– Den er utrolig pen, men det er litt lenge å se to timer på et dikt på kino.

Slik lyder den første reaksjonen til Filmbonanza-reporter Kjartan Aarsand minutter etter at han kom ut av pressevisningen for Terrence Malicks To the Wonder under filmfestivalen i Venezia søndag morgen.

Filmen fikk en sterkt delt mottagelse av publikummet, som ikke er redd for å si sin mening om det de ser på festivalen. Den amerikanske anmelderen Justin Chang kritiserte sine kolleger etter visningen i Venezia for å være for kritiske til den mystiske regissørens nye film.

Malicks forrige film The Tree of Life stakk av med førsteplassen på Filmpolitiets kåring over de beste filmene fra 2011.

ANMELDELSE: The Tree of Life – storfilmkunst få tør å lage

I løpet av 43 år har den mystiske regissøren kun lagt syv filmer, og med To the Wonder setter han selv ny rekord med to filmer på to år.

Klikk her for å høre alt Aarsand hadde å si om filmen da han rapporterte direkte i Søndagsmorgen på NRK P3.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2012/09/KjartanAarsandomTotheWonder.mp3|titles=Reporter Kjartan Aarsand om «To the Wonder» fra filmfestivalen i Venezia.]

– Du kan tenke deg å se en film som føles som en drømmesekvens der folk springer i kornåkere, snurrer rundt og ser lengselsfullt på hverandre. (…) For mange kan nok denne bli for spesiell, fortsetter Aarsand.

Filmen ble vist for første gang søndag morgen i Venezia, og ingen andre internasjonale anmeldere har enda sagt sin mening.

I følge en Twitter-melding fra Hollywood-skribenten Jeff Wells skal hovedrolleinnehaver Ben Affleck ha sagt at denne filmen får The Tree of Life til å ligne på Transformers.

Litt av en sammenligning.

To the Wonder har ikke fått fastsatt premieredato i Norge, og det er ikke kommet egen trailer til filmen enda.

Hva tror du om To the Wonder? Og er du enig i Birger Vestmos dom over The Tree of Life? Sleng inn dine synspunkter i kommentarfeltet nederst i saken.

TIME-anmelderen Peter Bradshaw peker på filmens fotografiske kvaliteter i sin vurdering og gir fire av fem mulige stjerner: – På sitt beste, så er Malicks kinematografi episk; når han er usikker, ser han ut til å bare gjenta seg selv.

Nettstedet Indiewire gir karakteren A- til filmen, og trekker frem den nærmest introverte fortellingen som også kan være litt for sær for noen: – Dette er absolutt en film som vil være like splittende som hans forrige, men vi mener at regissørens siste film (To the Wonder, journ.anm.) er en vakker, ektefølt og rå film.

– En definerende rolle for Phoenix

Joaquin Phoenix i «The Master». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Joaquin Phoenix i «The Master». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Regissøren Paul Thomas Anderson har en lang rekke imponerende filmverk bak seg; Boogie Nights (1997), Magnolia (1999) og There Will Be Blood (2007) er alle kritikerroste fortellinger. Selv får jeg gåsehud av å tenke på Daniel Day Lewis’ prestasjon i sistnevnte.

ANMELDELSE: There Will Be Blood – mesterlig og engasjerende

Lørdag var det verdenspremiere på hans nye film The Master under filmfestivalen Venezia, film har Philip Seymour Hoffman og Joaquin Phoenix i de viktigste rollene.

– En klassisk elsk/hat-film, forteller Filmbonanzas reporter Kjartan Aarsand fra Venezia.

– Det er ingen jeg har snakket med som elsker den, men de som liker den vil se den igjen. De syns den er interessant og kompleks, en viktig film.

Klikk her for å høre alt Aarsand hadde å si om filmen da han rapporterte direkte i Søndagsmorgen på NRK P3.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2012/09/KjartanAarsandomTheMaster.mp3|titles=Reporter Kjartan Aarsand om «The Master» fra Venezia.]

NRKs reporter Aarsand trekker også frem at Joaquin Phoenixs rolle har skapt mye debatt: – Noen syns det blir mye av ham, og at han blir litt irriterende.

– En forbløffende prestasjon

De internasjonale anmeldelsene er så langt i all hovedsak sterkt positive til filmen.

Den britiske avisa The Guardian trekker også frem Phoenix i sin rosende omtale av premieren og gir fem stjerner av fem mulige til filmen: – En forbløffende prestasjon av Joaquin Phoenix, en prestasjon som er annerledes enn … noe annet vi har sett fra ham. En prestasjon som plasserer han på linje med en ung Pacino eller De Niro.

Kjendisnettstedet The Hollywood Reporter priser også Phoenix, og kaller filmen en modig og utfordrende opplevelse for seriøse kinogjengere: – Phoenix er forunderlig dyp og foruroligende, dypt involvert i figuren han skilderer.

Ukemagasinet Time er litt mer avkjølt i sin vurdering, anmelder Richard Corliss mener Anderson kun gjentar allerede kjente skildringer av vanskelige far/sønn-forhold: – Den er utrolig å se på, men gir ingen innsikt i de to hovedfigurene (spilt av Philip Seymour Hoffman og Joaquin Phoenix, journ.anm.).

Filmen ventes på norske kinoer i januar 2013.

Hva er ditt forhold til regissør Paul Thomas Anderson? Legg inn dine meninger i kommentarfeltet under traileren.

VIDEO: Sjekk ukas feteste nettvideoer her