Gamescom, Köln: Hverken Microsoft eller Nintendo valgte å delta på årets spillmesse i Tyskland. Det valgte Sony å utnytte under den internasjonale spillmessa Gamescom. Tirsdag kveld samlet spillselskapet journalister og andre fra spillbransjen for å fortelle mer om sine fremtidsplaner.

Den japanske giganten følger i fotsporene til Nintendo og Wii U-konsollen ved å introdusere den bærbare konsollen Playstation Vita som en fungerende håndkontroller til hjemmekonsollen Playstation 3.

Sist gang Nintendo valgte å gå sin egen vei med bevegelseskontrollere, diltet Microsoft og Sony etter med hver sin tolkning av hvordan kroppene våre kan samhandle med teknologi. Denne gangen vil de være på banen tidlig.

Gamescom 2012: Slik blir flerspiller i Call of Duty: Black Ops 2

Vita som spillkontroller

Playstation Vita-konsollen vil, med en nedlastbar tilleggspakke til spillet LittleBigPlanet 2, kunne fungere som en kontroller. Berøringsfunksjonaliteten både foran og bak skal taes i bruk og bidra til spillopplevelsen.

Da Wii U ble introdusert på E3-messa i Los Angeles i 2011 klødde mange seg i hodet over den store iPad-lignende kontrolleren som følger med. Microsoft introduserte sitt SmartGlass-konsept under E3 tidligere i år, mens nå har Sony såvidt løftet sløret på sin versjon.

Tanken om å kunne spille hjemme uten nødvendigvis å ta i bruk TV-en har blitt tatt varmt i mot av for eksempel barnefamilier, som må krangle om tid med skjermen i stua.

Spørsmålet er om Sonys sin løsning blir økonomisk bærekraftig. Mens Microsoft vil benytte smarttelefoner og Nintendo sine egne medfølgende kontrollere, er du avhengig av tó spillkonsoller for å ta i bruk Sonys løsning. Selv med det annonserte priskuttet på Vita-konsollen vil prisen være høy.

Fokus på Vita

Den nye håndholdte Sony-konsollen kom på markedet i februar i år, men har solgt langt under selskapets egne prognoser.

Under selskapets pressekonferanse på E3 i år var det ventet at de ville vise fram et lass med spill til konsollen, men de fremmøtte ble skuffet. For det aller viktigste for en spillkonsoll er jo spillutvalget, tross alt.

ANMELDELSE: PSVita – tar opp kampen mot mobile plattformer

Under pressekonferansen på Gamescom tirsdag kveld startet Sony gjenopplivingen av Vita med ikke bare annonseringen av den snart kan brukes som kontroller til Playstation 3.

En rekke nye spill ble også vist frem: Call of Duty: Black Ops Declassified, Killzone: Mercenary, PlayStation All-Stars, Sly Cooper: Thieves in Time og Ratchet & Clank: Full Frontal Assault.

De tre siste er også en del av enda en promokampansje Sony sparker i gang for å fronte den bærbare spillkonsollen. Kjøper du Playstation 3-versjonen av spillet får du via «Cross buy» også en gratis kopi av spillet til Vita.

Mest spennende av alt til Vita-konsollen er likevel Little Big Planet-skaperne Media Molecules første nye originale spillkonsept siden oppstarten.

I Tearaway kan du utforske en 3D-verden laget av papir med figuren Iota. Med den berøringssensitive skjermen bak på konsollen kan du regelrett stikke en finger inn i spillet.

Det hele minner meg om en blanding av Little Big Planet og det japanske kultspillet Katamari: Damacy.

(artikkelen fortsetter under traileren, si din mening om Tearaway i kommentarfeltet nederst i saken)

Flere originale spillideer

Hva med Playstation 3 lurer du kanskje på? Sony gjorde noe EA ikke gjorde på sin pressekonferanse. De fokuserte også på nye og originale spillideer.

Studio Japan arbeider med to titler, Puppeteer og Rain (trykk på titlene for å se trailere på YouTube). Førstnevnte finner sted på en scene i et dukketeater hvor scenografi blir en sentral brikke, mens sistnevnte har en usynlig gutt i hovedrollen som kun kan sees når det regner.

Move-spillet Until Dawn er også en helt ny spillserie, som ligner mye på Microsofts Xbox 360- og Windows-eksklusive Alan Wake.

Men hvor ble det av The Last Guardian? Det nye og mye etterlengtede spillet til Fumito Ueda. Tre år etter spillet ble annonsert har Sony vært ekstremt ordknappe, og ikke nevnt spillet med et eneste ord på hverken E3 eller Gamescom.

VIDEO: Se hele Sony sin pressekonferanse her (ekstern lenke)

Spiller du på Playstation Vita? Del dine erfaringer med konsollen i kommentarfeltet under.