The Knife Man - bokcover. (Foto: Wendymoore.com)
Bokcover for 'The Knife Man'. (Foto: Wendymoore.com)

Menneskekroppen står alltid i sentrum når David Cronenberg lager film. Nå skal den beryktede og prisbelønnede regissøren lage TV-serie om medisinsk historie.

Knifeman skal handle om en eksentrisk kirurg som går til ekstreme skritt for å lære mer om menneskekroppen.

Serien er basert på novellen The Knife Man av forfatteren Wendy Moore. Den handler om John Hunter, en av pionerene innen moderne medisin. Han ble da levde på 1700-tallet beryktet for sine kjetterske ideer om jordens alder og artenes opprinnelse, flere tiår før Darwin kom på banen med sitt banebrytende verk Artenes opprinnelse.

Omdiskuterte filmer

Cronenberg har alltid stått på siden av det etablerte filmmiljøet i Hollywood, og hans filmer provoserer ofte. I 1996 nektet daværende kinosjef i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen, å sette opp Crash. Filmen skildret mennesker som opplevde seksuell tenning av bilulykker.

LES: – De gode manusforfatterne jobber i TV

Han fikk først et lite gjennombrudd i 1981 med filmen Scanners, en sci-fi film hvor noen mennesker har telepatiske evner.

I 1983 kommenterte han samtidas videovolddiskusjon med filmen Videodrome, men det store Hollywood-gjennombruddet kom med The Fly i 1986 med Jeff Goldblum i hovedrollen. En forsker har laget en teleporteringsmaskin, men blander sin egen kropp med en flue i et arbeidsuhell. I alle disse filmene er det ødeleggelse og endringer i menneskekroppen som står i fokus.

De siste årene har lagd filmer som A History of Violence (2005), Eastern Promises (2007) og A Dangerous Method (2011) forsøker han å trenge stadig dypere inn i psyken til figurene på lerretet. Samtidig handler alle filmene, på hver sin måte, om kroppen.

Til nettstedet Entertainment Weekly forteller selskapet som sitter med rettighetene til serien at de nå forbereder innspillingen av en pilotepisode. Manus i serien skal skrives av Rolin Jones, kjent for blant annet Friday Night Lights og Weeds.

Tror du han kan skape en god TV-serie? Legg inn din mening i kommentarfeltet under min Cronenberg-favoritt (og sleng på hvilken av hans filmer du liker best).