Denne uka kom den gode spøkelsesfilmen The Awakening på Blu-ray og DVD. Derfor dreier det seg om gjenferd og poltergeist i ukas toppliste. Filmpolitiet kårer de beste spøkelsesfilmene gjennom tidene!

Anmeldelse: The Awakening – En spennende jakt på spøkelser og fortrengte minner.

Vi har diskutert og stemt frem fem filmer om spøkelser som vi mener er de beste filmene, men hva mener du? Selv om flere av filmene på vår liste er skikkelig skumle er ikke dette er kriterium.

Hvis Casper «the friendly ghost» er din favorittfilm, så må du gjerne foreslå den i kommentarfeltet!

For filmer som garantert skremmer vettet av deg kan du sjekke ut Topp 5: Vart du skremt no?

[toppliste tall=»5″ tittel=»The Orphanage (2007)»]

Maria: Juan Antonio Bayona står bak den skremmende skrekkthrilleren The Orphanage, en film som byr på de to mest foruroligende tingene jeg vet om, nemlig unger og masker.

Vi følger Laura som flytter tilbake til barndomshjemmet sitt sammen med mannen sin og sønnen Simón, for å gjøre det gamle huset om til et barnehjem. Lille Simón har en livlig fantasi, og begynner straks å introdusere sine usynlige venner til Laura.

Hun ser snart disse usynlige vennene selv, spesielt gutten Tómas, som jeg gjerne nominerer til prisen for filmhistoriens mest urovekkende unge.

The Orphanage er en vond og utrygg filmopplevelse, som med sitt smarte plottvist gjør dette til en film det er lett å anbefale videre – selv om jeg ikke hadde orket å se den igjen selv.

Se traileren for The Orphanage her – hvis du tør!

[toppliste tall=»4″ tittel=»The Sixth Sense (1999)»]

Marte: Å si for mye om handlingen i The Sixth Sense, kan føre til den største spoileren noensinne. Derfor skal jeg ikke si så mye om det, i tilfelle det fortsatt er noen som ikke har sett denne fabelaktige filmen.

Det jeg imidlertid kan si, er at dette er en annerledes spøkelsesfilm! Dette er et slags psykologisk thrillerdrama, ikke en skrekkhistorie.

Bruce Willis spiller barnepsykologen Dr. Malcolm Crowe. Når han begynner å jobbe med den ni år gamle gutten Cole (Haley Joel Osment), så begynner merkelige ting å skje. Cole forteller at han kan se døde mennesker, som går rundt som vanlige folk, og han vet ikke hvorfor de oppsøker ham.

Når Crowe prøver å hjelpe både Cole og spøkelsene hans, så finner han også ut ting om seg selv som han hadde fortrengt.

Det er en helt spesiell opplevelse å se The Sixth Sense for første gang. Dette er en film som virkelig overrasker!

Se traileren for filmen her!

[toppliste tall=»3″ tittel=»The Others (2001)»]

Marte: Jeg har alltid hatt sansen for Nicole Kidman, og i den psykologiske skrekkfilmen The Others er hun virkelig god.

Her spiller hun katolikken Grace Stewart som bor på en avsidesliggende herregård på landsbygda i Jersey i etterkrigstida.

De to barna hennes Anne og Nicholas lider av en sykdom som gjør at de ikke tåler lys, og herregården er derfor en mørk plass med tunge gardiner som stenger solen ute. Vonde familiehemmeligheter ligger også og vaker rett under overflaten, noe som setter et ekstra mørkt preg på stemningen.

Dette er den perfekte settingen for en god spøkelsesfortelling! Denne spøkelsesfilmen skremmer deg og får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg. The Others er i tillegg full av mysterier og har en tvist som gjør filmen ekstra interessant.

Alejandro Amenábar er både manusforfatter og regissør av The Others, og han har skapt en film som er en ekte klassiker i spøkelsessjangeren!

Se et skummelt klipp fra The Others her:

[toppliste tall=»2″ tittel=»Ringu (1998)»]

Rune: Filmen som sparket i gang interessen for en ny bølge japanske skrekkfilmer i vesten, holdt meg våken gjennom mange netter på slutten av 90-tallet.

Ei lita og vever japanske jente, bleik som et lik med pistrete sort hår, har hendene strukket ut. Hun går sakte, men sikkert i din retning for å hente deg.

Hvorfor skal hun hente deg? Jo, husker du den VHS-videoen en kompis viste deg i forrige uke – en forbannelse tar livet av alle som ser den.

Ringu er ikke en skrekkfilm som leverer de store WTF-øyeblikkene, men filmen kryper seg sakte inn under huden din. I det den når sitt toppunkt har den forført deg inn i en verden du sent vil glemme.

I kjølvannet av denne filmen fikk vi også se Ju-On: The Grudge og One Missed Call, og en rekke pinlige amerikanske nyinnspillinger.

Og forresten, berta i filmen gikk også til topps i Filmpolitiets kåring over PSYCHOBITCHES – Se hele lista her!

I 2002 kom en amerikansk nyinnspilling av Ringu. The Ring var også skikkelig skummel, men ikke på langt nær like ille som Ringu. Se klipp fra filmen her!

[toppliste tall=»1″ tittel=»Poltergeist (1982)»]

Marte: Poltergeist er en god gammeldags spøkelseshistorie som handler om en familie som får hjemmet sitt hjemsøkt av spøkelser, eller såkalte poltergeist.

Dette er filmen som gjorde folk i hele verden, inkludert meg selv, liveredde for snøskjerm på TV-en.

Scenen der den lille jenta Carol Anne ser en skikkelse komme ut av TV-skjermen og forsvinne gjennom veggen, før hun kunngjør at «they’re here», er blitt en ikonisk scene i filmhistorien.

Heather O’Rourke var om lag 6 år da hun spilte Carol Anne i Poltergeist. Selv var jeg omtrent like gammel da jeg så filmen for første gang. Min filminteresserte storebror hadde bestemt seg for å lære opp søstera om hva en skikkelig skrekkfilm var.

Vi i Filmpolitiet har herved kåret Poltergeist til den beste spøkelsesfilmen gjennom tidene og jeg anbefaler å vente med å vise denne filmen til ungene til de er litt større!

For flere filmer du bør holde unna barna – Sjekk ut Topp 5: Filmer ungene ikke må se!

Se traileren for Poltergeist her!

Hva mener du er de beste spøkelsesfilmene? Si din mening i kommentarfeltet!