En munnrapp afroamerikaner, en hvit kis kjipere enn norskeksamen, heftige sci fi-våpen, sprø gadgets, tørre vitser, artige actionsekvenser og MASSE romvesener?

De svartkledde herrene i Men in Black 3 serverer en heftig og underholdende film om tidsreiser og vennskap.

Fortid og fremtid

Selv etter 14 år som partnere er ikke Agent J (Will Smith) og Agent K (Tommy Lee Jones) blitt særlig godt kjent. Sistnevnte snakker ikke, og førstnevnte har skjønt at han ikke skal spørre.

En dag forsvinner K i løse lufta. J må ikke bare løse mysteriet og redde planeten (og menneskeheten) – alle årene med stillhet har en forklaring, en dramatisk forklaring.

Saken tar J til 60-tallet hvor han i ren Tilbake til fremtiden 2-stil må forsøke å rette på fortiden for å redde fremtiden.

Kulturkrasj

Forviklinger og misforståelser er morsomt, Will Smith får meg til å både le og gispe. Problemene som oppstår når en velkledd afroamerikaner ramler inn i et samfunn som fortsatt bærer preg av forskjellsbehandling mellom hvite og svarte brukes smart.

Det er i dag lattervekkende å se hvordan Agent J reagerer når to rasistiske (hvite) politimenn stopper han i ”for fine klær og for fin bil”.

TOPP 5: Menn i svart – sjekk lista her

(anmeldelsen fortsetter under bildene)

Men in Black 3. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
– Se inn i denne, du er nå en frosk.

Men in Black 3. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Filmen er preget av høy produksjonskvalitet.


Skildringen av New York og den amerikanske østkysten i 1969 er godt gjennomført, men betyr lite for filmopplevelsen. Det skjer så mye i løpet av filmens 1 timer og 45 minutter at du ikke har mye tid til å dvele.

En scene fra Andy Warhols berømte studio The Factory mesker seg i popkulturelle referanser og vitser før romvesenene skaper god action.

På tidsreisen møter Agent J også sin fremtidige partner. Den unge Agent K spilles av Josh Brolin, som på sin måte spiller en helt annen type figur. I motsetning til 2012-utgaven er Brolins agentfigur både morsom og snakkesalig.

Will Smith: – Innspillingen var som en skolegjenforening | Se videointervjuet her

Kontrasten mellom Brolin og Le Jones’ figurer er et flott grep som gir meg en nærmere forståelse av den kompliserte bakhistorien til Agent K.

God skurk

Sjefsskurken, Boris the Animal, spilles overraskende nok av Jemaine Clement (kjent fra The Flight of the Concords), han gjør en knallgod jobb også. Overraskende er det fordi stemmen i filmen (resten av figuren er stort sett digitalt animert) er så langt unna den forsiktige fremtoningen han er kjent for.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Men in Black 3. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Josh Brolin (venstre) spiller den unge Agent K i Men in Black 3. (Alle foto: The Walt Disney Company Nordic)

Selv om det er mye ”eye-candy” i Men in Black 3 er det manuset og skuespillerne som leverer humoren.

Hele filmen viser at Men in Black 3 flyter på mange rike historier, med materiale nok til flere titalls filmer. Ender tredje film i serien opp med å bli med publikumssuksess lik forgjengerne kan jeg garantere at det kommer flere filmer. Og det håper jeg det gjør.

Om FILMEN

Men in Black 3
  • Men in Black 3
  • Slippdato: 25.05.2012
  • Regi: Barry Sonnenfeld
  • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
  • Sjanger: Action, Komedie, Sci-fi