Kjærlighet gjør blind. I krig og kjærlighet er alt lov. Kjærlighetens veier er uransakelige. I denne ukas P3dokumentar får du høre mer om mennesker som har gjort noe utenom det vanlige for kjærligheten.

LYTT: Hva er det villeste du har gjort for kjærligheten?

Derfor hyller Filmpolitiet filmhistoriens største kjærlighetshistorier, med fokus på ulykkelig kjærlighet og de store ofrene. Følelser skal røres, hjertesukk skal føles, og kanskje en tåre felles. Bare kanskje da. Eller for å være helt ærlig med meg selv, mest sannsynlig.

5:

Bridges of Madison County (1995)

Rune: Meryl ‘Iron Lady’ Streep og Clint ‘Spaghetti-western’ Eastwood graver seg inn i hjerterota i denne suppa av et romantisk drama. Ikke bli sint fordi jeg bruker ordet ‘suppe’, for filmen bruker og følger alle kunstens regler for emosjonelt engasjement. Du skal være en kald kis om du ikke lar deg bevege av den.

ANMELDELSE: J. Edgar – trygt og traust fra Eastwood

To barn oppdager etter sin mors død at hun hadde et sidesprang. Moren, Francesca Johnson (Streep), er en italiensk krigsbrud – mens den ukjente mannen er fotografen Robert Kincaid (Eastwood). Han var i Madison County for å ta bilder av de mange broene i området.

I løpet av fire dager i 1965, delte Robert og Francesca nok kjærlighet for et helt liv.

Barna oppdager en ukjent side av sin mor, og får samtidig perspektiv på egne liv. Hva er det som er viktig? Jo, det er kjærligheten.

Se filmen, og du vil tenke det samme.

(lista fortsetter under traileren)

4:

Tatt av Vinden (1939)

– Where shall I go? What shall I do?

– Frankly, my dear, I don’t give a damn.

Rune: Replikkutvekslingen mellom Rhett Butler (Clark Gable) og Scarlett O’Hara (Vivian Leigh) er en av de mest kjente filmsitatene i historien.

Filmen følger Rhett og Scarlett på deres vei mot kjærligheten, men den amerikanske borgerkrigen setter en stopper for deres forhold. Sitatet er hentet fra den siste scenen i filmen, hvor Rhett har gitt opp Scarlett. Han bryr seg ikke lenger om hva som skjer med henne. Tøff beskjed å få etter tre og en halv time episk amerikansk studiokodefilm.

(lista fortsetter under filmklippet)

3:

Brokeback Mountain (2005)

Rune: At ikke flere LHBT-filmer har dukket opp på kino forundrer meg. Med Brokeback Mountain var jeg sikker på at Hollywood ville ta tak i flere av de mange fortellingene om kjærlighet mellom to kvinner eller to menn.

TOPP 5: Oscarøyeblikk – sjekk lista her

I et samfunn hvor homofil kjærlighet ikke er akseptert, lever cowboyene Ennis Del Mar (Heath Ledger) og Jack Twist (Jake Gyllenhaal). Under et gjeteroppdrag en sommer, utvikler de to et forhold.

Når sommeren er over, går de hver til sitt – etter en krangel. Forholdene på hjemmebane går raskt nedover for begge. Del Mar tar til slutt kontakt med Twist, via et postkort – svaret var ikke det han ventet.

Ledger og Gyllenhaal bryter ikke bare et tabu om homofil kjærlighet i Hollywood-filmer, Ennis og Jack rører helt inn til hjerteroten. Begge to ble belønnet med en Oscar-nominasjon for innsatsen, men det var Ang Lee som tok hjem en pris for beste regi i 2006.

(lista fortsetter under filmklippet)

codebase=»http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0″>name=»allowfullscreen» value=»true» /> height=»304″ type=»application/x-shockwave-flash» src=»http://static.movieclips.com/embedplayer.swf?shortid=dqEue» wmode=»transparent» allowscriptaccess=»always» allowfullscreen=»true»/>

2:

Titanic (1997)

Marte: James Camerons storfilm om RMS Titanic spiller på en velkjent problemstilling innen kjærlighet; klasseforskjeller.

Når arbeiderklassegutten Jack, spilt av Leonardo di Caprio, møter rikmannsjenta Rose, spilt av Kate Winslet, blusser en intens kjærlighet opp mellom de to.

Blu-ray: Romeo og Julie – terningkast 6

På kort tid viser de oss at kjærligheten ikke kjenner noen grenser. Deres romanse tar oss med på en sjarmerende og lidenskapelig reise.

Titanic er proppfull av klisjeer, og det er kanskje lite sannsynelig at man finner sitt livs største kjærlighet i løpet av noen timer på et synkende skip, men det betyr ingenting.

Vi lar oss rive med av de intense følelsene fordi de gir oss trua på at alle kan finne den store kjærligheten. Leonardo di Caprio og Kate Winslett får oss til å glemme at vi ser en film og overbeviser oss om sine sterke følelser.

LES: Titanic kommer i 3D

Filmens mest ikoniske scene, der Jack og Rose står helt fremst på båten i solnedgangen, er svært romantisk.

Det hele blir samtidig sårere fordi vi vet at de aldri får hverandre. Det er vondt, det er trist, men det er veldig vakkert.

(sjekk ukas topplassering etter traileren til ‘Titanic’)

1:

Casablanca (1946)

Rune: Jeg tror hun vet det allerede når hun sitter på settet. Hun vet at scenen hun nå skal spille inn vil bli ikonisk. Du kan se det i øynene hennes.

Ingrid Bergman sitter på Rick’s Cafe – hun spiller Ilsa Lund, men er Ingrid Bergman – pianisten Sam kommer over. Hun vil høre ‘As Time Goes By’.

Det er deres sang, for den forbudte kjærligheten. Bergman sitter på en stol, med klassisk trepunkts belysning. Smerte, lengsel, varme, forelskelse – kameraet står helt stille.

Så kommer han.

Humphey Bogart – han spiller Rick Blaine, men er Humphrey Bogart – ser henne i øynene og vet de aldri kan være sammen.

(legg inn dine forslag, eller diskuter denne lista i kommentarfeltet under videoen)