseus i Immortals (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Henry Cavill i Immortals (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).

Når jeg så det ekstremt fete bildet av Henry CavillFilmpoliti-forsida tidligere i uka → , ble et lite frø sådd. Først dagen etter kom spiren opp fra bakken – bare for å bli trampet ned av en støvete sandal.

Denne ukas liste handler om filmene, spillene og seriene med de feteste sverdkampene utført av menn i sandaler – gjerne med en stram sixpack på midten.

Boblerne denne uka er Rome, både den gamle og den nye versjonen av Conan Barbaren, De ti bud, Ben-Hur og både den gamle og den nye versjonen av Clash of the Titans. Jeg vurderte dessuten også spillene Age of Conan og Age of Empires.

– Et fantastisk restaurert mesterverk: Ben-Hur

Nok snakk om de som ikke ble med – over til dagens liste: Topp 5 – Sverd og sandaler!

5:Spartacus: Blood and Sand

TV-serien med mest blod, hud og sex er definitivt Starz’ sverd og sandal-epos Spartacus: Blood and Sand. Og samtidig ble det en trist affære siden hovedpersonen i sesong én, Andy Whitfield, døde av kreft 11.september i år. Vi får bruke denne topplista til å minnes Andy og den snodige sjarmen hans – som langhåra geter og som kortklipt konge i arenaen.

– Den blodige forhistorien – Spartacus: Gods of the Arena

Topplista fortsetter under bildet av en av Starz’ beste serier.

Spartacus: Blood and Sand (Foto: SF Norge AS)
Fra venstre: Lucy Lawless, John Hannah, Andy Whitfield og Peter Mensah - hovedcastet i første sesong. (Foto: SF Norge AS)

4Spartacus

Og nå: over til bestefaren innen Sverd og Sandal-sjangeren.

Kirk Douglas har et av de hardeste blikkene i Hollywood, og dette fikk han god bruk for i Stanley Kubricks monumentale epos fra 1960.

Gæmlisen Spartacus står helt i andre enden av den spekulative skalaen for jyplingen Spartacus: Blood and Sand, men inntrykket førstnevnte gir er allikevel sterkere. Det har vel noe med historisk sus eller episk svung å gjøre, tenker jeg.

Kubrick og Douglas’ samarbeid kan ofte sees i helgene på TCM sammen med 2001: En romodyssé og lignende perler, og det er jeg sjeleglad for. Da vet jeg at barna mine får sett klassikerne mens jeg kan vise dem trash.

– Kirk Douglas spilte forresten viking i ’58 – som nå blir TV-serie! 

Topplista fortsetter under bildet av Issur Danielovitch, som han ble kalt ved fødselen.

Spartacus (Foto: Universal Pictures Norway AS)
Spartacus (Foto: Universal Pictures Norway AS)

3:God of War

Alle som har spilt God of War har vel følt seg som en gud. Eller i det minste følt at de har en sixpack, innerst inne. Det er vel akkurat den følelsen spillutvikleren SCE har strukket seg etter, for maken til maktfølelse i spill er det langt i mellom jeg får.

Kratos er kanskje den barskeste krigeren som noen sinne har vært å se på en skjerm.

Og med kriger mener jeg en drapsmaskin som ikke vekker stort andre følelser i meg enn adrenalin når det står på og likegyldighet når han forsøker å ha en samtale gående med noen guder eller lignende.

– Det er et helvete på jord og gudene gir faen

Lista fortsetter under bildet av Kratos som tar hånd om en fyr på en Griffin.

God of War (Foto: Sony Computer Entertainment)
God of War (Foto: Sony Computer Entertainment)

2:Gladiator

Kratos (på tredjeplassen i dagens liste) evner ikke å vekke de store følelsene i meg, men det gjør andreplassen. Russel Crowes prestasjon som Maximus Decimus Meridius er storslagen både i emosjonell og fysisk forstand.

Gladiator er definitivt den Sverd og Sandal-filmen som har revet meg mest følelsesmessig med inn i arenaen, og det er nok derfor den har gjort slikt inntrykk på meg.

Gladiator har forresten inspirert til en pornofilmtittel også!

Lista fortsetter under bildet av generalen som blir gladiator. 

Gladiator (Foto: Universal Pictures Norway AS)
Gladiator (Foto: Universal Pictures Norway AS)

1:300

Den barskeste filmen i verden er det foreløpig Zack Snyder som har regissert. Og det er ikke noen tilfeldighet at en slik film hører hjemme i Sverd og Sandal-kategorien – det er bare sånn det må være.

300 inneholder grovt sagt halvnakne menn, imponerende VFX-omgivelser og en konge som flerrer tennene hver gang han snakker.

Legg merke til Gerard Butlers spesielle munnføring som Kong Leonidas neste gang du ser filmen – han ser ut som et dyr som forsøker å avskrekke noe eller noen. Effekten er fantastisk og forunderlig.

Immortals-regissøren fryktet at skuespillerne skulle se latterlige ut

Det var dagens toppliste! Har du kommentarer eller en egen liste på lur? Kommentarfeltet finnes under bildet av Kong Leonidas. God helg!

300 (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
300 (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Her finner du forresten fler topplister!