Green Lantern plakat (Foto: SF Norge AS).
Green Lantern-figuren i fjorårets film heter egentlig Hal Jordan. Det er ikke samme figur som nå er kommet ut av skapet, han heter Alan Scott. (Foto: SF Norge AS).

– Han er i aller høyeste grad den samme figuren han var. Han er fortsatt en ledestjerne for mot og idealisme. Han er også homo, fortalte tegneserieforfatter James Robinson til den amerikanske sensasjonsavisa The New York Post.

Etter at DC Comics tidligere i år annonserte at en av deres helter skulle ut av skapet, har diskusjonen gått varmt for seg på nettfora og sosiale medier. Superman, Batman, Robin, og spesielt The Flash, har alle vært nevnt som aktuelle kandidater.

Målet med å la en av superheltene komme ut som homofil er å relansere helten i en yngre utgave. Noe som betyr at deler av forhistorien vi kjenner i dag vil bli fjernet. Sjefene i DC Comics sa, i følge Robinson, ja uten å nøle.

STEM: Filmpolitiet kårer verdens beste superhelt

Spredte protester

Ikke alle er like begeistret for at også superhelter er homofile. Kristenkonservative amerikanere har reagert kraftig, og mange interesseorganisasjoner har protestert.

– Kan du se for deg en liten gutt som sier «jeg vil ha en guttekjæreste eller ektemann, akkurat som X-Men?» skrev gruppa One Million Moms på nettsidene sine.

– Det er med på å bygge ned fordommer om homofile, og gjør det lettere for homofile å kjenne seg igjen i tegneserier, sa leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund, til NRK tidligere denne uka.

Senere i juni er det også klart for det første bryllupet mellom to menn i en tegneserie. Superhelten Northstar skal gifte seg med sin kjæreste Kyle i neste nummer av tegneserien Astonishing X-Men.

LES: Ny rekord for The Avengers

Speiler samfunnet

De siste årene har det kommet mange superheltfilmer, og de store tegneserieforlagene har jobbet hardt for å relansere heltefigurer som har samlet støv. Filmen The Avengers har sopt inn hundrevis av millioner, og er allerede på topp fem-lista over de mest innbringende filmene i vestlig filmhistorie.

I fjor kom filmen Green Lantern med Ryan Renolds i hovedrollen, han spilte da Hal Jordan – en av flere inkarnasjoner av superhelten. Den gjorde det ganske dårlig blant det amerikanske og internasjonale filmpublikummet, og vår egen Birger Vestmo var kjølig i sin anmeldelse.

Alan Scott, figuren som nå er kommet ut av skapet, var den første som bar navnet Green Lantern.

ANMELDELSE: Green Lantern – en helt middels grønn helt

Med en ny og yngre Green Lantern er det med andre ord lite sannsynlig at vi får se Renolds i en oppfølgerfilm, spesielt siden Renolds spilte en annen Green Lantern-figur.

Tegneserier har alltid på en eller annen måte speilet samfunnet og samtiden. Tegneserieforfatteren James Robinson legger til at dette også er en viktig del av valget de tok.

– Det er en realistisk skildring av samfunnet, det er viktig å bevege seg med utviklingen i tiden, fortsatte Robinson i intervjuet med The New York Post.

– Han har en personlighet som ikke gjemmer seg i skyggene.

Se Birger Vestmo sin anmeldelse av Green Lantern (2011) her: