I år er det 30 år siden det mange anser som den beste kinosommeren gjennom tidene. Klassikere som Blade Runner, Conan the Barbarian, Poltergeist, Star Trek II: The Wrath of Khan, E.T., The Thing og TRON er bare noen av flere gode filmer som satte sitt preg på sommeren i USA det året.

I anledning 30-årsjubileet hedrer vi disse filmene som har betydd mye i filmhistorien. Gjennom sommeren vil du kunne lese Filmpolitiets hyllest til de gamle klassikerne.

Les alle artiklene i spalten her!

Poltergeist

  • Poltergeist
  • Slippdato i USA: 04.06.1982
  • Regi: Tobe Hooper
  • Sjanger: Skrekk
Poltergeist

Sommeren 1982 vår sommeren da en hel generasjon kinogjengere ble livredde for snøskjerm på TV-en.

Scenen der den lille jenta Carol Anne ser en skikkelse komme ut av TV-skjermen og forsvinne gjennom veggen, før hun kunngjør at «they’re here», er blitt en ikonisk scene i filmhistorien.

På denne tiden ble det jo snø på TV-skjermen sent på kvelden etter at sendingene var over, og etter å ha sett Poltergeist var det nok en del som ble smånervøse da de våknet opp til det flimrende lyset etter å ha sovnet på sofaen en sen fredagskveld.

Selv var jeg ikke påtenkt engang i 1982, og så filmen for første gang helt på starten av 90-tallet.

Da var jeg riktignok ikke mer enn fem, seks år, og Poltergeist har derfor hengt med meg som en av de skumleste filmene fra barndommen.

Topp 5: Filmer ungene ikke må se!

Kritikerne var svært positive til Poltergeist da den kom. Ifølge rottentomatoes.com er 87 prosent av anmeldelsene av filmen positive.

Poltergeist ble nominert til tre Oscar og er ansett som en ekte skrekk-klassiker.

Se traileren for Poltergeist her! (Artikkelen fortsetter under videoen).

En klassisk spøkelseshistorie

Poltergeist er en klassisk spøkelseshistorie om en familie som bor i et hjemsøkt hus.

Familien Freeling har fått besøk av skrekkelige poltergeister, som ikke har klart å «gå inn i lyset», men som er fanget mellom to dimensjoner.

De tar kontakt med den fem år gamle datteren Carol Anne, spilt av Heather O’Rourke, og kommuniserer med henne gjennom TV-apparatene i huset.

Det skal bli skjebnesvangert for den lille jenta, og Freeling-familien må leie inn den synske dama Tangina, for å prøve å få bukt med poltergeistene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Av en eller annen grunn var jeg var livredd den synske dama Tangina, spilt av Zelda Rubinstein, da jeg så Poltergeist som liten. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer).

En Spielberg-film

Det var Tobe Hooper (The Texas Chain Saw Massacre) som hadde regien på Poltergeist, men dette er likevel en Spielberg-film på mange måter.

Han var produsent og manusforfatter på Poltergeist, og det sies at det var Spielberg som var den kreative kraften bak filmen.

Dette var altså Steven Spielbergs første store suksess som produsent og kinosommeren 1982 var dermed stor for Spielberg. På én sommer klarte han å gi filmhistorien to nye klassikere. Science fiction-filmen hans E.T.: The Extra Terrestrial og Poltergeist hadde kinopremiere med bare en ukes mellomrom.

Det var riktignok ikke bare Spielberg sin fortjeneste at Poltergeist ble en suksess. George Lucas hadde en stor finger med i spillet når det gjaldt å gjøre Poltergeist til en minneverdig skrekkfilm. Han sto for spesialeffektene som skremte vettet av publikum i 1982.

em>(Artikkelen fortsetter under bildet).

Poltergeist. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer).

Den beste spøkelsesfilmen gjennom tidene

Det er ikke uten grunn at Poltergeist blir ansett som en skrekk-klassiker. Filmen er fortsatt skummel, 30 år etter den først kom på kino og du finner referanser til Poltergeist strødd utover popkulturen.

Da Filmpolitiet skulle kåre de beste spøkelsesfilmene gjennom tidene, var Poltergeist en selvskreven film på lista, og stakk av med seieren i vår kåring.

Sjekk ut Topp 5: Spøkelsesfilmer her!

Som seg hør og bør for tidenes beste skrekkfilm, så lå det også en forbannelse over filmen. Flere av menneskene som jobbet med filmen døde nemlig altfor tidlig, og Heather O’Rourke selv, døde av akutt tarmslyng, bare 12 år gammel.

Hva er ditt forhold til Poltergeist? Fortell i kommentarfeltet!